baban Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Witam, Od jakiegoś miesiąca mam eheim'a 1048 i rezerwuar innovateka do niego. Jednak ostatnio sama z siebie zaczęła strasznie pierdzieć ;x nie mam pojęcia czemu -> otworzyłem pompę, wszystko jeszcze raz ustawiłem (wirnik itp) i odpaliłem w układzie - układ się odpowietrzył, ale pompka sra niemiłosiernie... Dodam że pompę odpalałem zanurzoną we wiadrze odłączoną z układu - w ogóle jej nie było słychać. Jednak po podłączeniu to tragedia.... Fota zrobiona przed chwilą: http://dump.gtareview.com/DSC00953.JPG Odrzucam opory bo wszystko grało przez miesiąc ;( Możliwe że zabawa taśmą teflonową pomoże, ale nie wiem w jakich przypadkach się ją stosuje -> w sytuacji wyciszenia lekkiego pierdzenia, czy w pozbywaniu się totalnego koncertu szmerów itp ;x;> Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Ten problem był juz raz omawiany na forum w temacie wc Andyn'a. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2088384 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) No fajnie, ale AndyN'owi eheim zaczął terkotać po 2 latach, a nie po miesiącu (sic!) Miazga82 -> w podanym przez Ciebie temacie AndyN piszę ,że modowany wirnik pomógł. Wie ktoś gdzie takie wirnik kupić ^^ ? I znając życie, wymiana tego kawałku plastiku to koszt rzędu 40pln eh ;E Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o Chciałem dorwać AndyN'a na gg ale nie ma go ;. Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; P Edytowane 17 Maja 2006 przez baban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 No fajnie, ale AndyN'owi eheim zaczął terkotać po 2 latach, a nie po miesiącu (sic!) Miazga82 -> w podanym przez Ciebie temacie AndyN piszę ,że modowany wirnik pomógł. Wie ktoś gdzie takie wirnik kupić ^^ ? I znając życie, wymiana tego kawałku plastiku to koszt rzędu 40pln eh ;E Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o Chciałem dorwać AndyN'a na gg ale nie ma go ;. Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; P w temacie AndyN pisze tez skad dorwac wirnik pc-tuning.pl jest dystrybutorem alphacool ktory sprzedaje te wirniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Miazga82 -> w podanym przez Ciebie temacie AndyN piszę ,że modowany wirnik pomógł. Wie ktoś gdzie takie wirnik kupić ^^ ? I znając życie, wymiana tego kawałku plastiku to koszt rzędu 40pln eh ;E35 zł plus przesyłka ;) Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o (...) Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; PChyba cały czas w jedną stronę się obraca. Wirnik modowany i taśma ma to samo zadanie. Spróbuj najpierw odpowietrzyć pompkę, później spróbuj teflon a na końcu wymień wirnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Taśma teflonowa pomogła - w og ole pompy nie słyszę ; D tu link po niemiecku dla potomnych (hyhy) http://www.stud.uni-hannover.de/~angho/com...c_wak_eheim.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Taśma teflonowa pomogła - w og ole pompy nie słyszę ; D tu link po niemiecku dla potomnych (hyhy) http://www.stud.uni-hannover.de/~angho/com...c_wak_eheim.htmI jak mod się sprawdza? Moja się właśnie zapowietrzyła :? Już nie mam z nią siły. Czas na nowy egzemplarz :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) c.w.u. ;) Edytowane 22 Maja 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 c.w.u. ;)Za dużo by było przeróbek. I rez byłby już niepotrzebny baban Te gumki znajdujące się na obu końcach ośki. Gdy rozkręcasz pompkę i wyjmujesz wirnik to one zostają na swoich miejscach czy wychodzą razem z ośką? By u mnie bez problemu wwychodzą :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Za dużo by było przeróbek. I rez byłby już niepotrzebny C.W.U zero przerobek, wkręcasz króćce 1/2" i dajesz do układu. Przy c.o owszem trzeba nagwintować, lub wkleic króćće. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 C.W.U zero przerobek, wkręcasz króćce 1/2" i dajesz do układu. (...)Miałem na myśli przeróbki mojego WC ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 no to moze lainga pod 12V, albo tą z alphacoola, CP701? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) AndyN -> modzik sprawuje się wyśmienicie. Tak w ogóle to myślę, że ten moddowany wirnik od alphcoola nie spełnia swojej roli w 100%. Spróbuj na starym wirniku teflonówki. Wystarczy że wirnik jest nałożony na oś z minimalnym luzem i pod oporem układu terkocze. Dzisiaj wytłumiłem drgania gumowymi podkładkami (dorwę aparat to fotkę strzelę) i pompy nie słyszę ;> c.w.u. moim zdaniem do estetycznych nie należą ;x ale to rzecz gustu - są przecież ciche... Te gumowe nasadki ciężko dość wychodzą (bez ośki), ale w końcu wyłażą (po odpowiednim grzebaniu w pompie ;x) ;o Edytowane 22 Maja 2006 przez baban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 nie ma ktos na zbyciu oski do pompki ? (tego ceramicznego "patyczka") moj niestety sie popsuł jak ktos kupowal np caly wirnik z oska a potrzebowal tylko wirnika czy tym podobne bede wdzieczny jak tanio odsprzeda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...