Problem juz dosc szeroko znany "w swiecie"
Wiekszosc modeli myszek logitecha wydaje wysoki, irytujacy dla niektorych pisk.
Szczegoly tutaj http://jdc.parodius.com/logitech/
Pisk wydaje dioda IR, ktora odpowiada za obsluge rolki.
Chcialem ta diode wymienic- przelutowac na taka co nie piszczy, ale nie wiem jaka diode kupic zeby dzialala. Zapewne diody maja pare roznych parametrow ktore sie musza zgadzac z odbiornikiem.
Tutaj fotka tego ukladu z myszki http://jdc.parodius....00_mini_pcb.jpg
Ewentualnie jeszcze myslalem, czy byloby mozliwe wymienienie jednoczesnie diody i odbiornika ?
Ktos sie na tym zna i moze pomoc ?
Ukryj wiadomość
Pokaż wiadomość
Pokaż wiadomość
Witamy na forum PurePC
Załóż swoje konto by móc tworzyć nowe tematy, odpowiadać na istniejące, komunikować się ze znajomymi, korzystać z nowych skórek i usunąć część reklam!
Strona 1 z 1
Wymiana Diody Ir w myszce logitech
Napisano 17 czerwiec 2007 - 10:15
Naprawde dziwne nie bardzo rozumie jak dioda moze piszczec no chyba ze drzy. No ale to pozostaje klej jesli real chcesz wymieniac to nie powinno byc problemu bo iry sa w miare takie same ;]
.:Podstawowe liczydlo: Acer 5620z:.
.:Mobilne liczydlo: TI 89 Titanium:.
.:Mobilne liczydlo: TI 89 Titanium:.
Napisano 17 czerwiec 2007 - 12:07
Dla mnie też jest niezrozumiałe, jak IR LED może piszczeć. Ja bym prędzej obstawiał jakieś elementy zasilające/przetwornice.
Fakt: W G7 i MX700 coś tam piszczy delikatnie, ale jest to słyszalne tylko po przystawieniu myszki do ucha.
W G7 częstotliwość delikatnie się zmienia jak pracuje układ optyczny (ruszanie kursora) - czyli prawie cała elektronika myszki.
Inna dioda IR może zmienić niektóre parametry elektroniczne elementów na tej małej płytce, dlatego myszka przestaje piszczeć. Ja polecałbym otworzenie myszki i podociskanie po kolei wszystkich elementów. Jeśli przestanie piszczeć - to nasz winowajca.
Jeśli będzie tak jak piszę, to najpierw spróbowałbym użyć kleju.
Fakt: W G7 i MX700 coś tam piszczy delikatnie, ale jest to słyszalne tylko po przystawieniu myszki do ucha.
W G7 częstotliwość delikatnie się zmienia jak pracuje układ optyczny (ruszanie kursora) - czyli prawie cała elektronika myszki.
Inna dioda IR może zmienić niektóre parametry elektroniczne elementów na tej małej płytce, dlatego myszka przestaje piszczeć. Ja polecałbym otworzenie myszki i podociskanie po kolei wszystkich elementów. Jeśli przestanie piszczeć - to nasz winowajca.
Jeśli będzie tak jak piszę, to najpierw spróbowałbym użyć kleju.
Spoiler
Napisano 17 czerwiec 2007 - 13:23
diody same z siebie nie mogą piszczeć... bo są zalane i unieruchomione... Chyba że wada kontrukcyjna...
Sello 1.4 released
Czy będzie następny mod? Wyślij smsa o treści TAK lub NIE...
BIO-REACTOR (sprzedam, oddam, zamienię) | Pendrive | HDD light | woof woofer
Czy będzie następny mod? Wyślij smsa o treści TAK lub NIE...
BIO-REACTOR (sprzedam, oddam, zamienię) | Pendrive | HDD light | woof woofer
Opcje tematu:
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
| Temat | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|

Kanał RSS
Dodaj odpowiedź