Google Chrome OS
Napisano 29 listopad 2009 - 12:13
Normalny system mozesz odpiac od sieci i moga Cie skanowac i podsluchiwac do woli
E6600 || DFI LP DK P35-T2 || 2x2GB OCZ Titanium EPP Ready
Asus 8800GT 512MB TOP + Accelero S1 & Acutake 120mm @740/1836/1000 || Gateway FPD2185W 21" LCD
Audigy 2 OEM || Logitech X-530
WD WD4000AAKS || Asus DRW-1814BLT
Coolermaster Centurion 534 || be quiet! Purepower L7 530W
Xbox360 Gamertag: costiPL
Asus 8800GT 512MB TOP + Accelero S1 & Acutake 120mm @740/1836/1000 || Gateway FPD2185W 21" LCD
Audigy 2 OEM || Logitech X-530
WD WD4000AAKS || Asus DRW-1814BLT
Coolermaster Centurion 534 || be quiet! Purepower L7 530W
Xbox360 Gamertag: costiPL
Napisano 29 listopad 2009 - 15:31
Widzę, że ludzie w 21 wieku nadal boją się nowości 
Odłączenie kompa od sieci nie jest rozwiązaniem problemu. Żeby to zobrazować: jeszcze ~10 lat temu ludzie magazynowali instalki programów na płytach CD - teraz już prawie nikt tego nie robi bo wszystko można ściągnąć z neta. Zamiast ściągać artykuły /zapisywać treści stron wystarczy zrobić zakładkę w przeglądarce. W profesjonalnych zastosowaniach już od wielu lat wykonuje się różne zadania na zdalnych <super>komputerach ( ja np. czasem korzystam z freerouting.net - routing ścieżek na pcb - odpalane z KiCad-a, działa podobnie jak cloud). Niedługo będzie IPTV, radio jest już od dawna, gry online różnej maści też są normalnym zjawiskiem. Można więc powiedzieć że bez sieci komputer traci sporo możliwości/funkcjonalności już dziś - za parę lat bez sieci komp będzie tylko kawałkiem złomu.
Cloud computing nie jest więc jakimś "dziwnym wymysłem" tylko nowym standardem, który ma usystematyzować to co już niedługo będzie tak powszechne jak prąd w gniazdku. (nie u nas ofc
)
Odłączenie kompa od sieci nie jest rozwiązaniem problemu. Żeby to zobrazować: jeszcze ~10 lat temu ludzie magazynowali instalki programów na płytach CD - teraz już prawie nikt tego nie robi bo wszystko można ściągnąć z neta. Zamiast ściągać artykuły /zapisywać treści stron wystarczy zrobić zakładkę w przeglądarce. W profesjonalnych zastosowaniach już od wielu lat wykonuje się różne zadania na zdalnych <super>komputerach ( ja np. czasem korzystam z freerouting.net - routing ścieżek na pcb - odpalane z KiCad-a, działa podobnie jak cloud). Niedługo będzie IPTV, radio jest już od dawna, gry online różnej maści też są normalnym zjawiskiem. Można więc powiedzieć że bez sieci komputer traci sporo możliwości/funkcjonalności już dziś - za parę lat bez sieci komp będzie tylko kawałkiem złomu.
Cloud computing nie jest więc jakimś "dziwnym wymysłem" tylko nowym standardem, który ma usystematyzować to co już niedługo będzie tak powszechne jak prąd w gniazdku. (nie u nas ofc
Spoiler
Napisano 30 listopad 2009 - 13:43
Znaczy sam pomysł z chmurą jest jak najbardziej OK, ale wolałbym mieć kopię swoich najpotrzebniejszych dokumentów (jakaś ważna prezentacja, dokument do pracy, film aby móc obejrzeć go podczas jazdy pociągiem) ZAWSZE pod ręką. Bo jak nie będę w zasięgu sieci to co? Szef tego nie zrozumie i wyleje takiego delikwenta z pracy wraz z tym netbookiem
Czyli jestem za, ale muszę mieć możliwość ściągnięcia konkretnych dokumentów z chmury i zapisania ich kopi na dysku.
Czyli jestem za, ale muszę mieć możliwość ściągnięcia konkretnych dokumentów z chmury i zapisania ich kopi na dysku.
Intel Pentium Dual Core E2180@3,2 (400x8) | Gigabyte GA-EP45-DS3R | 2xOCZ DDR2 SLI 1024 1033Mhz cl 5 | Gigabyte GeForce 9600GT
Seagate Baracuda 7200.9 80Gb | Samsung F1 320Gb | Chieftec Bravo BH-01B-B-SL | Chieftec GPS-400AA-101A
Seagate Baracuda 7200.9 80Gb | Samsung F1 320Gb | Chieftec Bravo BH-01B-B-SL | Chieftec GPS-400AA-101A
Acer Acpire 5732Z-433G25Mn | PDC T4300 | GMA X4500 | RAM 3GB DDR2 | 250 GB | okazyjna cena
Napisano 02 grudzień 2009 - 20:36
Użytkownik stranded dnia 28 lis 2009, 16:38 napisał
Po prostu nie wrzucać tam nic w czym można było by grzebać i tyle 
takie myślenie chyba trochę mija się z celem. po co mi komputer na którym nie mogę pracować? większość danych na których pracuje jest własnością przedsiębiorstwa, w którym jestem zatrudniony lub innych firm, które w zaufaniu te dane nam powierzyły. jeśli coś wypłynie pracownik odpowiada za to głową, więc co by tam miał trzymać? darmowe mp3 z sieci albo inne badziewie?
Użytkownik tomazzi dnia 28 lis 2009, 18:46 napisał
Już lepiej chyba oglądać reklamy i nie płacić extra? Poza tym Google Chrome nie jest jedynym systemem oferującym technologię cloud - np. ubuntu 9.10 oraz Moblin też mają takie możliwości.
Osobiście po stokroć wolę zapłacić za system, niż na każdym kroku spotykać migające banery.
Napisano 02 grudzień 2009 - 21:05
Użytkownik R4dziK dnia 2 gru 2009, 20:36 napisał
Osobiście po stokroć wolę zapłacić za system, niż na każdym kroku spotykać migające banery.
Spoiler
Szybka odpowiedź
| Temat | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|

Logowanie
Dodaj odpowiedź