Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Problem z wykonaniem obrazu z dysku M.2 Samsung 960Evo Acronis 2015

Rozpoczęty przez stoleckijacek, sie 25 2017 08:07
Acronis 2015

  • Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1

stoleckijacek

Dzień dobry

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Płyta Asus Z-97 Pro WiFi AC + i7 4790K + Ram DDR 3 2400 MHz + SSD Crucial MX300 + HDD 2 TB Seagate. 

Do tej pory obraz dysku SSD z systemem wykonywałem programem Acronis z poziomu bootowalnego pendrive.

Wczoraj zakupiłem i zamontowałem dysk na złącze M.2 Samsung 960 Evo 250 GB. Postawiłem system i chciałem

zrobić nowy obraz, jednak po załadowaniu się programu Acronis2015 w środowisku „DOS ?”, niestety nie jest on

widoczny. Wszystkie wcześniejsze napędy SSD i HDD są widoczne, natomiast na M.2 - nie.

Czy macie jakieś pomysły jak ten problem obejść, ewentualnie inny soft który pozwala wykonać pełny obraz systemu,

by móc później go przywrócić.

Dziękuje


  • 0
  • Do góry
  • Napisano 25 sierpień 2017 - 08:07

#2

barwniak
  • barwniak
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 566 postów

A nie możesz tego Acronis2015 odpalić na Windows-ie?


  • 0
  • Do góry
  • Napisano 25 sierpień 2017 - 09:21

#3

eNeSik
  • eNeSik
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 70 postów

M.2 ale standard Sata czy PCI-e ?

Jesli Sata, sprobuj z AHCI / non-AHCI

Dodatkowo z tego, co wiem - dysk M.2 standardu SATA "zabiera" zwykle SATA III. Jesli masz na dysk M.2 i dysk np. wpiety w SATA III ktore jest wlasnie przypisywane dla M.2 - moze byc konflikt

 

Sprawdz w specyfikacji plyty glownej. Powinno byc opisane ktore SATA III sa nieaktywne gdy uzywa sie dysku M.2 SATA III

 

Jesli standard PCI-e - moze byc problem z nvdm w Acronisie. Defacto jest to na linuxie


  • 0

CPU: Intel Core i7 4790K @ 4,5GHz

GPU: Geforce 1080 Founders Edition

MOBO: Gigabyte Z97X - SLI

RAM: 4 x 4GB Corsair Vengeance

  • Do góry
  • Napisano 25 sierpień 2017 - 10:09

#4

stoleckijacek

Płyta ma złącze PCI Express 2.0, M.2 obsługuje transfer do 10 Gb/s, są trzy złącza SATA Expres które są współdzielone ze złączem M.2, jednak są one nieobsadzone.

Ok, jeśli Acronis ma z tym problem, to jakim programem można sporządzać obrazy, który będzie sobie radził Nvdm?


  • 0
  • Do góry
  • Napisano 25 sierpień 2017 - 10:22

#5

radiergummi
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

AOMEI Backupper

 

https://www.aomeitec...-backupper.html


  • 0

i5 2500K (L041C124) @ 5GHz + Scythe Mugen 2 rev. B | ASRock P67 Extreme4 B3 UEFI L3.19 | G.Skill 2x8GB DDR3 2133 | MSI Radeon RX 470 4GB | ADATA SP900 256GB SSD, Seagate BarraCuda 1TB, Samsung F4 EG 2TB | 24" HP LP2475w | EVGA SuperNOVA G2 750W | Fractal Design Define R3 | Windows 10 64 bit

  • Do góry
  • Napisano 25 sierpień 2017 - 10:24

#6

masin
  • masin
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 721 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Purgatory

Clonezilla i po problemie
  • 0

| Core i7 5820K / 4.5GHz /1.28v | Corsair H110i GT | MSI X99S GAMING 7 | 4x4Gb Kingston HX Fury

| MSI GTX 1070FE | Dell U2515H

| Plextor PX-256M8PeGN | SAMSUNG 840 EVO 120 | HGST Travelstar™ 7K1000

| Corsair 570x | Corsair RM750i | Ozone Strike Battle | Roccat Kone Pure RED | WAN

  • Do góry
  • Napisano 13 wrzesień 2017 - 19:30

#7

tesel
  • tesel
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 6105 postów

win 7 ?

czy 10


  • 0

i7 5775C + Zalman CNPS9900 MAX, MSI Z97M Gaming, G.Skill RipjawsZ 2400 2x4GB, Gigabyte GTX 1050Ti G1 4GB, Adata Premier ProSP920 256GB, Samsung F3 500GB, Arctic Cooling Fusion 550R, Creative Sound Blaster Z, Corsair Obsidian 350D Windowed.

  • Do góry
  • Napisano 13 wrzesień 2017 - 19:56

#8

Klaus
  • Klaus
  • Prezes Giełdy Rolnej
  • Moderator
  • 16218 postów
  • Płeć:Mężczyzna

win 7 ?

czy 10

25 sierpień 2017 - 09:07


  • 0

Acer Veriton M4610G > @i5 2320 > 16GB DDR3 1333MHz > WD5000AAKS & WD20EARS & M5S & W10 > SH-S223C > ATX-350-60THN

MSI Wind U100, Dell E6400 @ SSD TS128GSSD370S

Brother HL-5240

jAPko

Spoiler

 

  • Do góry
  • Napisano 13 wrzesień 2017 - 20:15