Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Nowy wentylator

Rozpoczęty przez wind789, maj 21 2016 09:57
wentylator obudowa chłodzenie temperatura

6 odpowiedzi w tym temacie

#1

wind789
  • wind789
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 29 postów

Witam. Po zamontowaniu nowego wentylatora w obudowie, program HWMonitor zaczął wskazywać błędne temperatury (126 C) na płycie głównej. Wentylator podłączyłem do złącza pwr_fan1. Czy to złącze może służyć do zasilania wentylatora i powodować błędny odczyt?

 

AsRock H81M

wentylator: SilentiumPC Mistral 120mm 1500rpm


  • 0

#2

TSRules
  • TSRules
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 2505 postów

jak w biosie są poprawne to pewnie program źle pokazuje po prostu


  • 0

#3

Orgiusz
  • Orgiusz
  • newborn
  • Stały użytkownik
  • 17021 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Nie powinno tak być. Przepinałeś na dolne gniazdo CHA_FAN1?


  • 0

あなたは運が不足しています

 


#4

wind789
  • wind789
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 29 postów

Przed podłączeniem trzeciego wentylatora inne były podłączone do cha_fan1 i cha_fan2. Dodam że błędny odczyt nie pojawia się od uruchomienia programu tylko po pewnym czasie. Wcześniej wszytko działało ok.

Użytkownik wind789 edytował ten post 21 maj 2016 - 10:35

  • 0

#5

Orgiusz
  • Orgiusz
  • newborn
  • Stały użytkownik
  • 17021 postów
  • Płeć:Mężczyzna

We wszystkich programach diagnostycznych? Jaki system i sprawdź czy nie masz jakiś sterowników do zaktualizowania.


  • 0

あなたは運が不足しています

 


#6

wind789
  • wind789
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 29 postów

Moim zdaniem jest to błąd programu, ponieważ zły odczyt jest tylko przy wykresie Max(wskazujący najwyższą odnotowaną temp) tylko na 2 punktach pomiaru temperatury płyty głównej. Raczej to nie jest wina sterowników, bo gdy odłączę wentylator od pwr_fan1 to temp. jest prawidłowa. 


Użytkownik wind789 edytował ten post 21 maj 2016 - 10:55

  • 0

#7

SpiderMAN
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków

Jaki to program? Ja używam SpeedFana, tez na jednej płycie mi przekłamuje odczyt napiec, tak więc to norma.


  • 0

PC | Xeon X3440 @ 2912 MHz 1.312V Thermalright Macho HR-02 120 |
| DFI LANParty DK P55-T3eH9 | RAM 16GB Dual DDR3 HyperX Genesis |
| eVGA GeForce GTX 960 4GB SuperSC GAMING ACX 2.0+ | 24" IIYAMA B2483HS |
| SSD Samsung MZ7LN256HCHP 256GB | HDD total space ~5TB | DVD-RW: ASUS DRW-24B5ST | MODECOM MC-MHF60 |
| CASE: Corsair Carbide 500R White | PSU: Corsair TX650W  | HYKKER X-Range White | A4TECH Bloody R7 |
HTPC | Core i5-3470 @ 3200 MHz SilentiumPC Fera 2 HE1224 |
| ASUS P8H67-M EVO | RAM 8GB Dual DDR3 HyperX |
| ASUS GeForce DirectCU II GTX570 1.28GB | PHILIPS 43PFS5301/12 |
| SSD Corsair Neutron GTX 120GB | HDD total space ~4,5TB | Pioneer VSX-520 | Jamo S426 |
| CASE: Thermaltake Versa H15 | PSU: SilentiumPC Vero M1 600W | Rapoo 9060 | RAZER Abyssus |




Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wentylator, obudowa, chłodzenie, temperatura