Chciałbym pochwalić się swoim małym projektem.
Założenia:
-cicho
-nietypowy wygląd
-i najwazniejsze: tanio
Nie wiem czy pasuje to do działu "obudowy", bo obudowy to tutaj za wiele nie ma ;]
Komp to juz staroc, ale dopiero teraz postanowilem sie podzielic.
"bebechy" kompa:
asus m4a79xtd evo
dziadek phenom 955
4x2 gb ramu (corsair i mushkiny)
Bequiet 550w
single pcb gtx295
jakis czas temu wymienilem dysk na ssd - znajduje się z tyłu "obudowy"
Wszystkie bloczki były dopasowywane, zaden nie byl kupiony specjalnie do tego kompa.
Mozna powiedziec ze wc powstało z odpadkow.
Bloczek na CPU tzreba bylo dopasowac z s775, wiec rozkrecilem orginalne chlodzenie od phenoma + kawalek gumy i sie trzyma
W mocowaniu nb trzeba było nawiercic nowe dziury(oryginalnie był to chyba bloczek sb), ale się trzyma.
Chciałem kupić bloczek fullcover do grafiki, ale stwierdziłem ze zrobie to z tego co mam na stanie - i udało się.
Przez jakiś czas miałem tez 4870cf - wystają jeszcze kable zasilające.
Chłodnice - stare jakeiś "noname" - dolna ciekła jednak palnik i cyna zalatwiły sprawe.
Kabel zasilajązy do mobo (12v) trzeba bylo przedłużyć- w lini prostej był troche za krotki.
Krućce mialem część 6/8 i część 8/10. Węże to 6/8. Mogłem kupić nowe końcuwki, jednak stwierdziłem ze wyjdzie za drogo.
Wrzątek i węże 6/8 da sie założyć na krućce 8/10. Wąż jest najtańszy z castoramy.
Pompka znajduje się w szawce biurka, w zbiorniku z wodą - tak jest ciszej - dodatkowo szafka ją wytłumia.
Jest to pompka do akwarium na 240v.
włącznik przy górnej chłodnicy - sterowanie wentylatorami na chłodnicach i podświetleniem. Na noc wyłanczam i kom staje sie niesłyszalny.
Wnetylatory chodzą na 5v.
Płyn:
jakiś czas pracowalem na mieszance alko i wody (alkochol metylowy - do takiego mialem dostęp)
Jedank po czasie stwierdzilem ze chce być bardziej "fajny" i chce mieć płyn UV.
Jednak cena takiego płynu mnie przestraszyła. Udalo się rozwiązać problem inaczej:
Wycisnołem najtańsze markery "podkreślacze" - efekt ten sam, jak nie lepszy a cena duuuuzo niższa.
Podświetlanie to fioletowa dioda led za 2zł + rezystor na 5v.
Kmputer przez większość czasu wisiał na ścianie, jednak z powodu przeprowadzki ustawiłem go na 2 biurku i dorobilem "podstawke".

Jedno zdjęcie tyłu komputera - nie wiem czy jest sens się tym chwalić - ale wrzuce.

Komentujcie. Jestem otwarty na krytyke