Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Jak Sprawdzić Czy Dany Port Jest Zablokowany ?

Rozpoczęty przez yuucOm, sty 15 2008 22:05

26 odpowiedzi w tym temacie

#1

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Dokładnie jak w temacie. Czy jest jakiś programik w którym wpisuje sie nr portu a on mi wywala czy jest blocked czy open (cos jak skanery ale dla jednego,wskazanego protu).
  • 0

#2

bender83
  • bender83
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 605 postów
  • Płeć:Mężczyzna

http://www.canyouseeme.org/
  • 0

CPU: Intel i5-2500k + Zalman CNPS10X Flex + Silentium PC Zephyr 120mm, MOBO: ASRock P67 Pro3, RAM: 2x4 GB Adata 1333MHz DDR3, VIDEO: MSI Radeon HD R6950 Twin Frozr III 2GB + Dell U2412M, CASE: Fractal Design Core 3000, HDD: Crucial MX100 256 GB SSD + WD10EZEX 1 TB, SOUND: Asus Xonar D1 + Samsung SMS-5100 + Sennheiser HD 457 + Creative SB Tactic 3D Sigma, PSU: be quiet Straight Power E8-CM-480W, DVD: ASUS DRW-24B3ST


#3

sideband
  • sideband
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 5931 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ostrowiec św

Nie zapomnij wyłączyć proxy w przeglądarce , jeżeli takowego używasz :wink:
  • 0

#4

barat
  • barat
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 364 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Konin

eMule sam w sobie też ma tester portów :)
  • 0
[size="1"'>e7400 | P5Q SE PLUS | 4x1GB | 88GTS[size="1"'>Lenovo Y530[size="1"'> | T42[size="1"'> | 3GB DDR3 | 320GB 7200RMP | 96M GS

#5

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

http://www.canyouseeme.org/

Byle jaki port daje a tam wywala mi cos takiego:

Error: I could not see your service on adress ip on port (80)
Reason: Connection timed out

Moze to przez proxy w ff. Jak je wyłaczyć ? ;]
Chociaż wątpie aby o to chodziło bo nigdy nie łaczyłem sie przez proxy ;).

Użytkownik yuucOm edytował ten post 15 styczeń 2008 - 23:39

  • 0

#6

barat
  • barat
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 364 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Konin

U mnie też wywala błąd :) Coś jest ze stroną moim zdaniem

Jak już mówiłem - użyj testera portów wbudowanego w emule :)
uTorrent chyba też ma takiego :)

Użytkownik barat edytował ten post 15 styczeń 2008 - 23:47

  • 0
[size="1"'>e7400 | P5Q SE PLUS | 4x1GB | 88GTS[size="1"'>Lenovo Y530[size="1"'> | T42[size="1"'> | 3GB DDR3 | 320GB 7200RMP | 96M GS

#7

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

eMule nie mam :) mam azureusa i tam też jest cos do sprawdzania portów ale nie informuje mnie czy jest blocked czy open tylko ze jest poza natem :<.
Może jakiś skaner ma opcje skanowania konkretnego portu ? Te co w googlach znalazłem po prostu skanują wszystkie porty i to bardzo wolno...
  • 0

#8

greg505
  • greg505
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3435 postów
  • Skąd:.:Kraków-Przemyśl:.

mi ta strona podana powyzej dziala
tu masz z utorrenta http://www.utorrent....ort.php?port=80
  • 0
Acer Aspire 5720ZG Dual Core T2310 2GB 320GB+120 8400GS +37"[; 20 megabit/s '> [center'>[font="Lucida Sans Unicode"'>3dfx is gone, but never forgotten[/font'>[/center'>

#9

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

To samo jak powyżej:

Error! Port 80 does not appear to be open.

Dziwne skoro korzystam z www. Może to przez router dlinka bo w azureusie moge sciagać ale pisze mi ze jestem za natem. Da sie wyłączyć firewalla na routerze albo czy da sie nie być za natem ? (na modemie nie miałem takich problemów) ;]

Użytkownik yuucOm edytował ten post 16 styczeń 2008 - 12:11

  • 0

#10

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Ale do korzystania z www nie jest potrzebny nasłuch na porcie 80 ;]
http://www.portforward.com -> masz tam listę routerów, może akurat będzie Twój. Jeżeli nie, przejrzyj kilka dowolnych - zasadniczo robi się to podobnie na każdym... hint - szukaj virtual server, applications, gaming i tym podobnych. Zazwyczaj port przekierowujesz dla konkretnego IP, więc raczej ustaw DHCP tak, żeby przyznawało IP dla komputera z torrentem według MAC - chyba, że masz jeden komp. Musisz przekierować zarówno port UDP, jak i TCP. I niech raczej nie będzie to port 80 ;] Najlepiej jakis wysoki, powiedzmy powyżej 2000.

Jeżeli to dlink (DI-524?), to robi się to banalnie: advanced->virtual server. Podajesz IP, numer portu, zaznaczasz both, podajesz nr. portu (ten sam dla public i private) i wszystko.
  • 0
Spoiler

#11

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Ale do korzystania z www nie jest potrzebny nasłuch na porcie 80 ;]
http://www.portforward.com -> masz tam listę routerów, może akurat będzie Twój. Jeżeli nie, przejrzyj kilka dowolnych - zasadniczo robi się to podobnie na każdym... hint - szukaj virtual server, applications, gaming i tym podobnych. Zazwyczaj port przekierowujesz dla konkretnego IP, więc raczej ustaw DHCP tak, żeby przyznawało IP dla komputera z torrentem według MAC - chyba, że masz jeden komp. Musisz przekierować zarówno port UDP, jak i TCP. I niech raczej nie będzie to port 80 ;] Najlepiej jakis wysoki, powiedzmy powyżej 2000.

Jeżeli to dlink (DI-524?), to robi się to banalnie: advanced->virtual server. Podajesz IP, numer portu, zaznaczasz both, podajesz nr. portu (ten sam dla public i private) i wszystko.

Znam stronke ofc i jest tam dokładnie mój model (Dlink DSL-524T)
Temat stworzyłem bo mam problem z grą po necie w TDU (znacz w ogóle sie z serwerami nie łacze itp). W FAQ na gram.pl jest nawet napisane jakie porty trza odblokować ale to nic nie daje (w dodatku nie moge wtedy wysłać posta na forum :blink:). Firewalla softowego powyłączałem ofc i antyviry ale to i tak nic nie dało. Link to portfoward na dokładnie moim routerze:
http://portforward.c...24T/default.htm

Robie wszystko zgodnie z instrukcją ale tdu nadal sie nie łaczy i dodatkowo postów nie moge pisać (jak chciałem odblokować port dla azureusa to mi sie udało ale router sie rozłączał - ogólnie to ten router to jedno wielkie ścierwo za przeproszeniem :|).
Dlatego szukam programiku dzięki któremu sprawdze czy po portfowardzie jakiegoś portu rzeczywiście jest on otwarty ;). Czekam na dalsze sugestie i dzieki za dotychczasową pomoc.

Użytkownik yuucOm edytował ten post 16 styczeń 2008 - 20:56

  • 0

#12

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Nie chce mi się sprawdzać, jakie porty wykorzystuje ta Twoja gierka, dlatego zrób tak:
- Wyłącz te przekierowania, które zrobiłeś. Wszystkie.
- Znajdź w konfiguracji routera opcję DMZ. Wpisz tam IP lokalne swojego komputera. Upewnij się, że jest to faktycznie to IP, jeżeli to router podpowiada Ci jakieś IP. Czyli odpal na tym kompie ipconfig.

Dlatego szukam programiku dzięki któremu sprawdze czy po portfowardzie jakiegoś portu rzeczywiście jest on otwarty ;). Czekam na dalsze sugestie i dzieki za dotychczasową pomoc.


Link, który dostałeś od greg505 jest jak najbardziej ok: http://www.utorrent....ort.php?port=80
zamiast 80 możesz na końcu wpisać dowolny port, który chcesz przestestować.
  • 0
Spoiler

#13

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Nie chce mi się sprawdzać, jakie porty wykorzystuje ta Twoja gierka, dlatego zrób tak:
- Wyłącz te przekierowania, które zrobiłeś. Wszystkie.
- Znajdź w konfiguracji routera opcję DMZ. Wpisz tam IP lokalne swojego komputera. Upewnij się, że jest to faktycznie to IP, jeżeli to router podpowiada Ci jakieś IP. Czyli odpal na tym kompie ipconfig.
Link, który dostałeś od greg505 jest jak najbardziej ok: http://www.utorrent....ort.php?port=80
zamiast 80 możesz na końcu wpisać dowolny port, który chcesz przestestować.

Porty do tdu są tutaj :):
http://www.gram.pl/p...sp?g=869&p=1332

A teraz pytania :). Troche nie łapie definicji DMZ z wiki.
Jak je włączę bede bardziej chroniony czy nie bede chroniony w ogóle ? ;).

Co do linka grega505 to nie ważne jaki wpisze port i tak wywala mi: "does not to be open".
  • 0

#14

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

A teraz pytania :). Troche nie łapie definicji DMZ z wiki.
Jak je włączę bede bardziej chroniony czy nie bede chroniony w ogóle ? ;).


Nie będziesz miał publicznego IP, ale nie będziesz za firewallem routera, wszystkie porty otwarte (poza tymi, które już przekierowałeś w inny sposób).
Skoro wcześniej na modemie Ci to nie przeszkadzało, to i teraz nie powinno. Przynajmniej da to jakiś obraz sprawy.


Co do linka grega505 to nie ważne jaki wpisze port i tak wywala mi: "does not to be open".


Więc widać nie jest otwarty.
  • 0
Spoiler

#15

westsajd
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:to nie ma rzadnych ziomkuw z wawy????

A w temacie o TDU jest napisane, że ta gra nie lubi się z wszelkiej maści routerami i po prostu nie abla chociaż nie wiem co byś robił.
  • 0
mobo: IP35| cpu: E2160| ram: 2GB OCZ 800| hdd: HD502HI, SP2504C| gpu: 8600 GT (s2)| psu: MC-400└ Toshiba Satellite A100-233[right'>wmo 1.1 | 1337 | ultrax | hd201[/right'>

#16

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Ekhm.

To, że ktoś nie ma routera pod biurkiem i gra w tą grę, to nie znaczy, że po drodze w realizacji połączenia z serwerem żadnen nie uczestniczy ;] Nie ma czegoś takiego jak nielubienie się gry czy jakiejkolwiek aplikacji z routerem.
  • 0
Spoiler

#17

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Dijkstra
Wielkie wielkie dzieki za pomoc :).

Jutro sprawdzę to dmz i zdam relacje. A co do wypowiedzi Barthezzo to On w sumie ma racje :). Jest gigantyczna ilość postów na forum od TDU dotyczących tego ze nie można grac przez neta. Ja jeżeli gram w coś to tylko w przez sieć (QW, UT3, ET, CSS, COD4 itd) i naprawdę nie miałem zadnych problemów. Chociaż skoro w azureusie mam zółtą buzke i pisze mi ze jestem za natem to może znaczyć, że coś jest nie tak :).

Nie mniej jeszcze raz wielkie dzięki (nawet wiedze sobie uzupełniłem o coś takiego jak dmz :P). Jutro relacja (znaczy dziś ale później ;p) no i mam nadzieje ze mi router nie bedzie sie rozłączał po włączeniu dmz bo z tym routerem od Dlinka miałem już nie raz takie akcje...

Użytkownik yuucOm edytował ten post 18 styczeń 2008 - 00:17

  • 0

#18

westsajd
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:to nie ma rzadnych ziomkuw z wawy????

Ekhm.

To, że ktoś nie ma routera pod biurkiem i gra w tą grę, to nie znaczy, że po drodze w realizacji połączenia z serwerem żadnen nie uczestniczy ;] Nie ma czegoś takiego jak nielubienie się gry czy jakiejkolwiek aplikacji z routerem.

Uwierz mi, ta gra jest inna :)
  • 0
mobo: IP35| cpu: E2160| ram: 2GB OCZ 800| hdd: HD502HI, SP2504C| gpu: 8600 GT (s2)| psu: MC-400└ Toshiba Satellite A100-233[right'>wmo 1.1 | 1337 | ultrax | hd201[/right'>

#19

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Specjalnie post pod postem wiec nie bijcie :).

No i niestety po uruchomieniu DMZ nadal w TDU nie moge sie z serwerem połaczyć :blink:. A najdziwniejsze jest to ze klikając w ten link od grega http://www.utorrent....ort.php?port=80 cały czas mam error ze does not apper to be open.
Może ja złe ip wpisałem. Zrobiłem dokładnie tak jak na obrazku:
Dołączona grafika

Daje enable i podaje to ip z configa daje apply i mam białą strone... ale jak dam apply z disabled to mi po chwili z białej wraca do tej stronki i jest zaznaczone ze jest disabled. No już nie mam siły do tego g##%!go routera...

Może włączenie tego DMZ trwa troche czasu czy to powinno od razu zaskoczyć ?

Użytkownik yuucOm edytował ten post 18 styczeń 2008 - 11:24

  • 0

#20

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Co do screena - jeżeli był na nim adres lokalny (192.168.x.x lub 10.x.x.x) to maskowanie go nie ma najmniejszego sensu ^^
Jeżeli natomiast był inny (praktycznie niemożliwe), to coś masz ostro na...bane w konfiguracji tego routera.

Co do samego routera - powinno się włączyć od razu, jakkolwiek:
routery DI-524 miały buga w firmware, związanego właśnie z tą opcją - może w DSL-524 było to samo - jak Ci zależy, to sprawdź na stronie dlinka. Druga kwestia - jeżeli do łączenia się z konfiguracją używasz przeglądarki innej niż IE, to możesz spodziewać się wystąpienia wszystkiego, pewnie łącznie z pojawieniem się na ekranie tetrisa. Poprawiają to i poprawiają i jakoś nie mogą skończyć.
  • 0
Spoiler

#21

krzynek1
  • Krzynek1
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 669 postów

ustaw tego shita w tryb bridge, na kompie skofiguruj polaczenei recznie i nie bedzie problema

nie napisales nic o swoim dostawcy

Użytkownik Krzynek1 edytował ten post 18 styczeń 2008 - 17:32

  • 0

#22

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Krzynek1
To neo ;). Ale bridga to nie umiem zrobić.

Co do screena - jeżeli był na nim adres lokalny (192.168.x.x lub 10.x.x.x) to maskowanie go nie ma najmniejszego sensu ^^
Jeżeli natomiast był inny (praktycznie niemożliwe), to coś masz ostro na...bane w konfiguracji tego routera.

Co do samego routera - powinno się włączyć od razu, jakkolwiek:
routery DI-524 miały buga w firmware, związanego właśnie z tą opcją - może w DSL-524 było to samo - jak Ci zależy, to sprawdź na stronie dlinka. Druga kwestia - jeżeli do łączenia się z konfiguracją używasz przeglądarki innej niż IE, to możesz spodziewać się wystąpienia wszystkiego, pewnie łącznie z pojawieniem się na ekranie tetrisa. Poprawiają to i poprawiają i jakoś nie mogą skończyć.

Tak to był adres 192.168.x.x :). Da sie jakoś inaczej odblokować wszystkie porty ?
Może wyłaczyć firewalla i nata tutaj:
Dołączona grafika
Nie wiem czy to jest bezpieczne ;]
Albo tutaj z menu firewall coś pozmieniać ?
Dołączona grafika

Znalazłem strone dlinka z firmware nowym ale nie wiem czy pasuje do tego routera (podobna wersja musi być ta sama nie tylko nazwa).
http://www.dlink.pl/...YvznqvFh9rYBlM/
  • 0

#23

krzynek1
  • Krzynek1
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 669 postów

bridgem mozesz ominac nat ,ale na przymus nie bede tlumaczyc
  • 0

#24

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

No ma paru kolejnych próbach plus testowaniu wszystkich firmware stwierdzam ze ten router to scierwo. Na każdym firmware nie działa dmz i fowardowanie portów ;0. Wiec sie wkurzyłem i znalazłem stary modem od neo (speedtouch 330) i go zainstalowałem.

No i najlepsze jest teraz: mimo ze jechałem na modemie nadal nie mogłem sie połączyć z serwerami TDU :blink: i każdy port jaki wpisałem na: http://www.canyouseeme.org/ był zablokowany :blink:. Firewall wyłaczyłem, antyvira nie mam i na prawdę nie wiem juz o co chodzi. Może tp.sa co zablokowała tylko ze na pewno jest kilka osób które maja neo i graja w tdu.

Macie może pomysł jak temu zaradzić ?
  • 0

#25

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Windowsowy firewall?
  • 0
Spoiler

#26

yuucOm
  • yuucOm
  • mOcuuy
  • Moderator Działu
  • 6962 postów
  • Skąd:n/a

Oczywiście ze wyłączony. Jakieś inne pomysły albo sugestie co mam zrobić ? Troche to dziwne i teraz sie kompletnie pogubiłem :|.
  • 0

#27

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8181 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Tepsa. Jakkolwiek wolałbym wyłupić sobie oko czerstwą bagietką, niż z nimi gadać.

Powodzenia...
  • 0
Spoiler



Dodaj odpowiedź