Skocz do zawartości


Aktualności

Artykuły

Reklama

Zdjęcie

"out Of Range" I Monitor Lcd - Pomocy !


29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bart24

Bart24

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 26 marzec 2005 - 16:09


witam mam dosc dziwny problem . Mam Monitor LCD Acer 1703 i podczas ładowania windowsa xp wyskakuje mi komunikat "Out Of Range" . Czy miał ktoś coś takiego ???.
Oczywiscie gdy windows sie zaladuje to wszystko jest ok . Przed Monitorem LCD miałem zwykły i wszystko było ok. Czego to może byc wina ??? . Dodam ze mam Athlona 1700 XP , Audigy player , płytę główną mainboard AK32 , Karte graficzną Radeon 9000 i najnowsze stery . Proszę o pomoc
  • 0

#2 yotomeczek

yotomeczek

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 6519 postów
  • Skąd:Łódź

Napisano 26 marzec 2005 - 23:35

witam mam dosc dziwny problem . Mam Monitor LCD Acer 1703 i podczas ładowania windowsa xp wyskakuje mi komunikat "Out Of Range" . Czy miał ktoś coś takiego ???.
Oczywiscie gdy windows sie zaladuje to wszystko jest ok . Przed Monitorem LCD miałem zwykły i wszystko było ok. Czego to może byc wina ??? . Dodam ze mam Athlona 1700 XP , Audigy player , płytę główną mainboard AK32 , Karte graficzną Radeon 9000 i najnowsze stery . Proszę o pomoc

Wyświetl post


przesadziłeś z odświerzaniem - i tyle
mało który LCD znosi takie odświerzania jak CRT
  • 0

#3 MeHow

MeHow

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 5343 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa - Bemowo

Napisano 27 marzec 2005 - 13:25

tryb awaryjny, wywal stery, zainstaluj ponownie i nie przeginaj z odswierzaniem
  • 0
Primero: AthlonXP 0,13u (220x11) cooled by Pentagram 80Cu | AbitNF7 | 1024 MB Hynix HCLK | GF4Ti4200 250/500@310/610 | CDR/RW Liteon 52x32x52 | DVDR/RW Liteon 16x4x16x | WD Caviar 120GB 8MB Cache | LCD Samsung SyncMaster 710N 17'' | Chieftec 420W | WinXP SP2 / Slackware 10.2 - linux 2.4.32 + strach przed currentemSegundo: AthlonXP 0,18u (133x11) | MS-6380E | 256 MB Elixir HCLK | GF2MX200 32MB default | CDR Liteon 52x | Seagate Barracuda IV 40MB | Codegen 300W [; | WinXP SP2 Tercero: Acer 3023WLMi | Sempron 3000+ | 512MB Ram | 15'4 CrystalBrite | Radeon x700 128MB | HDD 80GB | DVDR/RW | WinXP Home / FedoraCore 4 - linux 2.6.16

#4 forest kila zbila

forest kila zbila

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 6591 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin

Napisano 27 marzec 2005 - 21:54

może od razu format ? ;]

w trybie awaryjnym przestaw odświrzanie na 60 lub więcej hz, powinno być w specyfikacji,, ie zaszkodzi też instalacja info od panelu..
  • 0
zwirtualizowany w chmurach :) --> KLIKNIJ PAJACA NIE BĄDŹ DZIADEM :P <--

#5 Bart24

Bart24

    Początkujący uczestnik

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 28 marzec 2005 - 17:33

Chyba żle zrozumieliście problem , w windowsie monitor działa tylko w czasie ładowanie systemu wyskakuje "Out of Range" . doczytałem się ze to moze byc wina płyty głownej wiec zanioslem monitor do kumpla ktory ma nowsza płytę i u niego wszystko działa . A może to wina karty graficznej (ja mam radeona on ma geforce ) ???. format raczej nie pomoże bo juz robiłem i nadal jest "Out of Range" .
  • 0

#6 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 08 kwiecień 2005 - 12:41

U mnie jest to samo. Mam monitor fujitsu siemens 17 cali. Jednakze problem pojawia sie czescie i oprocz napisu: out of range wyskakuje czesciej napis: no signal inpout. Najczesciej mam zawieche w czasie grania, srednio co 5 minut :sad:
  • 0

#7 costi

costi

    Redakcja

  • Moderator
  • 21202 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 08 kwiecień 2005 - 12:53

chevaluateier nie masz tego samego - on ma tak, ze podczas ladowania windy (zanim pokaze sie ekran z wyborem uzytkownika) na chwile wylacza mu sie ekran z komunikatem "input signal out of range". Mialem tak z Radkiem 8500. IMHO to nie jest nic strasznego - po prostu w trakcie przelaczania trybow karta podaje sygnal o czestotliwosci, ktorej LCD nie akceptuje. A ze elementy panelu sa dosc wrazliwe na takie rzeczy, to elektronika monitora zamiast sygnalu z karty podaje na panel komunikat ostrzegawczy. Jezeli dzieje sie tak tylko przy ladowaniu Windowsa to nie ma sie czym martwic.

chevaluateier - jezeli komp zawiesza Ci sie tylko podczas grania, to zainteresowalbym sie czy Ci zasilka wyrabia. Podaj dokladniejsza konfiguracje to pomyslimy.
  • 0
i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX GenesisEVGA GTX260 SC || Lenovo L220x LCDintegra || Creative T20Intel X25-M 160GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240SFractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530WHTPC: Acer Aspire Revo 3610 + OpenelecXbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#8 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 08 kwiecień 2005 - 13:01

1. Plyta glowna - ASROCK P4V88 ViaPT880 DD400 SATA LAN AC6
2. Procesor - PENTIUM 4 2,8/533/1M PRESCOTT - SL7PK
3. Pamiec RAM - DDR 400/512MB OEM
4. Naped FDD - FDD 1.44MB ALPS
5. Dysk HDD - HDD HITACHI HDS722580VLAT20 60GB/7200
6. CD ROM/DVD - DVD-RW +/- LG GSA-4163 bulk+soft
7. Karta grafiki - ATi R9250 128 DDR/64bit DVI bulk GXC
8. Karta dzwiekowa - CMI9761A 5.1
9. Karta sieciowa - VIA VT6103 10/100Mbps

Najczesciej mam zaiweche na grach, czasem monitor gasnie i wyskakuje napis: no signal inpout lub out of range lub jest typowa zawieszka. Jednakze problem zaczol wystepowac rowniez w trakcie przegladania stron www, pracy w wordzie, a nawet w trakcie ukladania pasjansa :sad:
Probowalem juz miedzy innymi wgrywac roznorakie sterowniki lacznie z omega do karty graficznej i monitora, zmieniac czestotliwosc odswiezania monitora i dalej nic :sad:
  • 0

#9 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 10 kwiecień 2005 - 14:43

Nikt nie jest w stanie doradzic cos w zwiazku z tym problemem? No bez jaj...bede musial dac sprzet do serwisu, a pisze prace licencjacka i cholernie zalezy mi na czasie :sad:
  • 0

#10 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 10 kwiecień 2005 - 14:50

a zasilacz jaki masz ??
  • 0

#11 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 10:14

A gdzie mam sprawdzic jaki mam zasilacz? Prz wlasciwosciach: opcje zasilania?
Jesli chodzi o zasilacz awaryjny UPS to nie mam tam nic zainstalowane...
  • 0

#12 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 11:45

Hym spoko to tak zainstaluj speedfana lub jakiś inny program do pomiaru napięć. Lub/i otwórz obudowe kompa i podaj nazwę zasilacza oraz to co na nim pisze. Oraz podaj konfiguracje kompa.pozdr
  • 0

#13 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 12:28

Ok zainstalowalem.

Temp1: 32 stopnie
Temp2: 48 stopni
HDO: 35 stopni

Taki mam zapis
  • 0

#14 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 13:55

Napięcia podaj :)
  • 0

#15 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 14:06

Mam nadzieje, ze to jest to, a jak nie to powiedz, gdzie szukac tych napiec...:

VCORE: 1,39V

+3.3V: 3,25V
+5V: 5,16V
+12V: 11,13V
-12V: 0,14V
- 5V: 1,54V
+5VSB: 5,38V
VBAT: 0,13V
  • 0

#16 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 14:46

zajrzyj do kompa i jeszcze podaj zasilacz jaki masz ale chyba czeka cię jego wymiana ........
  • 0

#17 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 15:02

Niestety nie moge do kompa zajrzec, bo mam plomby wstawione. Czemu sugerujesz, ze czeka mnie wymiana?
  • 0

#18 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 15:19

hym a znasz nazwę obudowy czasem nie tracer lub codegen ??
  • 0

#19 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 15:22

Obudowa EUROCASE ML5410 300W PFC (X7) - pelna nazwa.
  • 0

#20 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 15:42

Z tego co widze po necie to ta obudowa kosztuje jakieś 120(dobry zasilacz nowy to min 120 zł). Radził bym sprawdzić kompa na innym zasilaczu ale jeśli masz go zaplombowanego ,no to kicha oddaj im. Chyba że jeszcze weź zainstaluj system od początku stery i itd lub teraz przeskanuj antyvirem pozdr

Użytkownik Domik edytował ten post 11 kwiecień 2005 - 15:44

  • 0

#21 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11 kwiecień 2005 - 17:07

Dzieki za pomoc. Antyvirem skanowalem, nic nie wykryl...A moze to wina zle ustawionej czestotliwosci odswiezania? Aktualnie mam 75 hz choc znajomy doradzil mi 85 hz, jednak moj monitor prawidlowo obsluguje do 75 hz.
  • 0

#22 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 11 kwiecień 2005 - 17:17

ale to komp ci się zawiesza a nie monitor :) wyższa częstotliwość nie może być winna restartom kompa :).pozdr

Użytkownik Domik edytował ten post 11 kwiecień 2005 - 17:46

  • 0

#23 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 12 kwiecień 2005 - 11:00

No nie powiedzialbym.....bo to wlasnie monitor mi gasnie, a komp dziala dalej jak nalezy. Chociaz czasem i on sie zawiesza.
  • 0

#24 costi

costi

    Redakcja

  • Moderator
  • 21202 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 12 kwiecień 2005 - 16:20

Ja bym stawial na zasilacz - 11.13V na linii +12V to jest zdecydowanie za malo.

Jak Ci gasnie monitor to slychac np. muzyke z Winampa dalej? Czy wszystko staje?
  • 0
i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX GenesisEVGA GTX260 SC || Lenovo L220x LCDintegra || Creative T20Intel X25-M 160GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240SFractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530WHTPC: Acer Aspire Revo 3610 + OpenelecXbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#25 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 23 kwiecień 2005 - 10:32

Slycha muzyke z winampa, jak rowniez slychac muzyczke z gier.
Wlasnie przywiozlem kompa z serwisu, gosc wymienil mi karte graficzna na nowa. Odpalilem gierke unreal1 i nawet sie nie wlaczyla tylko odrazu wyskoczylo okienko na monitorze: out of range :sad: Na dodatek, kiedy wlaczylem prog
ram speedfan to druga temperatura przekracza 51 stopni i zamiast obrazka strzalki w gore lub w dol wyskoczyli mi obrazek z ogniem :sad: Normalnie szkoda slow jak cudnie serwis potrafi zalatwic sprawe...
  • 0

#26 Shake

Shake

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 548 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 23 kwiecień 2005 - 11:00

Chyba żle zrozumieliście problem , w windowsie monitor działa tylko w czasie ładowanie systemu wyskakuje "Out of Range" . doczytałem się ze to moze byc wina płyty głownej wiec zanioslem monitor do kumpla ktory ma nowsza płytę i u niego wszystko działa . A może to wina karty graficznej (ja mam radeona on ma geforce ) ???. format raczej nie pomoże bo  juz robiłem i nadal jest "Out of Range" .

Wyświetl post


Podczas ładowania Win rozdzielczość ekranu wynosi 640x480 - sprawdź jakie masz odświeżanie dla tej rozdzielczości.
  • 0

#27 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 23 kwiecień 2005 - 12:45

Nie mam pojecia gdzie mam to znalezc...
  • 0

#28 Myszek

Myszek

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 665 postów
  • Skąd:Wyszków

Napisano 23 kwiecień 2005 - 13:10

ja tez amm czasami na moim lcd 15' przy ladowaniu windy no singnal ale sie wlacza i jest OK. 11,13 na +12V to jest duzo za malo. <_< <_<
  • 0

#29 Domik

Domik

    Z krainy niedźwiedzi ;]

  • Moderator
  • 7240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:MOCKBA

Napisano 23 kwiecień 2005 - 17:07

Hym wiesz co :>? ustaw odświeżanie na sztywno(np 75 hz lub 70 hz) refresh fixem lub riva tunerem. I weź zmień zasilacz na coś lepszego.

Użytkownik Domik edytował ten post 23 kwiecień 2005 - 17:50

  • 0

#30 chevalier25

chevalier25

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 28 postów

Napisano 23 kwiecień 2005 - 17:36

Odswiezanie moge zmienic, ale na zasilacz jak narazie nie mam funduszy...
  • 0



Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy