Skocz do zawartości
pipanol-pl

Jaki Zasilacz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm no bede troche stronniczy ale Enermax wyzglada zaje-scie jest cichy i niezle wyciaga cieple powietrze z pudla od czasu zmiany zasilki temp w pudle spadla w sres o 3 stopni ! a na tylnej scianie mam 2x80 2500rpm no i najwarzniejsze napiecie jest super stabilne B) chociarz poprzednio mialem Tagana 330W i radzil sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dlugiej lekturze roznych testow tez zdecydowalem sie na tego enermax'a. znalazlem go w balta.pl za 279zl. mam tylko kilka pytan, jak jest z glosnoscia i czy ma oddzielnego molex'a do karty graficznej. wyczytalem tez ze ma cos takiego jak podtrzymanie pracy wiatrakow po wylaczeniu kompa. dzieki z gory za odpowiedz

Edytowane przez Szumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dlugiej lekturze roznych testow tez zdecydowalem sie na tego enermax'a. znalazlem go w balta.pl za 279zl. mam tylko kilka pytan, jak jest z glosnoscia i czy ma oddzielnego molex'a do karty graficznej. wyczytalem tez ze ma cos takiego jak podtrzymanie pracy wiatrakow po wylaczeniu kompa. dzieki z gory za odpowiedz

1258729[/snapback]

- jest roznie...mialem kilka coolergiantow i niektore byly cichutkie,a w niektorych blower byl wyraznie slyszalny

- tak,maja oddzielnego molexa dla VGA

- system ten sie zwie "smart fan" ...po wylaczeniu maszyny przez ok.2minuty wiatraki wychladzaja zasilke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa o co chodzi z tym oddzielnym molexem na karte graficzna ??

1258875[/snapback]

enermaxik ma dwie linie +12V ....jedna z nich zasila CPU i wlasnie VGA (widac na focie)

Dołączona grafika

jak chcecie wiecej fotek coolergiantow to mowcie

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie ze chcemy .. :) y masz na miejscu tego enermaxa wiedz dawaj ... aa mozesz zrobic w srodku ?? fotki ??

1258933[/snapback]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

fotki z netu bo teraz juz mam innego zawodnika :wink:

Dołączona grafika

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam enermaxa mam go niedlugo ale przedemna mial go turzol i u mnie szystko ok zadych problemow napiecia stabilne bardzo male wachania:))

3,3 i 5V roznica miedzy stress a idle wynosi okolo 0,01

a na 12V ok 0,05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wykonany w środku. No no, tylk ozawsze sięzastanawiałem po cholerę mu ta turbina od sanyo.

1259756[/snapback]

ano po to wlasnie zeby cieple powietrze zasysane z nad procka nie bylo przepuszczane przez zasilke,ale szlo bezposrednio na zewnatrz...przypatrz sie dokladnie to zakumasz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tam idea 2 linii 12V sie nie podoba bo 15A na zasilanie procka i VGA to moze byc mało... (bartek 120W i X800 60W)

lepsze pojedyncze 33A :D

1259848[/snapback]

ano wlasnie niekoniecznie

testowalem EG465AX-VE z jedna mocna (33A) linia +12V i wlasnie z coolergiantem 16A i 15A ...no i to drugie rozwiazanie dawalo stabilniejsze napiecia ( ale fakt faktem,roznice byly malutkie...obydwie zasilki sa bardzo mocne )

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice były malutkie na niekorzyść 1 linii, ponieważ musi ona dynamicznie reagować na zmiany obciążenia dwóch elementów(procek,grafa inne mniej prądożerne rzeczy pominę dla uproszczenia), stąd u ciebie to wahadełko napięć. Ale w przypadku 2 linii przynajmniej jedna (procek) pracuje przy obciążeniu bliskiemu maksymalnemu (np. przy moim Bartonku pobór z tej linii wraz ze stratami na mosfetach będzie około 13A), tu masz tylko 2-3 A rezerwy na linii, więc elementy pracują w warunkach bliskim maxymalnemu obciążeniu.

W przypadku 1 linii zasilającej np. 33A jak mówiłeś, policzę 13A procek + 6A grafa, a więc masz w sumie około 19A, czyli w rezerwie zostaje ci niejako 14A.

Właśnie dlatego, że zasilacz ma tę rezerwę 14A, jego elementy są ,mniej obciążone w stosunku do swoich możliwości. Obciażenie linii wynosi około 60% mocy maksymalnej, a więc są to optymalne parametry dla długotrwałej pracy każdego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vip - u Ciebie była taka dobra sytuacja bo Grafa bierze ci tylko z 5V ...

2 linie to pewnie pomysł na rozwiązanie problemu kosztowego końcówek 30+A (trafko pewnie i tak jest jedno?)

Edytowane przez fit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi