THEJAJO Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) Do tej pory udało mi sie znaleźć takie modele: AeroCool Spiral Galaxies --- 3DXtreme, Club Overclocker, Overclockers Online, Hi-Techreviews. Newance Triplecone --- Realitynet.pl, JET-PC.COM, DriverHeaven.net, Hardware-Mods-Reviews-Multigaming Clan. Sharkoon Silvation --- hslab.pl, PCArena.pl. Silverstone TJ06 --- A True Review, Dev Hardware, Bjorn3d.com, The Tech Report, Dan's Data. Thermaltake Xaser Circle --- Gadget Life. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosze o dorzucenie. :) Będę starał się uprgrad'owć temat w miare możliwości. ;) PZDR. Edytowane 12 Września 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Bardzo przydatny temat :) chyba pomogłeś mi znaleźć nową obudowę. Jak znajdę jakieś obudowy to wyśle Ci przez PM. Wielki PLUS i piwo dla Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 hmm a co kiedy mambo ma chlodzenie pasywne z cieplowodami ? Na rynku coraz wiecej takich plyt sie pokaze a nawet teraz jest w czym wybierac i jak wtedy ma byc cieplo transportowane ? Przy wyborze takiej obudowy trzeba sie zastanowic na plyta glowna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Tego typu obudowy maja swoje wady i zalety. Trzeba zwrocic uwage na rozmieszczenie odp. podzespolow na MoBo jak i rowniez gniazdek takich jak SATA, zasilanie oraz na dlugosc kabla zasilacza. Ja posiadam ASUSa A7N8X-E Deluxe oraz NeoTEC V4200 i porownujac rozmieszczenie moich podzespolow oraz dl. kabla zasilajacego od zasilacza do recenzji: http://www.realitynet.pl/e107_plugins/cont...php?content.164 (mam identyczny zasilacz) wyszlo mi ze pasuje idealnie a nawet bardziej. Recenzja dotyczy tylko jednej z wymienionych Case'ow ale tu chodzi akurat o wnetrze ktore sa identyczne we wszystkich. Mnie to rozwiazanie sie bardzo podoba i przemawia za nim wiele zalet chocby naturalne wykorzystanie wlasciwosci wedrowania ciepla czy montowanie HDD. Jesli bede kupowal kolejna obudowe bedzie to z pewnoscia tego typu jak w/w. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Mnie to rozwiazanie sie bardzo podoba i przemawia za nim wiele zalet chocby naturalne wykorzystanie wlasciwosci wedrowania cieplaNaturalnie ciepło leci do góry - w ATX leci do góry, prosto do wentylatora wyciągającego, no i oczywiście zasilacza. W pseudoBTX musisz mieć tunel, ciepło nie poleci do góry bo je blokuje karta graficzna - zyskujesz jedynie na chłodzeniu karty graficznej - więc niestety, rozwiązanie nie jest najlepsze. Dodatkowo, wentylator w zasilaczu o wiele skuteczniej obniża temp niż wentylator wyciągający na tylnej ściance... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Lista budek BTX z Komputronika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Naturalnie ciepło leci do góry - w ATX leci do góry, prosto do wentylatora wyciągającego, no i oczywiście zasilacza. W pseudoBTX musisz mieć tunel, ciepło nie poleci do góry bo je blokuje karta graficzna - zyskujesz jedynie na chłodzeniu karty graficznej - więc niestety, rozwiązanie nie jest najlepsze. Dodatkowo, wentylator w zasilaczu o wiele skuteczniej obniża temp niż wentylator wyciągający na tylnej ściance... Zgadzam sie ale w w/w obudowach tylni cooler jest rowniez 120stka i nie stoja mu na przeszkodzie podzespoly PSU tak jak to jest w przypadku mojego. Posiadam Tt Tower 112 aktualnie z Fanderkiem 92 - calosc znajduje sie tuz pod PSU. Powietrze potrzebne do schlodzenia CPU zasysane jest z przodu (przechodzi przez HDD, potem gafike) i naturalnie jest cieplejsze - 2176683[/snapback] Lista budek BTX z Komputronika Wielkie dzX. :D edit: Przyjrzalem sie lepiej tym budka i zeby wlozyc BTX trzeba jakis Kit kupic. Zastanawiam sie jak wtedy podpiac zwykla MoBo ATX tak jak to jest w tych na samej gorze. Watpliwosci sa stad ze po zalozeniu Kit'u MoBo jest po tej samej stronie. Trzeba by podzespoly przelutowac. ;) Edytowane 12 Czerwca 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Z tego co wyczytałem zasilacz ma za zadanie "zbierać" ciepło z dysków i karty graficznej ,więc powinien mieć raczej 2 wentylatory - 1 na dole a 2 do wyciągania poowietrza prawda ??W przypadku 1 wentyla jest to mniej korzystna opcja.Mam racje ?? Thejajo Przecież podałeś linka ,gdzie gościu bez problemów włożył płyte głowna do budy i nie mial żadnych problemów ,więc co mówisz że trzeba będzie przelutować podzespoły ? Ktoś ma już jakoś bude BTX ? Bo się zastanawiam cały czas miedzy jakimś BTX a chiefteckiem LBX. Co tu brać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Z tego co wyczytałem zasilacz ma za zadanie "zbierać" ciepło z dysków i karty graficznej ,więc powinien mieć raczej 2 wentylatory - 1 na dole a 2 do wyciągania poowietrza prawda ??W przypadku 1 wentyla jest to mniej korzystna opcja.Mam racje ??Dwie 80 badz jedna 120. To zle? Thejajo Przecież podałeś linka ,gdzie gościu bez problemów włożył płyte głowna do budy i nie mial żadnych problemów ,więc co mówisz że trzeba będzie przelutować podzespoły ? Tak, podalem linka. Tylko zwroc uwage z ktorej strony dostajesz sie do Tt X Circe czy Sharkoon Silvation a z ktorej do tych co zapodal linka Venice. Na stronach Tt sa fajne animacje przedstawiajace zmiane z ATX na BTX. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Ma ktoś może obudowe typu BTX ?? Bo przymierzam się do kupna i troszke się wacham czy nie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> LBX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witaj Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Ma ktoś może obudowe typu BTX ?? Bo przymierzam się do kupna i troszke się wacham czy nie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> LBX. watpie czy ktos ma bude btx ale moge sie mylic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Budy które podałeś na początku to nie jest btx tylko atx z płytą po drugiej stronie ;) Btx to inny standard do którego potrzebna jest specjalna płyta (wymysł intela który na szczęście nie przyjął się). Tu są obudowy btx: http://www.cooling.pl/advanced_search_resu...p;x=28&y=11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) DzX bart3d za sprostowanie. Juz poprawilem tytul pierwszego postu. :) edit: A tak wogole znalazl ktos jeszcze jakies tego (w/w) typu obudowy? Edytowane 20 Września 2006 przez THEJAJO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...