Skocz do zawartości
tbadoo

Abit Aw9d-max I Skopany Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilkudniowy system:

- Abit AW9D-MAX

- c2d e6600

- 2 x Sapphire 2900XT w crossfire

- Corsair 2GB DDR2 XMS2 Dominator PC2-8500C5 TwinX (2x1GB)

Opis problemu:

Po instalacji systemu (Win XP) mialem 2 razy zwis i niebieski ekran z komunikatem bledu sterownika grafy. Wylaczylem w opcjach crossfire. Doszedlem do wniosku ze mozeby uaktualnic bios co mogloby pomoc. Wiec zaczalem fleszowac spod windowsowego Guru do fleszowania. Sciagnal online nowy bios - ok, zaczal go wgrywac ("update main block") - zawiesil sie windows na 16%. I tak, wiem, moj blad, powinienem fleszowac NIE SPOD WINDOWSA, po ok 15 minutach zwisu - nic sie nie dzialo, zresetowalem kompa. I tak, wiem, moj drugi blad, NIE PRZERYWA SIE FLESZOWANIA BIOSA, stalo sie. Po restarcie komputera komunikat bledu biosa, pod nim komunikat szukania napedu fdd - nie ma napedu wiec tez blad. Pomyslalem ze zanim pobiegne do kogos po naped to po drodze zrobie mu czyszczenie CMOS. Jak pomyslalem (sic!) tak i zrobilem, przestawilem zworke cmos i jednoczesnie wyjalem baterie - na minute z hakiem. Po wlozeniu spowrotem baterii, przestawieniu zworki - wlaczam kompa. Efekt: komp sie uruchamia, monitor sie nie wlacza, jest dlugi przerywany sygnal dzwiekowy, na wyswietlaczu mobo kod "C 1", z tego co wyczytalem to detekcja pamieci.

I nie wiem co teraz robic, zaniesc kompa do sklepu i sciemniac ze "prad wylaczyli, COS sie stalo (sic!) i komputer nie chodzi buuuu", czy zwiesic glowe i powiedziec prawde "fleszowalem bios, zwis, reset.... moja wina, da sie cos zrobic? na gwarancji bedzie?" Czy gdzies na miejscu w serwisie probowac, moze zaprogramuja bios. Bo nie wiem juz jak postawic to cholerstwo inaczej. Moze da sie jeszcze cos zrobic? Tak poza wymiana na nowe mobo?

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się dokładnie to samo przytrafiło tydzień temu na AB9 ale. Nie byłem pewny, czy to tylko wina biosu, to wysłałem płytę na gwarę. Teraz już bym zrobił coś innego, bo wiem, że winowajcą był trefny bios o numerku 18 albo skopany program windowsowy flashmenu. Drobna różnica tylko przy późniejszych objawach. Od początku nie pytał o dyskietkę i nie alarmował w czasie C1, ale też błąd C1 i czarny ekran.

nic sie nie dzialo, zresetowalem kompa. I tak, wiem, moj drugi blad, NIE PRZERYWA SIE FLESZOWANIA BIOSA, stalo sie

- i tak był zawieszony na amen, prędzej czy później byś musiał przerwać.

Część wspólna, to Flashmenu, czyli od dzisiaj abity flasciach!emy tylko spod dosa.

Co możesz zrobić? A to.

http://www.allegro.pl/item208580172__progr...esjonalnie.html

Ja zrobiłem głupio i wysłałem płytę do sklepu, a tak bym już miał zaprogramowaną kosteczkę (ale wtedy nie byłem pewny, czy to tylko bios).

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wiem co teraz robic, zaniesc kompa do sklepu i sciemniac ze "prad wylaczyli, COS sie stalo (sic!) i komputer nie chodzi buuuu",

Grales , komp sie zresetowal i koniec , idz w zaparte nie udowodnia , a jesli bios padl to sami tez jej nie wlacza...bo nie wierze w to , ze ci zrobia flasha :-P Nie kominuj , sama padla :-P Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zanioslem kompa do sklepu (maly sklep w malej angielskiej miescinie) i zapodaje scieme o graniu w quake 4 i naglym zwisie hehe. A tu koles mi pokazuje na prawie identyczny zestaw jeszcze w pudelkach (mobo, jedna grafa, zasilacz i procek - te same co u mnie) i mowi ze "akurat ma podobne cos, i klientowi nie zalezy na szybkim zlozeniu wiec do czwartku sprawdzi wszystko i jak bedzie to wina sprzetu (a jak nie jak tak B) ) to na miejscu mi wymieni" hehe, no zobaczymy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi