Surface IPB Skin By Skinbox

PurePC.pl - Forum Dyskusyjne: Dolby Digital Live? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Skocz do zawartości

Ukryj wiadomość Pokaż wiadomość

Witamy na forum PurePC

Załóż swoje konto by móc tworzyć nowe tematy, odpowiadać na istniejące, komunikować się ze znajomymi, korzystać z nowych skórek i usunąć część reklam!

Del.ico.us Śledzik Blip Twitter Google Buzz Facebook Google Wykop
Strona 1 z 1

Dolby Digital Live?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   blasko 

• Początkujący uczestnik
  • Grupa Użytkownik
  • Rejestracja 25-marzec 06

Napisano 25 marzec 2006 - 16:26

Byłem nieświadomie szczęśliwym posiadaczem płyty ze Soundstorm NVIDIA. Po zmianie płyty, okazało się że współczesne układy zintegrowane z płytą główną jak i oddzielne karty nie obsługują kodowania do dolby digital wszystkich sygnałów. Komputer łączę z zewnętrznym dekoderem od głośników przez spdif i tu pojawia się problem - wszystko poza materiałem ze ścieżką wielokanałową mam w stereo :mur:
Wcześniej bez względu na to co było źródłem miałem zamieniane na dźwięk wielokanałowy - nawet dźwięk klikania myszką!
Czy są dostępne na naszym rynku karty obsługujące Dolby Digital Live?
Albo czy można rozwiązać to w jakiś inny programowy sposób?

Pozdrawiam,
Miłosz
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   smagal 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 14-grudzień 05

Napisano 25 marzec 2006 - 17:38

Wydaje mi się że tylko integry obsługują "Dolby Digital Live"... wpisz w googlach "Dolby Digital Live" i zobaczysz :) np. ALC 880 obsługuje "Dolby Digital Live" ale jeśli chcesz oddzielną dźwiękówkę to raczej wątpię... Pozdrawiam :)
Athlon XP 2600+ Barton // MSI K7N2 Delta ILSR // Kingston 2*512 MB, 400MHz // Hercules Radeon 9800 XT // Sound Blaster X-Fi Platinum // Seagate Baracuda 80GB SATA // CD-R/RW LG // DVD-R/RW // 350W Modecom GTF
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   blasko 

• Początkujący uczestnik
  • Grupa Użytkownik

Napisano 25 marzec 2006 - 18:20

Wyświetl postUżytkownik smagal dnia 25 Mar 2006, 17:38 napisał

Wydaje mi się że tylko integry obsługują "Dolby Digital Live"... wpisz w googlach "Dolby Digital Live" i zobaczysz :) np. ALC 880 obsługuje "Dolby Digital Live" ale jeśli chcesz oddzielną dźwiękówkę to raczej wątpię... Pozdrawiam :)

Niestety ALC 880 nie obsługuje, jak również ALC 882 który mam teraz. Na stronie Realteka znalazłem informację o jakiejś wersji ALC 882D która ponoć ma Dolby Digital Live.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   smagal 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik

Napisano 25 marzec 2006 - 19:17

http://www.tomshardware.pl/consumer/200408...bitions-02.html
jak Ci mówię że obsługuje to obsługuje ! :) przeczytaj sobie cały artykuł
Athlon XP 2600+ Barton // MSI K7N2 Delta ILSR // Kingston 2*512 MB, 400MHz // Hercules Radeon 9800 XT // Sound Blaster X-Fi Platinum // Seagate Baracuda 80GB SATA // CD-R/RW LG // DVD-R/RW // 350W Modecom GTF
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   blasko 

• Początkujący uczestnik
  • Grupa Użytkownik

Napisano 26 marzec 2006 - 11:25

Wyświetl postUżytkownik smagal dnia 25 Mar 2006, 18:17 napisał

http://www.tomshardware.pl/consumer/200408...bitions-02.html
jak Ci mówię że obsługuje to obsługuje ! :) przeczytaj sobie cały artykuł

Super! Artykuł jest z 2004 roku, a mamy 2006 - czy możesz mi pokazać jakąkolwiek płytę z tym układem obsługującą DDL? np. na sklep.komputronik.pl?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   smagal 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik

Napisano 26 marzec 2006 - 12:30

Super... no super widać nie czytałeś całego artykułu... testowano w nim realteka !! ALC 880 !! <_< wystarczy w googlach wpisać "dolby digital live" i zaznaczyć żeby na polskich stronach szukał...

http://www.tomshardware.pl/consumer/200408...bitions-07.html tu masz jak na tacy :)

A płyt z realtekami można sobie poszukać na stronach producentów :) to żaden problem wybrać płyty obsługuj ace Twój procek i przejrzeć w specyfikacji jaki mają kodek audio :) Pozdrawiam

