Skocz do zawartości
kubix_

Pamięci 2x1bg - Które Dobre Do Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Korzystając z okazji, że siostra pojechała do USA chciałbym kupić tam sobie pamięci 2x1GB i stąd moje pytanie do szanownych forumowiczów - jakie pamięci wybrać?

Czytałem że moduły 1-gigowe kręcą się słabiutko ale może ktoś ma jakieś rozeznanie w tym temacie i mógłby coś doradzić?

Czytalem tylko to:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=67762

ale nie wiem czy to są wiarygodne informacje bo według tego co tam pisza to najlepsze sa pamieci crucial ballistix przezemni wogole nie znane moze ktos mial z nimi do czynienia?

znalazlem je tutaj:

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820146549

ale nie wiem czy to są te o których pszą w xtremesystems?

Na koniec dodam że pamieci te beda chodzic na Venice 3000 i MSI Neo2 Platinum Nforce3

Dzieki z gory za odpowiedz i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Cl2 zgadzam sie ale nie wieadomo co one potrafią. Może sie okazac ze nawet 220HTT nie osiagna chyba ze ktos je ma i moze cos powiedziec? A w tych ballistix to 250 jest zapewnione (co prawda cl3). Nie wiem teraz czy lepsze jest wyzsze HTT kosztem poluzowania timingow czy agresywne timingi a male HTT? (Jednym slowem ten Corsair czy Ballistic?)

Jesli ktos wie co to sa za pamieci te ballistic i na jakich kosciach to prosze pisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Cl2 zgadzam sie ale nie wieadomo co one potrafią. Może sie okazac ze nawet 220HTT nie osiagna chyba ze ktos je ma i moze cos powiedziec? A w tych ballistix to 250 jest zapewnione (co prawda cl3). Nie wiem teraz czy lepsze jest wyzsze HTT kosztem poluzowania timingow czy agresywne timingi a male HTT? (Jednym slowem ten Corsair czy Ballistic?)

Jesli ktos wie co to sa za pamieci te ballistic i na jakich kosciach to prosze pisac

1579792[/snapback]

hmm przypuszczam ze nie znajdzie sie tu nikt kto by uzywal 2x1Gb pamieci (lub wiecej) i do tego ja podkrecal :) Trzeba szukac na zagranicznych forach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Ballistiki wyglądają naprawdę nieźle, znalazłem jeszcze 2x1GB OCZ ale dużo droższe i "tylko" PC3500 w tej cenie to raczej nie znajdziesz nic lepszego na PC4000.

Tu są ww OCZ:

http://stores.tomshardware.com/search_tech...851#description

jescze podobno optymalizowane pod intele :blink:

Crucial Technology często robi pamięci na samsungach. Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crucial jest wydzialem Micron Technology. Dziwne by bylo gdyby cos robili na chipach konkurencji. Ale moze o czyms nie wiem  :wink:

1580098[/snapback]

Tak na szybko znalazłem coś takiego:

http://www.computerbase.de/bild/article/245/5/

Może wykorzystują poprostu lepsze kości?

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko znalazłem coś takiego:

1580111[/snapback]

Tak jak myslalem, choc to nie do konca przeczy temu co napisalem. Ale z tego co wiem, obecnie wszystkie modele pamieci sa na Micronach. Czy mozesz podwazyc moje twierdzenie?

Czytałem gdzieś na zagranicznym forum, że te crusial ballistic 1GB są to wyselekcjonowane te pamięci:

1580130[/snapback]

Te pamieci sa na chipach Microna. Sek w tym, ze Micron robi kilka roznych modeli. Sprawdzalem pamieci z koncowka "G" i byly slabe. Te Cruciale o ktorych myslisz sa bodaj na "B" wiec raczej nie bral bym w ciemno bo mozna wdepnac. Trzeba poszukac na forach i wiedziec na ktory model zwracac uwage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myslalem, choc to nie do konca przeczy temu co napisalem. Ale z tego co wiem, obecnie wszystkie modele pamieci sa na Micronach. Czy mozesz podwazyc moje twierdzenie?

Te pamieci sa na chipach Microna. Sek w tym, ze Micron robi kilka roznych modeli. Sprawdzalem pamieci z koncowka "G" i byly slabe. Te Cruciale o ktorych myslisz sa bodaj na "B" wiec raczej nie bral bym w ciemno bo mozna wdepnac. Trzeba poszukac na forach i wiedziec na ktory model zwracac uwage.

1580187[/snapback]

A te crusiale ballistix PC4000 myslisz ze to dobry wybór? Co prawda to cl3 ale chyba narazie lepszej alternatywy nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1580187[/snapback]

Z tego co ja czytałem wynika że Micron robi/robił pamiątki na kostkach Micron'a, Samsunga, Hitachi i Hyundai'a (dane mogą być nieaktualne ale napewno tak było)

Nie wykluczam że obecnie moduły są wytwarzane tylko na Micron'ach, ale wątpie, w końcu to Samsung jest największym producentem chipów do pamięci na świecie.

A z tym że Crucial jest wydziałem Microna się oczywiście zgadzam.

@kubix widziałeś testy pamięci Crucial Ballistix Tracer PC4000 na ocmodshop?

Link:

http://www.ocmodshop.com/ocmodshop.aspx?a=226&p=643

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a tak wogole to ma sens brac 2gb slabych[pc3200] pamieci? Nie lepiej miec 1gb szybkich i z czasem jak stanieja dokupic ? Co ci da 2gb wolnych pamieci , jak kazda gra obecnie leci bardzo komfortowo na 1gb, chyba , ze kupujesz pod katem innych zastosowan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a tak wogole to ma sens brac 2gb slabych[pc3200] pamieci? Nie lepiej miec 1gb szybkich i z czasem jak stanieja dokupic ? Co ci da 2gb wolnych pamieci , jak kazda  gra obecnie leci bardzo komfortowo na 1gb, chyba , ze kupujesz pod katem innych zastosowan.

1580350[/snapback]

Przecież my tu mówimy o pamięciach PC4000 :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja czytałem wynika że Micron robi/robił pamiątki na kostkach Micron'a, Samsunga, Hitachi i Hyundai'a (dane mogą być nieaktualne ale napewno tak było)

Nie wykluczam że obecnie moduły są wytwarzane tylko na Micron'ach, ale wątpie, w końcu to Samsung jest największym producentem chipów do pamięci na świecie.

Link:

1580276[/snapback]

Dzięki bardzo za link ciekawa lektura tylko że:

te w tescie na ocmodshop.com mają dopisek "TRACER" a te na Newegg.com takowego nie mają (nie wiem czy to przeoczenie?)

a poza tym te mają czarne readiatory a te na newegg żółte

więc nie wiem czy to te same są czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link:

1580276[/snapback]

Aha sorry chyba juz skapowalem

Te czarne radiatory z dopiskiem Tracer to najwyższa półka są to pc4000 i chodzą na 2,5Cl

A te z żółtymi radiat. też są pc4000 ale Cl3

Niestety na newegg są tylko te żółte ale poczekam jeszcze siora wraca na końcu września także może się jeszcze pojawią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajna recka, tylko to nie takie pamieci! Interesuja tu moduly po 1GB, a recenzja mowi o pamieciach 512MB na modul. 1GB moga byc na innych kosciach i zapewne inaczej beda sie krecily wiec nie sugerowalbym sie nimi i nie bral jako punktu odniesienia.

Z modulow 1GB Crucial ma tylko to:

http://www.crucial.com/store/partspecs.Asp...BL2KIT12864Z503

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm przypuszczam ze nie znajdzie sie tu nikt kto by uzywal 2x1Gb pamieci (lub wiecej) i do tego ja podkrecal :) Trzeba szukac na zagranicznych forach..

1579942[/snapback]

ZOnk. Ja używam. PDP, Podkręcić je można przy defaultowych timingach 2-5-3-2-2 heh, o 8 czy 9 MHz :P

tyr:

2GB nawet wolniejszej w timingi pamieci, jest stukroć lepsze (dwukroć :P) od 1GB. taka prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajna recka, tylko to nie takie pamieci! Interesuja tu moduly po 1GB, a recenzja mowi o pamieciach 512MB na modul. 1GB moga byc na innych kosciach i zapewne inaczej beda sie krecily wiec nie sugerowalbym sie nimi i nie bral jako punktu odniesienia.

Z modulow 1GB Crucial ma tylko to:

1580472[/snapback]

Racja nie zwróciłem uwagi na to że w teście użyto modułów po 512MB i założyłem że są to 2x 1GB.

Ten link dałem w ramach poszerzania horyzontów a nie jako punkt odniesienia ponieważ w zlinkowanym teście wykorzystano pamięci Ballistix Tracer które są dużo droższe od zwykłych Ballistix PC4000 i mają CL=2.5

kubix napisał że pamięci Crucial Ballistix są mu wogóle nieznane i pomyślałem że jak przejży test na który się natknąłem (mimo iz nie są to takie same pamięci) to pomoże mu to w decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy miał ktoś może do czynienia z jakimikolwiek pamieciami tej firmy (crusial) i mógłby coś na ten temat powiedzieć bo w Polsce to one chyba nie są znane?

są jeszcze te patrioty:

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820220045

co prawda 3200 ale cl2 nie wiem czy polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja nie zwróciłem uwagi na to że w teście użyto modułów po 512MB i założyłem że są to 2x 1GB.

Ten link dałem w ramach poszerzania horyzontów a nie jako punkt odniesienia ponieważ w zlinkowanym teście wykorzystano pamięci Ballistix Tracer które są dużo droższe od zwykłych Ballistix PC4000 i mają CL=2.5

kubix napisał że pamięci Crucial Ballistix są mu wogóle nieznane i pomyślałem że jak przejży test na który się natknąłem (mimo iz nie są to takie same pamięci) to pomoże mu to w decyzji.

1580631[/snapback]

No te pamieci wygladaja bardzo fajnie, choc w starciu z TCCD nie ma rewelacji, a co garsza niestety nie ma ich w modulach o pojemnosci 1GB ma kostke.

A czy miał ktoś może do czynienia z jakimikolwiek pamieciami tej firmy (crusial) i mógłby coś na ten temat powiedzieć bo w Polsce to one chyba nie są znane?

są jeszcze te patrioty:

1581141[/snapback]

Kolega pmp juz napisal wyze,j a i ja kilkukrotnie tez pisalem w innych topicach bo mialem te pamieci. Podkrecaja sie max o 10MHz i zupelnie sie nie skaluja od napiecia i timingow. Te pamieci sa na Infineonach. Mialem, oddalem i wole 4xTCCD

Tylko trzej producenci chipow robia w tej chwili (i chyba nie beda robic juz nowych) kostki o upakowaniu pozwalajacym budowac 1GB na 1 kostce:

-Infineon BE-5

-Micron - koncowki nie pamietam dokladnie, ale tu sa 2 wersje i chyba to B i C (a nie G jak wspomnialem, bo G ma upakowanie 16x32 na kostke)

-Samsung UCCC

Warte uwagi sa tylko Microny. Infineon chodzi nie wiecej jak 210MHz (testowalem moduly Infineona i PDP na Infineonach), bawilem sie tez Samsungiem (240MHz 3-4-4 max) i tymi slabszymi Micronami. Tych co pakuja na Ballistix nie mialem przyjemnosci meczyc.

Jesli ktos ma inne dane mogace uzupelnic/poprawic moj post prosze o wyrazenie opinii.

EDIT:

Zdaje sie, ze Micron robi jeszcze wiecej tych pamieci niz myslalem. Sa tez z koncowka "D"

Dołączona grafika

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No te pamieci wygladaja bardzo fajnie, choc w starciu z TCCD nie ma rewelacji, a co garsza niestety nie ma ich w modulach o pojemnosci 1GB ma kostke.

Kolega pmp juz napisal wyze,j a i ja kilkukrotnie tez pisalem w innych topicach bo mialem te pamieci. Podkrecaja sie max o 10MHz i zupelnie sie nie skaluja od napiecia i timingow. Te pamieci sa na Infineonach. Mialem, oddalem i wole 4xTCCD

Tylko trzej producenci chipow robia w tej chwili (i chyba nie beda robic juz nowych) kostki o upakowaniu pozwalajacym budowac 1GB na 1 kostce:

-Infineon BE-5

-Micron - koncowki nie pamietam dokladnie, ale tu sa 2 wersje i chyba to B i C (a nie G jak wspomnialem, bo G ma upakowanie 16x32 na kostke)

-Samsung UCCC

Warte uwagi sa tylko Microny. Infineon chodzi nie wiecej jak 210MHz (testowalem moduly Infineona i PDP na Infineonach), bawilem sie tez Samsungiem (240MHz 3-4-4 max) i tymi slabszymi Micronami. Tych co pakuja na Ballistix nie mialem przyjemnosci meczyc.

Jesli ktos ma inne dane mogace uzupelnic/poprawic moj post prosze o wyrazenie opinii.

EDIT:

Zdaje sie, ze Micron robi jeszcze wiecej tych pamieci niz myslalem. Sa tez z koncowka "D"

Dołączona grafika

1581286[/snapback]

według tej wczesniejszej rozpiski:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=67762

istnieją pamięci crusial ballistic tracer o pojemności 2x1Gb (te cl2,5) tylko nigdzie ich nie moge znależć

a te samsungi TCCD 4x512 to jakiej firmy polecacie na newegg.com?

bo już sam nie wiem co wybrać :-)

i czy TCCDx4 pójdzie 1T?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy TCCDx4 pójdzie 1T?

Nie pójdzie raczej, AndyN testuje właśnie 4x512 Geil Ultrax (tccd)

takie wyniki (wstępne):

Kolejne ustawienie:

2,5-4-3-7 1T @ 250 @ 2,7 Vmem

Nawet nie zabootował. Zawisł na samym początku wydając odgłosy: biiiiiiip-cisza-biiiiiiip-cisza-biiiiiiip-.... 

Więc o 1T można raczej zapomnieć

ps. kubix nie cytuj obrazków.

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pójdzie raczej, AndyN testuje właśnie 4x512 Geil Ultrax (tccd)

takie wyniki (wstępne):

Kolejne ustawienie:

2,5-4-3-7 1T @ 250 @ 2,7 Vmem

Nawet nie zabootował. Zawisł na samym początku wydając odgłosy: biiiiiiip-cisza-biiiiiiip-cisza-biiiiiiip-.... 

Więc o 1T można raczej zapomnieć

(...)
To prawda, jestem w trakcie testów. Link do całego testu: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=147020

Zawsze można zakupić 4*512 na TCCD  :D  Ja tak mam obecnie i mogę sobie na FSB 260 jechać przy 2,5-3-3-7

(...) Mialem, oddalem i wole 4xTCCD(...)

Luks, Lancer, zajrzyjcie do mojego testu i podzielcie się stabilnymi ustawieniami, plissss. Mam duży problem żeby znaleźć stabilne ustawienia powyżej htt 250 :?

Bardzo proszę, zajrzyjcie tam

Luks, Ty 4x512 masz na Intelu, tak? Qrczę, trochę inna bajka :(

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada na to, ze kit Crucial Ballistix Tracer 2GB faktycznie ciezko znalezc. Jest tylko wersja Crucial Ballistix 2GB kit, ale z tego co wyczytalem, Tracer rozni sie dodaniem jakichs badziewnych diodek. Zgadzacie sie ze mna, czy cos przegapilem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada na to, ze kit Crucial Ballistix Tracer 2GB faktycznie ciezko znalezc. Jest tylko wersja Crucial Ballistix 2GB kit, ale z tego co wyczytalem, Tracer rozni sie dodaniem jakichs badziewnych diodek. Zgadzacie sie ze mna, czy cos przegapilem?

1582210[/snapback]

Tu są te wszystkie ballistiki

http://www.crucial.com/ballistix/store/listmodule.asp

i faktycznie tez czytalem ze TRACERY się różnią tylko kosmetyką a kości te same

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze edytuj posty, a nie walisz jeden pod drugim.

Tu są te wszystkie ballistiki

http://www.crucial.com/ballistix/store/listmodule.asp

Po drugie juz o tym pisalem.

2GB Tracer najwidocznie wypadl z oferty Cruciala.

Po trzecie te Mushkiny sa na Infineonach. Nie tkne nawet kijem tego co na tych ukladach. Wszystko co ma timingi 2-3-2-5 jest na BE-5, choc cena dobra to kreci sie slabiej od Microna.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pogubiłem się już troche a więc mam pytanie:czy te pamięci to są te same jak te z Newegg(pomijając fakt że te pierwsze to 2X1GB a te drugie 1X1GB)??

I jeszcze jedno,kupował ktoś może w Newegg =i czy wysyłają towar bez problemu do Polski

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi