Skocz do zawartości
gret-fu

Palit Geforce 6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam karte Palita GeForce 6600 i chialbym ja podkrecic po odblokowaniu zegarow pamieci i cpu mam nastepujace wskazniki 300/400 podkrecajac ja do 370/480 i odpleni testu wszystko chodz dobrze nie ma artefaktow wiec chem ja krecic dalej dajac wskaznik dla pamieci 490 wykonuje test i wyskakuje mi okno ze nie mozna zapisac tych zmian Oo mozna to jakos odblokowac?

Btw czestotliwosci 300/400 jak na gf 6600 to chyba nie sa za duze

Aha bym zapomnial karta jest podlaczona pod wejscie Agp 8x. Niewiem ale moze to ma cos wspolnego?

Edytowane przez gret-fu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gret-fu napisał(a):

Czy ilosc ram w mojim przypadku 256 moze wplywac na podkrecanie ?karta sie potkreca tylko do 500 mhz wiecej nie idzie Oo czy to jest mozliwe?

Moze miec bo czesto na kartach low i midle end jak montowana jest wieksza ilosc pamieci to sa to pamieci o wyzszym czasie dostepu co powoduje ze pamieci beda pracowaly z teoretcznie mniejszymi taktowaniami. Np. na kartach z 128MB montowane sa pamieci 3,6ns a na kartach 256MB sa to pamieci 4ns lub nawet 5ns.

Suma sumarum wieksza ilosc pamieci w takich kartach jest niepotrzebna bo przydaje sie w wyzszch rozdzielczosciach i przy FSAA/AF a takie parametry sa niegrwalne na kartach tego pokroju wiec wieksza ilosc pamieci jest zbyteczna. Sprzedawanie kart tego pokroju z wieksza iloscia pamieci to tzw. belkot marketingowy. Dziala to na niedoinformowanych ludzi, ktorzy potem chwala sie ze maja np. GF6200 256MB ale zapominaja ze karta ma 64bit'owa szyne itd. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtakim razie co moglbym zrobic z moim geforcem moze dodatkowe radiatory na pamieci a moze pokombinowac cos z biosem niukrywam ze chiabym uzyskac 600 mhz dla pamieci :P heh wiem ze to nie realne ale co tam. Moglby ktos doradzic co mozna z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wylicytowałem takiego palita za mniej niż 300 zł zobaczymy jak przyjdzie.

Zapowiada się ciężko bo widziałem że ma pamięci Elixira i brakuje mu dodatkowego zasilania, co nie wróży nic dobrego, Gdyby więc ktoś widział przepisy na v-moda tej karty to proszę o linka.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkryłem coś:

mianowicie karta palita jest poza chłodzeniem i pamięciami identyczna jak

GeForce 6600 Ultra/1760 TV/DVI 128MB (AGP) od Gainwarda :!: :!:

Jeśli znajdę moda na Gainwarda to i u nas będzie można go zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo No wkoncu cos sie zaczyna :D

Myslisz ze ten mod moze cos dac bo mi sie wydaje ze te pamieci to totalne crap sa i nic z nimi sie nie da zrobic :(

Ale jak by zadzialalo to napisz tutaj ja tez chetnie skorzystam. :D

A ona nie ma czasem takich samych pamieci?

Edytowane przez gret-fu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedobre wieści. Dostałem Palita w poniedziałek, karta ma taką przypadłość, że po wejściu w tryb 3D resetuje kompa, lub wywala niebieski ekran.

Co by się długo nie wywodzić koleś od którego kupiłem kartęjużmi zwrócił całą kasę :D i mu ją osyłam.

Kupię sobie Galaxy GE z pamiątkami 2ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke odswieze ten temat.

Posiadam identyczna karte tj. Palit 6600 128 MB x8 agp. Nominalne taktowanie to 300 procesor i 400 dla pamieci . Pamieci to Exlixiry 5ns.

Maksymalne podkrecenie udalo mi sie zrobic na 420/470. Czy jest szansa na podwyzszenie taktowania? Probowalem wgrywac biosy od wielu innych kart zeby podnies napiecie na rdzeniu , jednak na zadnej karta nei chciala poprawnie dzialac.

Czy macie jakies pomysly co z tym zrobic, czy moze ta karta nie jest wcale podatna na o/c ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - sprzedać póki można. Też żeś wziął kartę - na co ci te 256 mb? Przecież 128 ma lepiej zorganizowane pamięci (lepszy czas dostępu). Nie ważna jest ilość pamięci w kartach z tej półki, ważne jest to jak są zorganizowane (firma, taktowanie - im wyższe tym lepiej, czas dostępu - im krótszy tym lepiej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam GeForce 6600 Turbo Force Edition ale od GigaByte. Częstotliwość taktowania układu mam na 460, a częstotliwość taktowania pamięci 694 po podkreceniu. Nie są to chyba dobre wyniki na jak na Turbo Force. Jak zwiększyc te parametry? Czy pamięć RAM ma znaczenie w podkrecaniu? Mam tylko 256 mb... Procesor Athlon XP 2400 +. Proszę o pomoc, będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi