Komputer poskładałem jakiś czas temu (3 miesiące), jednak chroniczny brak czasu uniemożliwił mi na wcześniejsze napisanie kilku słów.
Do rzeczy… od dawna chciałem złożyć coś małego co byłoby ciche, w miarę wydajne. Komputer miał być do wszystkiego oprócz gier (do tego używam konsoli). Zależało mi na wydajności przy edycji zdjęć i przede wszystkim przy edycji wideo FHD. Potrzebowałem wielowątkowości za rozsądne pieniądze. Oto co wybrałem:
procesor: AMD Phenom II X6 1055T (TDP 125W)
płyta główna: Asus M4A88T-I Deluxe (Mini-ITX)
chłodzenie: Noctua NH-U12P SE2
RAM: 2x Kingston 2GB 1333MHz DDR3 CL9 (SODIMM)
SSD: OCZ Vertex 2 E 120GB 2.5”
napęd optyczny: SH-S223L SATA (ze starego kompa)
zasilacz: picoPSU-160-XT (160W) + Dell DA-2 (12V 220W)
obudowa: Lian Li PC-Q07B
dysk zewnętrzny: Samsung HD103SI 1TB (ze starego kompa) w obudowie Welland ME-752S USB 3.0
gniazdo i wtyczka typu Neutrik speakon 4-pin
trochę elektroniki wymontowanej ze starego zasilacza
Wybrana przeze mnie płyta główna, mimo że oficjalnie nie obsługuje procesorów z TDP 125W, uruchamia się poprawnie. Na ekranie podczas startu pojawia się jedynie stosowny komunikat, który można pominąć. Żeby zmniejszyć TDP procesora w biosie zmieniłem napięcie Vcore z domyślnego 1.350V na 1.175V. Dodatkowo na płycie głównej okleiłem radiatorami mosfety i cewki odpowiedzialne za zasilanie procesora.
Przetwornica dc/dc picopsu ze względu na wysoką sprawność wydziela niewiele ciepła a jej rozmiar sprawił, że w obudowie zrobiło się pusto i mogłem zaszaleć z wydajnym chłodzeniem. Oczywiście samo picopsu nie jest w stanie podołać takiemu wyzwaniu. Problem ten można obejść w bardzo prosty sposób. Dla zainteresowanych poniżej jest schemat.

Elementy zaznaczone przerywaną linią to wprowadzone modyfikacje. Włączenie następuje po ok. 2s przytrzymaniu przycisku Power. Po wyłączeniu komputera zasilacz DA-2 przechodzi w stan STBY. Dodam, że testy z zasilaczem od xboxa (175W) wypadły pozytywnie ale hałasu nie dało się zaakceptować dlatego zdecydowałem się na DA-2 bo po mimo większej mocy jest chłodzony w 100% pasywnie.

Obudowa prezentuje się dobrze. Jakoś materiałów na najwyższym poziomie ale nie ma róży bez kolców. Ścianki boczne montowane są za pomocą 6 małych śrubek, tragedia

Windows 7 64-bit zainstalował się błyskawicznie i bez żadnych problemów.
Teraz najciekawsze czyli środek.

Radiator Noctua działa świetnie czego nie można powiedzieć o dołączonych wentylatorach. Nie dość, że hałasują to nie mają pwm tylko jakieś przejściówki z rezystorami zmniejszającymi obroty

Stary wentylator z pwm kupiony za 20zł działa ciszej. Pomijając rzadko używany napęd optyczny jest to jedyny ruchomy podzespół w komputerze.

SSD szybki i do tego 0db! Pojemność niewielka ale pod system wystarczy.

Radiatorki przyklejone na mosfetach i cewkach.

PicoPSU można powiedzieć, że wchodzi na styk. Widać jak cewka dotyka slotu pamięci SODIMM.

Z tyłu obudowy jest ogroma dziura na standardowy zasilacz ATX. Jako wentylacja spisuje się rewelacyjnie. Jest też gniado speakon 4-pin. Musiałem zrobić w tym miejscu otwór. Aluminium, z którego wykonana jest obudowa jest dość miękkie i łatwe w obróbce.

Wtyczka speakon 4-pin. Złącze zaprojektowane jest do przenoszenia dużych obciążeń przy jak najmniejszym spadku napięcia. Jedyna wada to rozmiar.

Dell DA-2 przy pasywnym chłodzeniu potrafi oddać do 220W (12V 18A).

Komputer w stanie spoczynku - 55W~60W.

Prime95 - max 135W.

x264 benchmark – 90W~110W.

OCZ Vertex2 na kontrolerze AMD traci trochę na wydajności ale i tak jest szybki.

5400rpm Samsunga HD103SI nie wykorzystuje potencjału USB 3.0 za to jest cicho.

Komputer z wtyczką od zasilacza wygląda jak mała spawarka

Jak pisałem na początku komputer działa już od trzech miesięcy i jest stabilny. Mimo chłodzenia opartego na jednym 12 cm wentylatorze nic się nie przegrzewa. I najważniejsze - jest cicho. Teraz najgłośniejszym urządzeniem na biurku jest mysz
Jedyny problem jaki napotkałem dotyczył dźwięku. Otóż przy połączeniu analogowym w głośnikach monitora słychać było dziwne chrobotanie (przypominało pracę głowic dysku twardego). Problemu nie rozwiązałem a jedynie ominąłem wykorzystując połączenie cyfrowe HDMI.
Jestem otwarty na ewentualne sugestie i pytania (na krytykę również)
Pozdrawiam
Użytkownik rockrider edytował ten post 16 kwiecień 2011 - 18:53

_m.jpg)