misio129 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 posiadam plyte gigabyte ga-k8n ultra i pamięci Twinmos 2x512 cl 2.5 na kościach Mtec na płycie moge dać max +0,2V i teraz przy próbie podkręcania moge dojść maksymalnie do 217 z czasami 2/3/3/7 chciałbym spróbowaś ustawić wyższe fsb a wiec próbuje coś zrobić z czasami lecz tu zaczyna sie problem, bo moge tylko zmienić wartoś cl na 2 lub 2.5, zmiana na cl3 powoduje reset biosu nawet na 200Mhz, o co chodzi????? pozostałe wartości moge zmieniać dowolnie w biosie lecz nie przynosi to zadnego skutku i dalej mam czasy 3/3/7 nie rozumiem dlaczego nie moge nic zmienic i dlaczego przy gorszym cl bios mi sie resetuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 posiadam plyte gigabyte ga-k8n ultra i pamięci Twinmos 2x512 cl 2.5 na kościach Mtec na płycie moge dać max +0,2V i teraz przy próbie podkręcania moge dojść maksymalnie do 217 z czasami 2/3/3/7 chciałbym spróbowaś ustawić wyższe fsb a wiec próbuje coś zrobić z czasami lecz tu zaczyna sie problem, bo moge tylko zmienić wartoś cl na 2 lub 2.5, zmiana na cl3 powoduje reset biosu nawet na 200Mhz, o co chodzi????? pozostałe wartości moge zmieniać dowolnie w biosie lecz nie przynosi to zadnego skutku i dalej mam czasy 3/3/7 nie rozumiem dlaczego nie moge nic zmienic i dlaczego przy gorszym cl bios mi sie resetuje 1562728[/snapback] Byćmoże masz szczeście trafić na kości winbond w swoich pamięciach, które nie działają na cl3, za to działają na Cl2 nawet powyżej 270 MHz (tylko trzeba im zapodać napięcie 3.5V). Jeżeli 4 ostatnie znaki w ciągu P/N na tych modułach to 1a4t lub aa4t, to na pewo masz winbondy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) końcówka to 11a4 na regulacje timingów pomógl najnowszy bios ale na 217 dalej przekroczyć nie moge :( Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez misio129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...