Skocz do zawartości
Wiewiór81

Athlonxp 3200+ Barton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pracuję na zestawie:

• Abit AN7
  • AMD Athlon XP 3200+ Barton chłodzony Pentagramem Freezone QC-80 Cu
  • 2 x 512 MB DDR 400 Kingstona
  • Zasilacz BeQuiet Blackline BN015 - 400W
  • Grafika Radeon 9800 Pro Sapphire 256 MB DVI + TV (256-bit)
Niestety, przy próbie zmiany mnożnika na wyższy system usilnie nie daje podnieść się powyżej 11x - cały czas wraca do tej wartości. Domyślam się, że zmiana mnożnika jest zablokowana.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby wspomóc mnie linkiem lub opisem procedury modyfikacji, która pozwalałaby na zmianę mnożnika na wyższy?

Żeby nie było, że jestem leniwy:

Czy ta instrukcja zadziała?

Z góry dzięki i pozdrawiam - nie bijcie od razu nowego :)

WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam niżej wymienionego proca, i zmiana mnożnika dawała zawsze zamierzone efekty (oprócz trybu 13x, po włączeniu którego bios zmieniał mnożnik na 5x). Ostatnio jednak zrobiłem dodałem drugą kość pamięci (obie pracują w trybie dual). Poprawiła się wydajność ogólana kompa ( o 10% w Aidzie ), ale gdy teraz zmienim mnożnik to ciągle pozostaje na 11x, mimo, iż w biosie jak byk wyświetlone jest np. 12x). Więc to chyba przez duala ale co ma piernik do wiatraka to moge tylko zgadywać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy te Twoje KINGSTONY chodzą u Ciebie w DUALu?

1217615[/snapback]

Nie, ale tylko dlatego, że mam 3 kostki RAM. Wcześniej miałem włożone takie coś Kingstona, i Dual Channel włączał się bez problemu. Wczoraj dołożyłem 3 kostkę i nagle komp przestał się włączać. Okazało się, że płyta obsługuje max. 2 kości 400MHz, jeśli chce się mieć 3, trzeba opuścić je na 333 MHz. W związku z tym mam pytanko:

Co lepsze: 1,5 GB na 333MHz czy 1GB na 400MHz? :lol:

pozdro, WR81

Edytowane przez Wiewiór81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi