pietach Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 czy ktoś wie jaka bedzie róznica między zwykłą nagrzewnicą z kadeta na dwóch wiatrakach 92mm a tym czymś Klik bo widze ze te chłodniczki sa coraz tańsze i byc moze któregoś dnia skusze sie na zmiane tylko czy bedzie zauważalna róznica?? pytanie kieruję do tych co testowali różne chłodnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 no to jest bix2 a kadet jest mniejwiecej jak bip2 wiec raczej roznica bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 trochę może być bo jednak 2x120 a 2x92 to to nie to samo :P ale w praktyce to nie wiem, sprawdź jaką masz temp cieczy w układzie różnica otoczenia a wody nie powinna być większa niż 5 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 odczujesz roznice 1-2*C zalezy od tego jaki masz sprzet i bloki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 bix2 jest na wiatraki 120mm / kadet jak piszesz 2x92mm bix2 ma większą powierzchnię nawiewu niż kadet... co za tym idzie, będzie lepszy. a O ILE DOKLADNIE? tego niestety nei powiem, kadeta nei mailem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 imo budowa kadetta jest duzo lepsza, i w zaleznosci od mocy nawiewu, kadett moze byc lepszy, oczywiscie ze shroudem. wedlug moich skromnych testow kadett + delta @12v jest rownie wydajny jak nexoss III xtreme + 3x delta @12v........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 imo budowa kadetta jest duzo lepsza, i w zaleznosci od mocy nawiewu, kadett moze byc lepszy, oczywiscie ze shroudem. wedlug moich skromnych testow kadett + delta @12v jest rownie wydajny jak nexoss III xtreme + 3x delta @12v........ Tylko kto jedzie na delcie @ 12V :wink: Ciekawie robi sie z wydajnoscia chlodnic wlasnie na bardzo slabym przeplywie. Wtedy BIPy wychodza przed BIXy np. Na malym nawiewie kluczem jest grubosc i przeswit chlodnicy. Ta ktora daje mniejszy opor bedzie lepsza. BIX dusi w sobie powietrze z np fanderow @ 800RPM i nie jest juz tak efektywny jakbysmy chcieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Wy to teoretycy jesteście! Ja miałem żuczka - większy od kadeciaka więc silniejszy jest i po zmianie na BIX3 temp. mi o ok. 6-8C spadła więc sami sobie odpowiedzcie na pytanie co lepsze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 moze miałes w nim syf w srodku. Nagrzewnice są dedykowane no ogrzewania wnętrza samochodu, a BIPY, BIXY i inne są produkowane do WC. Taką mądrosc wyczytałem na jakims forum... U mnie kadett slim z Amberem 12V spisywał sie super, oczywiscie był shrout. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Tylko kto jedzie na delcie @ 12V :wink: Ciekawie robi sie z wydajnoscia chlodnic wlasnie na bardzo slabym przeplywie. Wtedy BIPy wychodza przed BIXy np. Na malym nawiewie kluczem jest grubosc i przeswit chlodnicy. Ta ktora daje mniejszy opor bedzie lepsza. BIX dusi w sobie powietrze z np fanderow @ 800RPM i nie jest juz tak efektywny jakbysmy chcieli. ja :D .... ale tylko od swieta (benching) swietaprawda, datego pytanie co lepsze, zalezy od tego jaki bedzie przeplyw powietrza. Wy to teoretycy jesteście! Ja miałem żuczka - większy od kadeciaka więc silniejszy jest i po zmianie na BIX3 temp. mi o ok. 6-8C spadła więc sami sobie odpowiedzcie na pytanie co lepsze.... syf mial pewnie...... Nagrzewnice są dedykowane no ogrzewania wnętrza samochodu, a BIPY, BIXY i inne są produkowane do WC. Taką mądrosc wyczytałem na jakims forum... U mnie kadett slim z Amberem 12V spisywał sie super, oczywiscie był shrout. ta madrosc to imo taka troche nie madra ;) no wlsnie shrout - on poprawia zdecydowanie wydajnosc konstrukcji kadetto podobnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Tylko kto jedzie na delcie @ 12V ja też, jak trzeba :) Myślę, że wszystko zależy od układu, nie ma sensu dawania tak wielkiej nagrzewnicy do jednego czy dwóch bloków, bo różnica może być rzeczywiście niezauważalna. Rozwiązania typu nexxxoos są przeznaczone do bardzo rozbudowanych, highendowych układów, bo tam właśnie mogą się wykazać swoją wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 moze miałes w nim syf w srodku. Nagrzewnice są dedykowane no ogrzewania wnętrza samochodu, a BIPY, BIXY i inne są produkowane do WC. Taką mądrosc wyczytałem na jakims forum... U mnie kadett slim z Amberem 12V spisywał sie super, oczywiscie był shrout. Nie było syfu - syf to był na zewnątrz a wewnątrz nic bo była nie uzywana - kupiona i u wójka kolegi stała przez ponad 20 lat w garażu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Ja sam mam Kadetta i Poloneza, obecnie leżą w szafie. W moim przypadku BIX3 jest wydajniejszy i to sporo od tamtych nagrzewek i to nawet przy niewielkim nadmuchu - różnica jest zauważalna, nie podam konkretnych wartości, ale myślę że jest to ok 5-10*C - w zależności od obciążenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 no i o takie informacje mi chodziło...teraz tylko trzeba uzbierać kaske na chłodniczke... hehehe obecnie mam kadeta i dwa wentylatory 92mm podłączone pod 3,5V (czerwony i żółty to masz 7V a dwa wentyle szeregowo to na jeden wychodzi po 3,5V - oczywiście ze shroudem-wentyle sa około 3cm nad powierzchnia nagrzewnicy) jest bardzo ciuchutko ale woda (stress) ma około 12-15stopni więcej niż w pokoju.Nagrzewnica jest w górnej części BigTowera- wentylatory wydmuciach!a powietrze ze srodka na zewnątrz do góry a powietrze jest zasysane zaraz z pod nagrzewnicy -nad zasilaczem jest dziura po wiatraku 12cm - tak że na nagrzewnice jest kierowane zimne powietrze a nie ogrzane z wnetrza obudowy. teraz godzinke po włączeniu kompa i tylko w necie plus okno z otwartym TV to mam na procku 33*C, woda 24*C a w pokoju jest 19*C - przy stresie woda podchodzi po 30-33*C OK temat mozna uznac za zamkniety- otrzymałem potrzebne informacje dzięki wszystkim pozdrawiam pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 jutro powinien mi dojsc zestaw do testow z pc-tuning.pl i na www.soft-pc.pl bedzie recka kilku akcesori do wc, bedzie i BIX2, napisze jak wypada wzgledem kadetta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...