Skocz do zawartości
voitec

Chłodzenie...... olejem transformatorowym

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pewnego dnia siedze i myśle jak zabezpieczyć mój komputer przed wylaniem wody do środka. Planuje dopiero zrobić WC(COT - chłodzenie olejem transformatorowym). Siedze myśle i przypomniało mi się jak nauczycielka Peie w mojej szkole powiedziała że transformtory są chłodzone olejem transformatororym, który nie przewodzi prądu.

Co o tym sądzicie. Ja jak narazie jestem ZA. Proszę o wszelkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bardzo starym numerze cda bylo pokazaane jak jeden gosciu uzywal wlasnie takiego oleju do chlodzenia... Tylko ze on mial takjakby obieg "olejowy" i ten olej byl schladzany w zamrazarce, lodowce czy cokolowiek to jest. Ja bym sie ani w topienie czesci do oleju ani w chlodzenie olejowe nie pakowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie gesty potrzebna bardzo silna pompa . A za tym idzie brak cziszy . Wydajnosc powinna wzrosnac bo ten olej ma dobra przewodnosc tylko nie wiem czy lepsza od zwyklej wody .

Właśnie pytałem się mojego taty (elektronik) czy dużo gęstszy jest ten olej od wody, a on mówi że nie wiele, czyli pompka np. 1000l/h powinna wyrobić.

Piszcie dalej opinie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze uzyj petrygo/borygo

W sumie to dobrz myślisz dziś za kilka godzin sprawdze czy to przewodzi prąd (samo petrygo i petrygo + kurz i inny syf, który można znaleźć w obudowie kompa)

Petrygo przewodzi prąd !!!

Mój Radeon się o tym przekonał.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie gesty potrzebna bardzo silna pompa . A za tym idzie brak cziszy . Wydajnosc powinna wzrosnac bo ten olej ma dobra przewodnosc tylko nie wiem czy lepsza od zwyklej wody .

Właśnie pytałem się mojego taty (elektronik) czy dużo gęstszy jest ten olej od wody, a on mówi że nie wiele, czyli pompka np. 1000l/h powinna wyrobić.

Piszcie dalej opinie na ten temat.

nie wyrobi za gesty jest ten olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gęsty wcale nie jest (czy wszyscy zapomnieli co to gęstość??). Ale ma znacznie większą lepkość od wody.

Widze ży ty chyba już miałeś z tym do czynienia, dla tego pytanie głównie do Ciebie: pompka np. 1000l/h powinna wyrobić ??

Dokładnie to taka: http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=113

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@voitec

Nigdy nie zalewałem olejem układu - wystarczy poczytać forum gdzie temat płynu do chłodzenia był wałkowany do znudzenia. Jedynym słusznym płynem jest woda destylowana albo demineralizowana + COPAL. Chyba, że ktoś osiąga temperaturę płynu <0*.

Ja chcę użyć oleju transformatorowego do chłodzenia, ponieważ mam zamiar sam zrobić swoje "WC"-COT. Chce sam zrobić bloki itp. i w razie wcieku olej transformatorowy nie zaszkodzi żadnym elementom komputera.

Zastanawiam się tylko jaka pompka będzie najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oleje mineralne do chlodnictwa sa bardzo "rzadkie" (te kriogeniczne) i malo lepkie, jestem pewien ze przy nie za duzej ilosci wezy / duza ich srednica mozna by na czyms takim uklad zlozyc... Ale dosc niski bylby przeplyw...

Aha kosztuje taki olej 20 czy 50zl za litr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej w ukladzie WC... Bez sens wedlug mnie :? Co do oleju trans. to widzialem fotki na ktorych caly komp oprocz napedow i dyskow byl zalany olejem w kawarium (duuzym). :D Namiarow nie pamietam, ale koles byl Nimcem. Wedlug mnie to wlasciwsze wykorzystanie oleju trans...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej w ukladzie WC... Bez sens wedlug mnie  :?  Co do oleju trans. to widzialem fotki na ktorych caly komp oprocz napedow i dyskow byl zalany olejem w kawarium  (duuzym).  :D  Namiarow nie pamietam, ale koles byl Nimcem. Wedlug mnie to wlasciwsze wykorzystanie oleju trans...

no Mi dokładnie o coś takiego by chodziło, można by chłodzenia pasywne na wszystko założyć, ma ktoś linka do tego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.eppenga.com/folder.php?id=21 ta metoda jest beznadziejna. Może i wydajna ale pomyślcie co się będzie działo jak koleś będzie np: chciał sobie ramu dołożyć albo grafike zmienić i komuś sprzedać starą- ja napewno od niego nie kupie :lol: :lol: :lol:

heh czego to ludzie nie wymyślą ...

koles zrobil to tylko po to zeby sie pokazac... zaloze sie ze nie planowal tego chlodzenia na dloozej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

voitec widze, ze masz ten sam pomysł co ja zanim zrobilem moje WC. Bylem tak samo przekonany jak ty do tego oleju wlasnie ze wzgledu na bezpieczenstwo! :)

Ale poczytalem duuuzo potestowalem i... dalem sobie spokoj! :lol:

-olej ten ma tak duxza lepkosc, ze pompa 600 l/h podnosi go na wysokosc max 20 cm wiec sobie wyobraz jaki to ma przeply

-dobra by byla pompa do CO, albo pompa tlokowa albo zebatkowa, ale wtedy musialby byc uklad otwarty bo jest ryzyko duzego wzrostu cisnienia

- a jesli uklad bedzie otwarty to olej zacznie przewodzic wode, bo jest bardzo higroskopijny i po pewnym czasie kontaktu z powietrzem zawiera dosc wody, zeby przewodzic prad

-wlasciwosci termiczne (pojemnosc i przewodnictwo) sa duzo gorsze od wody, byly testy dokladne chyba na overclockers.com

-zalanie tez odpada bo taka metoda jest wystarczajaca co najwyzej do chlodzenia jakiegos celka 300 i S3 jakiegos...

Nie chce Cie zniechecac, bo jak mnie caly tweak zniechecal to sie nie dalem ;) wiec ty pewnie tez bedziesz dalej szukal, ale zobaczysz odpuscisz tak jak ja! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi