Komp stoi pod biurkiem, przy ścianie pod kątem około 30stopni. Kwestie estetyczne wnętrza mają trzeciorzędne znaczenie, a więc proszę powstrzymanie się z komentarzami na ten temat. Wygląd zewnętrzny też nie jest w sumie istotny. Podświetlenia, kolorowe płyny są zupełnie zbędne. Ważna jest wydajność i cisza z naciskiem na ciszę.
W tej chwili w skład hydrauliki wchodzi:
- pompka MCP350 @7V z topem EK-DDC X-Top v2
- chłodnica Feser Monsta
- 3x 14cm śmigła Noise Blocker PK2 @ 6V
- proc i7 2600K @ 4,5GHz 1,27V z założonym Swiftechem Apogee XT
- 580 GTX z blokiem EK GTX 480
- zalane Feser 1 Clear
- złączki Swiftecha NK12 G1/4
- węże to Tygony o dwóch różnych średnicach
Przebieg płynu w układzie pompka → chłodnica → proc → grafika → rez → pompka
Pompka schowana jest w tym śmiesznym kolorowym pudełeczku. W środku ściśle obłożona matą bitumiczną.
Ogólnej aranżacji nie będę zmieniał. Obudowa to jakiś BigTower Chiefteca - jej nie będę zmieniał, a więc wszystko będę upychał jeszcze w starej puszce. Chłodnica na boku budy zostaje.
Ogólnie w kompie nie podobają mi się temp. Proc obciążony LinXem dobiega do 67 stopni (na najcieplejszym rdzeniu). Zimą nieco mniej. Czy to nie za dużo?
Teraz pytanie. Co zmienić na nowe? W tej chwili tyle co wiem:
1. Prawdopodobnie zmienię wentyle na Be Quiet Silent Wings USC
2. Na grafikę pójdzie EK FC 7970
3. Będę zalewał zwykłą destylowaną z dodatkiem jakiegoś borygo. Do układu wchodzi coś koło 2L (trochę mniej). Temp. w porównaniu Fesera ze zwykłym destylatem zmieniły się praktycznie niezauważalnie, węże tak samo przebarwiają się jak zwykle, a estetyka nie ma dla mnie znaczenia.
4. Węże też jakiś raczej jakieś tańsze pójdą.
Co dalej?
1. Jakiś czas temu myślałem nad zmianą chłodnicy na jakąś 4 wiatrakową, ale to wymaga dorabiania przejściówek aby pasowało do obecnych otworów, a więc chłodnica raczej zostaje obecna.
2. Warto zmienić bloczek na procu na coś nowszego?
3. Pompkę zostawiać? Może top wymienić?
No i na koniec – jak to wszystko poskładać? Czy moja obecna aranżacja jest do bani?
Zdjęcia stanu obecnego. Z boku niestety średnio coś widać, a dostepu lepszego nie mam. Na żywo nie wygląda to tak źle jak na fotkach