Trochę na podstawie zestawów z kwietnia wybrałem sobie coś takiego (~2000PLN):
- Cpu : Intel Core i5-2500k ~800PLN
- Mobo : Asus P8Z68-v LX ~370PLN
- RAM : Kingston Hyperx ddr3 2x4GB 1600 Mhz Cl9 grey edition (sandy bridge) ~200PLN
- Zasilacz : Chieftec GPA-500s 500W ~150PLN
- Obudowa : Fractal Design R3 ~400 PLN
- Dysk twardy : ???
Obudowa jest jedynym komponentem którego jestem pewien, bo chcę maksymalnie cichą stacjonarkę.
Ram też mi się wydaje że nie jest najgorszy (kolega mi polecił), nie bardzo wiem co ta edycja ma do sandy bridge, czy jakoś lepiej z nimi dziala czy nie.
Jak na pierwszy rzut oka widać, nie chcę grafiki, ponieważ poza diablo III, zupełnie w nic nie będę grał, a słyszałem że Intel 3000HD pociągnie diablo, więc wystarczy mi taka karta. To determinuje wybór płyty głównej - musi obsługiwać intelowską kartę (Intel 3000HD) w procku. Tak samo nie wiem czy chłodzenie na procka jest konieczne, skoro na razie nie chcę go podkręcać, aczkolwie na pewno będę go podkręcał ale to jakoś tak za rok.
Zasilacz to wybrałem tylko dlatego taki, że nie bardzo się na nich znam, a markę cheiftec jakoś tam kojarzę.
Czy warto coś zmieniać w ramach CPU/Płyta główna/Zasilacz? I jaki dysk twardy wybrać? Ceny chyba ciągle nie są zachęcające.
Przeznaczenie komputera:
- programowanie (środowiska takie jak VisualStudio, Eclipse/IntelliJ)
- wirtualizacja (około 2-3 maszyn jednocześnie)
- do pogrania jedynie Diablo3
- filmy - mam monitor z HDMI i DVI FullHD (chociaż ostantio się zaczyna trochę psuć, jakieś zielone przebłyski na czarnym kolorze mam... ale pewnie oddam do naprawy, pomio, że już po gwarancji)