Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz zasilacz zasilacz bla bla bla - wszyscy tak mówią.

SD@3ghz

Ładnego masz procka. Mój SD/Venus robi prawie 3ghz ale prime stable a nie mark stable (smieszne ale prawda) jest w stanie lecic przez kilka godzin na S&M i Sp2004 a na marku się wysypuje (max 2800) Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro do was dołanczam, czy są jakieś his-y które się nie modują, może którś mnie na szybko oświecić jakie napiecie na rdzeń zapodać, jakie timingi i napięcie na pamięci dać, generalnie przydałby sie jakiś faq bo temat sie rozrósł i ciężko się połapać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit:Przecież masz nowego Topowera - on ładnie ciągnie.

Ano mam, ale i tak wczesniej juz zacząłem zbierać na Enermaxa Liberty 500W. Zresztą do nowej budy MUSZE mieć odpinane kable :P

A Topower naprawde fajny zasilacz.

ptys - temat jest jeszcze skromny patrząc na inne :D Co do Hisów to nie spotkałem sie z przypadkiem w którym by sie nie zmodował, a co do V to podnos jak Ci bedzie pasować podczas o/c (innymi słowy: jak będzie niedosyt prądu)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seraf

Powiem tak: na wyniki u mnie wpływ miał bios tzn oryginalny od gto 670/670 w 2k5 miałem 9118 a na innym chyba od xl na 680/720 8900pkt

A artefakty zniknęły gdy zainstalowałem najnowsze omegi i dzieki temu doszedłem do 900 na mem

Aha i pokaż screny z wynikami z marków i rozwinieta zakładką details.

U mnie jak na rdzeniu przegiołem z MHz to miałem freeza i ati tool zaniżał taktowania do poziomu def i tak po przejsciu połowy marka max oc druga połowa szła na standardowych taktach i wyniki byly śmieszne . . .

edit

Jak ktoś mi pożyczy zasilacz ktory pociągnie mojego SD@3ghz+gto max oc to zrobie wiecej pkt bo niestety probowałem ponad 2860 podniesc i już jest spory problem a i ramów też nie mam rewelacyjnych.

Ponizej zamieszczam "obrazki"

1800xt 512 bios od pe 700/800

zauwaz ile mam lepszy wynik w 03 ale gorszy w 05

a podobno to 03 bardziej zalezy od procka.

post-102780-1156174480_thumb.jpg

post-102780-1156174542_thumb.jpg

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma to jak pozyczyc komus grafe na kilka dni :P i szczeg. oc konsultowac przez kom :]

ciekawe ile by dalo sie wydusic smarkow na c2d ktorego planowale kupic po sprzedaniu a64 itd... nie wiem jednak czy do tego dojdzie, wiec jak by ktos mial ciekawa propozucje - grafa na chwile obecna do sprzedania (czekam na rozsadne propozuycje - moze sie skusze)

@seraf - ales sie uparl na tego procka...

w kazdym marku ma znaczenie jego taktowanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seraf

A w sterownikach ustawiłeś szybko na performance...? Brak wiecej pomysłów :sad:

Podajcie też wyniki w 2k6 bo coś słaby ten moj wynik. Z tym markiem na moim gsie 7600 też miałem jazdy na tych samych taktach wynik mi skakał od 3200pkt do 3628 max

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmmm wlasnie sie zastanawaim czy nie moznaby takiej karty pod FC podlaczyc. Ceikawe jakby na ile by poszla??:>

Phi Fc... Azot mu nie straszny - te karty nie wiedzą co to CB.

Slow FaQ zarąbisty! dodaj jeszcze z łaski program OverClock bo wiadomo - nie u każdego można pobawić się voltami przy AtiTool (tzn u każdego po bios modzie) link http://rapidshare.de/files/29958210/overclocker.zip

No i Jon - Stick it

EDIT: Slow przeczytałem teraz faqa od początku i dziwi mnie twój wynik 8,6k przy taktach takie jak ja mam (EDIT2:Ekhm miałem)? proc owsze duzo gorszy ale za to 2gb ramu - powinieneś powbawić się w stery i optymalizacje

Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Slow przeczytałem teraz faqa od początku i dziwi mnie twój wynik 8,6k przy taktach takie jak ja mam (EDIT2:Ekhm miałem)? proc owsze duzo gorszy ale za to 2gb ramu - powinieneś powbawić się w stery i optymalizacje

Taktowania te same ale procesora (a64 2.4 vs opteron 3.0), płyty głownej (asrock vs dfi lp) i pamięci (a-data 400 cl3-4-4-8 vs geil 1,5-2-2-0-1T 260Mhz) nie ma co porównywać. Mysle, ze ilość pamieci (w tym przypadku 2gb) ma marginalny wplyw (jesli oczywiscie ma jakikolwiek) na wynik 3dm2k5. Ale masz racje nie bawilem sie ze sterownikami ani nie optymalizowalem systemu pod kątem benchmarka.

Daj mi troche czasu, na pewno podniose jeszcze taktowania karty i spokojnie przekrocze 10k ale juz nie na tej platformie ;)

EDIT:

Jesli 'faq' sie przyjmie mozna wrzucic je na pierwsza strone i zmienic temat topicu na bardziej przyjazny niż "X1800gto, kiedy??za ile??" :)

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz podesle ci reszte, chociaz nie wiemc zy cos ci sie przyda. Co do tego biosu ode mnie to jezeli podales ten to ma nizsze taktowania na rdzen. Koncowo bylo 1.38

Dokoncz go a jutro kolo 14 sie go przeniesie na 1 post

edit: Nie podesle teraz bo mam go to w robocie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(ciach) Co do tego biosu ode mnie to jezeli podales ten to ma nizsze taktowania na rdzen. Koncowo bylo 1.38

Dokoncz go a jutro kolo 14 sie go przeniesie na 1 post

edit: Nie podesle teraz bo mam go to w robocie :/

Zapomniałem juz, że lekko edytowałem twój bios. Jeśli wolisz aby w faq był oryginalny musisz mi go podeslać ew. podać napięcie oraz taktowania jakie w nim ustawiles - poprawie to. Moge tez od razu wrzucić twoj "kamikadze bios" z vcore 1.4v - dla smiałków ;)

OK - jak bedziesz mial materialy to podeslij - uzupełnie ewentualne braki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem juz, że lekko edytowałem twój bios. Jeśli wolisz aby w faq był oryginalny musisz mi go podeslać ew. podać napięcie oraz taktowania jakie w nim ustawiles - poprawie to. Moge tez od razu wrzucić twoj "kamikadze bios" z vcore 1.4v - dla smiałków ;)

OK - jak bedziesz mial materialy to podeslij - uzupełnie ewentualne braki.

Sa jakies roznice w pcb miedzy gto a xl lub poszczegolnymi gto ?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gutman1

jak sie sprawuje zalmanik na tej karcie - sam takiego zamowiłem czekam na dostawe

Suuper - pięknie wygląda jak leży na szafce i czeka ;-( A tak na serio to nie wiem bo choć mam go już 2 week to jeszcze ani razu go nie wkładałem - widomo z jakich powodów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Slow

Niezle ci wyszlo to FAQ. Przejrzyste.

Mozesz jeszcze dodac zdjecia referencyjnej karty z referencyjnym chlodzeniem :) oraz HIS'a. Mozna tez opisac jakie najlepiej chodzenie(AC) zamontowac na karcie oraz jak wiesz jak zrobic WC na karcie.

Mozna tez dodac jakie temp. sa granicznymi dla karty czyli jakich nie powinno sie przekraczac.

Oraz moze jakas wzmianka o GTO^2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o gto2 jeszcze niewiele wiadomo...

wc? - ale kazdy ma inne - pozatym tej grafie potrzebne by bylo chlodzenie na cala grafe - nie tylko gpu i mem, ale takze mosfety...

co do temp - uklad zasilajacy grzeje sie do 75'C - bez nawiewu na niego... nie przeszkadza to w prawidlowym funkcjonowaniu karty, ale o jakim kolwiek oc mozna zapomniec. jak sie przegrzewa - grafa sie wiesza, w 3d wywala vpu-recovery. wystarczy obnizenie V na rdzeniu, albo poprostu nawiew w to miejsce (jego okolice) - wtedy temp spadnie spokojnie o 10-15'C.

gpu - na zalmanie grzeje sie na ok 50'C, na wodzie jest ok 10' mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, iż faq sie spodobało i jednocześnie dziekuję wszystkim za docenienie mojej pracy oraz wskazówki i sugestie.

Do rzeczy. Dodałem do faq troche nowych informacji oraz zdjęć. Jesli ktos dysponuje oryginalnymi biosami do kart x1800gto prosze o PW. Prosiłbym również o przesyłanie wyników z 3D Marka 2005 z infrormacjami wedle wzoru.

NICK || TAKTOWANIE RDZENIA - VCORE || TAKTOWANIE PAMIĘCI - VMEM | WYNIK || PROCESOR - PAMIĘCI (MHz+timingi) | STEROWNIKI - ILOŚĆ POTOKÓW

jonathan - jeśli uważasz, że faq jest już ok - możesz wrzucić je do pierwszego posta w tym topicu, dobra byłaby również zmiana tematu np. na "Radeon x1800GTO, FAQ = 1 post"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi