thunder_pl Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Witam ostanio źle wsadziłem kartę graficzną do portu ASR i przy włączaniu komputera spaliłem jedną malutką blaszkę na moim GeForce'ie. Tylko nie wiem, czy przy okazji spaliło się coś jeszcze. Chodzi mi głownie o wejście ASR, czy też uległo zepsuciu? Chcę kupić kartę graficzną i tylko nie wiem czy muszę kupować też nową płytę główną, czy broń boże coś jeszcze. Muszę to wiedzieć już przy kupnie karty graficznej. Jak nie trzeba będzie kupować nowej płyty głównej to wezmę kartę ASR, a jak będę kupował nową płytę to kupię ją i kartę ze złączami PCI-E. Trochę namieszałem, ale myślę, że wiadomo o co chodzi. Zasadnicze pytanie: czy spaliła się przy okazji płyta główna i coś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) A skad mamy wiedziec? Moglo sie spalic, lub nie. Ja kiedys mialem podobny problem ale z RAM'ami, zjaral mi sie slot i wkladalem kilka razy do zjaranego slotu dobre ramy i nie zostaly uszkodzone. Wiem ze troche nie na temat, ale wsadzic nowa karte, jezeli komp nie wstanie to wyslesz plyte na gware/kupisz nowa. Inne czesci raczej nie mogly sie zjarac, choc nigdy nic nie wiadomo. Mozesz kazda czesc u kolegi z osobna sprawdzac (poza plyta glowna). Edytowane 25 Czerwca 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 1. ASR? Może jednak AGP lub AMR? 2. Mogła pójść płyta, ale nie koniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 oczywiście AGP :P nie zepsuje karty wkladajac ja do zepsutego slotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zle tzn jak? Niedocisnieta byla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zle tzn jak? Niedocisnieta byla? najprawdopodobniej. Spaliła się jedna blaszka o wymiarach około 0.5mm na 1mm, ale to wystarczyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Niedocisniecie raczej nie bywa powodem spalenia karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Blaszka powiadasz... ;) Myślę, że płycie nie powinno się nic stać. Jednak gwarancji nie daję. Można by zapodać jakąś kartę na PCI i uruchomić kompa. Jak wstanie i będzie działał bez problemów, to można zaryzykować kartę na AGP. Ewentualnie od razu jakąś kartę na AGP, tyle że tu będzie ciężko. Te całkiem stare mogą się nie nadawać (różnica standardu), a tych nowszych może być szkoda, jak by tak strzeliły. Wybór należy do Ciebie. Ja bym kupił jakąś najtańszą używkę na AGP, która podejdzie i spróbował. Musisz jednak być pewien, że ta karta jest sprawna. W innym przypadku kiepski z niej tester. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) A i owszem, bywa. R9600PRO oraz MX440 padły ofiarą niedociśnięcia. Karty trup, ale płyta wytrzymywała. Obejrzyj dokładnie mobo, czy nie ma jakiś przepaleń itp. Jeżeli jest o.k. to nowa karta (tym razem dociśnięta) powinna smigać. Edytowane 25 Czerwca 2006 przez ZeroSuper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ale zazwyczaj jak karta jest niedociśnięta to płyta piszczy i komp nie wstaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 dzisiaj dałem kompa do znajomego informatyka i... port AGP jest uszkodzony, ale wsadzili mi karte w jakis dziwny sposób i komp działa, ale mimo wszystko kupię nową płytę główną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 Ale zazwyczaj jak karta jest niedociśnięta to płyta piszczy i komp nie wstajeAle jak jest z jednej strony bardziej docisnieta niz z drugiej to w którymś miejscu pin w slocie agp mogl zewrzec 2 balszki, na przyklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Niedocisniecie raczej nie bywa powodem spalenia karty. Oj bywa :wink: zjarało mi sie tak 6800 ale przynajmniej wymienili :) mobo za to nic sie nie stało i myśle ze w w wypadku tu poruszanym też płytka uszła bez szwanku. dzisiaj dałem kompa do znajomego informatyka i... port AGP jest uszkodzony, ale wsadzili mi karte w jakis dziwny sposób i komp działa, ale mimo wszystko kupię nową płytę główną :lol2: ? No to nieźli spece jak są w stanie wsadzić karte w slot agp w "dziwny sposób" :D A tą nową mobo będziesz brał od nich przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 tzn karta dziala tylko pod pewnym kątem, więc jest naciągnięta sznurkiem w strone dna obudowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 tzn karta dziala tylko pod pewnym kątem, więc jest naciągnięta sznurkiem w strone dna obudowy :PNie żyje :lol: Zabiłeś mnie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...