Skocz do zawartości
luksz

Chieftec - Wyciąg Z Budy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Aktualnie mam midi tower Chieftec Dragon i zastanawiam się nad zmianą wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy. Jest to wersja budki która ma z tyłu 2 koszyczki na wentylatory 80mm. W jednym z nich mam w tej chwili Arctic'a Pro TC. Tak sam wciąga powietrze do obudowy z przodu na dole. Jest sens zmieniać na Arctic Fan 3? Czy w przypadku tej budy można założyć jakiś konwerter do tego koszyczka na 120mm i wpakować tam Fandera? Co będzie ciche i wydajniejsze? :)

pozdrawiam

--

Luksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wykonać moda 2x80 > 1x120 lecz wymaga to cięcia wyżynarką. Jak chcesz, to na bit-tech.net było to dokładnie opisane. Natomiast wiatraki wyciągające nie mają aż takiego znaczenia, jeżeli masz 1x120 w zasilaczu, to powinno być OK. Ja moje pasywne chłodzenie oparłem całkowicie na wentylatorze w zasilaczu - 2x80 nie dawało prawie zadnej poprawy przy niskich obrotach. Natomiast jeśli nie masz 12 cm wentylatora w zasilaczu - możesz pomyśleć nad optymalizacją obiegu powietrza - 2x80 AC, do tego wycięcie kratki metalowej z tyłu, która znajduje się za wentylatorem. Jej usunięcie poprawi przepływ, oraz umożliwi zwiększenie obrotów, lecz nie kosztem hałasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi