Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Rx 480 problem

Rozpoczęty przez wsumietoniewiem, maj 01 2017 14:13

9 odpowiedzi w tym temacie

#1

wsumietoniewiem

Cześć. Podczas latania samolotem w Battlefildzie pojawiają się niekiedy niebieskie okna. Jakiś pomysł czym to może być spowodowane? Karta to rx 480 gaming x 8gb. Widać je w 0:17 i 1:32 https://youtu.be/Urkp5yphjH4


Użytkownik wsumietoniewiem edytował ten post 01 maj 2017 - 16:32

  • 0

#2

Kyle
  • Kyle
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11470 postów

Miałem coś takiego w Battlefield 1, na RX460 4GB, będąc w jakimś budynku. Wróżę, że winę ponosi sterownik lub jest to jakiś błąd w grze. Temperatury karty mam bardzo niskie (nie więcej niż ~50st na rdzeniu GPU) także wykluczam przegrzewanie. W innych grach/testach takich artefaktów nie mam.


  • 0

#3

wsumietoniewiem

U mnie podobnie, w żadnej innej grze nie mam takiego problemu. Sterowniki mam aktualne (17.4.4), aczkolwiek nie ma to raczej żadnego znaczenia, bo w kilku poprzednich był ten sam problem. Fakt, że karta była kręcona, ale nawet powrót do bazowych zegarów nic nie zmienia. 


  • 0

#4

CyklonDX
  • CyklonDX
  • Początkujący uczestnik
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

wyglada na problem z pamiecia. Caly blok nie jest uszkodzony, dlatego nie dostajesz bluescreena. Sprawdz czy dalej dostajesz cos takiego z mniejszym taktowaniem pamieci.


  • -2

#5

wsumietoniewiem

Zmieniłem w Afterburnerze z 2000Mhz na 1950 i później na 1900, ale dalej się pojawiają.

Edit: Po formacie wszystko jest w porządku, więc może faktycznie była to wina sterownika. Po podbiciu taktów do 2250MHz też nie ma żadnego problemu.


Użytkownik wsumietoniewiem edytował ten post 02 maj 2017 - 12:29

  • 1

#6

mikail
  • mikail
  • Początkujący uczestnik
  • Użytkownik
  • 4 postów

Witam, aby nie zakładać nowego tematu, postanowiłem że tutaj napiszę. Posiadam rx 480 asus dual, świeża zainstalowana win10 na goodram iridium, i5 3550p (ogranicza mnie ale w przyszłości to się zmieni) msi z77ag-43, ddr3 1600 patriot intel extreme, zasilacz chieftec cft-650-14cs. 

Kartę mam podpiętą do TV przez hdmi. Problem pojawia się w grach obojętnie jakiej, odpalam gre 2-5min maks pogram i freez tzn. robi się szary ekran czy biały albo czasem innego koloru, czasem nawet dźwięk potrafi zawiesić się w pętli, komputer nie restartuje się, wszystko chodzi cały czas, ale nie reaguje na polecenia, reset tylko pomaga. Stery najnowsze 17.4.4, w msi afterburner czy gpu tweak nie zauważyłem jakiś dziwnych zachowań, temperatury też ok, obraz wyświetla się poprawnie tylko te zwiechy dziwne, nie mam pojęcia skąd.


  • 0

#7

Gemtin1
  • Gemtin1
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 1879 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Próbowałeś podpiąć to innego monitora/telewizora? Swego czasu pamiętam że radeony z serii hd4000/hd7000 czy nawet R9 które posiadałem bardzo często gryzły się z różnymi telewizorami, co powodowało wyświetlanie zielonego ekranu po jakimś czasie. W moim przypadku dotyczyło to telewizora od LG jak i od Philipsa, może problem występuje dalej... Nigdy do końca nie udało mi się tego rozwiązać bo na tyle rzadko podłączałem PC do TV że było mi to obojętne, ale z tego co pamiętam pomagało trochę zmienienie jakiejś opcji dotyczącej HDMI w sterownikach, ale kij wie czy i gdzie jest ona w tych nowych. Ale szczerze wątpię żeby to był ten problem, internet jest pełen tematów odnośnie podobnych problemów z tym gpu, tak samo jak i nie pierwszy na tym forum. Niektórym pomaga zmiana napięcia czy zmiana taktowania rdzenia/pamięci, a niektórym gwarancja.


Użytkownik Gemtin1 edytował ten post 30 maj 2017 - 00:58

  • 0

| i5 3570K @ 4,7 GHz | AsRock Z77 Extreme4 | Gigabyte GTX1060 6GB @ 2100/9200 | GoodRam Play 2x4GB 1866 MHz @ 2133Mhz 10-11-10-28-1T | Plextor M5S 128GB | Seagate 1TB | Xonar DX | XFX XTR 550W |

 


#8

mikail
  • mikail
  • Początkujący uczestnik
  • Użytkownik
  • 4 postów

hm, monitora nie mam, mam TV Philipsa, przetestuję jeszcze na drugim TV ale chyba to nie to bo wcześniej miałem 7950 i było git. Może zasilacz ma nie dobór mocy, na etykiecie pisze że ma 4 linie po 12V po 18A każda. Gdzieś czytałem że komuś się resetował randomowo pc od tego zasilacza, ale to chyba nie to bo u mnie taki freez szary/biały ekran i nic nie można zrobić a komputer dalej chodzi jak i grafa. Driverami jeszcze się pobawię, taktowania pozmniejszam może.


  • 0

#9

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16218 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Bios zaktualizuj, pamięci daj na próbę na 1333MHz@SPD


  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 


#10

mikail
  • mikail
  • Początkujący uczestnik
  • Użytkownik
  • 4 postów

Zrobiłem, ale to nie pomogło, nadal ten sam problem ale zauważyłem coś co mi wcześniej umknęło. Jeszcze raz odpaliłem gre, oczywiście zwiecha czarny ekran lub szary, ale komputer zresetował się nie od razu ale po chwili jednak i w windowsie na dole w rogu komunikat "Default Radeon WattMan settings have been restored due to an unexpected system failure." hm, czyli co, coś z zarządzeniem poboru energii ? Nie wiem co to jest WattMan, może zasilacz za mało mocy udostępnia, może drivery jeszcze raz zainstalować.

 

OK, już wiem dlaczego tak się dzieje, jak ustawiam pamięci na 1900 to jest ok, ale jak wracam do standardowych 2000 to crashuje. Reinstall sterowników też nie pomaga, nie wiem czemu tak się dzieje, może uszkodzona pamięć ? Chyba odeślę tą kartę.


Użytkownik mikail edytował ten post 31 maj 2017 - 14:30

  • 0



Dodaj odpowiedź