Kagan Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 (edytowane) SIEMKA ALL. Ostatnio pare osób (w tym ja) zainteresowało się p4 505... więc piszcie wszystko co o nim wiecie!!! :D czekam na wasze odpowiedzi. pozdro p.s. prośba do moderów o przylepienie topicu! Edytowane 25 Sierpnia 2005 przez Kagan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuMineQ Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 szyna 533mhz, mnożnik 20, gniazdo LGA775, brak HT (jest na fsb200-chyba :P) w modelu J dodatkowo bit NX, w modelu 506j obsługa 64bit. Chyba tyle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 szyna 533mhz, mnożnik 20, gniazdo LGA775, brak HT (jest na fsb200-chyba :P) w modelu J dodatkowo bit NX, w modelu 506j obsługa 64bit. Chyba tyle :D 1613067[/snapback] co to jest ten bit nx?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuMineQ Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 chroni przed pewnymi rodzajami wirusów, zapobiega zapchaniu pamięci jeżeli dobrze pamiętam. A co do procka jeżeli tylko ktoś ma okazje kupić egzemplarz który wkręca sie na szyne 200 to na jego miejscu brałbym z pocałowaniem ręki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 chroni przed pewnymi rodzajami wirusów, zapobiega zapchaniu pamięci jeżeli dobrze pamiętam. A co do procka jeżeli tylko ktoś ma okazje kupić egzemplarz który wkręca sie na szyne 200 to na jego miejscu brałbym z pocałowaniem ręki 1613244[/snapback] tylko jaka będzie dobra pod niego płyta z jakichs tanszych:D?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zależy jaką cenę masz na myśli. Ja np. na swoją nie narzekam. Ma sporo opcji do O/C, bardzo stabilna - jeszcze nie miałem żadnej zwiechy. Cena w Proline: 295 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zależy jaką cenę masz na myśli. Ja np. na swoją nie narzekam. Ma sporo opcji do O/C, bardzo stabilna - jeszcze nie miałem żadnej zwiechy. Cena w Proline: 1614039[/snapback]a podkręcałeś już swojego p4?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 proc który nie ma FIZYCZNIE HT NIE BEDZIE GO MIAL!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Ja swojego P4 podkręciłem tak dla małego testu na 3,9 GHz. Wszystko było stabilnie przeszedł SuperPI 16MB. Dalej już nie kręciłem, bo miałem kiepskie chłodzenie (BOX COOLER). PS. Ostatnio dowiedziałem się, że mam najlepszy steppnig do O/C - chodzi oczywiście o E0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 tak? pisalem juz o tym w innym temacie mialem taki procesor i po przekrosczeniu szyny 200 HT bylo aczkolwiek widzialem procki ktore po tym zabiegu dalej HT nie mialy:) co do podkrecania to 230 max szyne mialem i full stable dalej nie probowalem duzo mniej sie grzeje niz seria na szynie 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 (edytowane) proc który nie ma FIZYCZNIE HT NIE BEDZIE GO MIAL!! 1614135[/snapback] skąd wiesz..... najlepszym sposobem na dowiedzenie sie tego jest zakup tego proca....może ktoś go ma i sie wypowie?? to dziwna sprawa... na jednym działa na drugim nie... :blink: Edytowane 25 Sierpnia 2005 przez Kagan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 ale proc, który ma fizycznie HT, ale zablokowane, i sie go odblokuje, to bedzie miał kwestia tylko czy wsztstkie 505/505J/506J mają HT, czy tylko jakieś szczęśliwe egzemplarze serie (ew. prosze o podawanie serii, w których sie udało odpalić HT) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 co juz powiedzialem to chyba tylko niektore bede mialy taka mozliwosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Mam 505j i póki co daje się podkręcić na 3380MHz. Szyna na 169MHz. Podniesienie do 170 konczy się natychmiastową zwiechą systemu. Mam wrażenie że to problem z pamięcią, póki co testuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Mam 505j i póki co daje się podkręcić na 3380MHz. Szyna na 169MHz. Podniesienie do 170 konczy się natychmiastową zwiechą systemu. Mam wrażenie że to problem z pamięcią, póki co testuje. 1618907[/snapback] 1. Te twoje Hynix'y to 400MHz?? Jeżeli nawet nie to nie wydaje mi się, żeby pamiątki padały. 2. Zwiększałeś napięcie na procku? Jeżeli nie to nie znacznie podnieś. 3. Jak nie podnosiłeś napięcia RAM'u to możesz troszkę podnieść. 4. Jak powyższe czynności nie pomogą, to poluzuj timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Już skorygowałem podpis. Rzecz dotyczy pierwszego konfigu. Co ciekawe zmieniałem dzielniki, przez co pamięć miała dużo mniejsze taktowanie, ale efekt był identyczny. Zredukuje jeszcze CL,RAS itp moze to cos zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Już skorygowałem podpis. Rzecz dotyczy pierwszego konfigu. Co ciekawe zmieniałem dzielniki, przez co pamięć miała dużo mniejsze taktowanie, ale efekt był identyczny. Zredukuje jeszcze CL,RAS itp moze to cos zmieni. 1618995[/snapback] A HT działa ci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 HT nie daje znaku życia :) Może na 200MHz, ale póki ci nie dane mi było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Po różnych testach okazuje się że mój procek (P4 505J) ma zablokowaną górną granicę FSB. Na 169MHz*20 chodzi idelanie, jeden MHz więcej i zwiecha taka że tylko reset cmosa pomaga. Bez obciążenia temperatura 28-32 st. w zależności czy mam zamkniętą obudowę (cooler Pentagram CU120+na 1200 obr.) przy stresie 55st. max. Wygląda że spokojnie wytrzymał by więcej. Potwierdza to tezę że nowe procki z serii "J" to dobry materiał do podkręcania, byle by nie miały zabezpieczeń takich jak w tym procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 a dodawałeś mu do vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Dodawałem, ale niewiele. z 1.37 na 1.5V. Nie wiem jak wysoko mogę podnieść napięcie żeby nie uszkodzić procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Dodawałem, ale niewiele. z 1.37 na 1.5V. Nie wiem jak wysoko mogę podnieść napięcie żeby nie uszkodzić procka. 1635059[/snapback] siema. 1,5v jest bezpieczne jeśli masz dobre temperaturki, na 1,55 tez bedzie działał, ja miałem swoją celine i szla z 1,325 na 1,65 także spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Sorry że odkopuje topik, ale czemu nikt nie kupuje tego proca? Jest to chyba najlepszy wybór cena/jakość na s775, ofkoz jeśli ktoś koniecznie już musi/chce brać intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 noi kreci sie jak zloto:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 prosze wiecej dowodów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 obecnie screenow juz nie posiadam wiec musisz mi uwierzyc na slowo ale ze zrobieniem szyny ponad 200 nie mial absolutnie rzadnych problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 a co z tajemniczym HT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 jest napisane nieco wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 (edytowane) Więc to HT to przypadek? a jak wypada porównanie 505/505j/506 vs. Celeron D ? wiekszy cache i... i blokada fsb ? 0o Edytowane 30 Września 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 p4 505j wypadl w moich oczach duzo lepiej niz celeron d 2,66 czyli o takim samym zegarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...