Skocz do zawartości
Davero

Obudowa Aerocool Baydream/masstige

Rekomendowane odpowiedzi

Już trochę czasu szukam obudowy, która by mi odpowiadała i każdej na którą trafiłem czegoś brakuje...

Jedną z tych nad którymi się zastanawiam jest Aerocool Baydream (chyba w USA zwana Masstige). Ponieważ nie udało mi się zobaczyć jej na żywo mam kilka pytań (najlepiej do posiadaczy), na które nie znalazłem odpowiedzi w internetowych recenzjach np. TU:

-----------NIE CHODZI MI O OPINIE NA TEMAT ŁADNA CZY NIE ŁADNA------------

1. Czy ktoś wie, gdzie mozna byłoby ją zobaczyć live we Wrocławiu?

2. Czy długość 45cm wystarcza do tego żeby napędy nie właziły na mobo?

3. Jak sprawdza się to nietypowe boczne chłodzenie trzema 80?

4. Jak sprawuje się chłodzenie karty graficznej w takim odwróconym położeniu położeniu?

5. Jak sprawdzają się mocowania HDD i napędów optycznych - wibracje itp.?

6. Czy buda jest solidna, nie pływa, nie brzęczy itp.?

7. Czy miejsce na zasilacz nie jest zbyt małe (152mm szer.x 86,8mm wys) - zdarzają sie większe zasilacze?

8. Udało się komuś wymyślić coś sensownego dla zabezpieczenia przed kurzem perforowanego przedniego panelu?

9. Czy (w porównaniu do innych bud, które mieliście) przepuszcza znacząco więcej hałasu (ze względu na dużą ilość dziur)?

10. Czym jest do cholery to okrągłe coś na górnej pokrywie tej budy, co widać np TU, skoro pory USB itd są na przedzie? Da się to jakoś zdemontować?

11. Czy trafiliście w ogóle (i po ile) na opcjonalny tylni panel do standardu BTX? BTW na zdjęciach wygląda jakby tył był nitowany, a nie przykręcany - da się go zdjąć i zamienić w ogóle?

12. Czy byłby kłopot z zamocowaniem drugiego 120mm wiatraka z przodu obudowy (bo mocowanie jest chyba tylko na jeden)?

13. Czy jest dołączony drugi przedni panel do zew. urządzeń 3,5'' (np żeby oprócz fdd można było zamontować panel sterujący czy czytnik kart 3,5'')?

I w ogóle jakieś przemyślenia o jej funkcjonalności pod innymi względami też mile widziane.

[edit] literówki i uzupełnienie

Edytowane przez Davero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też od dłuższego czasu szukam jakiejś dobrej obudowy i chyba jednak wybiore Aerocool Baydream.Na alegro zadałem sprzedającemu kilka pytań odnośnie tej obudowy -

1. Zasilacz w tej obudowie jest montowany na dole. Czy wobec tego można do niej włożyć zasilacz z wciągającym wentylatorem umieszczonym na spodzie obudowy zasilacza?Pytam o to ponieważ mam zasilacz aerocool z dwoma wenylami umieszconymi pod katem 90 - jeden z tyłu i drugi na dole. Jeśli go włożę do tej obudowy to skąd ten dolny wentyl będzie zasysał powietrze ?

2. Jak sprawują się te wentyle które są firmowo w tej budzie założone - czy są ciche i wydajne i czy jest możliwość założenia drugiej 12 na przodzie ?

3. Jeśli chciałbym założyć filtr przeciwkurzowy na przedni wentylator to z której strony względem wnętrza obudowy się go zakłada - na zewnątzr czy do wewnątrz? Chodzi mi w tym o to aby ten filtr zbytnio nie osłabiał jasności podświetlenia tego wentyla.

4. Czy wskutek obecności tylu dziurek w tej budzie(cały przredni panel perforowany) nie jest ona zbyt głośna?

5.Czy chłodzenie karty grafiki w takim odwrotnym położeniu dobrze się sprawuje?

6. Jeśli w przyszłości będe chciał ją przystosować do standardu BTX to czy napewno wówczas będzie można dokupić ten tylni talerz.

I oto jakie odpowiedzi dostałem -

1. Zasilacze ostatnio coraz bardziej sie grzeją i przez to ogrzewają

cały zestaw komputerowy. W baydreamie zasilacz został, że tak powiem

odizolowany od reszty "gorących" rzeczy.

Poza tym zasilacz, który ma od dołu wentylator jest jak najbardziej

tutaj polecany, gdyż w obudowie jest od dołu dziura.

2.Wentylator AeroCool Turbine 120mm sam w tej chwili mam w obudowie.

Nie jest on na pewno tak cichy jak wentylatory Arctic Cooling 80mm,

ale na pewno jest to jeden z najcichszych wentylatorów u których

czuć przepływ powietrza jak się przyłoży do niego rękę.

3.Filtry zakłada się wewnątrz obudowy, stopień przeźroczystości

takiego filtru wynosi około 20-30%, więc świecący wentylator na

pewno będzie widać.

4.Na pewno nie jest ona najcichszą obudową na świecie. Cały knyf w

niej polega na wysokim przepływie powietrza, dzięki któremu można

naprawde na minimalne obroty ustawić wszystkie wentylatory.

5.O chłodzenie grafiki raczej bym sie nie martwił przy odwrotnym

położeniu. W tej obudowie jest jeden z najlepszych na świecie

przepływów powietrza.

6.Przejściówki na BTX mamy w tej chwili w ofercie za 49zł, myślę, ze

póki AeroCool nie zbankrutuje, to raczej nie będzie problemu z

dostaniem ich.

Po za tym szukałem również opisów tej budy na stronach zagranicznych i nigdzie nie zetknołem się z jakimiś negatywnymi ocenami, wszędzie chwalą ja za dobry przepływ powietrza wewnątrz i dory stosunek jakości do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi