k3fir Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 witam... nie otrzymałem odp na mojego poprzedniego posta więc spróbuje inaczej.. mam problem z udostępnieniem internetu w win xp sp2. (dwa kompy skrosowaną skrętką + jeden do radiówki połączony) czy da się to udostępnić bez większych problemów żeby necik śmigał na dwóch kompach (i jeden i drugi to win xp)? jest możliwość może ustawienia na drugim kompie takiego samego MACa jak w radiówce? jakt tak to jak to zrobić? bo wydaje mi się że moja sieć radiowa jest zabezpieczona przed udostępnianiem w jakiś sposób a jestem w sytuacji że musiałbym neta mieć i na tym drugim kompie... winroute nie użyję boi nie wiem jak skonfigurować... prawdopodobnie nie da się go skonfigurować bo jest jakieś zabezpieczenie w mojej sieci.. próbowałem już wszystkiego ale to dalej nie chodzi... dodam jeszcze że radiówka pobiera przez DHCP pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Proponuję: 1. http://forum.purepc.pl/index.php?act=boardrules 2. http://forum.purepc.pl/index.php?act=Search 3. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=97725 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 radiowka nie ma tu nic do rzeczy a ze nie chodzi necik? lol bylo juz takich problemow tysiace troszke poszukaj MACa tez nie ma co zmieniac bo on do twojego problemu nic nie ma :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Podczepię się pod temat, ma ktoś jakiś sposób jak udostępnić skaner w XP SP2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Jeżeli to wszystko nie ma nic wspólnego to może mi wreszcie ktoś pomoże z tym netem a nie tylko: to nie to nie to nie.. wszyscy mówią że było a ja szukam i nic... w tym poście od ulissesa nie potrafie sobie dać rady z konfiguracją pulpitu zdalnego... ehh problem przez kolejny tydzień nie rozwiązany... chciałbym aby jakiś człowiek dobrej duszy się zainteresował i mi pomógł no... :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 jesli dobrze rozumie to potrzebny jest ci switch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Możesz to rozwiązać przez udostępnianie połączenia internetowego w WinXP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) Da sie to podzielic bez problemu. (na poczatku chyba cie zle zrozumialem) na tym co ma radiowke udostepniasz to polaczenie i na sieciowce wpisz ip 192.168.0.1 i maske 255.255.255.0 na drugim dajesz brame 192.168.0.1 i adres ip automatycznie Edytowane 8 Grudnia 2005 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 (edytowane) niestety nie da sie podzielić tego ponieważ moja radiówka jest zabezpieczona Maciem z sieciówki radiowej więc jak udostępnie neta na LAN w WinXP to mi sie rozłącza albo nie działa net radiowy.. no i w tym właśnie problem jest... zdalnym pulpitem to jest tragedia bo mi wtedy oba kompy mielą długo i wogóle nie da sie tego używać... winroutem nie idzie... jeszcze jakieś propozycje?? please help.... PS: a co do tych sieciówek to mam IPki tak poustawiane.. wszystko chodzi....LAN śmiga .. radio też... tylko jak udostępnie radio do LANu przez XP to radio nie chodzi :/ Edytowane 8 Grudnia 2005 przez k3fir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Ty masz jedną sieciówkę czy dwie? Jak jedną to musisz sobie zakombinować drugą i będzie po kłopocie :-), żadnych zabaw z MAC ani nic z tych rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 najlepiej pokaz screena z polaczen sieciowych...bo tak sie nie dogadamy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Napiszę jeszcze jak rozwiązałem identyczną sprawę u mojego znajomego (tyle, że komp + laptop + radiówka). W kompie siedziały 2 karty sieciowe, do jednej wpięta radiówka, do drugiej NIESKROSOWANY (dziwne, ale działało) kabel z drugiej strony wpięty do laptopa. Na komputerze stacjonarnym połączenie z siecią lokalną radiówki było udostępnione. Bez wpisywania jakichkolwiek IP i MACów na lapie pojawiło się momentalnie udostępnione połączenie lokalne ze stacjonarnego i necik od razu śmigał :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 tak w jednym kompie mam dwie sieciówki: - D-link DWL-520+ radiówka - VIA VT Rhine III LAN w drugim mam VIA VT Rhine III LAN.. jeżeli próbuje w Windowsie zrobić udostępnienie internetu, to da sie tylko jak rozłącze sie z siecią bezprzewodową..wtedy można udostępnić neta ale oczywiście nie ma podłączonej sieci bezprzewodowej, czyli wygląda to tak jakby moja radiowa sieć była blokowana jakoś przed udostępnianiem jej na jakikolwiek inny komp.. a jeżeli jestem połączony z jakąkolwiek siecią radiową to ta sieć nie chodzi...a sieciówka LAN jest ustawiana na DHCP automatycznie.. może to wina jakichś IPków? Bo czasami przy próbie udostępnienia internetu wyskakuje że "karta sieciowa LAN zostanie automatycznie ustawiona na numer ip: 192.168.0.1 itd itp" a potem włączanie jest na niej "automatycznie uzyskaj nr IP" chociaż ta karta LAN ma ustawione przecież te IP bo je wpisywałem żeby mi LAN chodził na tym krosie.. dodam jeszcze że radiówka pobiera IP automatycznie przez DHCP.. już nie mam siły.. dałem załącznik ze screenem tak w jednym kompie mam dwie sieciówki: - D-link DWL-520+ radiówka - VIA VT Rhine III LAN w drugim mam VIA VT Rhine III LAN.. jeżeli próbuje w Windowsie zrobić udostępnienie internetu, to da sie tylko jak rozłącze sie z siecią bezprzewodową..wtedy można udostępnić neta ale oczywiście nie ma podłączonej sieci bezprzewodowej, czyli wygląda to tak jakby moja radiowa sieć była blokowana jakoś przed udostępnianiem jej na jakikolwiek inny komp.. a jeżeli jestem połączony z jakąkolwiek siecią radiową to ta sieć nie chodzi...a sieciówka LAN jest ustawiana na DHCP automatycznie.. może to wina jakichś IPków? Bo czasami przy próbie udostępnienia internetu wyskakuje że "karta sieciowa LAN zostanie automatycznie ustawiona na numer ip: 192.168.0.1 itd itp" a potem włączanie jest na niej "automatycznie uzyskaj nr IP" chociaż ta karta LAN ma ustawione przecież te IP bo je wpisywałem żeby mi LAN chodził na tym krosie.. dodam jeszcze że radiówka pobiera IP automatycznie przez DHCP.. już nie mam siły... może na maila dam załączniki bo tutaj coś nie chcą wchodzić.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 1. Wyłącz firewall na połączeniu lokalnym - jest zbędny. 2. Wyłącz Udostępnienie plików i drukarek w połączeniu bezprzewodowym. Ono może powodować problemy i blokowanie sieci. 3. W obydwu połączeniach wyłącz "harmonogram pakietów QoS" (lub coś na ten styl). 4. Na obydwu kompach ustaw IP dla LAN ręcznie. Pozwól na ustawienie 192.168.0.1 na 1 kompie. 5. Kabel komp-komp powinien być krosowany, a nie prosty. W przypadku powyższym laptop ma automatyczną detekcję i przełączanie - na PC to nie przejdzie. Powyższe rady oparte są na ustawieniach mojej sieci i działają ok. Obydwa kompy WinXP SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 :-| wywala: "Podczas włączania udostępniania połączenia internetowego wystąpił błąd. Nie można włączyć usługi Udostępnianie połączenia internetowego. Połączenie przez sieć lokalną LAN jest już skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP." Zrobiłem to co kazałeś.... Kabel jest przecież skrosowany...nic nie pomogło.. i mam dwa kompy jednego z netem XP SP2, a drugiego który czeka na neta Z XP bez SP. jeżeli próbuję to samo w połączeniach sieciowych zrobić w przypadku karty sieciowej LAN to da się tylko jak kabel jest odłączony, i wtedy zawiesza się połączenie sieci bezprzewodowej. a ten komunikat co napisałęm na początku wyskakuje jak PPM klikam na właściwościach połączenia sieci bezprzewodowej i tam próbuję włączyć udostępnianie... pomocy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 z jakiej klasy posiadasz IP od neta 192.168.0.1 ?? jezeli tak to wylacz bezprzewodowe , wlacz lokalne. udostepnij radiowke poprzez wlasciwosci .... potem na kablu zrobi sie ip 192.168.0.1 zmien je na 192.168.1.1 i wlacz wtedy WIFi mam nadzieje ze pomoze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) z jakiej klasy posiadasz IP od neta 192.168.0.1 ?? jezeli tak to wylacz bezprzewodowe , wlacz lokalne. udostepnij radiowke poprzez wlasciwosci .... potem na kablu zrobi sie ip 192.168.0.1 zmien je na 192.168.1.1 i wlacz wtedy WIFi mam nadzieje ze pomoze ... tak ip mam przez dhcp na radiowce i jest 192.168.0.67. stary jeseś wielki. widac ze sie znasz na rzeczy. polaczenie udostepnione chodzi dzieki twojemu sposobowi jak to ugryzc, ale niestety nie ma ciagle neta na tym drugim kompie. napiszcie mi dokladnie jak skonfigurowac te sieciowki z LANu. wiem ze ip na tym kompie gdzie jest radiówka ma być teraz 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2 ale co z bramami? serwerami dns? bo coś na tym drugim kompie chyba sie o dns pluje bo wyskakuje : internet explorer nie mógł otworzyć strony wyszukiwania, a gg sie nie łączy :/ prosze napiszcie mi konfiguracje tych sieciówek. bede wdzieczny.. dodam ze na radiowce w ustawieniach pisze serwer dns 192.168.0.100 o i pojawiłą mi sie na tym drugim kompie brama internetowa.. to chyba dobrze? no ale neta na tym kompie jak nie było tak nie ma... Edytowane 11 Grudnia 2005 przez k3fir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 na drugim kompie ustaw adres ip : 192.168.1.2 , maske samo ci wstawi , brame : 192.168.1.1, dns wpisz 192.168.1.1 ajezeli by nie dzialalo to daj 192.168.0.100 a jak nie to sprobuj pare dns'ow 212.85.112.37 213.25.47.166 216.93.164.222 194.204.159.1 194.204.152.34 212.191.132.126 212.2.96.51 212.2.96.52 213.158.194.1 213.158.193.38 194.9.223.79 213.184.16.1 212.51.192.2 153.19.208.2 153.19.208.8 153.19.0.50 212.85.112.37 dns2.home.pl. 213.25.47.166 dns3.home.pl. 216.93.164.222 dns.tpsa.pl. - dns.tpnet.pl. 194.204.159.1 dns2.tpsa.pl. - dns2.tpnet.pl. 194.204.152.34 dns4.tpsa.pl. - dns4.tpnet.pl. 212.191.132.126 plusmx1.polkomtel.com.pl. 212.2.96.51 plusmx2.polkomtel.com.pl. 212.2.96.52 ns1.eranet.pl. 213.158.194.1 ns2.eranet.pl. 213.158.193.38 dns.idea.pl. 194.9.223.79 dart.man.olsztyn.pl. 213.184.16.1 dns.man.lodz.pl 212.51.192.2 ns1.ds.pg.gda.pl. - jurand.ds.pg.gda.pl. 153.19.208.2 ns2.ds.pg.gda.pl. - piorun.ds.pg.gda.pl. 153.19.208.8 dns1.task.gda.pl. 153.19.0.50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3fir Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 chodzi :) stary naprawde jesteś the best... dzieki jeszcze raz dzieki... 2 tygodnie sie meczyłem i nikt mi nie potrafił pomóc.. jesteś wielki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 nom nie ma sprawy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Witam, mam pytanie do Qby :) Mam identyczny problem jak poprzedni kolega! I probuje zrobic tak jak mowiles ale nie skutkuje :( Mam przez lacze radiowe WiFi udostepnione internet od kolegi! Mam: IP 192.168.1.101 maska: 255.255.255.0 brama domyslna 192.168.1.1 DNS 192.168.10.1 a przy komputerze siostry mam sieciowke zwykla i podlaczylem sie do niej przez skrosowany kabel. Co mam zrobic zeby udostepnic to łącze?? Probowalem tak jak mowisz ale jak wylacze bezprzewodowa to juz na zwyklym lanie nie moge udostepnic radiowki bo nie ma takiej opcji w ogole :( Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 TTy nie musisz wyłączać połączenia bezprzewodowego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 U mnie nie dizala :( Kompy juz sie widza ale net nie rusza... pojawila sie na MOIM kompie brama internetowa, udostepnilem na LANie polaczenie internetowe WiFi tez chodzi i net jest ale tam nie ma u siostry :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 do Blade moze DNSy u siostry nie wpisane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Wpiasne takie same DNSy jak mam na sieci ktora mam z kolega co udostepnia mi neta... nie wiem co zrobic jeszcze :( raz jak sie podlaczylem to pokazalo wszystkie kompy z sieci naszej a potem to tylko (caly czas teraz) pokazuje mojego kompa tylko :( A NETA JAK NIE BYLO TAK NIE MA :( :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 ty masz win xp pro i chcesz udostępnic z niego neta ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 noo z SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) 1. klikasz na polaczenie od WiFi i tam dajesz udostępnianie 2. Wyłącz wszystkie windowsowskie zapory i inne firewalle jak masz zainstalowane. 3. sprawdz czy idą pingi do kompa twojej siostry i czy od niego do ciebie. 4. jezeli nie idą to znaczy ze masz albo walniete sieciowki albo kabel zle zarobiony. 5.jezeli idą to wina moze byc w konfiguracji kompa towjej siostry... 6. ustaw jej ip 192.168.0.2, maske 255.255.255.0, brame 192.168.0.1, dns 192.168.0.1 albo któyś zlisty wyżej 7.jezeli nadal nie dziala sprobuj sciagnac kerio winroute moze ono rozwiąże twój problem Edytowane 23 Grudnia 2005 przez qba89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Problem jest w tym ze w WiFie nie ma opcji udostepniania :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Problem jest w tym ze w WiFie nie ma opcji udostepniania :( we wlasciowsciach polaczenia dajesz zaawansowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...