Skocz do zawartości
JedrzeJ

Wyłączone Agp

Rekomendowane odpowiedzi

od paru dni jestem (nie)szczesliwym posiadaczem WinFasta GF 6600 AGP 128/128 i moje problemy sa nastepujace:

wykrywa mi w AIDZIE ze mam odlaczone AGP i wykrywa mi moja karte na PCI x0 zamiast AGP x8

komp jak w opsie + dodatkowe 256DDR razem 512 :)

do grafy dostalem 2gry na DVD prince i splinter.. splinter chodzi miodzio ale z prince of persia sa wielkie problemy

gra mi sie wczytuje 5 minut (logo producenta) i potem jest filmik jak bohater ucieka przed psem i mam wrazenie jak bym mial -343 fpsy i 0 plynnej animacji cos w rodzaju pokazu slajdow... filmik niemilosiernie tnie !!

ok jestem juz w grze .. na statku i tu 800x600 32 bity all detale full wszystko chodzi plynnie miodzio ... za chwile filmik i znowu to samo...nie mam zielonego pojecia czego to moze byc wina .. to sam sie dzieje nawet przy 768 ramu

oczywiscie wszystkie stery zainstalowane

pkt w 3D marku

2k1- 12k

2k3-5,5k

jakies propozycje ?

Edytowane przez JedrzeJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze w Aidzie wykrywa ci zle tego geforca to norma. Do poprawnego jej rozpoznania zessij nowego Everesta. Ktos podal do niego linka w temacie o 6600 AGp w kartach graficznych wiec poszukaj.

A co do tej gry to mam taka sama karte ale gry tej nie instalowalem :)

Moze u ciebie winny jest naped dvd ktory bardzo wolno czyta plytke i stad ten pokaz slajdów w filmach i dlugie ladowanie.

Moze akurat wtedy gra pobiera dane z plyty.

Sprawdz DMA dla napedów i dysków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze w Aidzie wykrywa ci zle tego geforca to norma. Do poprawnego jej rozpoznania zessij nowego Everesta. Ktos podal do niego linka w temacie o 6600 AGp w kartach graficznych wiec poszukaj.

A co do tej gry to mam taka sama karte ale gry tej nie instalowalem :)

Moze u ciebie winny jest naped dvd ktory bardzo wolno czyta plytke i stad ten pokaz slajdów w filmach i dlugie ladowanie.

Moze akurat wtedy gra pobiera dane z plyty.

Sprawdz DMA dla napedów i dysków

1284495[/snapback]

sorki zapiomnialem napisac ze dvd filmy czyta dobrze + na innej grafie (r9600XT) chodzi bardzo dobrze + robilem obraz plyty i dalej to samo :-(

Edytowane przez JedrzeJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odinstaluj sterowniki od agp i karty graficznej.

zainstaluj najpier sterowniki do agp RESET i dopiero potem do karty i bedzie ok.

edit:

mialem to samo i filmy tez mi sie cielyi mialem podejazanie malo punkcikow w 3dmarku01

tak sami mi pisalo PCI x0

po reinstalacji sterownikow wszystko jest juz ok.

Edytowane przez Akselus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja też miałem takie coś, że w aidzie miałem napisane: agp jest wyłączone. ściągnij steroniki od płyty głównej i je zainstaluj ;) u mnie pomogło.

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj najpier sterowniki do agp RESET i dopiero potem do karty i bedzie ok.

edit:

mialem to samo i filmy tez mi sie cielyi mialem podejazanie malo punkcikow w 3dmarku01

1284550[/snapback]

no ja też miałem takie coś, że w aidzie miałem napisane: agp jest wyłączone. ściągnij steroniki od płyty głównej i je zainstaluj ;) u mnie pomogło.

1284609[/snapback]

kurcze instaluje najnowsze stery do chipsetu/dzwieku itp itd

nForce_6.39_WinXP2K_WHQL_english

cos ala Via4in1 chyba ze chodzi o jakies inne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz taką samą mobo jak ja tyle, że z nforcem :). nie instaluj tych sterowników '4in1', przez to zamuliło mi winde i nie obyło się bez reinstalki systemu. zainstaluj tylko i wyłącznie sterowniki od AGP (z płyty ze sterownikami dołączonej do Twojej mobo), będziesz tam mógł wybrać 'AGP 3.0' i to należy zainstalować.

napisz czy się udało.

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz taką samą mobo jak ja tyle, że z nforcem :). nie instaluj tych sterowników '4in1', przez to zamuliło mi winde i nie obyło się bez reinstalki systemu. zainstaluj tylko i wyłącznie sterowniki od AGP, będziesz tam mógł wybrać 'AGP 3.0' i to należy zainstalować.

napisz czy się udało.

1284624[/snapback]

kolego ja nie instaluje Via 4in1 tylko mowie czy mam instalowac stery do nForce2 czyli 1 do wszystkiego ALA 4in1 w plytach Viiii

a tak btw ... skad te sterowniki ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do AGP ? prosze daj linka ... instaluje tylko to nForce_6.39_WinXP2K_WHQL_english

czyli sterowniki do wszystkiego tak jakby .. najnowsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6.39 są do nForce4.Ty musisz zainstalować 5.10 i wtedy będziesz miał stery do AGP. 6.39 nie mają sterów AGP bo na nForce4 jest E-PCI.Musisz też dokładnie odinstalować stery od Radka,najlepiej Drive Clean.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie do tego doszedlem :)

http://forums.nvidia.com/lofiversion/index.php?t1875.html

mam nadzieje ze to rozwiaze moje wszystkie problemy + da kopa mojej karcie :)

od tygodnia nic nie robie tylko siedze podkrecam testuje 3d markuje spisuje wyniki i mecze sie z tym pop :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

1284550[/snapback]

masz taką samą mobo jak ja tyle, że z nforcem :). nie instaluj tych sterowników '4in1', przez to zamuliło mi winde i nie obyło się bez reinstalki systemu. zainstaluj tylko i wyłącznie sterowniki od AGP (z płyty ze sterownikami dołączonej do Twojej mobo), będziesz tam mógł wybrać 'AGP 3.0' i to należy zainstalować.

napisz czy się udało.

1284624[/snapback]

6.39 są do nForce4.Ty musisz zainstalować 5.10 i wtedy będziesz miał stery do AGP. 6.39 nie mają sterów AGP bo na nForce4 jest E-PCI.Musisz też dokładnie odinstalować stery od Radka,najlepiej Drive Clean.

1284680[/snapback]

dzieki wielkie za pomoc i za zainteresowanie :)

jednak to byla wina sterownikow do plyty glownej .. po instalacji 5.10 wszystkie problemy prysly i wszystko chodzi 2x szybciej ...

na zasyfionym juz systemie uzyskalem 6k w 3d2oo3 co jest dobrym wynikiem ze srednim oc... jeszcze raz wielkie dzieki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie mam ten sam problem tyle ża na płycie z chipsetem Via KT400, w win XP nie mam opcji w menu do instalacji AGP patch co mam zrobić? installnać nowe 4in1 ??

1285222[/snapback]

Oczywiscie ze tak. Nie wiem jak to jest w przypadku najnowszych VIA 4in1 ale pamietam ze na XP'ku aby zainstalowac VIA 4in1 trzeba bylo we wlasciwosciach tego pliku wlaczyc zgodnaosc z WINDOWS 2000 ja tek musialem robic z tymi sterami co byly dolaczone do plytki ze sterownikami do mojej beznadziejnej MOBO :/ Po zainstalowaniu bez opcji zgodnosci z 2K stery do AGP wogle sie nie instalowaly sprawdzalem normalnie w Menadzerze urzadzen i stery do AGP byly te windowsowkie. Po zmianie na zgodnosc z 2000 zainstalowalem ponowniel reset i moim oczom ukazaly sie nowe stery do AGP i napis ze sterowniki nie sa podpisane cyfrowo :lol: .Po tym zabiegu jak pierwszy raz odpalalem wtedy kompa na tej plycie. Wynik w 3Dmarku wzrosl mi o jakies 2000 :P

Sprobuj zainstalowac w ten sposob ale raczej mysle ze w najnowszych sterach VIA 4in1 problem zostal juz usuniety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, zmieniło mi sie z Pci x0 na AGPx8 ale nie widze wcale kopa w grach O_O w smarku jeszcze nie badałem bo mam coś zwalnego, scigam nówke.

Chyba ze napierw miałem zapodac 4in1 a potem dopiero stery od grafy? Bo jak tak to puki co nic nie zrobie - brak czasu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, zmieniło mi sie z Pci x0 na AGPx8 ale nie widze wcale kopa w grach O_O w smarku jeszcze nie badałem bo mam coś zwalnego, scigam nówke.

Chyba ze napierw miałem zapodac 4in1 a potem dopiero stery od grafy? Bo jak tak to puki co nic nie zrobie - brak czasu :/

1285418[/snapback]

przeinstaluj directx i stery do grafy to smark powinien ci zaczac dzialac (jezeli nie reinstalowales sterow do grafy po instalacj 4in1 to powinnes przeisntalowac przynajmniej stery do grafy) Edytowane przez Akselus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi