Skocz do zawartości
axl2000

Czy Taka Zamiana Da Duzy Skok Wydajnosci?

Rekomendowane odpowiedzi

Komp jest na LGA 775 i mam aktualnie Celerona D 2,66Ghz co czasami chodiz na 3,40Ghz...

czy wymiana na P4 3,2Ghz HT FSB800 1MB da duży skok wydajności ? (narazie nie bede go podkrecal) Chodzi mi o dzialanie systemu + oczywiscie troche gierki by sie przydalo zeby szybciej dzialaly :)

I ile moglbym dostac za tego Celerona ? na 1,28v (standardowo) idzie na 3,40Ghz i dalej nie wiem bo mobo mi nie pozwala, więc potencjał OC ma duzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp jest na LGA 775 i mam aktualnie Celerona D 2,66Ghz co czasami chodiz na 3,40Ghz...

czy wymiana na P4 3,2Ghz HT FSB800 1MB da duży skok wydajności ? (narazie nie bede go podkrecal) Chodzi mi o dzialanie systemu + oczywiscie troche gierki by sie przydalo zeby szybciej dzialaly :)

I ile moglbym dostac za tego Celerona ? na 1,28v (standardowo) idzie na 3,40Ghz i dalej nie wiem bo mobo mi nie pozwala, więc potencjał OC ma duzy :)

1465679[/snapback]

Yhm, będzie duży skok wydajności bo...:

Celeron FSB 533

Pentium FSB 800

P4 mam HT, i masz dodatkowo 1MB Cache! Ja zaminiłbym się już wczoraj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzej roznicy nie bedzie, chyba ze pakujesz rarem cos albo kompresujesz film i jeszcze grasz w gry to wtedy HT daje kopa i widac roznice a jak sie robi jedna rzecz na raz to wcale nie widac takiej roznicy jak celek chodzi na magistrali 200(800) !

a jakie masz mobo ?? i gierki lepiej dzialac czym leprza grafa a nie ze mienisz na pentiuma!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzej roznicy nie bedzie, chyba ze pakujesz rarem cos albo kompresujesz film i jeszcze grasz w gry to wtedy HT daje kopa i widac roznice a jak sie robi jedna rzecz na raz to wcale nie widac takiej roznicy jak celek chodzi na magistrali 200(800) !

a jakie masz mobo ??  i gierki lepiej dzialac czym leprza grafa a nie ze mienisz na pentiuma!

1466511[/snapback]

Wiadomym jest fakt, że Celeron nie jest stworzony do gier, więc na pewno będą lepiej chodziły na Pentiumie - i nie mówcie, że nie, bo sam miałem Celerona i wiem co to za cienki proc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celki w zasadzie spelniaja swoje podstawowe zadanie - dzialaja... windowsa na tym postawisz, worda uruchomisz i pasjansa od czasu do czasu tez uciagnie... ale do gier i multimediow - na twoim miejscu zmienialbym bez wahania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie wymieniaj jeszcze tego proca ponieważ pentiaki niedługo stanieją a mimo wszystko ten celek ma duże możliwości overclockerskie więc różnica nie będzie miażdżąca i sądzę że nie warta dopłaty chociaż nie wiem czy wogóle coś dopłacasz bo mówisz "wymiana". Jezeli to wymiana procek na procek to zmieniaj bez zająknięcia jeżeli dopłata( spora) to bym się poważnie zastanowił no ale decyzja należy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sory ale nie zgodze sie z tym ze celek jest stworzony do tego zeby winda na nim lazila i pasjans!!! bo jesli chodzi o gierki to celek spokojnie wystarczy a gry sie nie przycinaja z powodu procka ale grafiki i to ona stanowi podstawe benchmarkow zreszta nie ma co dyskutowac na ten tem jak ktos chce wydac kase na p4 to wydaje ja np nie mam zamiaru mi tam wystarcza celek co chodzi na 218fsb :) a spewnoscia p4 od celkaD ktory chodzi na magistrali 200 nie jest juz az tak strasnzie szybszy! chyba ze robicie kilka rzeczy na raz to wtedy HT daje wam przewage! a jezeli ktos nie robi kilku rzeczy na raz to nie ma sensu sie pakowac w p4 chyba ze ktos ma taki kaprys albo za duzo kaski:) to moje zdanie!

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celek jest słby i tyle, róznica ci duzo da, miałem na chwile celka 2.53ghz i podziekowąłem, nawet mój 2.8 pentiumek na lga jkest lepzzy od celka z jakies 3.8ghz, a w grach dopiero, roznice poczujesz, ale nei wiem czy nie lepiej a64 by było kupic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak celek chodzi na 133 to jasne ze jest slabszy duzo od pentiuma co ci chodzil na 200 magistrali ale jak celek chodzi na 200 to juz ruznica jest mala:)

ile np. na magistrali 200 standardowej P4 bedzie ktos z was mial w aquamarku3 punktow niech zapoda screena ja tez zapodam i zobaczymy czy w grach jest az tak duzo gorszy :)

magistrala celkaD 200 Vs pentiuma4 na 200 :)

czekam na screena:) albo screena z sandry (cpu benchmark)i cpuz zeby bylo na 100% jasne ze jest magistrala 200 !

tu sa linki do moich screenow! :

http://www.republika.pl/pixel_i/images/Cpum.JPG

http://www.republika.pl/pixel_i/images/Cpua.JPG

http://www.republika.pl/pixel_i/images/aqua3.JPG

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no co do celkow to u mojej laski stoi kompik z celkiem tualatin 1100 na plytce msi ze zintegrowanym gpu (brak agp) winda xp smiga i co najwazniejsze w wormsy i soldata da sie pograc :)

powiem tak do uzytku domowego (nie wypowiadam sie o grach bardziej zawansowanych bo nie mam okazji przetestowac) nadaje sie doskonale

Edytowane przez Tsoushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie celek D na 200fsb niezle chodzi a kosztuje z 250zł a pentiuma sie nie kupi za 250zł :) tylko conajmniej 450 za oem:)

zreszta jak ktos czuje potrzebe i ma kaske zeby kupic,miec p4 to nie ma sie nad czym zastanawiac tylko zakupic p4 :) a dla oszczednych zostaje celek proste;)

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom jak nie bedzie podkrecal to napewno p4 bedzie szybszy:)

Jankes - wynik SUPERPI zalerzy tez od pamieci i to w duzym stopniu:) wiec zrobilem ci aquamarka3 tam masz wynik ile procek uzyskal celekD na magistrali 200(800) :) ale spoko moge zrobic 2005 i zobaczymy jak wypadnie bo jeszcze nie robilem:) na fsb200 to tez zrub aquamarka i 2005 i podaj screena i sie przekonamy jaka roznica jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem to jeszcze raz: jesli sie p4 podkreci w takim stopmniu, jak ty celerona, to bedzie on kopał tyłki prawie wszystkiemu co sie nawinie (oile nie bedzie podkrecone... - w sumie to sie robi troche błędne koło. jesli ktos nie zauwazyl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Males a czy ty wiesz ze ten twoj wynik to wynik grafiki bo 3dmark03 i 05 podaja glowny wynik ktory nalerzy tylko do GRAFIKI a nie procka!!! :] wiec zrub testa i pokaz go tak jak ja pokazalem :)

moj wynik procka to 4213

a golowny pokazany 1582

i grafika taki jak glowny 1582 punkty

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Males a czy ty wiesz ze ten twoj wynik to wynik grafiki bo 3dmark03 i 05 podaja glowny wynik ktory nalerzy tylko do GRAFIKI a nie procka!!! :] wiec zrub testa i pokaz go tak jak ja pokazalem :)

moj wynik procka to 4213

a golowny pokazany 1582

i grafika taki jak glowny 1582  punkty

1468800[/snapback]

kurde sory. troche poje*** mi sie. Ja testowalem w pcmarku. Okienka graficznie strasznie podobne :mur: Sory zwracam chonor. zmeczony juz dzis jestem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja na semtronie nie 2200+ niekreconym o zegarze 1,5ghz mam taki wynik. Wiec moze warto by na amd sie przesiasc...

1468783[/snapback]

Ale pix robil na 3dmarku 2005, a nei w pcmarku 2004 :mur:, jak ty wogule chcesz porownywac wyniki z tych dwoch benchmarkow??? :lol: wlancz 3dmarka 2005 i wtedy bedzie mozna porwnywac wyniki, a nie trzasnales pcmarka2004 i z 3d markiem 2005 porwujesz :lol: ....

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrzcie jeszcze w jego ramy ;) koszta rosną

Imo jak już jest celek D to przy takiej grafice nie ma sensu wymieniać szczegolnie jesli chodzi o gry, gdyby było nawet 10% fpsów więcej to co z tego, ta sama kasa włożona w grafę da większego kopa

p4 na tej płycie nie musie się kręcić specjalnie

A co do historii celafonów to było kilka udanych, nieudane były wszystkie spokrewnione z P4 ot co.. podpowiedz brzmi netburst, druga podpowiedz brzmi cache.

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi