Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Wciskam power i nic się nie dzieje

Rozpoczęty przez nicholas, sty 14 2017 00:05

22 odpowiedzi w tym temacie

#1

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Witam mam komputer
Gigabyte b150m-d3h
I5 6500
Silentium fera 2
2*4gb ddr 4 hyper x 2133mh
SSD crucial M4
Zasilacz silentium deus G1 500 w

Wyjeżdżałem na kilka tygodni, wyłączyłem zasilacz, po powrocie wyłączyłem zasilacz ale komputer się nie uruchamia, nie dzieje się nic.
Początkowo próbowałem zostawić go pod napięciem i potem odpalić - bez efektu.
Sprawdziłem wszystkie połączenia kabli - bez efektu.
Zworką na płycie próbowałem odpalić, wszak przycisk power na obudowie mógł zawieść - bez efektu.
Uznałem że to zasilacz jest winien, kupiłem nowy silentium vero L1 500w - bez efektu
Pojęcia nie mam co dalej robić, nigdy nie miałem nic podobnego. Bardzo dokładnie obejrzałem płytę i nie widzę nic niepokojącego. PC był w dobrej obudowie z dobrym przeciągiem.
Pomocy
  • 0

#2

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16190 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Dochodzi w ogóle napięcie zasilające do kompa? Może uszkodzony przewód, listwa zasilająca lub gniazdo bez napięcia?


  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 


#3

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie.
Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu.

Użytkownik nicholas edytował ten post 14 styczeń 2017 - 00:37

  • 0

#4

michalelo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Radom

Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie.
Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu.

spróbuj odłączyć wszystko co możesz od płyty głównej czyli dysk, cdrom, karte graficzną w każdym razie zostaw tylko płytę procesor i ram i zobacz co się dzieje jak nic to wyjmij jeszcze po jednej kości ram na zmiane. Może coś jest uszkodzone robi zwarcie i dlatego nie odpala


  • 0

Quad q8300 4x2.5; Asus Radeon hd5770 (monitor: LG W1943SS); 2x2gb goodram 1333mhz; hd502hi, seagate 250gb, SSD sanddisk plus 120gb; sh-s223c;mobo: Ga-p43t-es3g; Modecom MC 530w carbon; SB Audigy 2; Creatix ctx948; SPC brutus 310; Creative p380;Logitech UltraX; A4tech x-748k, hp photosmart 7550, Windows 7 64bit i windows xp


#5

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Odłączyłem wszystko po kolei sprawdzając czy się włączy, nic nie dało.
Przełożyłem i w końcu wyjołem ram, nic
Sprawdzałem na nowym zasilaczu zarówno powerem z obudowy jak i odpalając ręcznie

Użytkownik nicholas edytował ten post 14 styczeń 2017 - 14:26

  • 0

#6

Devil
  • Devil
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 12277 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Wyjąłeś bateryjkę z płyty ? Tak na 2-3 minuty. Wyjmij RAM całkowicie i spróbuj potem odpalić.  Na koniec wyjmij procesor i sprawdź piny na sockecie. Możesz odpalić bez procka samą płytę.  Możliwe że padła płyta główna. Miałem niedawno podobny efekt i płyta została wymieniona na nową. 


  • 1

I7 6700K@4.5 GHz | ASRock z170 Extreme4 | Asus (Strix) GTX 1080Ti@2025/11000| 2x8GB DDR4 CL15 3000 | Crucial M550 256GB + Samsung 850 EVO 500GB | WD RED  3TB | WIN 10x 64 | SAMSUNG 49KS7500


#7

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Baterie wyjmowałem bo zworki do cmosu mi się nie chciało szukać, nie wiem czy bateria jest ok, ale jak by była zużyta to płyta by się odpaliła.
Bez ramu też odpalałem i [gluteus maximus].
Bez procesora nie próbowałem bo pasty nie mam coby odrazu założyć z powrotem, ale czy w przypadku uszkodzenia procesora płyta się odpala i krzyczy ? Bez procka nie sprawdzałem

Nigdy nie miałem sytuacji żeby był trup na amen i nagle.

Wyjąłeś bateryjkę z płyty ? Tak na 2-3 minuty. Wyjmij RAM całkowicie i spróbuj potem odpalić. Na koniec wyjmij procesor i sprawdź piny na sockecie. Możesz odpalić bez procka samą płytę. Możliwe że padła płyta główna. Miałem niedawno podobny efekt i płyta została wymieniona na nową.

A czy miałeś tą awarie nagle czy były jakieś niepokojące sygnały. Ja wyłączyłem zasilacz na kilka tygodni i to wszystko.

Użytkownik nicholas edytował ten post 14 styczeń 2017 - 20:40

  • 0

#8

Devil
  • Devil
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 12277 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

W sumie z płyta były jazdy od poczatku bo nie bootowala za pierwszym razem. Komp się odpalał ale był czarny ekran. Pomagało całkowite odłączenie z zasilania na jakiś czas, czyli wyjęcie wtyczki z zasilacza. Potem pewnego dnia w ogóle nie odpalił jakby nie było zasilania. Z bateryjka chodziło mi o całkowite zresetowanie Biosu i może płyta by zaskoczyła. Mi nic nie pomogło. Płyta była pod napięciem bo świeciły się diody. Może padła sekcja zasilania. W opisie od morele była tylko informacja ze po diagnozie potwierdzają problem z płyta i wysyłają do serwisu. Problem jest taki ze wysłałem tez zasilacz i go tez opisali jako niesprawny. Ciężko wiec stwierdzić co było zepsute. Może i oba. Wieczorem było ok a na następny dzień przed praca odpalam kompa i zero reakcji. Po 2 dniach prób dałem sobie spokój i zawiozłem obie części do ich netpunktu. Płyta to była Asus Z170-A a zasilacz XFX XTR Black 750W Gold.

 

Proponuje jednak odesłać płytę. Procek raczej nie padł bo te bardzo rzadko się psuja. Dlatego wspomniałem o płycie skoro gola bez niczego nie odpala i do tego z nowym zasilaczem.


Użytkownik Devil edytował ten post 15 styczeń 2017 - 18:03

  • 0

I7 6700K@4.5 GHz | ASRock z170 Extreme4 | Asus (Strix) GTX 1080Ti@2025/11000| 2x8GB DDR4 CL15 3000 | Crucial M550 256GB + Samsung 850 EVO 500GB | WD RED  3TB | WIN 10x 64 | SAMSUNG 49KS7500


#9

Bogdan92
  • Bogdan92
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 27 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Też myślę, że powinieneś raczej odesłać płytę główną na gwarancję. Podejrzewam że jeszcze jest ważna


  • 0

#10

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Mało miałem czasu, ale teraz mam więcej
Kupiłem pikacza do płyty i zresetowałem BIOS, teraz mam 5 długich sygnałów i restart.
Popsuty jest procesor albo część płyty odpowiedzialna za CPU.
Rozebrałem dziada, pasta była jeszcze dobra, nie widzę żadnych uszkodzeń pinów. Z pod blaszki procesora jakaś czarna maź wyłazi.
Reklamował ktoś CPU ?

5903e001b222d0c22160bc54065edaa5.jpg

Użytkownik nicholas edytował ten post 14 luty 2017 - 18:27

  • 0

#11

grzechotnik

Intryguje mnie ta maź. Może zbyt mocno dokręcone chłodzenie wydusiło gluta spod odpromiennika. Skylaki lubią się uginać. Sam składałeś?


  • 0

#12

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

San składałem, chłodzenie silentium fera, mam nadzieję że to nie to bo wtedy z gwarancją mogą być problemy.
a0143264a8c9ebcc732dacdc40d965e6.jpg

Użytkownik nicholas edytował ten post 15 luty 2017 - 12:19

  • 0

#13

SpiderMAN
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków

Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie.
Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu.

Możesz wymienić kabel zasilający PC?

U mnie się kilka razy po wyjeździe dłuższym tak zdarzyło w życiu. Że kabel przestał przewodzić prąd.

Istotna jest grubość przewodów, którymi pecet jest podłączony do gniazda zasilania.


  • 0

PC | Xeon X3440 @ 2912 MHz 1.312V Thermalright Macho HR-02 120 |
| DFI LANParty DK P55-T3eH9 | RAM 16GB Dual DDR3 HyperX Genesis |
| EVGA GeForce ® GTX 960 4GB SuperSC GAMING ACX 2.0+ | 24" IIYAMA B2483HS |
| SSD Samsung MZ7LN256HCHP 256GB | HDD total space ~5TB | DVD-RW: ASUS DRW-24B5ST | BT | MODECOM MC-MHF60 |
| CASE: Corsair Carbide 500R White | PSU: Corsair TX650W  | HYKKER X-Range White | A4TECH Bloody R7 |
HTPC | Core i5-3470 @ 3200 MHz SilentiumPC Fera 2 HE1224 |
| ASUS P8H67-M EVO | RAM 8GB Dual DDR3 HyperX |
| ASUS GeForce DirectCU II GTX570 1.28GB | PHILIPS 43PFS5301/12 |
| SSD Corsair Neutron GTX 120GB | HDD total space ~4,5TB | Pioneer VSX-520 | Jamo S426 |
| CASE: Thermaltake Versa H15 | PSU: SilentiumPC Vero M1 600W | Rapoo 9060 | HYKKER Gaming XR |


#14

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Zmieniałem, być może pierwsza czynność. Oddałem do rękojmi. Czekam, jak oddadzą to napiszę jakie było rozwiązanie.
  • 1

#15

SpiderMAN
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków

Zmieniałem, być może pierwsza czynność. Oddałem do rękojmi. Czekam, jak oddadzą to napiszę jakie było rozwiązanie.

Ok, a co oddałeś na rękojmię?


  • 0

PC | Xeon X3440 @ 2912 MHz 1.312V Thermalright Macho HR-02 120 |
| DFI LANParty DK P55-T3eH9 | RAM 16GB Dual DDR3 HyperX Genesis |
| EVGA GeForce ® GTX 960 4GB SuperSC GAMING ACX 2.0+ | 24" IIYAMA B2483HS |
| SSD Samsung MZ7LN256HCHP 256GB | HDD total space ~5TB | DVD-RW: ASUS DRW-24B5ST | BT | MODECOM MC-MHF60 |
| CASE: Corsair Carbide 500R White | PSU: Corsair TX650W  | HYKKER X-Range White | A4TECH Bloody R7 |
HTPC | Core i5-3470 @ 3200 MHz SilentiumPC Fera 2 HE1224 |
| ASUS P8H67-M EVO | RAM 8GB Dual DDR3 HyperX |
| ASUS GeForce DirectCU II GTX570 1.28GB | PHILIPS 43PFS5301/12 |
| SSD Corsair Neutron GTX 120GB | HDD total space ~4,5TB | Pioneer VSX-520 | Jamo S426 |
| CASE: Thermaltake Versa H15 | PSU: SilentiumPC Vero M1 600W | Rapoo 9060 | HYKKER Gaming XR |


#16

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Płytę i procesor
  • 0

#17

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Odebrałem, uznali że to procesor jest uszkodzony i dostałem nowy.
Płyta główna podobno sprawna, rękojmię odrzucili i oddali płytę, co prawda nie w oryginalnym pudełku.

Właśnie go złożyłem i #$@$#
Pięć długich pisków, nawet do biosu nie mogę wejść.
Szlak mnie zaraz trafi.
  • 0

#18

Devil
  • Devil
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 12277 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Jakoś mam wątpliwości czy to wina procesora.  Naprawdę  trzeba mieć mega pecha by go uszkodzić  lub sam z siebie się uszkodził. Ale kto wie może jakaś rzadka wada fabryczna. 


  • 0

I7 6700K@4.5 GHz | ASRock z170 Extreme4 | Asus (Strix) GTX 1080Ti@2025/11000| 2x8GB DDR4 CL15 3000 | Crucial M550 256GB + Samsung 850 EVO 500GB | WD RED  3TB | WIN 10x 64 | SAMSUNG 49KS7500


#19

nicholas
  • nicholas
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 20 postów

Teraz dostałem procesor z oznaczenie cf conflict free i chłodzeniem jakimś gorszym mi się wydaje, foxxcom się przyznaje do niego.

Pojęcia nie mam co robić, nowy procesor,
Płyta główna podobno sprawna.
Za chwilę kończy się rok ( rękojmia ).
  • 0

#20

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16190 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Pojęcia nie mam co robić

Bierzesz sprzęt pod pachę i idziesz z nim do sklepu komputerowego, giełdę komputerową i sprawdzą ci co jest nie tak za kilkadziesiąt zł.


  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 


#21

Nissan.Qashqai
  • Nissan.Qashqai
  • Banned
  • Banned
  • 5 postów

Sprawdzenie plyty w sklepie komputerowym to okolo 20 zlotych.


  • 0

#22

Zenfist
  • Zenfist
  • Zenfist
  • Stały użytkownik
  • 1785 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Oszczędzisz sobie sporo czasu, będą mogli cześć po części posprawdzać co jest przyczyną.


  • 0

#23

SzybkiChomik

I jaki wynik ?


  • 0



Dodaj odpowiedź