Microsoft Windows 7 32/64-bit
Przed zadaniem pytania poszukaj odpowiedzi w
starym temacie o Windows 7
JEŻELI PROSISZ O POMOC NAPISZ JAKIEJ WERSJI SYSTEMU (32/64-bit) PROBLEM DOTYCZY.
Szybkie odpowiedzi na szybkie pytania:
Q: Windows 7... a może jednak Windows XP?
A: Zdecydowanie Windows 7. Jest to bardzo dobry system, nie ma po co sięgać po wysłużonego XP'ka. Nie mówiąc już o tym, że w przyszłości programy będą pisane pod nowe systemy, o XP programiści prędzej czy później zapomną. Trzeba iść z duchem czasu, w szczególności jeżeli nie niesie to ze sobą nieprzyjemnych konsekwencji.
Q: Home Premium, Professional, Ultimate... pomocy! Która opcja jest dla mnie najlepsza?
A: Przeciętnemu użytkownikowi spokojnie wystarczy wersja Home Premium. Pomocne w dokonaniu wyboru może być np. uproszczone porównanie na PCLabie oraz dokładniejsza tabela na angielskiej Wikipedii.
Q: Która wersję wybrać? 32bit czy 64bit? Podobno programy 32bit nie działają na systemie 64bit.
A: Jeśli masz procesor 64bit i przynajmniej 2GB RAM, to nie widzę sensu używania wersji 32bit. 64bit to wersja nowocześniejsza i z czasem wszelkie aplikacje będą pisane głównie pod tą wersję. Zostanie przy wersji 32bit w przypadku 64bitowego kompa to zacofanie. A jeśli chodzi o aplikacje: ten, kto tak powiedział, to jest idiotą. Zdecydowana większość aplikacji chodzi bez problemu na wersji 64bit. Problemy mogą mieć stare aplikacje pamiętające system Dos, ale i z tym sobie można poradzić dzięki aplikacji DosBox.
Q: Czy moje ulubione gry będą działać na 64-bitowym systemie?
A: Tak, żadna nowsza gra nie powinna mieć problemów z działaniem na 64-bitowej wersji systemu. Ze starszymi tytułami różnie bywa, ale generalnie rzecz biorąc także nie powinno być problemów. Warto pamiętać o aktualizacji gier do najnowszych wersji.
Q: Co to jest XP Mode i jak tego używać?
A: XP Mode to nic innego jak wirtualny Windows XP. O tym jak korzystać z tej funkcji możecie przeczytać w poradniku na stronie SGJ'a.
Q: Słyszałem, że XP Mode jest dostępny tylko dla wersji Professional, Ultimate i Enterprise?
A: Poradnik na stronie SGJ pomoże ci uruchmić tryb XP nawet na Home Premium.
Q: Do tej pory używałem wersji testowych i kupiłem wersję sklepową. Mogę zrobić aktualizację?
A: Powinieneś zrobić swieżą instalację systemu.
Q: Do tej pory używałem odtwarzacza SubEdit ale on na Win7 nie działa. Co zrobić?
A: Są dobre alternatywy jak np. BESTplayer czy Media Player Classic. Jeżeli jednak chcesz SE przeczytaj temat o uruchamianiu SE na Win7.
Q: Czy mogę zmniejszyć wielkość paska zadań (taskbara)?
A: Naturalnie, wybierz wyświetlanie małych ikon w ustawieniach paska. Jeżeli to nie wystarczy wybierz w Personalizacji - Ekran opcję 100%.
Q: Chciałbym mieć pasek szybkiego uruchamiania znany z Windowsa XP bądź Visty. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe?
A: Zostało to bardzo przejrzyście opisane na stronie OSinfo.pl przez SGJ'a.
Q: Gdzie jest klasyczne menu start?
A: Nie ma. Bardzo dobrze, że nie ma. Nowe jest wygodne i bardziej funkcjonalne, Microsoft powinien już w Viście pozostawić tyko tą opcję.
Q: Słyszałem, że można zwiększyć wydajność NTFS. Jak to zrobic?
A: W poleceniu uruchom należy wpisać fsutil behavior set disablelastaccess 1
Q: Które usługi systemowe mogę powyłączać?
A: Wyłączenie niektórych usług według Black Viper'a
Q: Jak przyspieszyć kopiowanie plików przez sieć?
A: Należy wylączyć kompresję RDC.
- Panel Sterowania/Programy i Funkcje/Wyłacz i włącz funkcje systemu windows
- Odnajdujemy moduł Kompresja RDC i odznaczamy go
Proste sposoby na zmniejszenie ilości zajmowanego miejsca przez system by Sysak
- W Panelu Sterowania->System->Ustawienia zaawansowane->Ochrona Systemu wyłącz przywracanie systemu dla dysku C: i usuń dotychczasowe pliki. Z przywracania nie korzysta się za często ale jeżeli wiesz, że zdarza ci się "rozkładać" Windowsa lepiej zostaw tę operację w spokoju [;
- Wyłącz plik stronnicowania. Nie rób tego, jeżeli korzystasz z aplikacji wymagających dużych ilości pamięci.
Innymi słowy: dokładnie rozważ ten krok, jeżeli nie jesteś pewien co robisz pomiń ten punkt. - Uruchom wiersz poleceń jako administrator (do wyboru w menu pod PPM), wpisz powercfg -h off. W ten sposób wyłączysz hibernację i zaokszczędzisz kilka GB. Hibernacja na ogół nie jest potrzebna użytkownikom komputerów stacjonarnych, użytkownicy laptopów używają jej czasem do konfiguracji planu zasilania.
- Włącz oczyszczanie dysku.
Wyłączenie indeksowania* by sly44
* Nie każdy się może z tym zgdzić bo niby to spowalnia wyszukiwanie plików, ale ja jakoś tego nie zauważyłem...
Wyłączenie spowoduje, że dyski nie będą ciągle "mieliły".
- Otwieramy okno Mój komputer
- Klikamy na każdą partycję po kolei prawym myszki
- Własciwości
- Odznaczamy ptaszek przy opcji Indeksuj ten dysk w celu przyspieszenia wydajnosci
- Potwierdzamy wybierając ZASTOSUJ DLA WSZYSTKICH PODFOLDERÓW I PLIKÓW i na komunikat ostrzezenia klikamy IGNORUJ WSZYSTKIE
- Czekamy cierpliwie na zastosowanie (tą czynność wykonujemy osobno dla kazdej partycji o ile ptaszek indeksowania jest zaznaczony)
Następnie klikamy lewy klawisz windows + R (polecenie uruchom)
- Wpisujemy services.msc
- W oknie listy usług odszukujemy usługę o nazwie Usługa Wyszukiwania w Systemie Windows (Windows Search) i ustawiamy jej tryb na wyłączony, klikamy Zatrzymaj
// pierwszy post
Witam
przesiadłem się z Visty 32 bit na Windows 7 64bit na laptopie Asus N50V grafika to 9650mGT i problem jest tak że instalowałem 5 różnych sterowników do tej grafiki i na każdej robia sie krotke zwiechy i gasi sie ekran i zapala ponownie , wyskakuje wtedy komunikat "windows media nvidia kernel mode przestał działać lecz odzyskał sprawność" już normalnie nie wiem co mam robić czytałem na zagranicznych forach lecz nie znalazłem skutecznego sposobu na to.:/ dodam że również wyskakuja takie artefakty migotaja po ekranie rozne kropki itd prosze o jakiekolwiek wskazowki