Skocz do zawartości
baban

Pierdzący Eheim 1048

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś miesiąca mam eheim'a 1048 i rezerwuar innovateka do niego. Jednak ostatnio sama z siebie zaczęła strasznie pierdzieć ;x nie mam pojęcia czemu -> otworzyłem pompę, wszystko jeszcze raz ustawiłem (wirnik itp) i odpaliłem w układzie - układ się odpowietrzył, ale pompka sra niemiłosiernie... Dodam że pompę odpalałem zanurzoną we wiadrze odłączoną z układu - w ogóle jej nie było słychać. Jednak po podłączeniu to tragedia.... Fota zrobiona przed chwilą:

http://dump.gtareview.com/DSC00953.JPG

Odrzucam opory bo wszystko grało przez miesiąc ;( Możliwe że zabawa taśmą teflonową pomoże, ale nie wiem w jakich przypadkach się ją stosuje -> w sytuacji wyciszenia lekkiego pierdzenia, czy w pozbywaniu się totalnego koncertu szmerów itp ;x;> Dzięki z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie, ale AndyN'owi eheim zaczął terkotać po 2 latach, a nie po miesiącu (sic!)

Miazga82 -> w podanym przez Ciebie temacie AndyN piszę ,że modowany wirnik pomógł. Wie ktoś gdzie takie wirnik kupić ^^ ? I znając życie, wymiana tego kawałku plastiku to koszt rzędu 40pln eh ;E

Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o Chciałem dorwać AndyN'a na gg ale nie ma go ;. Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; P

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie, ale AndyN'owi eheim zaczął terkotać po 2 latach, a nie po miesiącu (sic!)

Miazga82 -> w podanym przez Ciebie temacie AndyN piszę ,że modowany wirnik pomógł. Wie ktoś gdzie takie wirnik kupić ^^ ? I znając życie, wymiana tego kawałku plastiku to koszt rzędu 40pln eh ;E

Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o Chciałem dorwać AndyN'a na gg ale nie ma go ;. Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; P

w temacie AndyN pisze tez skad dorwac wirnik

pc-tuning.pl jest dystrybutorem alphacool ktory sprzedaje te wirniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 zł plus przesyłka ;)

Aha i ten -> wirnik w pompie obraca się w jedną stronę, czy raz w jedną, a potem w drugą stronę? Jeśli to drugie to zmodowany wirnik rzeczywiście pomoże ;o (...) Myślę, że ten zmodowany wirnik i użycie taśmy teflonowej ma na celu unieruchomienie wirnika na ośce ;x więc może spróbować jakoś inaczej to zrobić? ; > jeszcze jutro spróbuję poszukać po sklepach taśmy teflonowej, jak nie to jakoś to zrobię ; P

Chyba cały czas w jedną stronę się obraca.

Wirnik modowany i taśma ma to samo zadanie.

Spróbuj najpierw odpowietrzyć pompkę, później spróbuj teflon a na końcu wymień wirnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma teflonowa pomogła - w og ole pompy nie słyszę ; D tu link po niemiecku dla potomnych (hyhy) http://www.stud.uni-hannover.de/~angho/com...c_wak_eheim.htm

I jak mod się sprawdza? Moja się właśnie zapowietrzyła :? Już nie mam z nią siły. Czas na nowy egzemplarz :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.w.u. ;)

Za dużo by było przeróbek. I rez byłby już niepotrzebny

baban

Te gumki znajdujące się na obu końcach ośki. Gdy rozkręcasz pompkę i wyjmujesz wirnik to one zostają na swoich miejscach czy wychodzą razem z ośką? By u mnie bez problemu wwychodzą :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Za dużo by było przeróbek. I rez byłby już niepotrzebny

C.W.U zero przerobek, wkręcasz króćce 1/2" i dajesz do układu.

Przy c.o owszem trzeba nagwintować, lub wkleic króćće.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN -> modzik sprawuje się wyśmienicie. Tak w ogóle to myślę, że ten moddowany wirnik od alphcoola nie spełnia swojej roli w 100%. Spróbuj na starym wirniku teflonówki. Wystarczy że wirnik jest nałożony na oś z minimalnym luzem i pod oporem układu terkocze.

Dzisiaj wytłumiłem drgania gumowymi podkładkami (dorwę aparat to fotkę strzelę) i pompy nie słyszę ;> c.w.u. moim zdaniem do estetycznych nie należą ;x ale to rzecz gustu - są przecież ciche...

Te gumowe nasadki ciężko dość wychodzą (bez ośki), ale w końcu wyłażą (po odpowiednim grzebaniu w pompie ;x) ;o

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma ktos na zbyciu oski do pompki ?

(tego ceramicznego "patyczka")

moj niestety sie popsuł

jak ktos kupowal np caly wirnik z oska a potrzebowal tylko wirnika czy tym podobne bede wdzieczny jak tanio odsprzeda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi