Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Replicant

Rozpoczęty przez _KaszpiR_, kwi 09 2012 10:07

151 odpowiedzi w tym temacie

#1

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Pewnie część z was kojarzy mnie z innego forum ;)

Zestaw przeszedł w ciągu minionego czasu sporo zmian, poniżej lista komponentów:

Hardware:
1. Mobo - Asus P6X58D-E
2. CPU - Intel Core i7-950 @ stock na razie
3. RAM - 12 GB Patriot Sector 7 (dla wyglądu)
4. GPU - Gigabyte nVidia GTX 580 @ 900MHz / 1000MHz
5. PSU - Enermax Modu 82+
6. HDD - w sumie 2.5 TB

Water Cooling:
01. CPU - EK Water Blocks Supreme LT Acetal (nie produkowany, zastąpiony przez serię LTX)
02. CPU - EK Backplate Cpu Universal
03. GPU - EK Water Blocks EK-FC GTX 570/580+ Acetal
04. Pompa - Laing DDC1T mod z allegro z elektroniką Sayno + regulator obrotów + blue top + blue leds - mod by KamilWlodar
05. Res - EK Water Blocks Multioption Res X2 250 (to jest cholera jednak wielkie)
06. Złączki - Feser SM10/16 oraz kątowe Black Water SM10/16 90deg Silver
07. Wąż - Danger Den 10/16
08. Płyn - woda demineralizowana z resztkami Feser On UV/Clear po kilkunastu filtrowaniach <_<
09. Chłodznice - Swiftech MCR220 Quiet Power + Swiftech MCR320 Quiet Power
10. Wentylatory - Enermax Magma w pionie, SilentiumPC Mistral 140 nad chłodnicą pod sufitem, Na przodzie obudowy oraz w górnej zatoce stockowe coolery Cooler Mastera (jeśli dobrze pamiętam)
11. Kontroler - Scythe Kaze Master Pro

Koszt chłodzenia wodnego - nie wiem, przestałem liczyć rok temu.

System automatycznej regulacji:
Wentylatory Enermaxa są podpięte pod płytę główną i sterowane automatycznie w zależności od obciążenia programem SpeedFan. Kontroluje je niestety tylko wskaźnik CPU Voltage, przy czym przy 20% się zatrzymują, a startują przy 55%, dlatego ustawiłem minimum 25% aby się nigdy nie zatrzymywały.

Rezerwuar:
Rezerwuar chciałem zamontować w środku dopóki się nie okazało, że jest olbrzymi razem ze złączkami. Dałem wlot od dołu aby można było odkręcić top i dolewać wody bez problemu. Aczkolwiek może jeszcze poprawię ten wąż aby wpadał do górnego zaworu (już wiem po co jest ta górna rurka taka długa - odkręcasz top, trzymając rurkę tak aby sikała do środka, a będziesz w stanie wlać wodę do zbiornika, jedną ręką trzymamy top, druga wlewamy...).

Pompka:
Okazuje się, że EK Waterblocks DCP-4,0 jest naprawdę cichą pompką, jednak generuje hałas typu basowego, który nadzwyczaj trudno było mi wyciszyć, niosło się wszędzie.
Zamówiłem na allegro tego Lainga z modyfikacjami - jednak na 100% jest głośny, skręciłem go jednak tak, że nie przeszkadza a przy tym daje znośny flow.

Inna sprawa, że największy hałas generują jak zwykle dyski....


Temperatury:
Ponieważ res i pompke zakładałem wczoraj, to dzisiaj zrobiłem kilka testów obciążających
Wentylatory na górnej chłodnicy kręciły się cały czas okolo 700 RPM.
Wentylatory na pionowej chłodnicy były kontrolowane.

Welcome to Google Docs

Co z tego wynika - wentylatory na 25% czyli na 500 RM dają jednak za mały efekt chłodzący jeśli procek i karta graficzna jest obciążona na full. Procek dobija do 63C na rdzeniach, grafika do 50C - nie sprawdzałem dłużej niż godzinę, możliwe, że temperatura się ustabilizowała.

