Skocz do zawartości
fit

Inatalacja W Budzie I 100% Miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzikus zainspirowany moim projektem 100% miedzi postanowił też pozbyć się węży... no a żeby było trudniej to zaplanował że wszystko zmieści w budzie coby być mobilnym...

i miało być tak pieknie... niestety drobny szczegół uniemożliwił osiągnięcie 100% - okazało się że bloczki DangerDena maja jakieś dziwaczne stożkowe gwinty nijak nie przypominające 3/8 :D

jak wiadomo pompa obiegowa jest trudna do odpowietrzenia zaprojektowaliśmy więc instalację umożliwiającą podłączenie zewnętrznej pompy umożliwiającej szybkie odpowietrzenie - w poniższej instalacji trwa to kilkanaście minut

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jakby ktos mial złacza wtykowe OD 12mm z gwintem pasującym do blokow DD albo miał pomysł gdzie mozna zrobic przejściowke albo jakis inny pomysł umożliwiający wkręcenie złaczki 3/8 w blok to prosimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedziane rurki są lutowane :D - wiecej fotek to już Dzikus musi zrobic bo ja cyknąłem tylko te dwie jak juz sie go o 3 nad ranem pozbyłem :D - dla mnie najważniejszym elementem jest trzyzaworowy układ z dwoma trójnikami umożliwiający trywialne napełnianie i odpowietrzenie - no i to że jest znacznie ciszej niż z Hydorem... (użytkowniczka końcowa na pewno to doceni)

napisze tez pewnie o temperaturach i innych takich bzdetach bo dla mnie najwazniejsza jest cisza...

a narobił się chłop poważnie- 4 dni ciężkich zajęć ślusarskich :D rozwalił mi nawet imadło ! ja tylko lutowałem i krytykowałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja - luks - takie mi się zawsze podobały.

Mam pytanko - czy ta pompa może pracować w takim ułożeniu?

PS: czy rurki miedziane są pokryte jakimś przeciwutleniaczem (lakierem) ??

Edytowane przez nazir123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze Ficio że dałeś fotki na forum.

Config kompa: ati 9800 pro, 512 ram, 3,2 ee, bloki -->dd rbx, maze4 na grafe.

Temperatury przy zamkniętej budzie (odczyt niestety tylko z mobo):

stres: 45

spoczynek:40 - 41

przy otwartej budzie jakies 2 stopnie mniej wszytko :)

Oczywiście zaleta tego rozwiazania jest przedewszystkim pozbycie sie pierdzacego hydora l30, i zlożenie prawie wszystko w całości z miedzi :)

Podziekowania dla Fita za jago wytrwałość ze mna i dla jego zony ze mnie nie pobiła w tę pamiętna noc (wisze Ci jakąs flaszke men czlowieku)

Jeżeli chodzi o to czy pompa moze pracować w takiej płaszcz, odpowiedz brzmi jak najbardziej. Najlepiej jak Fit sie na ten temat wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanko, mam okazję kupić taką pompkę jak sie sprawuje ???

Jaką ma wydajność, na mojej brak tabliczki znamionowej, a nie mogę jeszcze przetestować.

ps. gratuluję wytrwania w ustawianiu całości, jak chcesz wypoleruję Ci cały układ :-)

Edytowane przez mitussm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wyglada to bardzo ladnie. Dla osoby ktora nie 'grzebie' w kompie to rozwiazanie idealnejednk wydaje mi sie ze gdybym zrobil tak u siebie, to akcja pod tytulem 'testuje inna karte grafiki' bylaby bardzo uciazliwa.

Bynajmniej brawa za wykonanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzikus zainspirowany moim projektem 100% miedzi postanowił też pozbyć się węży... no a żeby było trudniej to zaplanował że wszystko zmieści w budzie coby być mobilnym...

i miało być tak pieknie... niestety drobny szczegół uniemożliwił osiągnięcie 100% - okazało się że bloczki DangerDena maja jakieś dziwaczne stożkowe gwinty nijak nie przypominające 3/8 :D

jak wiadomo pompa obiegowa jest trudna do odpowietrzenia zaprojektowaliśmy więc instalację umożliwiającą podłączenie zewnętrznej pompy umożliwiającej szybkie odpowietrzenie - w poniższej instalacji trwa to kilkanaście minut

1235197[/snapback]

JAk dla mnie super, ale trochę Cię pewnie ta miedzianka kosztowała czasu i pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 dni pracy - a koszty samej instalacji naprawde niewielkie w porownaniu do pompy, blokow i chlodniczki - metr rurki 12mm z 10 kolanek, 2 trojniki i 4 szybkozlaczki, 3 zawory, palnik cyna i gaz - okolo 100 zł jak mysle..

zostaly nam szybkozlaczki bo nie ma jak ich wkręcić w bloki :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi