Skocz do zawartości
Jurek 2

Tykający Tagan Tg4 480 U01

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zasilacz Tagan TG 480 U01 od ok. roku. Sprawuje się dobrze ale ... czasami (b.rzadko) w czasie pracy ( www ,defragmentacja i takie tam grzebanie w plikach ) wydaje z siebie dźwięk (tykanie, pstrykanie) taki sam jak przy wyłączaniu komputera (pstryk - milkną wiatraki i nastaje cisza) Niczym złym do dzisiaj to nie skutkowało (odgłos ten po pewnym czasie zanika) Dzisiaj jednak podczas defragmentacji znowu zaczęło pstrykać i po chwili wywaliło niebieski ekran !! Czy to oznaka jakiejś usterki w zasilaczu ? Jestem tym troczę zmartwiony bo zasilacz markowy i chwalony na tym forum. Przed nim spaliły się u mnie dwa zasilacze więc dmucham na zimne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdź czy to napewno zasilacz a nie np. dysk

2. zmierz napięcia miernikiem kiedy "cyka"

3. podłącz zasilacz wg. instrukcji obsługi

4. jeżeli masz tak kiepską instalację elektryczną, że palą ci się zasilacze, to spraw sobie nawet najprostszego UPS'a za niewiele ponad 100zł i problemy się skończą na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdź czy to napewno zasilacz a nie np. dysk

2. zmierz napięcia miernikiem kiedy "cyka"

3. podłącz zasilacz wg. instrukcji obsługi

4. jeżeli masz tak kiepską instalację elektryczną, że palą ci się zasilacze, to spraw sobie nawet najprostszego UPS'a za niewiele ponad 100zł i problemy się skończą na 100%.

Ad1 Wg mnie to na 99 % zasilacz

Ad2 Nie mam miernika ani nie wiedziałbym gdzie mierzyć

Ad3 Zasilacz podłączony wg instrukcji ale ... nie mam uziemienia w gniazdku

Ad 4 Instalacja w domu jest ok. Poprzednie zasilacze nie wytrzymały chyba konfigu sprzętu Athlon XP 1700+ przekręcony na XP 3200+ , podkręcona GF Ti 4200 -- Codegen 300 W żył 2 lata, następny badziewiasty 400 W ale z 12 cm śmigłem 3 dni

Dodam, że używam programu Speed Fan 4,27 do podkręcania procka i kiedy dzisiaj pojawiły się problemy to procek był taktowany nisko XP 1900 +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam wszystkich forumowiczów czytających mojego posta którzy zaczęli się z niepokojem wsłuchiwać w odgłosy pracy swoich zasilaczy Tagan. Po otwarciu budy i kilku próbach okazało się, że tyka nie zasilacz a dysk twardy. Ponoć jest to odgłos parkujących głowic. Temat jest więc nieaktualny. Podziękowania dla BENITO :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej przerwie. Odkopuję temat. Sprzęt nadal w podanej przeze mnie konfiguracji, tylko ... dużo cichszy (nowe chłodzenie procesora, grafiki, chipsetu i inne modyfikacje). Wypłynęła z tego powodu sprawa dziwnych dźwięków, które wydaje mój zasilacz (Tagan TG 480 U01). Jest to ciągle to samo "terkotanie". Bardzo ciche, nie zawsze, ale ... w tej ciszy którą osiągnąłem coraz bardziej drażni. Na pewno nie terkoczą wiatraczki w zasilaczu (zatrzymywałem je, również inne w kompie), co gorsza - dźwięk ten jest słyszalny w głośnikach (nawet całkowicie ściszonych - wtedy w nich słychać delikatny szum i .... to nieszczęsne terkotanie), przez co bardziej dokuczliwy. Jeśli chodzi o ten dźwięk, na 100% pochodzi z zasilacza. To akurat mało przeszkadza (wyciszona obudowa), ale w głośnikach po prostu irytuje. Z tego co znalazłem w sieci, winny jest ponoć układ PFC, jakieś cewki ... nie znam się na tym. Czy ktoś z Was zetknął się z podobną przypadłością ? Może jest jednak jakiś sposób na wyeliminowanie tych dźwięków i co za tym idzie zakłóceń które słychać w głośnikach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi