Skocz do zawartości


Aktualności

Artykuły

Reklama

Zdjęcie

Jak Polaczyć Modem Adsl(netia) Z Routerem Wifi żeby Działało?


10 odpowiedzi w tym temacie

#1 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 09 sierpień 2009 - 20:48


Witam
Mam taki oto problem:
Do modemu ADSL Zyxel 2602R jest wpieta Netia(przez dsl). Jak podlacze kablem RJ45 modem z komputerem to internet dziala.
Chce podlaczyc modem zamiast do komputera to do routera wifi Linksys WRT54GC(do sieci wifi sie lacze) ale jak podlacze oba urzadzenia to internet nie dziala. Wychodzi na to ze router wifi jakby nie odbiera sygnalu od modemu. Jak zrobic zeby odbieral, zeby net zaczal dzialac po wifi?

Co mam wybrac w Internet Connection Type jak zaloguje sie na router? Jak wybralem automatic Conf. DHCP to nie dziala.
Wybrac Static IP, PPPoe czy PPTP i co tam wpisac?

Modem ADSL jest tak skonfigurowany(zakladka LAN):
LAN TCP/IP

IP Address 192.168.1.254
IP Subnet Mask 255.255.255.0

DHCP Setup

DHCP: Server
IP Pool Starting Address: 192.168.1.1

Nie wiem czy zmieniac ustawienia routera wifi czy modemu(ale przeciez po podlaczeniu modemu kablem do kompa net dziala wiec chyba trzeba ustawic router wifi)

Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam

PS Zamiast obiecanych 4mbitow w Netii net dziala z szybkoscia 0.25mbita, tragedia, juz zareklamowalem...eh
  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#2 krzynek1

krzynek1

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 669 postów

Napisano 09 sierpień 2009 - 22:08

modem powienien być ustawiony w tryb bridge, a router w konfiguracji wan pppoe
  • 0

#3 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 10 sierpień 2009 - 08:36

modem powienien być ustawiony w tryb bridge, a router w konfiguracji wan pppoe


dzieki, ale w modemie jest pppoa a nie pppoe ustawione to mam wybrac jednak ppoe?
a co mam wpisac w User Name i Password ?

Użytkownik b4rt3k edytował ten post 10 sierpień 2009 - 08:37

  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#4 Oskaliber

Oskaliber

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1187 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kołobrzeg

Napisano 11 sierpień 2009 - 13:45

W modemie masz ustawić Bridge (tu nie musisz wpisywac zadnych hasel), w routerze PPPoE (tu wpisujesz hasło i nazwe użytkownika od netii).
  • 0
[center'>[font="Franklin Gothic Medium"'>Q6600 P5K-E 8800GT G.Skill HZ 2x1GB Barracuda 7200.10 Corsair 520HX TT Tsunami[/font'> HWBOT.ORG [/center'>

#5 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 12 sierpień 2009 - 10:17

Witam
Zrobilem Tak jak napisaliscie, w modemie zmienilem routing na bridge(w tym trybie login i haslo jak bylo tak jest wpisane-to z netii)
Ustawilem PPPoE na routerze i wpisalem takie samo haslo i login od netii i niestety nie dziala
jak wchodze w ustawienia routera i naciskam zeby sie polaczyl to wyswietla 'falied'
Co w tej sytuacji robic?
Nie wiem po co podawac routerowi login i haslo skoro na modemie jest ustawione bez wzgledu na tryb routing czy bridge
moze da sie jakos przez DHCP polaczyc?
zauwazylem rowniez ze jak zmieniam routing->bridge to w ustawieniach NAT zmienia sie z:
Active Network Address Translation(NAT) (zaznaczone)
SUA Only (zaznaczone)
na oba odznaczone i jak wracam spowrotem na routing to ustawienia NAT pozostaja odznaczone i internet wtedy nie dziala wiec musze je zmieniac
bardzo prosze o pomoc...
PS na jakims forum ktos pisac cos o klonowaniu mac, ale ktory mac sklonowac gdzie?

Zrobilem screeny, moze jakis geniusz wpadnie na pomysl

modem tryb bridge zakladka WAN
Dołączona grafika
modem tryb bridge zakladka status
Dołączona grafika
modem tryb routing zakladka WAN
Dołączona grafika
modem tryb routing zakladka status
Dołączona grafika


ustawienia na routerze jak kazaliscie
Dołączona grafika

zakladka status
Dołączona grafika

jak nacisne connekt to pokazuje sie to
Dołączona grafika

Użytkownik b4rt3k edytował ten post 12 sierpień 2009 - 10:34

  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#6 Oskaliber

Oskaliber

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1187 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kołobrzeg

Napisano 12 sierpień 2009 - 14:28

W Encapsulation w modemie nie powinieneś mieć PPPoA tylko chyba LCC czy coś takiego. Jeżeli masz netię na liniach netii to powinieneś też chyba zmienić VPI na 8, jak na liniach neo to 0 jest ok.
  • 0
[center'>[font="Franklin Gothic Medium"'>Q6600 P5K-E 8800GT G.Skill HZ 2x1GB Barracuda 7200.10 Corsair 520HX TT Tsunami[/font'> HWBOT.ORG [/center'>

#7 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 12 sierpień 2009 - 16:34

na neo...
jak zmienilem te ustawienia jak pisales to wogole net przestal dzialac
wiec moze ktos mi w punktach napisac co powinienem zrobic zeby zaczelo dzialac via router?

nikt nie wie jak to ustawic?
  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#8 Oskaliber

Oskaliber

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1187 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kołobrzeg

Napisano 12 sierpień 2009 - 16:38

A jakie masz możliwości ustawienia w encapsulation?
  • 0
[center'>[font="Franklin Gothic Medium"'>Q6600 P5K-E 8800GT G.Skill HZ 2x1GB Barracuda 7200.10 Corsair 520HX TT Tsunami[/font'> HWBOT.ORG [/center'>

#9 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 12 sierpień 2009 - 17:03

w encapsulation mam takie mozliwosci(w modemie zyxel):
PPPoA, PPPoE, RFC 1483, ENET ENCAP

w routerze linksys mam:
-DHCP, static ip, pppoe, pptp

a moze kupic przelacznik rj11-rj45 i podlaczyc pod samego linksysa, da sie?

Użytkownik b4rt3k edytował ten post 12 sierpień 2009 - 16:53

  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#10 b4rt3k

b4rt3k

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 319 postów

Napisano 13 sierpień 2009 - 11:14

czyli na eksperckim forum nikt nie jest w stanie mi pomoc, eh...

wylaczylem na routerze firewall, ustawilem Internet Connection Type DHCP, Router IP 192.168.10.1 (bylo 192.168.1.1)
Operating Mode ustawione na Routing

na modemie zyxel nic nie zmienialem chodzi w trybie routing, LAN LAN Information
- IP Address: 192.168.1.254
- IP Subnet Mask: 255.255.255.0
firewalla tez tu wylaczylem
www dziala, torrenty chyba tez ale nie wiem czy nie jest nic zepsute i nie trzeba bedzie forwardowac portow or smth

czego to byla przyczyna ze wczesniej nie dzialalo? nie wiem
nie wiem dlaczego kazaliscie mi przestawiac modem w tryb bridge a router na PPPOE? to chyba pozostanie zagadka...(przeciez neo, netia chodza na pppoa)
  • 0
2500k + thermalright macho|| asrock p67pro3 || goodram 2x4gb 1333mhz || crucial m4 64gb + 2x samsung f3eg 500GB || asus xonar dx/xd || bequiet purepower 530w || gigabyte hd5870 || sidewinder x4 + gigabyte m8000x || lg w2353v

#11 Oskaliber

Oskaliber

    Uczestnik

  • Stały użytkownik
  • 1187 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kołobrzeg

Napisano 13 sierpień 2009 - 17:37

nie wiem dlaczego kazaliscie mi przestawiac modem w tryb bridge a router na PPPOE? to chyba pozostanie zagadka...(przeciez neo, netia chodza na pppoa)

Ja tam na sieciach sie nie znam, ale sam ostatnio kupowałem modem i router i troche poczytałem. Wszyscy używają modem w bridge + router w PPPoE, ja również. To, że netia/neo chodzą na PPPoA nie ma większego znaczenia w tym przypadku.
  • 0
[center'>[font="Franklin Gothic Medium"'>Q6600 P5K-E 8800GT G.Skill HZ 2x1GB Barracuda 7200.10 Corsair 520HX TT Tsunami[/font'> HWBOT.ORG [/center'>



Dodaj odpowiedź