Użytkownik smagal edytował ten post 26 marzec 2006 - 12:38

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   blasko 

• Początkujący uczestnik
  • Grupa Użytkownik

Napisano 26 marzec 2006 - 18:36

Wyświetl postUżytkownik smagal dnia 26 Mar 2006, 12:30 napisał

Super... no super widać nie czytałeś całego artykułu... testowano w nim realteka !! ALC 880 !! <_< wystarczy w googlach wpisać "dolby digital live" i zaznaczyć żeby na polskich stronach szukał...

http://www.tomshardware.pl/consumer/200408...bitions-07.html tu masz jak na tacy :)

A płyt z realtekami można sobie poszukać na stronach producentów :) to żaden problem wybrać płyty obsługuj ace Twój procek i przejrzeć w specyfikacji jaki mają kodek audio :) Pozdrawiam

To wszystko to jest teoretyzowanie. Na stronie Realteka znalazłem informację, że również ALC882 posiada DDL (http://www.realtek.c...modelid=2005041) - tylko, że na rynku nie spotkałem płyty która to obsługuje.
Moja w każdym bądź razie na pewno nie.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ste3an 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 11-grudzień 03

Napisano 26 marzec 2006 - 19:07

posiadac moze kazda tylko ze nie kazda dekoduje to sprzetowo poprzez DSP ktorym Sound Storm jest w rzeczy samym ^^
Abit Nf7-S : Athlon Xp 2100+@2200mhz 1.93v : 512 DDR RAM : Pentagram Frezzone 92 Alcu & Qoltec CoolBridge X370 : Radeon Gecube 9550 @ 450 Gpu/260 mem : Philips 107P7 Brilliance : Sound Storm & Genius SP-HF1250X & Sennheiser Hd 201 : WD Caviar 80BB : Dvd-Rw LG Gsa-4167B : Tv Tuner(Philips) Based on Conexant 883 Chip : Fortron 400-60GLN Green Power : Filtr przeciwzakłóceniowy Lestar Supermultiprotector LFT 2005 : A4tech X-718 & A4Tech Keyboard : Creative Cam Vista Plus: HP DeskJet 930C :
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Beerman 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 25-marzec 03

Napisano 30 marzec 2006 - 18:52

TurtleBeach Montego 7.1
Diamond XtremeSound

one obsługują DDL

HDA X-Plosion 7.1 dodatkowo DTS Connect (w sumie to samo ale radzi sobie jeszcze lepiej od DDL)

Ale gdzie ją dostaniesz w Polsce?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   master_bb 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 12-marzec 03

Napisano 13 maj 2007 - 10:49

Wyświetl postUżytkownik Beerman dnia 30 mar 2006, 20:52 napisał

TurtleBeach Montego 7.1
Diamond XtremeSound

one obsługują DDL

HDA X-Plosion 7.1 dodatkowo DTS Connect (w sumie to samo ale radzi sobie jeszcze lepiej od DDL)

Ale gdzie ją dostaniesz w Polsce?

W Polsce nie masz szans ja taką będe miał 17 maja z niemiec.. tam już spokojnie dostaniesz :) nawet z transportem do polski na stronie producenta są sklepy online w niemczech skąd możęsz sobie paczkę do polski wysłać :) karta będzie mnie kosztowac ok 110Eu czyly ~ 400 zł
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   popej 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 26-kwiecień 05

Napisano 13 maj 2007 - 15:34

DDL obsługują karty na nowych chipsetach CMedia, takie jak wymienione wcześniej. Ale możesz mieć DDL także na Audigy i X-fi, robi to darmowy program o nazwie redocneXk. Nie wiem, jak się sprawdza w praktyce, informacja jest tutaj:
http://www.driverheaven.net/general-discus...c3-encoder.html
popej
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Nerevar 

• Uczestnik
  • Grupa Stały użytkownik
  • Rejestracja 07-grudzień 06

Napisano 14 maj 2007 - 20:28

Wyświetl postUżytkownik popej dnia 13 maj 2007, 17:34 napisał

DDL obsługują karty na nowych chipsetach CMedia, takie jak wymienione wcześniej. Ale możesz mieć DDL także na Audigy i X-fi, robi to darmowy program o nazwie redocneXk. Nie wiem, jak się sprawdza w praktyce, informacja jest tutaj:
http://www.driverheaven.net/general-discus...c3-encoder.html

Potwierdzam działanie programiku :) koduje do DD bez problemu uzycie proca 8% max.
Jedyny proboem to niewielki lag ;p, ale miejmy nadzieje że to jest spowodowane wczesną wersją.
|Abit IP35 + Q6600 + 2 gb OCZ 800 rev 2 + 8800GTX BFG + BQ 550W|
|Audigy 2 ZS + Yamaha RXV 457 + Koda 860 5.0|
|Samsung LE32R82B 32"|
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź