Skocz do zawartości
THEJAJO

Obudowy Komputerowe (atx)

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory udało mi sie znaleźć takie modele:

AeroCool Spiral Galaxies --- 3DXtreme, Club Overclocker, Overclockers Online, Hi-Techreviews.

Newance Triplecone --- Realitynet.pl, JET-PC.COM, DriverHeaven.net, Hardware-Mods-Reviews-Multigaming Clan.

Sharkoon Silvation --- hslab.pl, PCArena.pl.

Silverstone TJ06 --- A True Review, Dev Hardware, Bjorn3d.com, The Tech Report, Dan's Data.

Thermaltake Xaser Circle --- Gadget Life.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosze o dorzucenie. :)

Będę starał się uprgrad'owć temat w miare możliwości. ;)

PZDR.

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a co kiedy mambo ma chlodzenie pasywne z cieplowodami ? Na rynku coraz wiecej takich plyt sie pokaze a nawet teraz jest w czym wybierac i jak wtedy ma byc cieplo transportowane ?

Przy wyborze takiej obudowy trzeba sie zastanowic na plyta glowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu obudowy maja swoje wady i zalety. Trzeba zwrocic uwage na rozmieszczenie odp. podzespolow na MoBo jak i rowniez gniazdek takich jak SATA, zasilanie oraz na dlugosc kabla zasilacza.

Ja posiadam ASUSa A7N8X-E Deluxe oraz NeoTEC V4200 i porownujac rozmieszczenie moich podzespolow oraz dl. kabla zasilajacego od zasilacza do recenzji:

http://www.realitynet.pl/e107_plugins/cont...php?content.164

(mam identyczny zasilacz) wyszlo mi ze pasuje idealnie a nawet bardziej. Recenzja dotyczy tylko jednej z wymienionych Case'ow ale tu chodzi akurat o wnetrze ktore sa identyczne we wszystkich.

Mnie to rozwiazanie sie bardzo podoba i przemawia za nim wiele zalet chocby naturalne wykorzystanie wlasciwosci wedrowania ciepla czy montowanie HDD.

Jesli bede kupowal kolejna obudowe bedzie to z pewnoscia tego typu jak w/w. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to rozwiazanie sie bardzo podoba i przemawia za nim wiele zalet chocby naturalne wykorzystanie wlasciwosci wedrowania ciepla

Naturalnie ciepło leci do góry - w ATX leci do góry, prosto do wentylatora wyciągającego, no i oczywiście zasilacza. W pseudoBTX musisz mieć tunel, ciepło nie poleci do góry bo je blokuje karta graficzna - zyskujesz jedynie na chłodzeniu karty graficznej - więc niestety, rozwiązanie nie jest najlepsze. Dodatkowo, wentylator w zasilaczu o wiele skuteczniej obniża temp niż wentylator wyciągający na tylnej ściance...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnie ciepło leci do góry - w ATX leci do góry, prosto do wentylatora wyciągającego, no i oczywiście zasilacza. W pseudoBTX musisz mieć tunel, ciepło nie poleci do góry bo je blokuje karta graficzna - zyskujesz jedynie na chłodzeniu karty graficznej - więc niestety, rozwiązanie nie jest najlepsze. Dodatkowo, wentylator w zasilaczu o wiele skuteczniej obniża temp niż wentylator wyciągający na tylnej ściance...

Zgadzam sie ale w w/w obudowach tylni cooler jest rowniez 120stka i nie stoja mu na przeszkodzie podzespoly PSU tak jak to jest w przypadku mojego.

Posiadam Tt Tower 112 aktualnie z Fanderkiem 92 - calosc znajduje sie tuz pod PSU. Powietrze potrzebne do schlodzenia CPU zasysane jest z przodu (przechodzi przez HDD, potem gafike) i naturalnie jest cieplejsze - 2176683[/snapback]

Wielkie dzX. :D

edit:

Przyjrzalem sie lepiej tym budka i zeby wlozyc BTX trzeba jakis Kit kupic. Zastanawiam sie jak wtedy podpiac zwykla MoBo ATX tak jak to jest w tych na samej gorze. Watpliwosci sa stad ze po zalozeniu Kit'u MoBo jest po tej samej stronie. Trzeba by podzespoly przelutowac. ;)

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem zasilacz ma za zadanie "zbierać" ciepło z dysków i karty graficznej ,więc powinien mieć raczej 2 wentylatory - 1 na dole a 2 do wyciągania poowietrza prawda ??W przypadku 1 wentyla jest to mniej korzystna opcja.Mam racje ??

Thejajo

Przecież podałeś linka ,gdzie gościu bez problemów włożył płyte głowna do budy i nie mial żadnych problemów ,więc co mówisz że trzeba będzie przelutować podzespoły ?

Ktoś ma już jakoś bude BTX ? Bo się zastanawiam cały czas miedzy jakimś BTX a chiefteckiem LBX.

Co tu brać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem zasilacz ma za zadanie "zbierać" ciepło z dysków i karty graficznej ,więc powinien mieć raczej 2 wentylatory - 1 na dole a 2 do wyciągania poowietrza prawda ??W przypadku 1 wentyla jest to mniej korzystna opcja.Mam racje ??

Dwie 80 badz jedna 120. To zle?

Thejajo

Przecież podałeś linka ,gdzie gościu bez problemów włożył płyte głowna do budy i nie mial żadnych problemów ,więc co mówisz że trzeba będzie przelutować podzespoły ?

Tak, podalem linka. Tylko zwroc uwage z ktorej strony dostajesz sie do Tt X Circe czy Sharkoon Silvation a z ktorej do tych co zapodal linka Venice. Na stronach Tt sa fajne animacje przedstawiajace zmiane z ATX na BTX. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budy które podałeś na początku to nie jest btx tylko atx z płytą po drugiej stronie ;) Btx to inny standard do którego potrzebna jest specjalna płyta (wymysł intela który na szczęście nie przyjął się).

Tu są obudowy btx:

http://www.cooling.pl/advanced_search_resu...p;x=28&y=11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi