Skocz do zawartości


Aktualności

Artykuły

Reklama

Zdjęcie

[recenzja] Optibook Mx200m 15,4'' Vga+


14 odpowiedzi w tym temacie

#1 ZeroSuper

ZeroSuper

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 596 postów
  • Skąd:Jelonka

Napisano 08 listopad 2005 - 11:35


Po dosyć długich poszukiwaniach notebooka, który spełniał by moje oczekiwania a przy okazji nie zrujnował mojego portfela, zdecydowałem się na zakup laptopa naszego rodzimego producenta Optimusa. Wybór padł na model OPTIBOOK MX200M 15,4'' VGA+ z dodatkowym modułem graficznym.
Cena tego modelu bez systemu operacyjnego: 3890 pln brutto.
MX200M 15,4'' VGA+

http://sklep.optimus...LE/m600svga.jpg

Specyfikacja:
Procesor: Celeron M 360 1.4GHz
Pamięć: 256Mb DDR2 PC433 (Ja dołozyłem do 512Mb)
Dysk: Fujitsu 40Gb 4200rpm
Napęd: TSST Dwuwarstwowa DVD +/- R/RW
Matryca: WXGA 15,4'' 1280x800
Grafika: Integrus IGML910 Express
Inne: LAN, Audio, Wi-Fi, FireWire, Modem.
Waga: 3.1 kg

Moduł graficzny: NVidia GF 6600Go 256Mb
Waga 0,8 kg

Bateria o zwiększonej pojemności: 8200mAh zamiast standardowych 4400.
Masa notebooka z modułem grafiki i bateria 3.93 kg. :cry:

Wydajność
910GML Express
3DM2001SE – 4014 pkt
3DM2003 – 898 pkt
3DM2005 – 215 pkt

6600Go 256Mb
3DM2001SE – 12102 pkt
3DM2003 – 5805 pkt
3DM2005 – 2607 pkt

Czas pracy
910GML Express
4h 24m - net, word, pasjans.
3h 27m - Dungeon Siege 2

6600Go 256Mb
2h 56m - net, word, saper
1h 49m - Quake 4

Zalety
- Cena
- Wysoka wydajność 3D
- Długi czas pracy na bateriach z wyłączonym 6600
- Wysoka jakosc wykonania
- Ładny design
- Bardzo dobra matryca

Wady
- Waga
- Waga
- Waga
- Wolny dysk (za to cichy)
- Czy wspominałem że waga ?

Praca
Z wyłączonym modułem graficznym 6600 wentylator nie włącza się prawię wcale, a jesli nawet to na wolniutkich obrotach i cichutko, a sam notebook grzeje sie tylko delikatnie w okolicach dysku.
Włączenie 6600Go i odpalenie gierki powoduje że wentylator zaczyna nieco chałasować, a spód notebooka staje się nieprzyjemnie ciepły.

To na razie tyle...
  • 0

[color=#000080;]::::::::::::::::::::::::::MSI H87 G43:::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]:::::::::::::::::::::::::::::::i5 4570:::::::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::::::::Kingston HyperX Blu 2x4GB::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::ASUS R9 270 DirectCUII@270X::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]::::::::::Powered By PENTAGRAM 500W::::::::::::[/color][color=#000080;]:::Storage SEAGATE 1TB +SSD SanDisk 128:::[/color]

[color=rgb(0,0,128);]::::::::::::::::Modded Sunbeamtech Trio::::::::::::::::[/color]

 


#2 kenji

kenji

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 512 postów

Napisano 08 listopad 2005 - 16:54

straaaasznie ciezka ta grafika.
  • 0
nie posiadam

#3 misiek-cos

misiek-cos

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 117 postów

Napisano 08 listopad 2005 - 18:28

prawie 4 kg na notebooka to lekki przegiecie ...

no chyba ze jeszcze tragarza sie ma :razz:
  • 0

#4 marioking

marioking

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 543 postów

Napisano 08 listopad 2005 - 19:04

Optimus to przegiecie i jeszcze z ta rodzimoscia przesada, to po prostu jakis taiwanski, chinski czy podobny shit sygnowany "marka" Optimusa. Mnie ogolnie ta marka nie przekonuje i juz bardziej woile prawie kazdy inny poza california o ktorej mam podobne mniemanie co o Optimusie :)
  • 0
Intel Celeron G530/Corsair 2x4GB 1600-9 Vengeance/Asrock H61M-U3S3------------------------------------------------tablet Lazer 7" aka Archos 7c

#5 xsawery

xsawery

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 22 postów

Napisano 08 listopad 2005 - 21:54

Po dosyć długich poszukiwaniach notebooka, który spełniał by moje oczekiwania a przy okazji nie zrujnował mojego portfela, zdecydowałem się na zakup laptopa naszego rodzimego producenta Optimusa. Wybór padł na model OPTIBOOK MX200M 15,4'' VGA+ z dodatkowym modułem graficznym.
Cena tego modelu bez systemu operacyjnego: 3890 pln brutto.
MX200M 15,4'' VGA+

http://sklep.optimus...LE/m600svga.jpg

Specyfikacja:
Procesor: Celeron M 360 1.4GHz
Pamięć: 256Mb DDR2 PC433 (Ja dołozyłem do 512Mb)
Dysk: Fujitsu 40Gb 4200rpm
Napęd: TSST Dwuwarstwowa DVD +/- R/RW
Matryca: WXGA 15,4'' 1280x800
Grafika: Integrus IGML910 Express
Inne: LAN, Audio, Wi-Fi, FireWire, Modem.
Waga: 3.1 kg

Moduł graficzny: NVidia GF 6600Go 256Mb
Waga 0,8 kg

Bateria o zwiększonej pojemności: 8200mAh zamiast standardowych 4400.
Masa notebooka z modułem grafiki i bateria 3.93 kg. :cry:

Wydajność
910GML Express
3DM2001SE – 4014 pkt
3DM2003 – 898 pkt
3DM2005 – 215 pkt

6600Go 256Mb
3DM2001SE – 12102 pkt
3DM2003 – 5805 pkt
3DM2005 – 2607 pkt

Czas pracy
910GML Express
4h 24m - net, word, pasjans.
3h 27m - Dungeon Siege 2

6600Go 256Mb
2h 56m - net, word, saper
1h 49m - Quake 4

Zalety
- Cena
- Wysoka wydajność 3D
- Długi czas pracy na bateriach z wyłączonym 6600
- Wysoka jakosc wykonania
- Ładny design
- Bardzo dobra matryca

Wady
- Waga
- Waga
- Waga
- Wolny dysk (za to cichy)
- Czy wspominałem że waga ?

Praca
Z wyłączonym modułem graficznym 6600 wentylator nie włącza się prawię wcale, a jesli nawet to na wolniutkich obrotach i cichutko, a sam notebook grzeje sie tylko delikatnie w okolicach dysku.
Włączenie 6600Go i odpalenie gierki powoduje że wentylator zaczyna nieco chałasować, a spód notebooka staje się nieprzyjemnie ciepły.

To na razie tyle...



Czy mógłbys wyjasnic jak wyglada ten moduł?? on jest wewnętrznie montowany w lapie czy jest czyms w rodzaju zewnetrzengo napędu podłączonego do lapka?? Czy mozna ten moduł dokupić i np, zastosować do innego lapka?? I co mnie dziwi to dośc wysokie rezultaty w 3d markach, w końcu 910 to nie zadna rewelacja i również procek to też celek a nie pentium.Moze to kwestia pamięci??
  • 0

#6 marioking

marioking

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 543 postów

Napisano 08 listopad 2005 - 22:48

Czy mógłbys wyjasnic jak wyglada ten moduł?? on jest wewnętrznie montowany w lapie czy jest czyms w rodzaju zewnetrzengo napędu podłączonego do lapka?? Czy mozna ten moduł dokupić i np, zastosować do innego lapka?? I co mnie dziwi to dośc wysokie rezultaty w 3d markach, w końcu 910 to nie zadna rewelacja i również procek to też celek a nie pentium.Moze to kwestia pamięci??



wyoskie? jak na intela 900 standard. a co do modulu producent oferuje ten model ze zintegorwana i 6600 tylko sie trzeba zdecydowac przy zakupie czyli cala kwestia tego modulu to taka nazwa, ale niczym nie rozni sie od wybrania tego modelu przy zakupie :P wiec nie ma co sie ludzic ze mozna to zastosowac w innych lapkach albo ma postac pcmcia :P Istnieje mozliwosc ze lapek jest standardowo wyposazony w intelka 900 zintegrowanego i ma wewnetrzne zlacze pci-e wiec jak ktos doplaci za modul 6600 to mu dorzucaja ale raczej malo prawdopodobna wersja zwazywszy na zbedny koszt umieszczania dwoch grafik w jednym lapie.
  • 0
Intel Celeron G530/Corsair 2x4GB 1600-9 Vengeance/Asrock H61M-U3S3------------------------------------------------tablet Lazer 7" aka Archos 7c

#7 SpiderMAN

SpiderMAN

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 7041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Krzeszowice

Napisano 09 listopad 2005 - 09:48

wyoskie? jak na intela 900 standard. a co do modulu producent oferuje ten model ze zintegorwana i 6600 tylko sie trzeba zdecydowac przy zakupie czyli cala kwestia tego modulu to taka nazwa, ale niczym nie rozni sie od wybrania tego modelu przy zakupie :P wiec nie ma co sie ludzic ze mozna to zastosowac w innych lapkach albo ma postac pcmcia :P Istnieje mozliwosc ze lapek jest standardowo wyposazony w intelka 900 zintegrowanego i ma wewnetrzne zlacze pci-e wiec jak ktos doplaci za modul 6600 to mu dorzucaja ale raczej malo prawdopodobna wersja zwazywszy na zbedny koszt umieszczania dwoch grafik w jednym lapie.

No i gadasz glupoty...
Karty zintegrowane w praktycznie kazdym lapku sie pojawiaja... przynamniej tak jest na tych z chipsetem intela, albowiem uklad jest zintegrowany z mostkiem polnocnym i nie ma chipsetow mobilnych intela bez niego. Jesli jest grafika zewnetrzna, to modul ten jest wylaczony. Obojetne czy to Sonoma, czy poprzednia wersja Centrino :P
Nie pamietam w tej chwili, ale kiedys odpalilem jakis soft, ktory wlasnie pokazal obecnosc VGA w chipsecie i wykazal, ze jest ona Disabled...

Użytkownik SpiderMAN edytował ten post 09 listopad 2005 - 09:51

  • 0

[font="tahoma, geneva, sans-serif;"][color=#000000;]PC[/color] | Phenom II X4 965 BE Deneb @ 4099 MHz 1.5675V Thermalright Macho HR-02 120 || Gigabyte GA-M720-US3 F7n BIOS | RAM 4GB Dual DDR2 @ 800 MHz 2.1V Patriot 6400LLK || GAINWARD GeForce GTX260 Golden Sample 896MB GDDR3 @ 675MHz/1600MHz/2400MHz | 22" LG W2234S WSXGA+ || SSD Intel 330 120GB | HDD total space  ~2.6TB | DVD-RW1: GSA-H55N | DVD-RW2: GSA-H55L | BT | MODECOM MC-MHF60 || CASE: Corsair Carbide 500R White | PSU: Corsair TX650W | FAN Controller: Scythe Kaze Master | TRUST MaxTrack Wireless Deskset |[font="tahoma, geneva, sans-serif;"][color=#000000;]HTPC[/color] | Dell Optiplex GX520 | Pentium D 820 2.8GHz | RAM 3GB Dual DDR2 | HDD Hitachi 320GB 5400rpm | SB Audigy2 | Pionner VSX-520 | Jamo S426 | ORION TV32FX500D |[color=#000000;][font="tahoma, geneva, sans-serif;"]LAPTOP[/color][/font] | Lenovo ThinkPad L520 | Core i5 2.6 GHz | RAM 8GB Dual DDR3 | HDD 500GB 7200rpm |[color=#000000;]Mobile[/color] [color=#8B0000;]Mobile | Samsung Galaxy S3 16GB | 32GB microSD Kingston | Nokia BH-102 | Paranoid Android v3.99 |[/color][/font][/font]


#8 ZeroSuper

ZeroSuper

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 596 postów
  • Skąd:Jelonka

Napisano 09 listopad 2005 - 10:33

Aby rozwiać watpliwości. Ten notebook ma zintegrowaną grafikę i dyskretne złącze PCIEx do którego można dokupić moduł grafiki, w tym wypadku 6600Go. Ma tez przełącznik do wybierania karty na krtórej chcemy pracować. Same 6600 jest montowane wewnatrz notebooka, ale jest mozliwy jego demontaż.

A co do producenta, naturalnym jest że dla optimusa te lapki składaja chińczycy do społu z taiwańczykami, do tego pewnie w tej samej fabryce co HP, ASUS, TOSHIBA, ARISTO itd.

:lol2:
  • 0

[color=#000080;]::::::::::::::::::::::::::MSI H87 G43:::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]:::::::::::::::::::::::::::::::i5 4570:::::::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::::::::Kingston HyperX Blu 2x4GB::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::ASUS R9 270 DirectCUII@270X::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]::::::::::Powered By PENTAGRAM 500W::::::::::::[/color][color=#000080;]:::Storage SEAGATE 1TB +SSD SanDisk 128:::[/color]

[color=rgb(0,0,128);]::::::::::::::::Modded Sunbeamtech Trio::::::::::::::::[/color]

 


#9 marioking

marioking

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 543 postów

Napisano 09 listopad 2005 - 11:32

No i gadasz glupoty...
Karty zintegrowane w praktycznie kazdym lapku sie pojawiaja... przynamniej tak jest na tych z chipsetem intela, albowiem uklad jest zintegrowany z mostkiem polnocnym i nie ma chipsetow mobilnych intela bez niego. Jesli jest grafika zewnetrzna, to modul ten jest wylaczony. Obojetne czy to Sonoma, czy poprzednia wersja Centrino :P
Nie pamietam w tej chwili, ale kiedys odpalilem jakis soft, ktory wlasnie pokazal obecnosc VGA w chipsecie i wykazal, ze jest ona Disabled...


Zanim zarzucisz komus glupote, moze bys sie zorientowal w temacie :P A nie popisujesz sie ignorancja. Wiec nie obrazaj mnie bo akurat nie widze bym jakies glupoty pisal, w przeciwienstwie do ciebie. Tak sie sklada ze laptopry z intelem 910-915 wyposazone w jakas inna grafike nie sa zaraz wyposazone w zintegrowana grafike. Gdybys byl zorientowany w temacie wiedzialbys ze sa intele 910-915 wyposazone w zintegrowana grafike i takie bez. Wiec nie jest wazne czy moze miec miec, ale ma zablokowany czy rzeczywiscie ma sprawny uklad z zintegrowana grafika, wazne jest kwestia ze intel sprzedaje jeden drozej drugi taniej. Tak sie sklada ze zazwyczaj producenci dbaja by nie podrazac kosztow na darmo wkladajac drozszy chipset ze zbedna zintegrowana grafika jak juz instaluja zewnetrzny chipset graficzny. Chyba ze jest tak jak napisalem z tym optimusem. Tylko ze to rzadko stosowany patent, naczesciej przez producentow barebone.

Użytkownik marioking edytował ten post 09 listopad 2005 - 11:48

  • 0
Intel Celeron G530/Corsair 2x4GB 1600-9 Vengeance/Asrock H61M-U3S3------------------------------------------------tablet Lazer 7" aka Archos 7c

#10 robot

robot

    Uczestnik

  • Banned
  • 3363 postów

Napisano 09 listopad 2005 - 11:40

jest dokladnie tak jak piszesz , a czytajac niektory wypowiedzi spidermana w tym dziale odnosze wrazenie ze koles uwaza sie za guru i wszystkie rozumy pozjadal
  • 0
ACer TravelMate 8102WLMi -

#11 ZeroSuper

ZeroSuper

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 596 postów
  • Skąd:Jelonka

Napisano 14 listopad 2005 - 09:34

jest dokladnie tak jak piszesz , a czytajac niektory wypowiedzi spidermana w tym dziale odnosze wrazenie ze koles uwaza sie za guru i wszystkie rozumy pozjadal


A jednak, większość notków z grafiką z rodziny X700, X600 czy tez 6600Go posiada dwie karty grafiki. Często jedna (ta w chipsecie) jest zablokowana, a czasami jak w przypadku tego optimusa, czy też Asusa A3V jest mozliwośc wyboru z której karty chcemy korzystać.
Wg mnie rozwiązanie fajne, wybieramy miedzy długością pracy a wydajnością. Ten optimus z włączonym 6600 na bateriach pociągnie tylko 2,5h i to bez szaleństw, natomiast po jej wyłączeniu czas ten wydłuzy sie do 4,5h. :D
  • 0

[color=#000080;]::::::::::::::::::::::::::MSI H87 G43:::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]:::::::::::::::::::::::::::::::i5 4570:::::::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::::::::Kingston HyperX Blu 2x4GB::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::ASUS R9 270 DirectCUII@270X::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]::::::::::Powered By PENTAGRAM 500W::::::::::::[/color][color=#000080;]:::Storage SEAGATE 1TB +SSD SanDisk 128:::[/color]

[color=rgb(0,0,128);]::::::::::::::::Modded Sunbeamtech Trio::::::::::::::::[/color]

 


#12 kenji

kenji

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 512 postów

Napisano 14 listopad 2005 - 10:11

u ati jest powerplay, ktory zmniejsza taktowanie grafy podczas pracy na baterii,u mnie z 450/210mhz na 100/100mhz. mozna jeszcze uzyc notebook hardware control, ja u siebie mam 50/50mhz na grafie. przydalo by sie zeby ktos kto ma tak jak u ciebie zintegrowana + np x700 przetestowal czas pracy na zintegrowanej i x700 mocno skreconej.
  • 0
nie posiadam

#13 ZeroSuper

ZeroSuper

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 596 postów
  • Skąd:Jelonka

Napisano 14 listopad 2005 - 14:42

u ati jest powerplay, ktory zmniejsza taktowanie grafy podczas pracy na baterii,u mnie z 450/210mhz na 100/100mhz. mozna jeszcze uzyc notebook hardware control, ja u siebie mam 50/50mhz na grafie. przydalo by sie zeby ktos kto ma tak jak u ciebie zintegrowana + np x700 przetestowal czas pracy na zintegrowanej i x700 mocno skreconej.


Szef w mojej firmie ma właśnie Asusa A3V z x700 64mb i GMA915. Jak znajdę trochę czasu, a raczej znajde mojego szefa, to zobaczymy :)
  • 0

[color=#000080;]::::::::::::::::::::::::::MSI H87 G43:::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]:::::::::::::::::::::::::::::::i5 4570:::::::::::::::::::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::::::::Kingston HyperX Blu 2x4GB::::::::::::::[/color][color=#4169E1;]:::::::::::ASUS R9 270 DirectCUII@270X::::::::::::::[/color][color=#0000FF;]::::::::::Powered By PENTAGRAM 500W::::::::::::[/color][color=#000080;]:::Storage SEAGATE 1TB +SSD SanDisk 128:::[/color]

[color=rgb(0,0,128);]::::::::::::::::Modded Sunbeamtech Trio::::::::::::::::[/color]

 


#14 serwantez

serwantez

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 59 postów
  • Skąd:Stalowa Wola

Napisano 29 grudzień 2006 - 19:32

Widze że masz tego samego notka co ja polecam drut moda i zmiane pasty na procesorze. Jak zrobiłem drutka temperatura spadła o 3 C a gdy zmieniłem paste na procku na Arctic Ceramique o następne 4 C. Na karcie zintegrowanej wiatrak praktycznie sie nie ORT: [color= red;]ORT: [color= red;]ORT: [color= red;]ORT: [color= red;]ORT: ORT: ORT: włancza[/color][/color][/color][/color] !
  • 0

#15 Michu90

Michu90

    Hard-PC

  • Stały użytkownik
  • 61 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:mam wiedzieć?

Napisano 31 grudzień 2006 - 03:23

Straszny ten laptop i jeszcze za tak duże pieniądze.
  • 0
Toshiba A300-1EB: Core 2 Duo T5250 | 15.4 | X3100 | Hitachi 250 GB | 2 GB - Windows VistaPC1: Intel E6600 @ 3,5 | Asus P5G41T-M LX | 4 GB DDR3 | 1 TB Samsung + 1 TB WD | Geforce GT 240 1 GB - Windows XPPC2: AMD Sempron 2600+ | Gigabyte K8U | ATI Radeon 3650 | WD 80 GB (ATA) i 80 GB (SATA) | 1,5 GB - Windows XPMobile: Samsung Galaxy Ace + 4 GB



Dodaj odpowiedź