Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Raspberry Pi

Rozpoczęty przez thunder_pl, mar 15 2012 12:22

177 odpowiedzi w tym temacie

#61

miomol
  • miomol
  • Początkujący uczestnik
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bełchatów

xacti: Ciekawy projekt muszę przyznać. Główna przewaga nad RPi to mocniejszy CPU, (chyba) więcej ramu, 2x USB Host, SATA. Napisali że można uruchomić androida i linuxa więc życzę powodzenia, jak dla mnie taki komputerek i mały ssd byłby mały i bezgłośny. Problem w tym że CPU w nim zastosowane potrafią się bardzo mocno grzać. Znajomy na Mancie MID08 uruchomił GTA3, a raczej próbował. Oparzyło go a na wyświetlaczu pojawiły się artefakty i inne cuda. Jak zaczął grać na podkładce chłodzącej od laptopa problem ustąpił.

Użytkownik miomol edytował ten post 27 grudzień 2012 - 15:05

  • 0
EVGA 650i UltraIntel Pentium Dual-Core E2220 @3GHz + SPC Spartan HE923Samsung 2x 1GB + Elixir 512MB DDR2 666MHzATi Radeon HD4850 512MB DDR3 256BitSeagate 160GB + WD Caviar 250GB IDE + Seagate 120GBOCZ StealthXStream II 500W

#62

xacti
  • xacti
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3788 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Docelowo ma to powędrować pod jakiś TV zamknięte w puszce po starym DVD, zawsze można wrzucić radiatory i wolnoobrotowy wentylator. Właśnie to sata mnie najbardziej interesuje. Niestety ciężko znaleźć informacje na temat bootowania z dysku zewnętrznego - przy Malince jest to niemożliwe, chyba że też coś się zmieniło w ostatnim czasie :) No cóż, wysłałem swój 'formularz' aplikacyjny do zakupu kostki, nie spieszy mi się zbytnio, a może w tym czasie coś nowego, ciekawszego jeszcze się pojawi.
  • 0

3570K - Z77 - 8GB - HD 7770 - 128GB - 500GB - 500W - DEFINE R4 - FK1 - PRO80 V2 - 23"


#63

costi
  • costi
  • Redakcja
  • Moderator
  • 21561 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

xacti: Ciekawy projekt muszę przyznać. Główna przewaga nad RPi to mocniejszy CPU, (chyba) więcej ramu, 2x USB Host, SATA. Napisali że można uruchomić androida i linuxa więc życzę powodzenia, jak dla mnie taki komputerek i mały ssd byłby mały i bezgłośny. Problem w tym że CPU w nim zastosowane potrafią się bardzo mocno grzać. Znajomy na Mancie MID08 uruchomił GTA3, a raczej próbował. Oparzyło go a na wyświetlaczu pojawiły się artefakty i inne cuda. Jak zaczął grać na podkładce chłodzącej od laptopa problem ustąpił.

RPi też ma 2x USB. W cubieboard fajne są też łatwo dostępne wyprowadzenia VGA i SPDIF.
  • 0

i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX Genesis

MSI GTX750Ti Gaming 2GB || Lenovo L220x LCD

integra || Creative T20

Kingston HyperX 120GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240S

Fractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530W

HTPC: 

Xbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#64

Aurora001
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Fuerteventura - Islas Canarias / espana

Czy naprawde to nie ma problemow odtwarzac filmow w 720p+ ? U dziewczyny na atomie x2 nie da sie ogladac ...
  • 0

^V^ Core I3-2100 + GA-H67M-UD2H + HD5850 1GB + 8GB + Samsung 830 
^V^ i5-2500k + HR-02 Macho + Asrock P67 pro3 + GTX 660 2GB + 8GB
^V^ Asus K455LN-WX014 i3-4030u + GT840m + 240GB SS
^V^
Dell u2412m + Microlab 6C

^V^ Potrzednio DFI NF2, bar 2500+@256x11 1.9v i BH6 1x512MB 2-2-2-11-1T  PoV GF4MX 128MB 64bit DDR2 @ 670mhz na pamieciach 6ns bez artow, bez V-moda
^V^ Chodze na lewo, studiuje na Prawo - nope, szkoda czasu na studia
^V^ Organizacja wakacji/pobytu na FUERTEVENTURA - WYSPY KANARYJSKIE - PRIV

 


#65

DeathTomahawk
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice

Czy naprawde to nie ma problemow odtwarzac filmow w 720p+ ? U dziewczyny na atomie x2 nie da sie ogladac ...

A w DVD pod telewizorem masz jakieś FPGA 100MHz radzące sobie z materiałem FullHD nie gorzej niż i5.

W RaspPi masz sprzętowe wsparcie do odtwarzania materiałów Video. Sam proc niewiele wtedy robi. Gdybyś dziewczynie do Atoma dołożył np GF8400 i zmusił go do sprzętowego dekodowania to też by miała płynnie Dołączona grafika
Trzeba tylko zadbać o korzystanie z odtwarzacza umiejącego wykorzystać taki sprzęt.

Problemem mogą być materiały zakodowane jakimś niewspieranym przez układ kodekiem. Przy czym pewnie są to jakieś bardzo rzadkie spotykane cuda.

Pozdrawiam

Użytkownik DeathTomahawk edytował ten post 29 grudzień 2012 - 14:46

  • 0
Gaming | Intel i5 3570@4.0Ghz | Thermalright HR-02 Macho Black | AsRock Z77 Pro4-M | GoodRam 4x4GB DDR3 1600Mhz | Samsung 850 Pro 256GB | Crucial MX100 128GB | Asus GeForce GTX 1070 DUAL O8G | EVGA Supernova 550G2 | Asus MX279H | Easars Vertex | Fractal Design Arc Mini | Logitech G502 Proteus Core | Logitech G413 | ElementaryOS Loki 64 bit | Windows 10 Pro EN
Workstation | Lenovo X230 | i5-3320M | 8GB Ram | SanDisk 120GB SSD | ElementaryOS Loki | Docking station | 3x1970HR-BF
SteamBox/Media center | Q6600@3GHz | Asus P5Q | 8GB DDR2 800MHz | Crucial BX100 | ElementaryOS Loki
Server/NAS | Celeron G1840 | AsRock E3C224-4L | 32GB ECC Ram | 3x3TB WD Red | 3x2.5' Toshiba | 2xXM020C SSD | Rack Case | ArchLinux + ZFS
Toshiba NB550D-10F | Goodram SSD 30GB | Lubuntu

#66

toms83
  • toms83
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3508 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Żnin

Bo jak proc ma dekodować materiał, to z dużym 720p sobie 1c nie bardzo poradzi. Pamiętam swego czasu ath 64+ 2700 mhz nie wyrabiał z filmami 720p. A e8400 obrobi największe fhd.
  • 0
eLCeDeki - HP LP2475W, EIZO EV2333WH, NEC PA301W-BK :D

#67

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Cenowo już znacznie ponad RPi, ale jest jeszcze takie coś jak Odroid X2 który naprawdę wygląda obiecująco, ewentualnie jego tańsza wersja U2.
Poczekam jeszcze na rozwój XBMC / Openelec pod tą platformę i może się powiesi na kabelkach za TV w sypialni...
  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#68

costi
  • costi
  • Redakcja
  • Moderator
  • 21561 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Wyglada na to, ze moj problem z obsluga tunera DVB-T lezy jednak glebiej. Okazalo sie bowiem, ze implementacja USB (podobno tylko programowo) jest skopana przez co mamy do czynienia z gubieniem pakietow przy odczycie/zapisie do urzadzen podpietych pod USB. Co zabawniejsze, latka, ktora miala poprawial obsluge kart SD ma negatywny wplyw na USB i usuniecie jej podobno pomaga. Wyglada wiec na to, ze do czasu wydania stosownych poprawek, o ile w ogole powstana, do tych celow Pi sie nie nadaje. Po drodze co prawda udalo mi sie wykopac inny tuner, oparty na ukladzie IT9135, ktory pokazuje poziom sygnalu na poziomie 95/95-100, wiec blisko 2 razy wyzszym niz poprzedni to problemy i tak pozostaly.

Zrodla: http://www.raspberry...hp?f=28&t=12097 http://raspberrypifo....php?f=11&t=210

Odkopię z pytaniem - jak Ci się to sprawdza na dłuższą metę? Chcę zaprząc swoje RPi do dokładnie takiej samej roboty, żebym nie musiał trzymać HTPC włączonego jak chcę coś nagrać.
  • 0

i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX Genesis

MSI GTX750Ti Gaming 2GB || Lenovo L220x LCD

integra || Creative T20

Kingston HyperX 120GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240S

Fractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530W

HTPC: 

Xbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#69

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

Dzialalo dosc dlugo pod Archem poprawnie i bezawaryjnie. Bylem w stanie nawet nagrywac 2 streamy jednoczesnie z roznych kanalow w ramach tego samego MUXa na karte SD badz cos nagrywac i ogladac, oczywiscie w ramach tego samego MUXa. Pewnego dnia odkrylem, ze moja siec kablowa rozprowadza sygnal DVB-T i zamiast anteny zewnetrznej wpielem kablowke. Efekt byl taki, ze oba MUXy odbieraly prawidlowo, nawet TVP1 HD smigal, ale najczesciej po 2 dniach sygnal w ogole znikal. Zeby to przywrocic musialem odlaczyc i jeszcze raz podlaczyc tuner do USB. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy jakis glebszy problem, ale nic innego nie pomagalo, a nic w systemie tez nie zmienialem.
W weekend sprobowalem innego podejscia i przeinstalowalem Archa na Raspbiana przy okazji aktualizujac kernel do 3.6.11. W efekcie sterownik dla poprzedniego tunera nie chce sie komplilowac, ale za to inny tuner, oparty na IT9135 dziala od razu. Niestety, wydaje mi sie, ze wciaz sa problemy z USB albo Pi nie lubi sie z moim hubem. Czasami jest tak, ze system nie chce zaladowac poprawnie firmware'u, czasem w ogole nie widzi urzadzenia a kiedy indziej widzi, ale pojawiaja sie problemy, ktore opisywalem na poczatku tego tematu, czyli artefakty na ekranie, buforowanie i tona bledow po stronie tvheadenda. Sugerowane rozwiazanie, czyli zwiekszenie buforwa dla stosu TCP u mnie niewiele zmienialo, ale jesli podepne tuner do innego portu USB w hubie to wszystko potrafi zaskoczyc od razu i dzialac bezproblemowo, nawet po kilku kolejnych restartach systemu. Poki co po 2 dniach sytuacja wciaz jest stabilna, sygnal maks., nie zgubil, artefaktow brak wiec jest nadzieja.

Użytkownik KrzychuG edytował ten post 15 styczeń 2013 - 13:06

  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#70

costi
  • costi
  • Redakcja
  • Moderator
  • 21561 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Ja będę chciał podłączyć tuner bezpośrednio do Pi, a nagrania zapisywać na dysku sieciowym. Tuner mi rozpoznaje jako Dibicom 7000PC.
  • 0

i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX Genesis

MSI GTX750Ti Gaming 2GB || Lenovo L220x LCD

integra || Creative T20

Kingston HyperX 120GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240S

Fractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530W

HTPC: 

Xbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#71

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

Z zapisem po sieci nie powinno byc problemu. Pi wyciaga okolo 3MB/s wiec na nasze streamy, nawet w HD spokojnie starczy. Jesli tuner jest od razu widziany jako urzadzenie DVB to pozostaje Ci tylko instalowac tvheadenda i sprawdzic. Gdyby nie inicjalizowalo go do konca to sprobuj dorzucic firmware z tej strony do /lib/firmware. Nie wiem tylko czy nie bedziesz mial problemow z tunerem wpietym bezposrednio do Pi. Te 100mA moze czasem nie starczyc.
  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#72

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Z ciekawości też zamówiłem sobie RPi do testowania, pieniądze nieduże a może by się nadał...
No i działa super - zrobiłem pająka za telewizorem w sypialni i służy jako sieciowy media player. Postawiony openelec z XBMC jest świetnie zoptymalizowany do wideło, po wifi bez problemu odtwarza 720p i 1080p, nawet te z DTS-em (odtwarza nawet pliki z którymi ION nie daje sobie rady)
Całość zasilana z USB telewizora więc przy włączaniu TV startuje od razu RPi, sterowanie z pilota TV po CEC - też bajka, nie trzeba rzeźbić z jakąś klawiaturą bezprzewodową.
Więc jako prosty a uniwersalny playerek działa super; do sypialni idealny. Do salonu niestety nie podepnę bo potrzebuję SPDIF'a żeby dźwięk na ampli puścić.
  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#73

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

No i działa super - zrobiłem pająka za telewizorem w sypialni i służy jako sieciowy media player. Postawiony openelec z XBMC jest świetnie zoptymalizowany do wideło, po wifi bez problemu odtwarza 720p i 1080p, nawet te z DTS-em (odtwarza nawet pliki z którymi ION nie daje sobie rady)


Pamietaj, ze ten DTS to zasluga telewizora. Pi, nawet podkrecone (u mnie na Turbo uszkodzalo system plikow na SD) srednio sobie z tym radzi. CEC to fajna sprawa, szkoda troche, ze rozni producenci TV czesto implementuja ten standard po swojemu co tez czasem moze sprawiac problemy. Jesli zas chodzi o salon to mozesz sprobowac poszukac karty dzwiekowej na USB z wyjsciem spdif. Liste masz tu czy tu.

Z ciekawosci, co to za pliki, ktorych ION nie ruszyl?
  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#74

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Pamietaj, ze ten DTS to zasluga telewizora. Pi, nawet podkrecone (u mnie na Turbo uszkodzalo system plikow na SD) srednio sobie z tym radzi.

A właśnie że nie :) Mam TV Philipsa 5007, który DD obsługuje ale DTS-a już nie i RPi musi robić downmix czy jakoś tak.
Też się nad tym zastanawiałem, przed zakupem znalazłem sporo informacji że jednak Pi nie ogarnia DTS co mnie trochę zmartwiło, bo ponad połowę filmów w bibliotece mam właśnie w DTS. Ale podczas testowania nie natrafiłem na żadne problemy z tym.
Przed zakupem też wyczytałem na jakimś angielskim forum RPi, że malinka jest zdolna do sprzętowego dekodowania DTS, tyle że chłopaki nie maja na to licencji. Może coś nieoficjalnie zostało zaimplementowane w Openelec...

Z ciekawosci, co to za pliki, ktorych ION nie ruszyl?

Jest tylko jeden - Shaun of the Dead 1080 DTS. Jak będę w domu sprawdzę dokładne parametry.
Na Asrock ION 330 strasznie klatkuje (testowałem z pod Windowsa 7 i różnych playerów jak i na czystym openelec dla ION-a, po kablu oraz po wifi i rezultat zawsze ten sam) natomiast malinka po wifi odtwarza go płynnie.
  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#75

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

Dziwne z tym DTSem, ale w sumie juz na poczatku filmy 720p na podkreconym do 900MHz Pi jakos szly dopoki samo XBMC nie zaczelo pochlaniac zbyt wielu zasobw. Od czasu jak u siebie to sprawdzalem, czyli okolic wakacji zeszlego roku zoptymalizowano troche samo XBMC, system i kernel, zmieniono architekture na wydajniejsza i dodano turbo. Mozliwe, ze to jednak pomoga. Sprawdz jakie jest zuzycie CPU w trakcie odtwarzania jakiegos pliku z DTS. Licencji raczej nie omina, ale jesli faktycznie uklad jest zdolny do sprzetowego dekodowania to powinna byc mozliwosc aktywacji tego dodajac odpowiedni klucz tak jak to bylo w przypadku MPEG-2.

Co do tego problematycznego pliku na IONie - podeslij mi dokladna nazwe na PM. Z ciekawosci sprawdze u siebie. Co prawca lece na buildzie generic z racji tego, ze moj HTPC smiga na mobilnym Celeronie, ale GPU to samo.
  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#76

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Sprawdzę wieczorem i wrzucę jakie jest obciążenie.
Jak na szybko składałem go jeszcze w biurze i podpiąłem do rzutnika, to XBMC samo z siebie pochłaniało 90-95% CPU, po odpaleniu 720p z youtuba spadało do ok. 25-30%. Zatem sam interfejs XBMC jest dosyć zasobożerny.

I wydaje mi się że pokazywane FPS też nie jest poprawne - w trakcie filmu wyświetla że jest 6-7FPS, podczas gdy film idzie płynnie. Wydaje mi się że jest to podawany FPS dla menu XBMC, ono faktycznie zacina podczas oglądania filmu.
  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#77

Chemik16
  • Chemik16
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3483 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź

też sobie chyba w końcu sprawię ^^
powinni jakieś odchudzone GUI do tego XBMC w końcu zrobić ... czym nowsza wersja tym tnie mocniej - z 12.0 nawet integra w moim G31 zaczyna nie wyrabiać xD

Użytkownik Chemik16 edytował ten post 13 luty 2013 - 17:41

  • 0

PC1___i5 4430___ASRock B85M Pro4___2x4GB___PLEXTOR M5S__GTX960 4GB___FSP350-60HLN
HTPC_i5 2400___MSI B75MA-G43______20GB___Total:6,5TB__FSP350-60HLN
NTBK_P8600___Lenovo G550g_____3GB___SSD INTEL 530 80GB___USB 3.0 ExpressCard
WRK__ G530____ASUS P8H61-M LE B3___2GB___WD5000AAKS____________DPS-250AB-49

 


#78

costi
  • costi
  • Redakcja
  • Moderator
  • 21561 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Na to jest podobno prosty sposób - w advancedsettings.xml trzeba wyłączyć "dirty region rendering":
<advancedsettings><gui><algorithmdirtyregions>0</algorithmdirtyregions></gui></advancedsettings>

  • 0

i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX Genesis

MSI GTX750Ti Gaming 2GB || Lenovo L220x LCD

integra || Creative T20

Kingston HyperX 120GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240S

Fractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530W

HTPC: 

Xbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#79

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

To nie daje az tak wiele jak moglo by sie wydawac. XBMC nierestety renderuje non-stop caly inteferfejs dazyc do 60fps w menu. Zmiana tego ustawienia na 3, co jest tez domyslna opcja w v12 teoretycznie sprawia, ze odswiezane sa tylko elementy, ktore ulegly zmianie ale wciaz zuzycie CPU siega 60-70% w menu. Stad tez taka a nie inna responsywnosc samego XBMC. Ta z kolei mozna poprawiac ustawiajac ta opcje na 1 badz 2 co jednak moze objawiac sie "mruganiem" interefejsu. Dla Pi swego czasu sporego kopa dawalo wylaczenie RSSow w XBMC jako, ze te dodatkowo zazynaly CPU. Oczywiscie inna, prostsza skorka tez by nie zaszkodzila - nie wiem czy do OpenElec nie wrzucaja teraz innej niz domyslna.

Użytkownik KrzychuG edytował ten post 13 luty 2013 - 20:33

  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#80

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Sprawdziłem jak to wygląda z tym DTS-em.
W moim przypadku przy 1080p i DTS obciążenie waha się w granicach 65-90%, Przy 720p spada nawet niekiedy do 40%
I tak jak pisałem, FPS jest brany z czapy bo film idzie płynnie:


  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#81

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

Zamiast odpalac tryb debug po prostu wcisnij o na klawiaturze. Pokazuje Ci wtedy miedzy innymi szczegoly odtwarzanego pliku. Wciaz czekam tez na nazwe tego pliku, z ktorym u Ciebie ION nie daje rady. Ciekaw jestem czy u mnie pojdzie.
  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#82

Janisław
  • Skąd:Kwidzyn

Gdybym miał klawiaturę nie byłoby problemu z wciśnięciem o, ale jak pisałem steruję wszystko z pilota po cec. Więc zostaje tylko debug.

Co do pliku którego nie daje rady ION to nie wiem jak się oryginalnie nazywał bo mam go już od jakiegoś czasu na dysku. Moge tylko wrzucić dane pliku:

Nazwa pliku: Z:Filmy HQShaun of the Dead [2004].mkvRozmiar pliku: -1315503002 bajtówRozmiar obrazu: 1876x822Liczba wszystkich strumieni: 3============= Strumieñ: 1 ===============Major type: VideoSub type: H.264/MPEG-4 AVCFourCC: avc1 (H.264/MPEG-4)Bit planes: 24Dimensions: 1876x822AvgTimePerFrame: 417082FPS: 23,98============= Strumieñ: 2 ===============Major type: AudioSub type: DTSChannels: 6Audio tag: 0x2001 (DTS (Digital Theater System))Frequence: 48000 Hz============= Strumieñ: 3 ===============Major type: SubtitleSub type: Plain / UTF-8 encodingOffset: : 520RealSize: : 520LangID: : polTrackName: :

Edit:
Podejrzewam że to było Shaun of the Dead 2004 1080p BluRay DTS x264-CtrlHD

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Janisław edytował ten post 18 luty 2013 - 10:42

  • 0
* E8200 * IP35 * 4GB RAM * 8800GT * CH-01SL * X360 Wireless Controller* x360 Elite; XBL: jamlasic* PSVita; JJ_Janislaw

#83

marcinek1992

Panowie soorki ze sie wtrace ale tez mysle nad zakupem tego cuda ale chcialbym go przerobic na androida. Mam go juz w komorce. Czy wtedy filmy w hd beda dalej dobrze obslugiwane? Co jeszcze musze wiedziec przed zakupem?

Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk
  • 0

#84

Chemik16
  • Chemik16
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3483 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź

z androidem masz lepsze komputerki na allegro. Z resztą jaki sens masz wgrywać w toto androida ?
  • 0

PC1___i5 4430___ASRock B85M Pro4___2x4GB___PLEXTOR M5S__GTX960 4GB___FSP350-60HLN
HTPC_i5 2400___MSI B75MA-G43______20GB___Total:6,5TB__FSP350-60HLN
NTBK_P8600___Lenovo G550g_____3GB___SSD INTEL 530 80GB___USB 3.0 ExpressCard
WRK__ G530____ASUS P8H61-M LE B3___2GB___WD5000AAKS____________DPS-250AB-49

 


#85

marcinek1992

Ogladanie tvn player ipla, czasami film hd cos nie drogiego z androidem poszukuje. Tu wiem ze na rp mozna cos jeszcze zaprogramowac ale narazie sie nie do informowalem

Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk
  • 0

#86

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16251 postów
  • Płeć:Mężczyzna

http://openelec.tv/g...wdownload/10/30

Dalej tylko odpowiednie wtyczki do XBMC i masz co chcesz.
  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 


#87

KrzychuG
  • KrzychuG
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2937 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

I tak i nie. O ile tvnplayer dziala znosnie jako dodatek do XBMC o tyle ipla juz nie. Jest wtyczka, ale nie pozwala ona na ogladanie niczego poza darmowym konktentem. Android na Pi jest we wczesnym stadium i dziala dosc wolno ze wzgledu na malo RAMu i jednak nie najszybszy jednordzeniowy CPU. Jesli potrzebujesz tych aplikacji, do tego chcialbys miec mozliwosc przegladania internetu na TV to lepiej bylo by rozejrzec sie za jakims boxem z Androidem, najplepiej czyms 4-rdzeniowym co bys mial zarowno dostep do sklepu i oficjalnych aplikacji jak i mozliwosc zainsalowania XBMC z sensowna obsluga dla filmow HD. Wersja XBMC na Androida poki co oficjalnie nie obsluguje wsparcia sprzetowego a testowe buildy z ta funkcja moga byc niestabilne. 4-rdzeniowy CPU sie jednak spokojnie wyrabia. Co prawda koszty nieco wyzsze bo jednak podchodza pod 300zl, ale za to mozliwosci i wygoda troche wieksza, przynajmniej jesli chodzi o tzw. "smart tv".
  • 0

{Core i7 2600K, 20GB, 128GB + 512GB + 1000GB + 1000GB, nVidia 780, LCD 27", Win10 x64}, {Xeon E5440@miniITX, 4GB, 128GB + 3000GB + 3000GB, LCD 24", Manjaro x64}, {HD-ND22, 4GB, 8GB SD, OpenELEC}, {R.Pi B 256M 16GB, Raspbian @ DVB-T}, {R.Pi 3 32GB, Raspbian}, {NAS DNS323 500GB + 320GB, Debian}.


#88

MacOSek
  • MacOSek
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3255 postów
  • Płeć:Mężczyzna

To ja z innej beczki - jakie są minusy malinki w roli HTPC? Co nie działa, co źle działa, itp? Da się na tym odtworzyć 1080p z dźwiękiem DTS downmixowanym do stereo? Jaki zasilacz jest wymagany by to chodziło stabilnie z podpiętym HDD zasilanym z USB?
  • 0

HP 6910p | T8300 | 2 GB | ATI X2300 | SSD M4 64 GB | 14" WXGA+
HTPC: G1820 | 2.5 TB | XBMC | 50" PDP
Xbox 360 Premium 250 GB


#89

costi
  • costi
  • Redakcja
  • Moderator
  • 21561 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Od razu zainwestuj w aktywnego huba (który przy okazji zasili Malinkę), bo RPi będzie miało problemy z zasileniem HDD (za mały prąd na wyjściu).

Co do niedziałania - filmy z dużym bitrate mogą być dla niej za dużym wyzwaniem, szczególnie jeśli przy okazji ma dekodować dźwięk.
  • 0

i5 2500K || Biostar TZ77XE4 || 4x4GB Kingston HyperX Genesis

MSI GTX750Ti Gaming 2GB || Lenovo L220x LCD

integra || Creative T20

Kingston HyperX 120GB + Samsung F1 320GB || Sony AD-7240S

Fractal Define R2 || be quiet! Purepower L7 530W

HTPC: 

Xbox360 Gamertag: costiPL

Regulamin | Indeks Gier | Szukajka


#90

MacOSek
  • MacOSek
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3255 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Od razu zainwestuj w aktywnego huba (który przy okazji zasili Malinkę), bo RPi będzie miało problemy z zasileniem HDD (za mały prąd na wyjściu).

Hub to kolejne pudełko leżące obok TV. Trochę niebardzo mi to pasuje. Zasilacz 5V/2A nie starczy?
  • 0

HP 6910p | T8300 | 2 GB | ATI X2300 | SSD M4 64 GB | 14" WXGA+
HTPC: G1820 | 2.5 TB | XBMC | 50" PDP
Xbox 360 Premium 250 GB




Dodaj odpowiedź