Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Nie mogę zainstalować żadnej dystrybucji linuxa

Rozpoczęty przez FilippoEnigma, sie 02 2017 13:07

19 odpowiedzi w tym temacie

#1

FilippoEnigma

Dzień dobry. Miałem sporo dystrybucji linuxa i skakałem z jednej na drugą, w pewnym momencie przestały się instalować, proszę o pomoc.
i5 4460
h97 hd3
gtx 970
1tb hdd
256 gb ssd
8gb
win 10
win 7
Dodaję link pokazujący jak to dokładnie wygląda: 


  • 0

#2

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

A próbowałeś bootować pendrive bez uefi? Neon/Ubuntu/Netrunner mają taki sobie support EFI boot

https://community.kd...es#UEFI_Support
tu looknij
https://forum.kde.or...?f=309&t=136960

A tu ogólne info, dlaczego warto nie używać UEFI producenta sprzętu (tak długo, jak się da)
https://libreboot.org/faq.html
  • 0
Spoiler




#3

FilippoEnigma

Już sprawdzam


To nie to


Wysłać zdjęcie moich ustawień w BIOSIE?


  • 0

#4

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Sandisk jest w porcie USB 3.0 podczas instalacji? Jeżeli tak, możesz go włożyć do USB 2.0?
  • 0
Spoiler




#5

FilippoEnigma

Próbowałem i tu i tu. Wcześniej działało normalnie, więc nie wiem co się dzieje.


  • 0

#6

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Istnieje szansa, że notebook ma 2xGPU (iGPU + dGPU) i sterownik pod win dokonał zmiany tak, że teraz dGPU jest domyślnie inicjowaną przez bios podczas bootowania? Sprawdź w bios czy jest taka opcja, a jeżeli nie ma, to sprawdź pod win. 


  • 0
Spoiler




#7

FilippoEnigma

Ale to komputer, a karta graficzna gtx 970 jest podpięta pod monitor.


  • 0

#8

radiergummi
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Secure boot wyłączony?
  • 0

i5 2500K (L041C124) @ 5GHz + Scythe Mugen 2 rev. B | ASRock P67 Extreme4 B3 UEFI L3.19 | G.Skill 2x8GB DDR3 2133 | MSI Radeon RX 470 4GB | ADATA SP900 256GB SSD, Seagate BarraCuda 1TB, Samsung F4 EG 2TB | 24" HP LP2475w | EVGA SuperNOVA G2 750W | Fractal Design Define R3 | Windows 10 64 bit


#9

reyden
  • reyden
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11044 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice

Jak wcześniej się bawił i instalował Linuxy to zapewne Secure Boot ma wyłączone .

 

Tym bardziej że ma Win 7 i Win 10 na dysku .


  • 0

E5200 Cooled by Karakorum | Asus P5QL-E | 4GB DDR2 800 mhz |Asus HD4850 512MB | Transcend SSD370 128GB + Toshiba 1TB i WD 320GB | Corsair VX 450W | CM Elite 335


#10

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Ale to komputer, a karta graficzna gtx 970 jest podpięta pod monitor.

 

Nie rozumiem? Notebooki mają często dwie karty graficzne (Twój z tego co teraz widzę ma GTX 970), współdzielące wyjścia. Standardów przełączania tego jest kilka, zaimplementowane pod linux są różnie, ale w większości przypadków jest to problematyczne. Jeżeli notebook ma opcję stałego przełączania działającego GPU i jako główna karta jest ustawiona nVidia, to instalator Linux może mieć problem, jeżeli otwarty sterownik nie potrafi obsłużyć grafiki. Chodzi o podobne ustawienia:

bios-graphics.png

 

jakkolwiek w notebooku niekoniecznie w ogóle są.

Jeżeli to zewnętrzne GPU (wątpie), to je odłącz i sprawdź bez niego. 

 

Faktycznie, sugestia wyłączenia secure boot nie jest od rzeczy, ale samo się raczej nie włączyło, jeżeli nie grzebałeś w BIOS lub go nie aktualizowałeś, a ustawienia grafiki mógł zmienić sterownik windowsowy. 


  • 0
Spoiler




#11

reyden
  • reyden
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11044 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice

@Dijkstra

 

A zwróciłeś uwagę na pierwszego posta , konfiguracja zdecydowanie sugeruje stacjonarkę niż lapka , nie widziałem jeszcze lapka z I5 4460 .


  • 0

E5200 Cooled by Karakorum | Asus P5QL-E | 4GB DDR2 800 mhz |Asus HD4850 512MB | Transcend SSD370 128GB + Toshiba 1TB i WD 320GB | Corsair VX 450W | CM Elite 335


#12

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Tak, acz z pewnym opóźnieniem, ale i tak totalnie nic mi to nie powiedziało, bo  od dłuższego czasu nie interesuje mnie, jak intel czy amd oznaczają swoje procesory i czy są  destopowe czy nie. Rozróżniam CPU serwerowe i nie i tyle. Ale to totalnie nic nie zmienia. Instalatory graficzne (np. Ubiquity, którego używa sporo distro) nie zawsze są w stanie poprawnie działać, jeżeli pierwszą inicjowaną kartą jest dGPU/PCIE. Sprawdzenie tego nie kosztuje dużo, a to na filmie wyglada jak jakiś hardware problem, bo instalator restartuje kompa i totalnie nic nie wyświetla. Na secure boot mi to nie wygląda, bo bądź co bądź instalator KDE Neon się uruchomił do momentu wyświetlenia menu tekstowego wyboru trybu instalacji - wywalił się kawałek dalej, podejrzewam, że przy próbie przejścia w tryb graficzny.

 

PS. Spróbowałbym jakiegoś distro z instalatorem czysto tekstowym (debian, ubuntu serwer), to może przynajmniej w konsoli wyświetlony zostanie jakiś błąd, lub - w przypadku distro Ubuntopodobnego, które pozwala na zrobienie pendrive z trwałym cache użytkownika - przejrzenie loga instalatora, który powinien się znaleźć wówczas na pendrive po nieudanej instalacji. 


  • 0
Spoiler




#13

FilippoEnigma

Nie rozumiem troszkę o co chodzi z tą kartą graficzną więc wrzucam zdjęcia biosu.

https://zapodaj.net/...0f43ff.jpg.html

https://zapodaj.net/...7c40e1.jpg.html


Nie rozumiem troszkę o co chodzi z tą kartą graficzną więc wrzucam zdjęcia biosu.

https://zapodaj.net/...0f43ff.jpg.html

https://zapodaj.net/...7c40e1.jpg.html

Już ściągam ubuntu serwer


Nie rozumiem troszkę o co chodzi z tą kartą graficzną więc wrzucam zdjęcia biosu.

https://zapodaj.net/...0f43ff.jpg.html

https://zapodaj.net/...7c40e1.jpg.html


Już ściągam ubuntu serwer

Włączyłem instalkę ubuntu serwer. Wszystko działało. Wychodzi na to, że to karta graficzna. Teraz proszę o pomoc z naprawą tego problemu.


  • 0

#14

reyden
  • reyden
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11044 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice

Karta pod Windowsem działa normalnie ?

 

Czy wywala reset sterownika lub coś innego .

 

Spróbuj zainstalować linuxa który wcześniej u ciebie działał, ew. odpal wersje Live CD - zobaczymy czy tam GUI będzie działać .


  • 0

E5200 Cooled by Karakorum | Asus P5QL-E | 4GB DDR2 800 mhz |Asus HD4850 512MB | Transcend SSD370 128GB + Toshiba 1TB i WD 320GB | Corsair VX 450W | CM Elite 335


#15

FilippoEnigma

Całkowicie normalnie. Dodam jeszcze, że problem nie występuje przy mincie, własnie sprawdzałem wszystkie linuxy po kolei.


  • 0

#16

Dijkstra
  • Dijkstra
  • ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้
  • Moderator
  • 8544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Inner universe

Mint używa tego samego instalatora, co ubuntu (ubiquity), więc pewnie kwestia przekazania jakiegoś parametru kernelowi z gruba. Sprawdzę w wolnej chwili. Jaką wersję instalowałeś, najlepiej które iso. 


  • 2
Spoiler




#17

FilippoEnigma

linuxmint-18.1 -cinnamon-64bit.iso


  • 0

#18

FilippoEnigma

Kiedy można się spodziewać odpowiedzi?


  • 0

#19

fazzeerr
  • fazzeerr
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 49 postów

Przełącz w biosie kartę na IGFX i przełóż kabel do złącza w płycie głównej. Jeśli to nie pomoże, to wyjmij ze złącza kartę i sprawdź ponownie.


  • 1

#20

FilippoEnigma

Okazało się, że to kwestia karty graficznej faktycznie, tyle, że system instaluje się i włącza tylko na grafice zintegrowanej, na dedykowanej nie działa w ogóle.


  • 0



Dodaj odpowiedź