Skocz do zawartości
Eta Liama

Pomocy - Nie Wykrywa Mi Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, kupiłem dysk S-Ata II Samsung 200GB i nie mogę go zainstalować. Mam płytę Abit NF7-S v2.0 i dysk Seagate Barracuda 7200.7 Ata 100, Do tego dvd. Mam tak podłączone: dysk pod jedną taśmę jako master, dvd pod drugą chyba też jako master. Nowy dysk podłączyłem pod S-ata oznaczone jako 1. W biosie obsługa S-Ata włączona. Włączam windowsa wyskakuje zainstaluj nowy sprzęt: kontroler Raid. Zaistalowałem. Wszedłem na strone Abita i ściągnąłem SiliconImage 3112 SATA Driver v1.0.0.50. Zaistalowałem. Restart systemu i nic. Nie widzi dysku, nawet w biosie.

Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows.

Pomocy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sata II jest chyba zgodny wstecz więc brak obsługi przez płytke nie ma nic do rzeczy.

Wejdz w narzędzia administracyjne (musisz to włączyć we właściwościach menu start) => zarządzanie komputerem => zarządzanie dyskiem i zobacz czy tam widzi dysk.

Spróbuj może uaktualnić bios płyty wraz z biosem kontrolera sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuje mi się tam dysk ale jak wchodzę w właściwości to nic nie jest aktywne i nie ma żadnych danych

bios mam najnowszy i sterowniki do sata chyba też.

Zauważyłem że jak włączam kompa to na samym początku na tym pierwszym ekranie jak wykrywa sprzęt na chwile wyskakuje coś takiego:

Primary IDE channel no 80 conductors cable installed

a później dalej normalnie już leci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytalem we wczesniejszych postach to ci go widzi w systemie, a w moj komputer bedzie ci go widzial jesli zrobisz na nim partycje. Partycje zrobisz wchodzac Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami. No i tam musisz utworzyc partycje i sformatowac, tylko uwazaj na swoj stary dysk zeby tam sobie nie pokasowac partycji i go nie sformatowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

- jak daje Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami to mi wyświetla tylko jeden dysk

- mam SP1

- zworka jest ale też jest nie było - wynik taki sam

Jak nie ma to najbezpieczniejszym wyjsciem bedzie pojscie z dyskiem i zgrzewka browara do kumpla co sie lepiej zna na kompach i niech on zrobi partycje.

- Mieszkam na zadupiu i nikt u mnie w okolicy sie nie zna a tymbardziej nie wie co to S-ata

EDIT dobra dałem [gluteus maximus] :wink:

- jak daje Panel sterowania->Narzedzia administracyjne->Zarzadzanie komputerem->Magazyn->Zarzadznie dyskami - trzeba przesunąć pasek w dół z dyskami :mur: :mur: :mur:

post-103680-1133207117_thumb.jpg

post-103680-1133207131_thumb.jpg

post-103680-1133207143_thumb.jpg

Edytowane przez Eta Liama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi