Zestawik składałem w zasadzie od poczatku wakacji (1 lipca) i ze zmiennymi postepami skonczylem wczoraj. Nie uniknalem przy tym wielu problemow i komplikacji co jest chyba naturalne przy zabawie woda. Najwiekszym bledem bylo zlozenie zestawu na zbyt malej chlodnicy - ale w efekcie zmusilo mnie to do poprawienia calosci - takze cale wc ogolnie na tym skorzystalo.
BLOCZKI

Zdjecie przedstawia 4 bloki (1 na cpu z kroccami choinkowymi byl dla kumpla, a reszta moja). Wiec 3x CUBE (liczac blok na nb jako cube, Misiu go chyba jeszcze nie ochrzcil wiec tak go nazywam
CHLODNICA + WENTYLE

Wiec tutaj zaczelo sie od AURORY od Nazira (ta mala na zdjeciu). Swoja droga piekna sztuka (mam na zbyciu) malutka, niezasyfiona, idealnie pasowala mi na front panel zaraz za cichutkim glacialem. Bylem jeszcze troche poczatkujacy jesli chodzi w wc jak to kupowalem i dopiero potem sobie uswiadomilem jak duze mam braki w chlodnicy. Musialem sie przebiedzic na tej chlodnicy 3tyg (byla w "kanapce" z PAPSTEM 180cfm) i wtedy dawala rade... przy 60db
Juz bylem bliski kupowania BIX2 ale w rece wpadla mi Nysa. Jest cala mosiezna i wymagala rozlutowania i kilkudniowej intensywnej zabawy ze srodkami czyszczacymi - ale w sumie bylo warto. Wydajnosc poraza (w porownaniu do poprzedniej) i niemal na styk wchodza 3 wentyle. Do tego shroudzik z blachy (zlutowany) i jest cacy. Co ciekawe chlodnica jest zalozona na zaczepach i mozna ja bez trudu odczepiac i odwracac o 360 stopni, dzieki czemu cala sie odpowietrza. Co wiecej mozna latwo ja odczepic calkowicie (spuszczajac z 1 weza jakies 200ml wody) i miec rozlozony uklad. Mimo wszystko transport ciezarka z tak rozlozonym srodkiem masy jest dosc ryzykowny.
Na chlodnicy siedza 3 wentylatory DELTA Electronics - nowe, nie zadne z odzysku. Wg specyfikacji 82CFM, wiec dysponuja sporym zapasem mocy. Mozna je sciszyc calkowicie, nie ma terkotania czy chrobotania jak w przypadku niektorych wentyli tego typu. Dlatego nie jestem skazany na halas mimo ze mam 3 delty. Oczywiscie na maxa to jest jak silnik odrzutowy
6800

Tak wyglada CUBE na moim Gainwardzie 6800 + radiatory homemade pomalowane na czerwono (napewno lekko traca na wydajnosci ale liczy sie tez wyglad). Musialem sobie pomoc przy ich zakladaniu kablekiem puszczonym przez otwory w PCB ale teraz dolegaja bardzo dobrze. Co ciekawe nie nagrzewaja sie zbyt mocno i daja bardzo zauwazalny przyrost OC na pamieciach. Alu z racji tego ze maja dzialac bez nawiewu.
RESZTA
Poza tym w ukladzie chodzi ATMAN305 (spokojnie daje rade), ale sa problemy z glosnoscia. Tzn raz na 20 odpalen "zalapuje" i jest slyszalny chyba z 10cm. Dlatego ta pompka nie nadaje sie dla ludzi ktorzy chca ja wylanczac... Wyciszenie? Gruba gombka wymienna od mopa + 0 mocowan do obudowy aby nie przenosic wibracji. Jedynie na czas transportu mozna ja przypiac wielka zapinka nylonową. Weze sa z motoryzacyjnego za 1,50zl. Chce jeszcze zabarwic wode na czerwono. Uklad jest zlozony na szybkozlaczkach skrecanych i jest pewnosc co do szczelnosci (skrecane kluczem prawie na maxa). Nie ma w zasadzie zadnych kolanek (poza tymi na przejsciu wezy poza obudowe), a kolejnosc elementow jest podyktowana wlasnie zlozeniem wezy bez zalaman. Dlatego moze dziwic: POMPKA -> NB -> CHLODNICA -> CPU -> GPU -> POMPKA. Ale kolejnosc w zasadzie nie ma znaczenia (wplywu na temp) a weze bez kolanek ladnie wygladaja i nie ma szans na zalamania.

WYDAJNOSC
Narazie jestem w fazie testow (brak czasu) ale wydajnosc z duza chlodnica jest zadowalajaca. Nie mam dobrego termometra do wody wiec moge opierac sie jedynie na odczytach z gpu i mobo (+ nawiew na mosfety) i woda utrzymuje sie spokojnie ponizej 30C przy ~1,9V na procu i standardzie na gpu (narazie). oczywiscie na minimalnych obrotach wentyli (ktore dmuchaja lepiej niz glacial / akasa na maxa). Ogolnie cieszy zapas mocy ukladu i praktycznie napiecie mnie nie ogranicza (chyba ze zasilacz ktory ostatnio mieknie przy wyzszych vcore [fotron 300-60gtp]). W kazdym razie takie orientacyjne temp przy 1.9V na cpu to:
cpu/gpu (idle) = 37/43
cpu/gpu (stress) = 43/47
Przy czym temp otoczenia ~ 25C. Ogolnie wyniki dosc orientacyjne - potrzeba profesjonalnego termometr'a - inaczej mozna tylko spekulowac.
KOSZT
Hmm rozdzial o ktorym nie kazdy lubi wspominac
wychodzi (chlodnica za free) oklo 500zl, ale uwzgledniajac WSZYSTKO, a nie tylko cene glownych komponentow. Czy to duzo? W sumie liczyla sie glownie zabawa przy skladaniu, kombinowanie nad ukladem i satysfakcja. Jak sobie policze ile kosztowalby mnie gotowiec z eheimem i BIXem to zestawik jest i tak bardzo taniutki. Ogolnie bylo warto
Użytkownik aerial edytował ten post 26 sierpień 2005 - 15:05

Kanał RSS

Dodaj odpowiedź