Skocz do zawartości
SETHH1

Jak Wygiąć Rurki Heat Pipe Nie Uszkadzając Ich?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Muszę przerobić ten http://mcs.pc.pl/produkt1038.html radiator, żeby heat pipe były pod kątem prostym względem radiatora(tego z którego wychodzą)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z bezpiecznym zginaniem takich rurek, bo zastanawiam się, czy je podgrzać czy może wygiąć na jakiejś rurce nie podnosząc temperatury :?

Bardzo będę wdzięczny za wszelkie rady, bo jak coś sknocę to jestem sporo w plecy :-|

pozdrawiam serdecznie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Muszę przerobić ten http://mcs.pc.pl/produkt1038.html radiator, żeby heat pipe były pod kątem prostym względem radiatora(tego z którego wychodzą)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z bezpiecznym zginaniem takich rurek, bo zastanawiam się, czy je podgrzać czy może wygiąć na jakiejś rurce nie podnosząc temperatury :?

Bardzo będę wdzięczny za wszelkie rady, bo jak coś sknocę to jestem sporo w plecy :-|

pozdrawiam serdecznie B)

podnoszenie temperatury nie wiele da

miedź jest miękka - wygina sie nie peka :) (kat prosty czyli 90* od powierzchni bloczka GPU ?? :) ) spokojnie możesz wygniać na zimno :)

przerobiłem już troche HP (łącznie 14szt :P ) i ich wytrzymałosć jest zadziwiajaca :) tylko szybko sie robia wgnioty i nieładnie wyglada :)

1 nawet pochechał z młotka - spłaszczyła sie ale nadal trzyma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerobiłem już troche HP (łącznie 14szt :P ) i ich wytrzymałosć jest zadziwiajaca :) tylko szybko sie robia wgnioty i nieładnie wyglada :)

1 nawet pochechał z młotka - spłaszczyła sie ale nadal trzyma :D

THX Chemik16 trochę mnie uspokoiłeś :D

Gdzie miałeś okazję przerobić tyle HP? na co trzeba uważać?, trochę martwi mnie, ten mogący ulotnić się gaz :?

Chodzi własnie o kąt prosty od gpu :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że możesz spokojnie wyginać bo patrząc na heat pipe w pasywnym zestawie zalmana to sa one tam nieźle wygiete więc nic im sie raczej nie stanie jak delikatnie i powoli jest powyginasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm

Nie chodzi o Zalmana tylko o Aerocool VM-102 http://mcs.pc.pl/produkt1038.html , zamiast grafę ma chłodziś chipset w DFI :lol2:

Może jutro już będę miał i się pobawię :blink:

pozdro

Pytałeś o gięcie rurek heatpipe, o gięciu rurek odpisałem, następnym razem pomyśl, zanim pololkujesz.

co za różnica ?? i tak sa zprasowane i tak icon_smile3.gif

Pochodzisz na fizykę to będziesz wiedział, co innego wyginać prostą rurkę, a co innego już wygiętą (większe prawdopodobieństwo, że pęknie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałeś o gięcie rurek heatpipe, o gięciu rurek odpisałem, następnym razem pomyśl, zanim pololkujesz.

Pochodzisz na fizykę to będziesz wiedział, co innego wyginać prostą rurkę, a co innego już wygiętą (większe prawdopodobieństwo, że pęknie).

a jakie 6 rurek myslisz wyginałem ?? :) (2 do prostego a reszta do 90*)

http://allegro.pl/item102680414_coolery_av...wszystkim_.html

:)

ale bez młoteczka sie nie obyło :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartolomius źle mnie zrozumiałes , nie lolowałem, tylko nie chciałem żeby ktoś sugerował się zalmanem, bo vm-102 ma trochę inną budowę;

Zawsze się cieszę jak ktoś stara się pomóc B)

Właśnie dostałem w łapki Aerocoola i ukształtowałem go w 90% bez problemu, na resztę muszę poczekać aż Dfi wróci z gwarancji i będę mógł przerobić podstawkę na chipset :razz:

Wielkie THX Panowie za pomoc B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartolomius źle mnie zrozumiałes , nie lolowałem, tylko nie chciałem żeby ktoś sugerował się zalmanem, bo vm-102 ma trochę inną budowę;

Zawsze się cieszę jak ktoś stara się pomóc B)

Właśnie dostałem w łapki Aerocoola i ukształtowałem go w 90% bez problemu, na resztę muszę poczekać aż Dfi wróci z gwarancji i będę mógł przerobić podstawkę na chipset :razz:

Wielkie THX Panowie za pomoc B)

Spoko spoko, w końcu Aerocool (nie jestem pewien) i Evercool mają rurki średnicy 6 mm, a Zalman 5 mm. Moze stad biorą się problemy. Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dziś paczkę z ZM80C-HP. Rurka ma dokładnie 5 mm średnicy. Zakładam ten radiator na mostek, więc chciałem wygiąć ciepłowód pod kątem 90°. Od razu nastawiłem się na kupno HP od Borga, ale przed wydaniem 25 zeta postanowiłem trochę pokombinować. Było ciężko, ale sie udało 8) Na zgięciu, już przy mniej więcej 45° porobiły się małe pęknięcia, ale wydaje mi się, że popękała tylko zewnętrzna złota warstwa. Rurka działa i ładnie przewodzi ciepło (wkładałem do szklanki z gorącą wodą i od razu radiator na drugim końcu robi się ciepły).

Wyginałem w ręku, ostrożnie i bardzo powoli. Rurka na prostym odcinku jest bardzo miękka i bez problemu można ją dowolnie wyginać. Problemy zaczynają się na zgięciu i tu trzeba uważać.

Jak tylko znajdę więcej czasu i jakiś serwer to wrzucę fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rurka (a konkretniej puszka z dezodorantem :wink: ) nie zdała egzaminu, bo ciepłowód trzeba zginać powoli, cały czas delikatnie podginając ręką miejsca które zaczynają się łamać. Wyginając na puszcze / rurce nie masz takiego wyczucia. Ciężko to opisać, ale w moim przypadku pomogła odrobina cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podgrzewac nie radze cisnienie szybko rosnie do wartosci grozącej rozerwaniem rurki....

Tez robiłem Heat pipe kiedys i mierzyłem cisnienie a gaz to była mieszanina propanu i butanu to przy 70C miałem 11 Atm... a by wygiać rurke trzeba znacznie większej temperatury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podgrzewac nie radze cisnienie szybko rosnie do wartosci grozącej rozerwaniem rurki....

Że co? Jestem po imprezie i może nie kumam... 8O

Tez robiłem Heat pipe kiedys i mierzyłem cisnienie a gaz to była mieszanina propanu i butanu to przy 70C miałem 11 Atm... a by wygiać rurke trzeba znacznie większej temperatury...

Aby wygiąć rurkę nie trzeba wogóle żadnej temperatury, jest bardzo miękka (z wyjątkiem zgięcia) i bez problemu daje się wyginać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, ale o czym wy mówicie, przecież te rurki służą do transportu ciepła. Wpada koleżka i wypisuje sobie jakieś teorie - co to ma do wyginania i użytkowania ciepłowodów? Nikt tu chyba nie ma zamiaru ich wkładać do pieca... EOT.

EDIT: obiecane fotki:

Dołączona grafika

Mniej więcej przy takim kącie zaczęły tworzyć się pęknięcia.

Dołączona grafika

Tak to wygląda z bliska...

Dołączona grafika

...a taki jest efekt końcowy.

Czeka mnie jeszcze sporo zabawy z mocowaniem na mostek, poza tym mam sporo pomysłów i sam nie wiem do końca co zrobię. Tak czy inaczej chyba skuszę się na HP od Borga i dam znać jak wypada na tle tego z zestawu Zalmana.

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi