luksz Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Cześć, Aktualnie mam midi tower Chieftec Dragon i zastanawiam się nad zmianą wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy. Jest to wersja budki która ma z tyłu 2 koszyczki na wentylatory 80mm. W jednym z nich mam w tej chwili Arctic'a Pro TC. Tak sam wciąga powietrze do obudowy z przodu na dole. Jest sens zmieniać na Arctic Fan 3? Czy w przypadku tej budy można założyć jakiś konwerter do tego koszyczka na 120mm i wpakować tam Fandera? Co będzie ciche i wydajniejsze? :) pozdrawiam -- Luksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Można wykonać moda 2x80 > 1x120 lecz wymaga to cięcia wyżynarką. Jak chcesz, to na bit-tech.net było to dokładnie opisane. Natomiast wiatraki wyciągające nie mają aż takiego znaczenia, jeżeli masz 1x120 w zasilaczu, to powinno być OK. Ja moje pasywne chłodzenie oparłem całkowicie na wentylatorze w zasilaczu - 2x80 nie dawało prawie zadnej poprawy przy niskich obrotach. Natomiast jeśli nie masz 12 cm wentylatora w zasilaczu - możesz pomyśleć nad optymalizacją obiegu powietrza - 2x80 AC, do tego wycięcie kratki metalowej z tyłu, która znajduje się za wentylatorem. Jej usunięcie poprawi przepływ, oraz umożliwi zwiększenie obrotów, lecz nie kosztem hałasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luksz Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 ok - dzięki za info. Nie chcę ciąc budy a i tak przymierzam sie do zakupu nowego zasilacza. Chciałem kupic Huntkey 350AP ale juz zniknely z rynku, rozejrze sie za czyms z 120mm wiatrakiem. :) pozdrawiam -- Luksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Arctic Fan 3 przy maksymalnych obrotach czyli około 1900 nie jest zbyt cichy. Wydaje mi sie, że nie warto zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...