Josif Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Opis problemu będzie trochę długi, dlatego z góry dziękuję za cierpliwość :lol: Mam w komputerze dwa dyski twarde: Caviar 80 GB (jako master) i niedawno kupiony Seagate Barracuda 250 GB, oba na ATA, na każdym po 3 partycje. Na pierwszej partycji pierwszego dysku zainstalowany jest Win XP Professional z SP1. Problem dotyczy drugiego dysku, który podzieliłem na partycje programem Partition Magic 8 w wersji na bootowalnych dyskietkach, wiedząc że XP ma problemy z widzeniem niespartycjonowanych dysków powyżej 130 GB. Są tam 2 partycje po 32 GB w FAT32, i trzecia w NTFSie, obejmująca resztę (niecałe 170 GB). Wszystko było ok, aż wczoraj kiedy byłem w Internecie wyskoczył mi niebieski ekran i komputer się zrestartował. Od tej pory przy każdym uruchomieniu XP próbuje sprawdzać pierwszą partycję drugiego dysku, naprawia na niej jakieś błędy, a potem leci z komunikatem "Poprawiono zagubione łącza w uszkodzonym łańcuchu w klastrze XXX". Trwa to wściekle długo, po 5 godzinach kiedy XP sprawdził 700 000 klastrów, nic nie wskazywało na to żeby miał kończyć. Mogę oczywiście anulować sprawdzenie, ale wtedy po puruchomieniu widzę TYLKO pierwszą partycję na drugim dysku, w dodatku nic z niej nie mogę odczytać. Domyślam się że mam uszkodzoną tablicę partycji na drugim dysku. Wirusa nie podejrzewam, bo cały czas mam włączone najnowsze Kerio i najnowszego Avasta ze świeżą bazą wirusów (łącze Neostrada 512), zresztą skan dysku systemowego Avastem nic nie wykazał. Teraz pytanie - jak mogę odzyskać utracone partycje? Pierwsze dwie nie są istotne, ale na trzeciej mam całe Moje Dokumenty. Czy sformatowanie tej 'uszkodzonej' partycji coś da? Czy może powinienem zostawić komputer włączony na noc żeby sprawdził ją całą? Próbowałem już dokonywać naprawy instalacji Windowsa, ale nic to nie zmieniło. Bardzo proszę o pomoc, naprawdę nie mogę sobie pozwolić na utratę tych danych. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...