Skocz do zawartości


Aktualności

Artykuły

Reklama

Zdjęcie

Głośny Wiatrak W Laptopie


19 odpowiedzi w tym temacie

#1 żelazny karzeł wasyl

żelazny karzeł wasyl

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 02 marzec 2005 - 20:49


Witajcie
niedawno kupiłem laptopa sztuka nówka !
procek 2.8
itp itd
ale jest jedno ale !
strasznie mnie wkurza wiatrak od procka ! napierdziela zak zwariowany ! ( szumi )
czy znacie jakies sposoby na zmianę parametrów pracy wiatraka od procka ?
( w biosie próbowałem ale tam nic nie mozna zrobić )
  • 0

#2 M@r3C3k

M@r3C3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 193 postów

Napisano 02 marzec 2005 - 22:01

Musisz mieć bardzo system obciążony skoro ciągle chodzi jak suszarka. Jak za bardzo zmniejszysz obroty to mozęsz proca uszkodzić i będzie kasa w plecy.

Użytkownik M@r3C3k edytował ten post 02 marzec 2005 - 22:02

  • 0

#3 żelazny karzeł wasyl

żelazny karzeł wasyl

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 03 marzec 2005 - 07:09

mam czysty system, mało programów
hehe suszarka --- to prawda jest !;-)
  • 0

#4 ayem

ayem

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 2842 postów
  • Skąd:Kraków

Napisano 03 marzec 2005 - 15:52

procek grzalka to nie ma sie co dziwic :| niestety laptopowe wiatraki przez swoje rozmiary (np 40mm) i niewiekie rozmiary radiatorow (u mnie ok 10x10x40mm, maja zwyczaj chodzic na kokolo 6k rpm - nie ma bata zebybyly ciche. dlatego czasem sa progi odpalenia nawiewow? moe jakims progsem namieszales i masz ja za nisko - jakie masz obiciazenie procka i temeprature?

dla przykladu podam ze u mnie wiatraki wskakuja na Slow (ok 3k rpm) przy 55C a wylaczaja sie przy 43C. jak gram to szybciutko ida na 6.5k i jest glosnawo.
  • 0
-=> ayem <=-[font="Arial"'>Laptop: Inspiron 8600 | WSXGA+ | P-M 1.4GHz Centrino | 512MB | R9600PT | 60GB@4200 | WinXP Home SP2 + GentooDesktop: Athlon64 3200+ | ASUS A8N-E | Kingston 2x512MB | Winfast GF6600GT Extreme | Western Digital 160GB SATA | WinXP Pro SP2 + GentooServer: Dual Pentium3 450MHz | Intel N440BX | 2x128MB | Fujitsu 13GB | Gentoo[/font'>

#5 żelazny karzeł wasyl

żelazny karzeł wasyl

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 04 marzec 2005 - 08:34

H G W nawet nie wiem jak to sprawdzić !
ale nic nie mieszałem, normalnie czysty system ;-)
  • 0

#6 TeQuila SunRise

TeQuila SunRise

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 686 postów
  • Skąd:Lodz

Napisano 04 marzec 2005 - 10:07

W BIOSie powinienes widziec Temp procka i plyty, jesli nie to sciagnij Sisoftware Sandra i zobacz jakie masz temp jesli niskie a wiatrak zapi***ala to wysylaj na gware bo prawdopodobnie padl regolator napiecia dla cpu Fan hmmm zasadniczo jesli wiatrak ciagle chodzi na max obrotow (nawet bez obciazenia systemu) to bankowo to jest powod
Ale dla pewnosci mozesz zrobic format :)
  • 0
E6750 @3.3ghz | MSI P43T-C51 | 3gb DDR2 | Galaxy 7900GS @620/1420HP XW4400 Workstation: E6600 | 2gb DDR2 | ATI FireGL V7200Lenovo S10-2

#7 turzol

turzol

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 3029 postów
  • Skąd:Tychy

Napisano 04 marzec 2005 - 14:06

Ja się podepnę to tematu. Mam też problem z wentylem w Lapie (Packard Bell na P4 3.0HT). Laptop ma zaledwie 1 rok i używany jest sporadycznie. O to chodzi, że po jakimś czasie jego pracy zaczyna wyć jak dziki (jakby się zatarł) i OS sypie BSOD-ami :-| Jako, że był kupiony za granicą to minęło trochę czasu żeby oddać go na gwarę. Niestety ciołki z serwisu powiedzieli, że wentyl nie podlega gwarancji :mur:

Co teraz robić? Jak to jest z wentylami do laptopów? Są jakieś uniwersalne lub zamienniki? Czy w warunkach domowych można wymienić wentyl samemu lub przynajmniej spisać oznaczenia, żeby poszukać takiego?
  • 0
[font="Arial Narrow"'>.::Prescott E0 4GHz::..::Abit IC7::..::Ninja & Fander 120mm::..::1GB DDR-I::..::NV40 Ultra::..::160GB PATA::..::Benq DW-1655::..::OCZ PowerStream 520W::..::CM Stacker::..::HP 19''TFT::..::PCM 2702 Burr-Brown & Logitech Z-2300::..::Ultra-X & MX1000::.[/font'>[font="Arial Narrow"'>[1.Solid Slide - Belo Horizonte (Original Mix)'>[2.Shifted Reality - Fever'>[3.Luminary - Amsterdam'>[4.Mark Norman - Touch Down'>[5.Jonas Steur - Silent Waves'>[/font'>

#8 ayem

ayem

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 2842 postów
  • Skąd:Kraków

Napisano 04 marzec 2005 - 14:16

powinno sie dac, rozkladasz, u mnie wentyl od proca dostepny od spodu po odkreceniu 2 srobek, ten od grafy niestety zatajniaczony pod klawa. della mozna spokojnie rozkladac bez utraty gwary. twoim problemem moze byc kurz nagromadzony w kompie, kup sprezone powietrze i przedmuchaj radiatory (nawet bez rozkrecania) w kirunku odwrotnym do normalnego wywiewu.

co do dokupywania - powinn sie dac, znowu moge mowic o tym c wdzialem, w moim dellu i w toshibie kumpla siedziely sunony - mozna zawsze pokombinowac modelem

Użytkownik ayem edytował ten post 04 marzec 2005 - 14:16

  • 0
-=> ayem <=-[font="Arial"'>Laptop: Inspiron 8600 | WSXGA+ | P-M 1.4GHz Centrino | 512MB | R9600PT | 60GB@4200 | WinXP Home SP2 + GentooDesktop: Athlon64 3200+ | ASUS A8N-E | Kingston 2x512MB | Winfast GF6600GT Extreme | Western Digital 160GB SATA | WinXP Pro SP2 + GentooServer: Dual Pentium3 450MHz | Intel N440BX | 2x128MB | Fujitsu 13GB | Gentoo[/font'>

#9 Majestic-8192

Majestic-8192

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 130 postów
  • Skąd:Klodzko/wrocław zawód: student ogrodnictwa

Napisano 04 marzec 2005 - 20:26

porzadna pasta!!! i nie jakis badziew za pare zeta!! u mnie pomoglo i wentyl na suszarka mode :razz: chodzil 2x rzadziej i przestal sie restartowac (compaq <_< pressario 1700) tylko nie uszkodźta se cpu przy wymianie/zdejmowaniu wentyli!! zazwyczaj sa przyklejane :?
  • 0

#10 pmp

pmp

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 3141 postów
  • Skąd:52° 15' N 21° 0' E

Napisano 04 marzec 2005 - 23:54

Ja się podepnę to tematu. Mam też problem z wentylem w Lapie (Packard Bell na P4 3.0HT). Laptop ma zaledwie 1 rok i używany jest sporadycznie. O to chodzi, że po jakimś czasie jego pracy zaczyna wyć jak dziki (jakby się zatarł) i OS sypie BSOD-ami  :-| Jako, że był kupiony za granicą to minęło trochę czasu żeby oddać go na gwarę. Niestety ciołki z serwisu powiedzieli, że wentyl nie podlega gwarancji  :mur:

Co teraz robić? Jak to jest z wentylami do laptopów? Są jakieś uniwersalne lub zamienniki? Czy w warunkach domowych można wymienić wentyl samemu lub przynajmniej spisać oznaczenia, żeby poszukać takiego?

 


W większości nowych konstrukcji o ile nie we wszystkich (a Twój model pewnie nowy wnosząc po procesorze), radiator na proca to kawalek blachy + hp zakończone żeberkami z których wentylatorki odbierają ciepło.

I kilkukrotnie przynajmniej pewna Toshiba :D którą nosiłem dość często w plecaku miała podobny objaw. Przyczyna - od wstrząsów odpiął się kijowy klips trzymający radiator na procku, i nie dociśnięty był wogole. A P4 jak to P4 nie ma w zwyczaju się spalić.

Może u Ciebie jest podobnie ?

Co do wentyli do wiatraków to same wiatraczki są jakoś tam standardowe (ale małe), gorzej z ich mocowaniem bywa, często są w przedziwnych "ramkach". Musisz rozebrac i szukać zamiennika.
  • 0
skulltrail | quadsli | 15K.6 | 30" | desktopy do pieca!

#11 M79

M79

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1160 postów
  • Skąd:Zielona Góra

Napisano 05 marzec 2005 - 03:33

odnosnie glownego watku: upewnilbym sie najpierw, czy nie zalapales jakiegos wira, tzn sprawdz obciazenie cpu, czy aby przypadkiem nie jest to nontoper 100%
  • 0
IBM T40, Pentium M 1.5Ghz@max 1.22V (Banias), 1x1GB Kingston 266DDR, Mobility 7500, Toshiba 80GB 5400rpm 16MB Cache

#12 żelazny karzeł wasyl

żelazny karzeł wasyl

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 05 marzec 2005 - 15:35

zainstalowałem w laptopie SiSoftwareSandra i niestety napisał mi że

(sensors)
na pc podaje temperature procka a na laptopie nie ma nic
Auto Fan Speed Control ----- no
cpu Fan Speed 13786pm nawet nie wiem co to jest ?

wczesniej zainstalowałem speed fan i też nic nie wykrywa ( oprócz temperatury dysku )
na pececie programy działają normalnie hmm
juz nie wiem co robic ;--(

Użytkownik żelazny karzeł wasyl edytował ten post 05 marzec 2005 - 15:45

  • 0

#13 SpiderMAN

SpiderMAN

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 7041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Krzeszowice

Napisano 05 marzec 2005 - 20:04

zainstalowałem w laptopie SiSoftwareSandra i niestety napisał mi że 

(sensors)
na pc podaje temperature procka a na laptopie nie ma nic
Auto Fan Speed Control ----- no
cpu Fan Speed                      13786pm  nawet nie wiem co to jest ?

wczesniej zainstalowałem speed fan i też nic nie wykrywa ( oprócz temperatury dysku )
na pececie programy działają normalnie hmm
juz nie wiem co robic ;--(

Wyświetl post

Zwrocic sie do sprzedawcy... Tak ciezko sie domyslic :?: :D
  • 0

[font="tahoma, geneva, sans-serif;"'>PC | Phenom II X4 965 BE Deneb @ 4099 MHz 1.5675V Thermalright Macho HR-02 120 || Gigabyte GA-M720-US3 F7n BIOS | RAM 4GB Dual DDR2 @ 800 MHz 2.1V Patriot 6400LLK || GAINWARD GeForce GTX260 Golden Sample 896MB GDDR3 @ 675MHz/1600MHz/2400MHz | 22" LG W2234S WSXGA+ || SSD Intel 330 120GB | HDD total space  ~2.6TB | DVD-RW1: GSA-H55N | DVD-RW2: GSA-H55L | BT | MODECOM MC-MHF60 || CASE: Corsair Carbide 500R White | PSU: Corsair TX650W | FAN Controller: Scythe Kaze Master | TRUST MaxTrack Wireless Deskset |[font="tahoma, geneva, sans-serif;"'>HTPC | Dell Optiplex GX520 | Pentium D 820 2.8GHz | RAM 3GB Dual DDR2 | HDD Hitachi 320GB 5400rpm | SB Audigy2 | Pionner VSX-520 | Jamo S426 | ORION TV32FX500D |[font="tahoma, geneva, sans-serif;"'>LAPTOP[/font'> | Lenovo ThinkPad L520 | Core i5 2.6 GHz | RAM 8GB Dual DDR3 | HDD 500GB 7200rpm |Mobile Mobile | Samsung Galaxy S3 16GB | 32GB microSD Kingston | Nokia BH-102 | Paranoid Android v3.99 |[/font'>[/font'>


#14 TeQuila SunRise

TeQuila SunRise

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 686 postów
  • Skąd:Lodz

Napisano 06 marzec 2005 - 00:41

zainstalowałem w laptopie SiSoftwareSandra i niestety napisał mi że 

(sensors)
na pc podaje temperature procka a na laptopie nie ma nic
Auto Fan Speed Control ----- no
cpu Fan Speed                      13786pm  nawet nie wiem co to jest ?

wczesniej zainstalowałem speed fan i też nic nie wykrywa ( oprócz temperatury dysku )
na pececie programy działają normalnie hmm
juz nie wiem co robic ;--(

Wyświetl post


hmm jesli faktycznie masz prawie 14000 obrotow/min to twoj lapek powinien zaczac fruwac :) a przynajmniej unosic sie pare cm nad biurkiem :blink:
Ewidentnie z wentylacja jest cos nie tak, dla pewnosci sprawdz jeszcze innym programem, ale raczej szykuj sie na odwiedzenie serwisu
  • 0
E6750 @3.3ghz | MSI P43T-C51 | 3gb DDR2 | Galaxy 7900GS @620/1420HP XW4400 Workstation: E6600 | 2gb DDR2 | ATI FireGL V7200Lenovo S10-2

#15 FutureBrain

FutureBrain

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 27 czerwiec 2005 - 17:06

Witam. Odświeżam temat, bo mam podobny problem. Otóż mam laptopa Asus A4L z procesorem 2,8 ghz. W Windowsie wiatrak pracuje bez zarzutu - niemal bezgłośnie. Kilka dni temu obok Windowsa zainstalowałam Linuksa Mandrivę 2005. Gdy uruchamiam Windowsa, jest wszystko Ok, a gdy uruchamiam Linuksa, wentylator zaczyna pracować bardzo głośno (zupełnie tak, jakby procesor nadmiernie się nagrzewał, tyle, że dzieje się tak od momentu włączenia notebooka, a więc wtedy, gdy procesor jeszcze nie jest rozgrzany). Bardzo chcę mieć Linuksa, ale to wycie wiatraka jest denerwujące i przeszkadza :(. Jaka może być przyczyna takiego zachowania wentylatora?A może pomogłaby zmiana dystrybucji, np.na Debian czy Lycoris?Będę wdzięczna za poradę.
  • 0

#16 ayem

ayem

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 2842 postów
  • Skąd:Kraków

Napisano 28 czerwiec 2005 - 04:58

n to poszukaj pod lina sftu monitorujacego i sprawdz czy ie tak grzje,a ajak nie to sa tez programy regulujace - zabj mnienie pamietam, bowalczylem z tym dlugo ale to bylo juz dawno
  • 0
-=> ayem <=-[font="Arial"'>Laptop: Inspiron 8600 | WSXGA+ | P-M 1.4GHz Centrino | 512MB | R9600PT | 60GB@4200 | WinXP Home SP2 + GentooDesktop: Athlon64 3200+ | ASUS A8N-E | Kingston 2x512MB | Winfast GF6600GT Extreme | Western Digital 160GB SATA | WinXP Pro SP2 + GentooServer: Dual Pentium3 450MHz | Intel N440BX | 2x128MB | Fujitsu 13GB | Gentoo[/font'>

#17 manux

manux

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 168 postów
  • Skąd:Helsinki

Napisano 01 lipiec 2005 - 16:29

n to poszukaj pod lina sftu monitorujacego i sprawdz czy ie tak grzje,a ajak nie to sa tez programy regulujace - zabj mnienie pamietam, bowalczylem z tym dlugo ale to bylo juz dawno

Wyświetl post


Na laptopa polecam SuSE - najlepiej 9.3, ktory od kilku dni jest juz do pobrania. SuSE jest na tyle madry, ze potrafi wykryc ze jest instalowany na lapku i zainstaluje ci odpowiedni soft. Ew. jesli nie chcesz zmieniac dystrybucji to zainstaluj sobie soft do zarzadzania energia typu acpi, powersave, cpufreq - to powinno rozwiazac problem z glosnymi wentylami. Sprawdz ew. czy w ustawieniach bootloadera (lilo, grub) masz wymuszenie uruchomienia acpi (przy lilo - w lilo.conf jest to acpi = yes). Goraco polecam jednak zainstalowanie SuSElka. Sam wczesniej uzywalem przez kilka lat Mandrake'a, rok temu przenioslem sie na SuSla i moge powiedziec ze to nowa jakosc w Linuksie.

Użytkownik manux edytował ten post 01 lipiec 2005 - 16:31

  • 0

#18 baka

baka

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 466 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WH/WB

Napisano 01 lipiec 2005 - 18:30

Witajcie
niedawno kupiłem laptopa sztuka nówka !
procek 2.8
itp itd
ale jest jedno ale !
strasznie mnie wkurza wiatrak od procka ! napierdziela zak zwariowany ! ( szumi )
czy znacie jakies sposoby na zmianę parametrów pracy wiatraka od procka ?
( w biosie próbowałem ale tam nic nie mozna zrobić )

Wyświetl post

co to za sprzet ?
  • 0

[font="'Lucida Sans Unicode';"'>WG to dziady[/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>---------------------------------------------------------------------[T03'> T-127[T05'> PzKpfw IV * KV-1 * T14 * T49 * Grille[T06'> VK 3601 (H) * VK 3001 (P) * KV-1S * T-150 * KV-2 * S-51 * M18 * M4A3E8 * M4A3E2 * 59-16 * Hummel[/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>[T07'> Tiger * Panther * Tiger (P) * KV-3 * Comet * T20 * T25/2 * WZ-131 * IS-2 * T-34-1 * S-51 * G.W. Panther * SU-122-44[T08'> Tiger II * [/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>Panther II * [/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>IS-3 * KV-4 * T-44 * T32 *[/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'> T34 * Lowe * [/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>KV-5 * Typ 59 * T26E4 * IS-6 * WZ-132 * T-34-2 * VK 45.02 (P) * M26 * T69 * 110[/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'>[T09'> E-75 * E-50 * IS-8 * M103 * T-54 * T54E1 * WZ-111 1-4 * WZ-120[T10'> E-100 * IS-4[/font'>[font="'Lucida Sans Unicode';"'> * IS-7 * T110E5 * T-62A * Object 140[/font'>


#19 Lulek

Lulek

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 04 luty 2011 - 23:19

Mam podobny problem. Właśnie odebrałem lapka z serwisu, poszedł tam z powody przegrzewania. Był strasznie zakurzony, ale koles w punkcie mi go przedmuchał i dopiero wtedy wysłał. Coś tam naprawili, ale nie rozumiem nic z wydruku który otrzymałem. Mój problem jest następujący. Kiedy laptop chodzi na samej baterii nie buczy, lecz kiedy podłączam go pod prąd zaczyna buczeć. Zmniejszyłem w opcjach zasilania uzycie procesora do 50%, ale nie pomogło. Jak myślicie, zanieść do serwisu znowu? Gwarancje mam do 27 lutego tego roku. Proszę o pomoc :)
  • 0

#20 Tony Soprano

Tony Soprano

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1316 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczne Królewskie Miasto

Napisano 05 luty 2011 - 16:43

Pewnie podłączając zasilanie automatycznie zmienia Ci się zużycie proca na 100% czyli plan "Performance". Poszukaj w opcjach jak się ustawia gdy podpinamy zasilanie A/C. Jak nie pomoże to oddaj na gwarę, po to ona jest.

A tak BTW
NIEZŁY ARCHEOLOG z Ciebie :lol2:
  • 0
ABIT NF7-S 2.0 + SS | Athlon XP 2600+ | Radeon 9500 PRO | 2*256 + 512 DDR 400mhz| Pioneer 110D | CD-RW LG 8120B | Seagate 120GB + WD 80GB | Chieftec 360W | Zalman 7000A-Al | Creative T6060 | Chieftec DX01SL | X-718BF | SM 971P blackHP Pavilion dv5-1002 | RM-70 | HD3200 | 3GB | 250GB | Altec Lansing | HDMI || Dell D530 | C2D T7250 2GHz | 2GB | 120GB || Nokia N95 8GB | K800i | C902 HP Compaq nc 6400 RA252AW |14.1"| T2400 |60GB |GMA 950 | BT+fingerprint reader || EOS 300D + kit + 50 1.8 | Fuji F20 | Dell DJ 20GB"[i'>Na początku był Eru, Jedyny, którego na obszarze Ardy nazywają Iluvatarem; On to powołał do życia Ainurów, Istoty Święte, zrodzone z Jego myśli. Ci byli z Nim wcześniej, niż powstało wszystko inne.[/i'>" J.R.R. Tolkien - Silmarillion - Ainulindale



Dodaj odpowiedź