Dochodzę do wniosku, że mogę ustawić układ w 0% obr wentylatorów w idle, a jak jest full load to starcza mi spokojnie 30%-40%.
Na 100% całość się chłodzi jak na Syberii, ale za bardzo szumi.

Testy z wyłączonymi wentylatorami w idle
Trzy wentylatory na dużej chłodnicy na zewnątrz zostały wyłączone.
Zostawiłem na noc komputer w stanie idle, aby sprawdzić jak sobie poradzi z temperaturami.
Procesor bez opcji oszczędzania energii wiec zegar trzyma, tak samo mnożnik. Grafika się sama declockuje do 50MHz na rdzeniu i ileśtam na ramach.

Po 8 godzinach ustabilizowały się temperatury na poziomie:
40 C GPU
36 C System
50 C CPU
25 C Ambient
35 C Temperatura zewnętrznej chłodnicy czyli temperatura płynu
Tak więc chłodnica 2x120 z dwoma wentylatorami na 800RPM chłodziła procka i grafę. Ciepło dostawało się dodatkowo od reszty komputera przelatując przez górną chłodnicę oraz od pompy, która nie tylko sama się grzeje to jeszcze owiewa ją powietrze z zasilacza.


Fociaczki:
JPG - mniejsze megabajtowo

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I coś aby was oczy zabolały B-)

Dołączona grafika



To test
1. Podmiana pompki na EK Water Blocks DCP-4,0 i sprawdzic hałas/flow.


Todo:
1. Dopiąć czujniki temperatury w kilku miejscach, na wężu tuż przed pierwszą chłodnicą oraz na wężu za drugą chłodnicą.
1. Okno w bocznym panelu aby zajrzeć do środka.
2. Sprawdzić czy się pompka nie zsuwa.
3. Wymienić porysowane węże i płyn jak mi się zachce.
4. Zmienić układ węży do wejścia do grafiki oraz wejścia do reza, przy okazji poeksperymentować z innymi złączkami.

Użytkownik _KaszpiR_ edytował ten post 09 maj 2012 - 00:26

  • 2
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#2

Dammeron
  • Dammeron
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3067 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Zastanawia mnie, dlaczego wyszedłeś od bloku GPU na dół, zamiast do góry. Ta pętla psuje cały efekt (gdyby nie ona, to środek wyglądałby naprawdę nieźle). No i obudowałbym jakoś tę chłodnicę z pompką tam z tyłu.
  • 0

#3

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

To dobra obudowa do zmieszczenia 2x 240 w środku, trochę szkoda używać jej z zewnętrzną chłodnicą (która jest nawet mniejsza niż to co sumarycznie wchodzi do środka). Jakbyś chciał coś zmieniać to bym właśnie proponował, na sufit cienka 2x120, na podłogę (po wymontowaniu połowy koszyków na dyski) gruba 2x120.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#4

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

@ Dammeron
Bo początkowo wąż był puszczony przez dolny śledź, i zastanawiam się czy do tego nie wrócić.
Ewentualnie jeśli zostawię wąż na górze tak jak teraz jest to przeniosę go na górne złącze, ale wtedy muszę przesunąć wężyk wychodzący z procesora.

Zastanawiałem się właśnie czy dałoby się jakoś zamontować w tych otworach na górze gdzie przechodzą węże jakichś złączek, wtedy miałbym układ rozdzielony na dwie części.

@ aerial:
Wiem, ale co bym zrobil wtedy z dyskami? Nie chciało mi się ich pakowac na górę bo miałbym za to problem z kablami.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#5

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Nie zwróciłem uwagi, masz wszystkie sloty zajęte dyskami? Po co ci tyle dysków? Zawsze można wymienić na większe/mniej.
Jeżeli jesteś w dość wąskiej grupie użytkowników, którzy faktycznie do czegoś potrzebują tyle hdd, to wtedy ilość opcji maleje. Nie przyjrzałem się dokładnie że masz wszystkie koszyki zajęte.

Użytkownik aerial edytował ten post 09 kwiecień 2012 - 14:55

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#6

wozaq
  • wozaq
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 1175 postów
  • Skąd:Szczecin

Dyski najlepiej wywalić do jakiegoś zewnętrznego NAS-a i jest spokój. Sam swoje 2 Samsungi wywaliłem do Synology 212j, w kompie tylko SSD 120GB (spokojnie wystarcza) i cisza, spokój i mnóstwo miejsca się zrobiło :)
  • 0

[Core i7 3930K]Asus P9X79[GSkill RipjawsX 2400 4x4GB]EVGA GTX680[Xonar DX]ANTEC EarthWatts 650W

>>>WC na PPC<<< >>>Galeria WC<<<


#7

ivanov
  • ivanov
  • overclock
  • Stały użytkownik
  • 897 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRK

na sufit cienka 2x120, na podłogę (po wymontowaniu połowy koszyków na dyski) gruba 2x120.

Hm niby tak, ale przez to jego config wyglądałby jak 99% innych bulidów w CM 690 II.

Podoba mi się podwieszenie pompki :)
Ja też optuję za puszczeniem węża od grafy do góry. Wystarczy, zrobić taki myk, że wąż biegnący od CPU dasz w prawy gwint bloku GPU, a lewym zrobisz wylot.

Użytkownik ivanov edytował ten post 10 kwiecień 2012 - 15:44

  • 0

Orange Vintage LC <-:-> 8018 MHz <-:-> galeria hardware

 

i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX


#8

KamilWlodar
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:czy z kąd?

Witam, fajny build, mi sie podoba :) Ja jakoś nie mogę się zebrać do prezentacji swojego układu, a szkoda bo cały czas jest udoskanalany i nie widać zmian jakie zachodzą.

Ode mnie mogę dodać, że: pompa jest zbudowana na kontrolerze toshiby tak dla ścisłości, A poza tym pompa będzie pracować ciszej jeśli tylko dasz dłuższe połaczenie między rezem a pompą, bo to rozwiązanie powoduje przenoszenie drgań na rez,a rez na obudowę i dobrze byłoby gdyby pompa była zamocowana do obudowy za pomocą nóżek gumowych.
  • 0
MB ASUS RE III ExtremeCPU I7 W3520@3,8GhzGPU Saphire HD 6870RAM 3x2GB OCZ REAPER HPC 1,6GhzDysk 500GB SeagateMonitor LG Flatron W2361 23" LCDPSU Be quiet! Dark Power Pro 850WC Custom: EK Rez->Laing by Kamil-> Dtek V2 -> EK-FB RE3 -> Feser 360Buda Thermaltake Armor LCSGame setting Razer Blackwidow Ultimate / Imperator / Megalodon

#9

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

@ ivanov - mam dwie opcje co do wejścia na grafikę:
- od góry: jeśli wąż będzie szedł gorą, wtedy muszę przesunąć wężyk co idzie do cpu na prawo - ale robią się 'kiełbaski' jak teraz
- od dołu: skracam wężyk i puszczam go przez śledzia do pompki - i raczej tego się będę trzymał

Pompkę chce umieścić na jakiejś gąbce aby nie wisiała, tylko jednak miała oparcie od dołu - dodatkowo ją wyciszy.

Myślę także nad zmianą tych kątówek 90st na jakies o większym prześwicie albo na 45st - jakieś sugestie?

Mysle czy nie zrobic patentu aby w desce wywiercic dziury pod nozkami aby mozna bylo jesli trzeba bude przykrecic do wozkeczka - ale to bardzo mroczny plan.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#10

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Po modyfikacjach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika


Zmiany:
- zmienione złączki black Water na EK Waterblocks + Feser SK 10/16
- skrócone węże (koniec kiełbasek), wąż od pomki idzie od dołu do grafiki
- wlew od góry - rewelacja, rurka sprawdza się jak trzeab dolac wody, a obrotowy EK ułatwia odkręcenie topu
- pompka położona poziomo, wisi na wężu - ale ten drań się tak trzyma że prędzej sie ten plastik od pompki rozsypie niz wąż puści
- dodany rozgałęziacz Alphacool HF 3-way - szału wykonaniem nie robi, ale działa ok.
- między pompką a rozgałęziaczem jest adapter anti-twist Bitspower, chodzi tak ciężko, ze trzeba się namęczyć.

Efekt - o wiele lepszy flow, o ile 90 stopni Black Watery może tak nie blokowały, o tyle kiełbaska robiła swoje i skutecznie zabijała przepływ.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#11

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

A propos obudowy, jakiś czas temu trafiłem na to:

Dołączona grafika

Fajne proporcje dość ma ta obudowa, jakby dać tam 360mm w ten sposób, to ładnie wszystko jest symetryczne i schowane, niezły config można by ciągnąć, mając 360 wiszącą na tyle, i 2x 240 w środku.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#12

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Myślałem o tym, ale to rozwiązanie ma kilka problemów:
1. trzeba mieć z tyłu miejsce na wywiew, to już się robi tyle samo miejsca jak chłodnica musi być bokiem tak jak u mnie (nawet jeśli to będzie slim)
2. trzeba by wtedy przestawić zamontowany rezerwuar, w środku się na pewno w pionie nie zmieści
3. kable dochodzące do obudowy - toż to masakra aby coś podłączyć i odłączyć przy tej konfiguracji
4. wylot ciepłego powietrza z zasilacza trafia dokładnie na wlot od chłodnicy, co przy wysokim obciążeniu będzie podgrzewać a nie chłodzić wodę.
5. mobilność - w sumie jak tak jest zamontowana chłodnica co całość można przenieść, ale robi się to nadzwyczaj ciężkie
6. obciążenie na miejscu montażowym - to wisi na 4 śrubach, które mogą nie wytrzymać tak dużej i grubej chłodnicy z wodą jak na fotce; oczywiście cienka mniej będzie obciążająca
7. wyobraź sobie ile to zajmie miejsca w konfiguracji push/pull, albo ze shroudem ;)

Już raczej bym się kierował w zmodowaniu obudowy aby wepchnąć 3x120 pod sufit (da się przy nawet małej ilości cięcia, a wtedy wsadzi 2x120 na tył i zamontować jak na fotce. Ale obawiam się, ze juz taniej wyjdzie załatwić sobie większą budę co pomieści spore chłodnice wewnątrz.


Moja konfiguracja jest na wózeczku z deski na 4 kółeczkach, niestety komputer nie jest od spodu nijak przytwierdzony więc jeśli zrobi się wychylenie komputera na bok to trzeba pilnować aby nie zerwać węży.
Ale za to mamy niezłą mobilność ;)

Użytkownik _KaszpiR_ edytował ten post 27 kwiecień 2012 - 14:17

  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#13

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Stage 5 się zbliża, ale to co najmniej za miesiąc.




Teaser:

http://kaszpir.hlds....92.advanced.jpg
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#14

MaciekCi
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Austin

Ooo , moja Lianka ;) Chętnie zobaczę co z nią zrobisz, ale jeśli nie wpakujesz wszystkiego do środka to sorry, ale będziesz D*** , bo tam jest tyle miejsca, że tą swoją poprzednią budę byś tam całą zmieścił i jeszcze jeden inny konfig. ;)
  • 0

"All I have in this world is my balls and my word, and I don't break'em for no one."


#15

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Ta obudowa już daje całkiem niezłe możliwości.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#16

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Nie ma obaw, wszystko się zmieści.
Jest większa niż myślałem ;)

Dwie szybkie wizualizacje, ale proszę się nie sugerować rezerwuarem czy tez panelami i całą resztą - chodzi wyłącznie o chłodnice.
do tego źle ułożyłem wentylatory ;)

Chciałbym uniknąć robienia otworów w topie albo na bokach - powietrze byłoby zasysane z wewnątrz i wypychane tyłem przez kratkę, tylko boję się, że może mieć trochę za mały prześwit. Niemniej z tyłu wsadzić będę musiał na górze wentylator aby uskutecznić wydmuch.


Zastanawiam się jak upchnąć chłodnicę, mam dwie opcje:
1. na górze pionowo
Dołączona grafika

Powietrze byłoby zasysane znad tacy płyty głównej (na rysunku lewa ściana).
Następnie było by tłoczone przez chłodnice i wydmuchiwane z prawej strony w kierunku zdejmowanego boku.
Wentyl z tyłu wymuszałby obieg powietrza do tyłu.
Wymaga to długiej maskownicy na dole, aby powietrze wychodzące z chłodnicy nie wracało do obudowy, oraz krótkich małych maskownic na bokach lewej chłodnicy.
Maskownica miała by taki kształt:
Dołączona grafika



2. na górze poziomo
Dołączona grafika

Klasyczny układ, gdzie jedna chłodnica jest nad drugą.
Maskownica składała by się tylko z jednej wielkiej blachy między częścią płyty głównej a częścią z chłodnicami - wyciąć bym musiał otwór 3x120mm.
Wywiew z tyłu, ewentualnie posiłkowany otworem na górze obudowy (jest tam 1x140mm na środku).

Widziałem też coś takiego - Roofless business, ale jakoś do mnie nie przemawiają te boczne otwory.

No i jest jeszcze opcja jednej grubej chłodnicy zamiast dwóch.

Użytkownik _KaszpiR_ edytował ten post 03 maj 2012 - 08:54

  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#17

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Długo kombinowałem z tym szkieletem budy LL (ten sam jest jeszcze w kilku innych full towerach).
Najlepsza opcja, bez dużych kosztów i masy wycinania to coś takiego:

Dołączona grafika

280 przód, 420 podłoga. razem masz 5x140
chłodnice od EK są bodaj najkrótsze, ciężko zmieścić 280tke na przód jakąś dłuższą typu phobya, bez wycinania w zatokach 5,25''.
W takiej konfiguracji musisz wyciąć wyłącznie w podłodze, bez żadnego grilla i kombinacji, tego nie widać. Nie trzeba ruszać górnego panelu, ani dokupować grilla od bitsa który kosztuje tyle co połowa obudowy :wink:

Chłodnice w kanapce są nieopłacalne, jak poszukasz testów, zobaczysz że mają gorszą wydajność niż jedna taka chłodnica, bo wzajemnie się podgrzewają, i znacznie zwiększają opór dla powietrza dmuchanego przez wentylatory.

Jeszcze z ciekawych pomysłów, coś takiego, żeby uniknąć wycinania w górnym panelu:

Dołączona grafika

Użytkownik aerial edytował ten post 03 maj 2012 - 09:19

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#18

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Z racji ilości dysków nie mogę wywalic koszyka na dyski na dole z przodu.
Skłaniam się w kierunku 3x120 fat, albo 3x140.
Jest jakaś różica między 140slim a fat?

Użytkownik _KaszpiR_ edytował ten post 03 maj 2012 - 12:22

  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#19

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Taka jak przy 120. Niektóre cienkie, jak mają wysokie FPI (gęste), wymagają mocniejszego nawiewu, dla zachowania dobrej wydajności. Między grubymi i cieńszymi z niskim fpi, są dość małe różnice (to dość zaskakujące, bo każdy myśli że gruba chłodnica = lepsza, "przecież to prawie jak dwie cieńsze"). Testy jednak pokazują, że grubsza chłodnica daje większy opór dla powietrza i to osłabia jej wydajność.
Tylko też, w tej budzie nie musisz kombinować, można dać nawet 60mm 140.X, miejsca masz dość.

natomiast co do dysków. Masz 5 zatok 5,25'', one też mieszczą sporo hdd.

Użytkownik aerial edytował ten post 03 maj 2012 - 17:53

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#20

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

5 zatok nie pomieści 6 dysków ;)
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#21

wayne
  • wayne
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 828 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Z tym pomieścisz 6 dysków w 4 zatokach 8)
  • 0
• i5-2500K 4,2GHz • Thermaltake Contac 29 • Asus P8Z77-M PRO • ZOTAC GTX 970 AMP! Omega Edition • 4x 4GB Goodram 1333MHz CL9 • Samsung 840 PRO 256GB MZ-7PD256BW • 2x WD Black 750GB WD7500BPKX • Seagate SpinPoint M8 500GB ST500LM012 • Seagate Laptop Thin 500GB ST500LM000 • Lite-On iHAS124 • Chieftec Nitro 88+ 650W SPS-650C • Antec P280 silent ghetto mod • 2x Dell U2412M • Cooler Master Quickfire TK Cherry MX Red • SteelSeries Rival 100 • Ozone Ocelote World Mousepad • Creative T20 • Eaton ELP1600FR •

#22

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

No wlasnie sie nad tym zastanawialem, pytanie jaka to ma glosnosc...
Juz sie nie zastanawiam, to jest glosne jak cholera.

Użytkownik _KaszpiR_ edytował ten post 03 maj 2012 - 22:32

  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#23

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Po przeczytaniu More Radiator-Sandwich testing czeka mnie wymiana chłodnicy.
Wieczorem zobaczę czy iść w 3x140 czy 3x120.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#24

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Ja bym się pozbył kilku dysków, albo wywal to do jakiejś zewnętrznej skrzynki (dysk sieciowy).
Jak jest w budzie 6x hdd, to zabawa w ciche wentylatory trochę traci sens bo same dyski są dość słyszalne.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#25

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Wszystko wskazuje na to, że na suficie będzie Aquacomputer airplex Revolution 420, a klatkę z dyskami przesunę bardziej do środka obudowy aby między klatka a wentylami z przodu weszła chłodnica.
Mam jeszcze alternatywna pozycje dla dysków, ale to muszę jeszcze dobrze przemyśleć.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#26

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

4 dyski w trzech zatokach można zamontować za pomocą Hard Disk Stabilizer x4 : CPU Kühler, Lüfter, Lüftersteuerung, PC Netzteile von Scythe
Problem może być z dostępnością tego i nie każdemu takie rozwiązanie musi odpowiadać.
  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 


#27

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Znalazlem prostsze rozwiazanie - przesune klatke na dyski o jakies 3cm na lewo i z prawej strony miedzy klatka a wentylatorami zmiesci sie chlodnica ;)
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#28

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Do tej chłodnicy airplex revolution, bym kupił grill 3x120mm od bitspowera, chyba na allegro są, i zamontował chłodnicę mocowaniami na 120mm w górę do tego grilla. Taki mniejszy grill nawet lepiej się komponuje, nie ma problemu z miejscem na górnym panelu, jest tam włącznik i klapka z portami usb.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#29

_KaszpiR_
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

tak mniej wiecej wlasnie chce wstawc chlodnice, ale na razie chce ja polozyc na beleczkach, wentyle na dtym i wywiez tylem obudowy - na razie bez okna, ew mam jeszcze panel na gorze z jednym otworem.
Jak przewiew bedzie za slaby to zrobie sobie wieksze okno w suficie i bede kombinowal z maskownica albo z siatka.
  • 0
Mój złomek czyli Projekt Replicant oraz Biały miś czyli Bagno.

#30

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

To jest myśl, też nad tym myślałem, że powietrze może wylecieć tyłem, szczególnie jak chłodnica nie jest bardzo gruba, tak że jest tam jeszcze prześwit. W takiej konfiguracji można brać cokolwiek, np. 420stke od EK.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC




Dodaj odpowiedź