Jackass_Ass Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam :) Mam bardzo dziwny problem. W moim kompie mieszka sobie selekcik Venice 3000+ który chodzi na 2800Mhz przy 1,45v (1,475v BIOS). I chodził sobie ładnie na takim taktowaniu. Ale: dzisiaj zmieniłem blok z homemade na Nuka 2 i przemieściłem pompkę pod zasilacz. I nastąpił tzw. zonk: procek w żaden sposób nie chce pracowac na 2,8Ghz! Przy napięciach do 1,45v włącznie Prime wywala max po 1 minucie. Przy napięciach powyżej 1,45 następuje zwiecha po max. 15 sek. Pompka CWU 25W, znajdująca się ok. 10cm od procka, generuje spore pole elektromagnetyczne (obraz na monitorze się trzęsie) Czy może to być powód że procek traci stabilność? Nie podejrzewam żeby zmiana bloku to spowodowała, jako że max temp. w stresie to 37c. Pomocy :) Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Jackass_Ass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 masz ihsa?? jak masz to go sciągnij. Chociaz z tego co wyczytałęm na forum pipanol-pl po zdieciu ihsa ma gorzej z o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Temat o zdejmowaniu IHS został założony przeze mnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam :) Mam bardzo dziwny problem. W moim kompie mieszka sobie selekcik Venice 3000+ który chodzi na 2800Mhz przy 1,45v (1,475v BIOS). I chodził sobie ładnie na takim taktowaniu. Ale: dzisiaj zmieniłem blok z homemade na Nuka 2 i przemieściłem pompkę pod zasilacz. I nastąpił tzw. zonk: procek w żaden sposób nie chce pracowac na 2,8Ghz! Przy napięciach do 1,45v włącznie Prime wywala max po 1 minucie. Przy napięciach powyżej 1,45 następuje zwiecha po max. 15 sek. Pompka CWU 25W, znajdująca się ok. 10cm od procka, generuje spore pole elektromagnetyczne (obraz na monitorze się trzęsie) Czy może to być powód że procek traci stabilność? Nie podejrzewam żeby zmiana bloku to spowodowała, jako że max temp. w stresie to 37c. Pomocy :) Najprawdopodobniej źle założyłeś bloczek :] więc pokombinuj z jego dociskiem Temat o zdejmowaniu IHS został założony przeze mnie ;) i co jesteś dumny z tego, że aż chciałeś się tym pochwalić :lol2: edit. nie lukałem tego tematu, ale widze że masz już zdjętego ihsa :razz: Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Najprawdopodobniej źle założyłeś bloczek :] więc pokombinuj z jego dociskiemMęczę go już 2h. Zdjąłem sprężynki, założyłem sprężynki, dałem 3 różne pasty, zakładałem kilka razy. Nic nie pomogło. i co jesteś dumny z tego, że aż chciałeś się tym pochwalić :lol2:Jakbyś pomyślał chwilę, to pewnie byś załapał ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 A może CWU wpływa negatywnie na zasilacz albo przetwornicę na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 A może CWU wpływa negatywnie na zasilacz albo przetwornicę na mobo.Właśnie o tym myślałem, możesz to rozwinąć? Czy jest sens izolować pompkę za pomocą jakiejś obudowy z blachy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 zobaczmiernikiem czy Ci vcore nie spada pod obciazeniem, moze to przez to pole................ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Najprawdopodobniej źle założyłeś bloczek :] więc pokombinuj z jego dociskiem i co jesteś dumny z tego, że aż chciałeś się tym pochwalić :lol2: edit. nie lukałem tego tematu, ale widze że masz już zdjętego ihsa :razz: Ale na tym forum niektórzy są dokuczliwi.... po prostu biedni ludzie.. jacyś pokrzywdzeni przez los chyba.... zakompleksieni.... sorry za OT naprawde przepraszam za ot ale widząc tego posta nie mogłem się powstrzymać.... kolejne %??? :( Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez 05_03_1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Najprawdopodobniej to wina pompki.. bardzo mozliwe ze wraca cos na zaslanie z pompki (tak jak mowi BENITO) na co wskazywalyby "robaczki" na monitorze.. nie ma co izolowac fizycznie pompki a jakos "odseparowac" ja na zasilaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Odizoluj pompkę, ide się ciupnąć, że skoro moniek się trzęsie to moski dostają ostro w tyłek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) pompka generuje zmienne pole magnetyczne wiec jesli mobo znajduje sie w dostatecznie bliskiej odlegosci moga powstawac smieci w sciezkach plyty, niekoniecznie w sekcji zasilania, ksztalt, grubosc, sciezek i ich dlugosc jest bardzo skrupulatnie dobierana (sciezka moze pelnic w zaleznosci od ksztalu role cewki albo kondesatora ) jakiekolwiek wieksze zaklocenie na tej lini moze powodwac niestabilnosci, sprobuj zrobic jakis ekran dla pompy albo ja po prostu uziem Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 a z czego się robi ekrany elekteromagnetyczne?? tektura czy ołów?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) profesjonalenie z olowiu poniewaz posiada mala przenikalnosc elektromagnetyczna jednak praktycznie jest za drogi wiec stosuje sie dowolne metale ktore posiadaja polaczenie z potencjalem zerowym - przynajmniej tak mi sie wydaje Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ghost_dog Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 ...sproboj zrobic jakis ekran dla pompy albo ja po prostu uziemto uziemienie pompy spowoduje ze nie bedzie emitowac takiego pola elektromagnetycznego??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 jesli obudowa jest z metalu i posiada bolec uziemiajacy to pole powinno w znaczacej mierze wygasnac na obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 a z czego się robi ekrany elekteromagnetyczne?? tektura czy ołów??No chyba z tektury raczej nie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Witam ponownie. Pompka jest uziemiona :( A vcore nie mam jak zmierzyc, pompka i węże odcinają dostęp do sekcji zasilania. Natomiast w/g CPU-Z skok idle-stres to ok. 0,03v. Hmm, nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale pompka jest podłączona pod zasilacz przez przekaźnik ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Witam ponownie. Pompka jest uziemiona :( A vcore nie mam jak zmierzyc, pompka i węże odcinają dostęp do sekcji zasilania. Natomiast w/g CPU-Z skok idle-stres to ok. 0,03v. Hmm, nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale pompka jest podłączona pod zasilacz przez przekaźnik ... nie ma - przekaźnik z definicji "izoluje" 2 obwody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Jackass_Ass, spróbuj może "na chwilkę" wstawić kawał (uziemionej z np. psu) blachy (np. ze starego zasilacza) pomiędzy pompę a cpu. Jeśli pomoże choć troszkę - wiesz gdzie szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) można spróbować z owinięciem pompy uziemioną folią aluminiową? :unsure: w sumie nie powinna sie dobrze uziemiona pompa sama ekranować? nie znam się na tym - to jest pytanie ;) Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Pekaok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 hehe a ano mi spadlo oc po zdjeciu blachy ale jush idzie do mnie power-x :D i zobaczymy jak bedzie czy bedzie to samo .. aa ekranowac mozesz nawet za pomoca aluminiowej blachy moim zdaniem jest to najtansze .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Jeśli chodzi o ten ołów to stosowanie go ma sen tylko przy bardzo silnym promieniowaniu EM, co w tym przypadku nie ma miejsca, więc proponuje tak jak już koledzy pisali, jakiś kawał blachy z przewodnika elektrycznego i będzie dostatecznie dobrze ekranowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...