Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Mam problem, kupiłem dysk S-Ata II Samsung 200GB i nie mogę go zainstalować. Mam płytę Abit NF7-S v2.0 i dysk Seagate Barracuda 7200.7 Ata 100, Do tego dvd. Mam tak podłączone: dysk pod jedną taśmę jako master, dvd pod drugą chyba też jako master. Nowy dysk podłączyłem pod S-ata oznaczone jako 1. W biosie obsługa S-Ata włączona. Włączam windowsa wyskakuje zainstaluj nowy sprzęt: kontroler Raid. Zaistalowałem. Wszedłem na strone Abita i ściągnąłem SiliconImage 3112 SATA Driver v1.0.0.50. Zaistalowałem. Restart systemu i nic. Nie widzi dysku, nawet w biosie. Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows. Pomocy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 ABIT NF7 nie obsłubuje sata-2, więc czego sie spodziewałeś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itheon Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Sata II jest chyba zgodny wstecz więc brak obsługi przez płytke nie ma nic do rzeczy. Wejdz w narzędzia administracyjne (musisz to włączyć we właściwościach menu start) => zarządzanie komputerem => zarządzanie dyskiem i zobacz czy tam widzi dysk. Spróbuj może uaktualnić bios płyty wraz z biosem kontrolera sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Pokazuje mi się tam dysk ale jak wchodzę w właściwości to nic nie jest aktywne i nie ma żadnych danych bios mam najnowszy i sterowniki do sata chyba też. Zauważyłem że jak włączam kompa to na samym początku na tym pierwszym ekranie jak wykrywa sprzęt na chwile wyskakuje coś takiego: Primary IDE channel no 80 conductors cable installed a później dalej normalnie już leci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Mam takiego glupie pytanko. Mianowice czy utworzyles na tym dysku partycje i sfomatowales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 nie, bo mi go nie widzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Zarządzanie komputerem --> zarządzanie dyskami zapodaj z tego screnna. Przypuszczam że jest tam ten dyski tylko że nie masz na nim partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Z tego co czytalem we wczesniejszych postach to ci go widzi w systemie, a w moj komputer bedzie ci go widzial jesli zrobisz na nim partycje. Partycje zrobisz wchodzac Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami. No i tam musisz utworzyc partycje i sformatowac, tylko uwazaj na swoj stary dysk zeby tam sobie nie pokasowac partycji i go nie sformatowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 A może tak jak ma XP bez żadnego service packa to nie ma o czym gadać .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Jak nie ma to najbezpieczniejszym wyjsciem bedzie pojscie z dyskiem i zgrzewka browara do kumpla co sie lepiej zna na kompach i niech on zrobi partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 A masz zworkę włożoną? Jak nie to może być to. Skoro twoja płyta nie obsługuje SATA2 to wkładasz zworkę, która robi z dysku zwykłe SATA. Niektóre płyty inaczej nie widzą dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 (edytowane) A więc tak: - jak daje Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami to mi wyświetla tylko jeden dysk - mam SP1 - zworka jest ale też jest nie było - wynik taki sam Jak nie ma to najbezpieczniejszym wyjsciem bedzie pojscie z dyskiem i zgrzewka browara do kumpla co sie lepiej zna na kompach i niech on zrobi partycje.- Mieszkam na zadupiu i nikt u mnie w okolicy sie nie zna a tymbardziej nie wie co to S-ata EDIT dobra dałem [gluteus maximus] :wink: - jak daje Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami - trzeba przesunąć pasek w dół z dyskami :mur: :mur: :mur: Edytowane 28 Listopada 2005 przez Eta Liama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Mówiłem że on tam jest a TY nie widzisz! :wink: ale lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Wiem, że mizerna to pomoc ale może w tych tematach coś znajdziesz. Ogólnie to forum jest równie bardzo przydatne co tweak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itheon Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Jak tam ci widzi to bierzesz lewym myszy na dysku i utwórz partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...