Skocz do zawartości
boryna

Wszystko O Ocz Vx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, ze nie moglem znalezc zadnego ciekawego topiku o tych pamieciach to zalozylem nowy temat. Sam jestem posiadaczem tych pamiatek (patrz podpis) Prosze o dzielenie sie swoimi doswiadczeniami z OC kostek OCZ VX wszelakiej masci. Inna sprawa, ze mam z nimi pewien problem. Mianowicie chodza sobie teraz na 250MHz w dualu przy timingach CL2-2-2-5-7 1T na napieciu 3,3V. Memtest (ten biosowy) przechodzi bezblednie. Jak podniose napiecie (nawet do 3,4V) bez zmiany czestotliwosci i timingow to memtest sypie bledami (dokladnie test numer 5) :mur:. Kostki i mosfet sa bardzo dobrze chlodzone (3 wentyle 80x80 na 12V). Spotkaliscie sie z czyms takim. Wyglada to tak, jakby podnoszac napiecie trzeba byloby je wykorzystac podnoszac czestotliwosc. Jeszcze tego nie testowalem ale jak bede mial chwile to sprawdze. Inna rzecz to CL 1,5, czy oplaca sie tak ustawiac? Co to daje? Prosze uzytkownikow tych pamiatek o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami z OC tych kostek.

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VerB, na jakim BIOSie jedziesz??

@Johnson, te pamiatki nie pojda na 300MHz na zadnych tajmingach. Max to od 260 do 270 w dualu (zalezy co sie ttrafi) oczywiscie na CL2-2-2 :) przy napieciu 3,5V - 3,7V

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

310 bez P , musze zalozyc wc na proca bo duza temp powoduje niestabilnosc i mam nadzieje ze te pamiatki jeszcze pojada w gore z MHz , one maja juz ponad dwa lata i ciagle smigaly na 2.6V u kumpla w kompie a teraz V im nie brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

310 bez P , musze zalozyc wc na proca bo duza temp powoduje niestabilnosc i mam nadzieje ze te pamiatki jeszcze pojada w gore z MHz , one maja juz ponad dwa lata i ciagle smigaly na 2.6V u kumpla w kompie a teraz V im nie brakuje :)

1390343[/snapback]

A probowales innych biosow?? Slyszalem ze 2 17 jest specjelnie dedykowany VXom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem "szczęśliwym" posiadaczem tych pamięci. Jak na razie nie udało mi się ich zmusić do naprawdę stabilnej pracy nawet na 200MHz przy timingach 2-2-2-x. Oczywiscie przechodzi MemTest+ na 3.1V (na 3.2 cala noc), ale juz GoldMemory 6.64 wywala błędy. Wszystko to na najnowszym BIOS-ie z ręcznie ustawianymi opcjami (z automatycznie podobnie).

Przy 238MHz z ręcznie ustawianymi opcjami przechodzi cały MemTest+, ale Windowsy czasem się wywalają, nie wspominając o GoldMemory (tysiące błędów przez noc).

Mogę spokojnie dojść do 250MHz przy stabilnym przez całą noc teście nr 5 (3.3V), ale już inne testy się sypią.

Na dodatek zmiana zworki na DFI i puszczenie napięcia pamięci > 3.2V powoduje masę błędów w MemTest+ w testach 4 i 6, zaś test nr 5 (najbardziej torturujący pamięci) działa sobie stabilnie....

Przy jakich ustawieniach BIOS-u działają wam te pamięci (czy wszystko prawie na AUTO, czy też ręcznie ustawiane najdrobniejsze bajery)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem "szczęśliwym" posiadaczem tych pamięci. Jak na razie nie udało mi się ich zmusić do naprawdę stabilnej pracy nawet na 200MHz przy timingach 2-2-2-x.  Oczywiscie przechodzi MemTest+ na 3.1V (na 3.2 cala noc), ale juz GoldMemory 6.64 wywala błędy. Wszystko to na najnowszym BIOS-ie z ręcznie ustawianymi opcjami (z automatycznie podobnie).

Przy 238MHz z ręcznie ustawianymi opcjami przechodzi cały MemTest+, ale Windowsy czasem się wywalają, nie wspominając o GoldMemory (tysiące błędów przez noc).

Mogę spokojnie dojść do 250MHz przy stabilnym przez całą noc teście nr 5 (3.3V),  ale już inne testy się sypią.

Na dodatek zmiana zworki na DFI i puszczenie napięcia pamięci > 3.2V powoduje masę błędów w MemTest+ w testach 4 i 6, zaś test nr 5 (najbardziej torturujący pamięci) działa sobie stabilnie....

Przy jakich ustawieniach BIOS-u działają wam te pamięci (czy wszystko prawie na AUTO, czy też ręcznie ustawiane najdrobniejsze bajery)?

1396311[/snapback]

Cos musisz miec uwalone jesli nie chca Ci chodzic tak jak piszesz. Jak one dokladnie sa oznaczane przez producenta? Maja biegac 2-2-2 na 200 przy 3.2 V?

MemTest jest slabiutki jesli chodzi o testowanie memow - GM 6.64 jest znacznie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCZ gwarantuje działanie przy 200MHz 3.2V z timingiem 2-2-2-8. Jeśli nie działają, to jest to powód do wymiany (mowa oczywiście o modelu VX Gold 3200).

Tak naprawdę problem polega na tym, że przestawiając jedną rzecz w BIOS-ie można albo zmusić je do działania, albo wręcz przeciwnie...

Będę oczywiście jeszcze z nimi walczył... Jedyna rzecz, która mnie dziwi to fakt, że podniesienie napięcia tak je destabilizuje. To może być problem z ciepłem (choć wieją na nie dwa wentylatory 80mm), albo ze stabilnością zasilania (tyle że system zasila Topower 520W, który spokojnie powinien sobie dać radę z takim systemem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCZ gwarantuje działanie przy 200MHz 3.2V z timingiem 2-2-2-8. Jeśli nie działają, to jest to powód do wymiany (mowa oczywiście o modelu VX Gold 3200).

Tak naprawdę problem polega na tym, że przestawiając jedną rzecz w BIOS-ie można albo zmusić je do działania, albo wręcz przeciwnie...

Będę oczywiście jeszcze z nimi walczył...  Jedyna rzecz, która mnie dziwi to fakt, że podniesienie napięcia tak je destabilizuje. To może być problem z ciepłem (choć wieją na nie dwa wentylatory 80mm), albo ze stabilnością zasilania (tyle że system zasila Topower 520W, który spokojnie powinien sobie dać radę z takim systemem).

1396517[/snapback]

Z moimi mam dokladnie to samo. Jak podnosze im napiecie to memtest sypie bledami. Ale jak do tego napiecia podciagne czestotliwosc lub obnize timingi to wszystko sie stabilizuje. Na ustawieniach producenta czyli 200MHz cl 2-2-2-8 przy 3,2V wywala sie test 5 w memtescie, ale jak zmienie na cl 2-2-2-5 przy 3,1V to w memtescie nie ma zadnych bledow i w SP2004 Blend test 8h tez bez bledow. :mur: Narazie udalo mi sie uzyskac super stabilnie tyle na biosie 331-2. Ustawienia raczej zmieniam recznie bo nawet zmiana jednego moze powodowac niestabilnosc (bo na auto to same bledy). Przymierzam sie do zmiany biosu na 414-2, moze to cos poprawi. Podejrzewam nie tyle, ze pamiec jest uwalona ale problemy ze wspolpraca z DFI lub kontrolerem na procu. Jak cos wiecej wycisne to dam znac. Aha a te ustawienia z podpisu to mialem na poczatku jak komp lezal rozlozony na kartonie (z tym, ze nie wiem czy do konca stabilne bo testowalem tylko SuperPI)

Arsil, jak czytalem twoje posty, to tak jakbys opisywal moj problem, wiec podejrzewam, ze to nie zbieg okolicznosci.

EDIT:

Asril a chlodzisz tego mosfeta od zasilania pamieci, bo po przestawieniu zworki on sie niezle grzeje??

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mowa o tym mosfecie, to ten zaraz z prawej przy gniazdach pamięci na górze płyty? Jeśli tak, to chłodzę. Wieją na banki pamięci dwa wentyle (jeden owiewa też ten mosfet). Poza tym teraz staram się uzyskać coś stabilnego na 3.2V bez przestawiania zworki.

Na dodatek mam mało czasu na testy, bo siedze w robocie cały dzień:(...

Jeśli chodzi o same BIOS-y, to np. manipulowanie 'trefem' albo 'Drive Strength Level' powoduje totalne zmiany charakterystyki błędów. Można uzyskać stabilne działanie w teście 5 i walące się pozostałe B)

Tu podają 'chodzące' ustawienia:

http://www.bleedinedge.com/forum/showthread.php?t=8093

Ale w moim przypadku one chodzą jedynie w MemTescie... A taki GoldMemory sypie błędami (polecam nim testować pamięć).

Powalczę jeszcze parę dni a potem 'uderzę' na fora pogadać z gościami z OCZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Coś lipnie wam sie kręcą... tymbardziej że jest to A64... u mnie wynik na NF7 jest jakotaki, ale to dlatego że mam chwilowe problemy z mobo (a dokładnie z napięciami)

SCREEN

Na moje oko to coś z mobo, poszpekajcie na XS czy przypadkiem nie trzeba zrobić jeszcze czegoś "ekstra" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugo juz macie te ramy u siebie w kompie? Mocno je eksploatowaliscie?

1397378[/snapback]

Niedlugo, od poczatku tak dziwnie dzialaja (az bo przeloze do drugiego kompa i potestuje). A z tego co widzialem to na XS pisza o dziwnych problemach z tymi kostkami i ze trzeba dobrze dobrac wszystkie ustawienia, zeby bylo git. No a tych w biosie na DFI mamy multum :mur: i żeby trafic te wlasciwe to trzeba sie pomeczyc :mur: Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pamięci są nowe, prosto z newegg.

Wczoraj udało mi się ustawić je na 250MHz 2-2-2-5 3.4V z bardzo słabymi ustawieniami tRef (na 3.3V też się pewnie uda). MemTest+ przeszedł, Windowsy się uruchomiły, mogłem uruchomić Prime95, superPi (choć nie miałem czasu na zapuszczenie parogodzinnych testów).. Ale co z tego, skoro........

GoldMemory 6.64 wali błędami już na pierwszym 'loopie' gdzieś przy 40%! Jeśli macie te pamięci, to uruchomcie ten program (wersja shareware do ściągnięcia) i zobaczcie, czy nie sypie błędami.

Mogę manipulując ustawieniami doprowadzić do stabilnego MemTest+ przy np. 240MHz 3.2V, 3.3V, itd... ale znów GoldMemory się sypie. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pamięci są nowe, prosto z newegg.

Wczoraj udało mi się ustawić je na 250MHz 2-2-2-5 3.4V z bardzo słabymi ustawieniami tRef (na 3.3V też się pewnie uda). MemTest+ przeszedł, Windowsy się uruchomiły, mogłem uruchomić Prime95, superPi (choć nie miałem czasu na zapuszczenie parogodzinnych testów).. Ale co z tego, skoro........

GoldMemory 6.64 wali błędami już na pierwszym 'loopie' gdzieś przy 40%! Jeśli macie te pamięci, to uruchomcie ten program (wersja shareware do ściągnięcia) i zobaczcie, czy nie sypie błędami.

Mogę manipulując ustawieniami doprowadzić do stabilnego MemTest+ przy np. 240MHz 3.2V, 3.3V, itd... ale znów GoldMemory się sypie. :mur:

1397726[/snapback]

OK, dzisiaj po poludniu potestuje Gold Memory. Ustawie takie ustawienia jak podaje ten koles z forum OCZ i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem to goldmem albo jest jakiś wrażliwy, albo skopany :? Bo ja też miałem taką sytuacje że goldmem sypał a mem test czysto :huh: Więc teraz używam tylko memtesta i jest git :D

Do wygrzewania polecam #5 test memtesta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzewanie oczywiście było... Jakieś 20h... Coś tam pomogło, ale niewiele.

Co do MemTesta i GoldMema.... MemTest jest dosyć kiepskim testem. Potrafi jedynie wychwycić niektóre błędy. Co z tego, że będę miał stabilne ustawienia dla MemTesta, że Prime95 przejdzie, superPi i inne bzdety... Mogę nawet odpalić 3DMarka jakiegoś tam...

Problem polega na tym, że cała masa użytkowników chciałaby raczej mieć stabilnie działającego "kompa". Anglojęzyczne fora są pełne wpisów gości, którzy mieli system przechodzące MemTest, ale sypiące się w Windowsach. Nie wspominając już o znikających partycjach, błędach zapisu plików, czy totalnych zgonach kończących się reinstalacją Windowsów.

Dlatego moim zdaniem dobrze działający system powinien "zaliczyć" GoldedMem'a. Co zresztą mój potrafi, tyle że na słabych ustawieniach.

Info dla walczących: Oprócz manipulowania tRefem warto spróbować zmienić trcd na 3. Całkiem sporo ludzi tak zrobiło i otrzymało stabilnie działający system (choć wolniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem to goldmem albo jest jakiś wrażliwy, albo skopany  :?  Bo ja też miałem taką sytuacje że goldmem sypał a mem test czysto  :huh:  Więc teraz używam tylko memtesta i jest git :D

Do wygrzewania polecam #5 test memtesta.

1398288[/snapback]

Memtest (dosowy/biosowy) nie jest za trudny dla pamięci - miałem fajny numer na DFI NF4 - Gskille latały na 290 2,5-3-3-7-1T a do windy nie wchodziły nawet na 280 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtest (dosowy/biosowy) nie jest za trudny dla pamięci - miałem fajny numer na DFI NF4 - Gskille latały na 290 2,5-3-3-7-1T a do windy nie wchodziły nawet na 280 ...

1398910[/snapback]

Kumpel testowal TwinMosy na Winbondach - przeszly GM jakies 2h, ale nie weszly do Windy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zabieram sie za testowanie kazdej kostki z osobna. Jesli obie beda dobre to bedzie oznaczalo, ze cos nie tak jest z plyta albo z kontrolerem na procku. Aha, a te ustawienia z forum OCZ u mnie nie przeszly. Memtest sypal bledami, nie wspominajac o gold memie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raport z placu boju:

250MHz z trcd na 3 (czyli cos w stylu 2-3-2-6) przy 3.4V.

Dla takich parametrów zakres "w miarę" stabilnych ustawie tRef to mniej wiecej od 0900 do 1700. W tym zakresie MemTest jest stabilny. Przy około 1200 (nie pamiętam dokładnie ile, ale wielkiego wyboru nie ma) GoldMemory wali 2, 3 błędy w drugim, trzecim przejściu (jest więc to bliskie stabilności).

Dzisiaj sprobuję powalczyć przy 240MHz i 2-2-2-x..

To co mnie potwornie dziwi, to totalna zmiana charakterystyki pamięci przy przejściu na wyższe napiecie. Teoretycznie rzecz biorz tRef (wg speców z OCZ) powinien być ustawiony na 3120 albo 2560 (o ile mnie pamięć nie myli). I rzeczywiście przy 200MHz i 3.2V MemTest + przechodzi na takich ustawieniach. Ale podbicie napięcia do 3.4V powoduje masę błędów. Dopiero zejście tRef do poziomu 1xxx poprawia sytuację.

Jeszcze nie próbowałem testowania pojedynczych układów, ani zamiany pamięci miejscami.

Edytowane przez Arsil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jeszcze nie próbowałem testowania pojedynczych układów, ani zamiany pamięci miejscami.

1399781[/snapback]

Ja mialem to zrobic ale nie bardzo mialem czas na rozkrecanie budy. Ale ustawilem 210MHz na cl 2-2-2-5, tRef na 3120 (reszta na auto) i memtest bez bledow, winda bez problemow, SP2004 Large FFT 9h bez bledow. Zaraz przejade te ustawienia GM-em. Tak sie zastanawiam czy sp2004 nie jest wystarczajacym dowodem stabilnosci i czy przypadkiem gold mem nie jestwalniety, ze sypie tyle bledow. Zaraz sie przekonam...

EDIT:

No i sie przekonalem: GoldMemory sypie bledami poczawszy od testu nr 134. Nie pomoglo ustawienie tRcd na 3 ani zmniejszenie tRef. Chyba pozostane przy testowaniu memtestem i sp2004, bo narazie wszystko chodzi dobrze. Chociaz ostatnio mialem malego zonka w Virtual Dubie, napisal ze cos tam cos tam memory i virtual dub has crushed. A tak swoja droga to zaczyna mnie juz wkur...c, ze nawet na fabrycznych ustawieniach sa bledy. Chyba jednak znajde chwile zeby potestowac kazda kostke z osobna.

@Asril, a jak masz ustawione DRAM Bank Interleaved? Bo ja mam na disabled bo inaczej to nawet memtest na zadnych (absolutnie zadnych) ustawieniach nie przechodzi. Tak chyba byc nie powinno??? :mur:

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak.... 'Zgony' programów spowodowane niestabilną pamięcią najczęściej obiawiają się błędami w stylu 'Page memory fault', albo 'General protection error', 'Invalid instruction at address .....', itd. Ja dziękuję za system walący takie błędy, nawet jeśli przechodzi MemTest+ i Prime i 3DMark.... Jak przejdzie GoldMemory to będzie znak, że sprawy idą w dobrym kierunku (tym bardziej, że na ustawieniach fabrycznych przy 200MHz przechodzi).

@Boryna

Właśnie sprawdź ustawienia fabryczne. Wszystko na auto, 200MHz i 2.8V na pamięć. Procesor na standartowe ustawienia. U mnie przechodzi Gold Memory i wszystko działa stabilnie.

DRAM Interleaved mam włączony (o ile mnie pamięć nie myli, ale raczej bym tego nie wyłączał).

Jeśli "spikujesz englisz", to uderz na forum OCZ:

http://www.bleedinedge.com/forum/forumdisplay.php?f=45

Tam jest paru specy z OCZ i pomagają ludziom ustawiać system. Ja się do nich zwrócę pewnie koło weekendu, bo teraz i tak nie mam czasu na dialog z nimi.

I jak pisałem pomanipuluj mocno tRef'e, (czasem trzeba czyścić CMOS, bo komp już nie wstaje, jak coś źle ustawicz :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeczytałem cały ten topic :wink: i zrozumiałem z niego, że te pamięci to są gnioty nie warte wywalonych na nie pieniędzy, a cena przecież nie jest niska. Mam nadzieje , że znajdziecie jakiś złoty środek na OC i wszystko będzie chodzić jak ta lala :)

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boryna

Puść pojedynczo kostki na standardowych ustawieniach (2-3-3-8, czy jakoś tak - albo wszystko na AUTO). Załaduj standardowe ustawienia BIOS-u. Żadnego podkręcania. 200MHz na pamięci. Jeśli każda przejdzie MemTest i GoldMemory, to będzie oznaczać, że w ogóle działają.

Moje przechodzą taki test w DUAL CHANNEL.

Jeśli obie kości przejdą ten test, to spróbuj też każdą osobno na 200MHz przy timingach 2-2-2-8 (3.1-3.2V). Reszta jak w standardowych ustawieniach. Co najwyżej można manipulować tRef.

Jeśli któraś nie pojdzie (a druga tak), to raczej jest to powód do wymiany pamięci... Jeśli nie pójdą obie, to albo masz cholernego pecha (obie skopane, trefny kontroler pamięci), albo coś źle ustawione w systemie.

Ale jak pisałem. Spróbuj jeszcze na forach OCZ. Tamci goście są podobno mocarzami :lol: , ale chyba GoldMemory nie używają :D

W ogóle mam takie przeświadczenie, że na forach panuje przekonanie, że jak MemTest jest stabilny i do tego SuperPi/Prime95 no i 3D Mark, to wszystko jest OK. Ale to totalna BZDURA! MemTest jest dosyć dziurawy i testuje pamięć w sposób raczej sekwencyjny, SuperPi i Prime bardziej testują procesor, bo dostęp do pamięci też mają sekwencyjny (w momencie wyplucia cache'a procesora). 3DMarki to już zupełne nieporozumienie (no chyba, że ktoś chce testować kartę grafiki) - 3DMark wrzuca wszystko prawie wszystko do pamięci karty grafiki i tyle. Część trzyma w pamięci przydzielonej do AGP (czy też teraz PCI-E), ale stamtąd nadal pobiera sekwencyjnie.

GoldMemory (+ zwisy w różnych grach, aplikacjach i samych Windowsach) to jak dotychczas najlepszy test stabilności na pamięci jaki znalazłem.

@cavarr

Co do jakości samych pamięci wypuszczanych przez OCZ... O ile pamięci nie są skopane, to większość użytkoników dochodzi do pułapu 250MHz 2-2-2-x przy 3.3-3.4V (mowa o 3200 VX Gold). Mnie to wystarcza (o ile będzie stabilne działać w GoldMemie). Przepustowość nie będzie tak wielka jak w przypadu kości Samsunga (przy 300MHz), ale będzie to spokojnie rekompensowane mniejszymi opóźnieniami. Nie wspominając o tym, że niektórzy 'pchają' te pamięci na 275MHz przy 2-2-2-x i taki system zjada na śniadanie każde pamięci na kościach Samsunga.

No i OCZ daje wieczystą gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi