Skocz do zawartości
thunder_pl

Czy Coś Mogło Się Stać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ostanio źle wsadziłem kartę graficzną do portu ASR i przy włączaniu komputera spaliłem jedną malutką blaszkę na moim GeForce'ie.

Tylko nie wiem, czy przy okazji spaliło się coś jeszcze. Chodzi mi głownie o wejście ASR, czy też uległo zepsuciu?

Chcę kupić kartę graficzną i tylko nie wiem czy muszę kupować też nową płytę główną, czy broń boże coś jeszcze.

Muszę to wiedzieć już przy kupnie karty graficznej. Jak nie trzeba będzie kupować nowej płyty głównej to wezmę kartę ASR, a jak będę kupował nową płytę to kupię ją i kartę ze złączami PCI-E.

Trochę namieszałem, ale myślę, że wiadomo o co chodzi. Zasadnicze pytanie: czy spaliła się przy okazji płyta główna i coś jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad mamy wiedziec? Moglo sie spalic, lub nie. Ja kiedys mialem podobny problem ale z RAM'ami, zjaral mi sie slot i wkladalem kilka razy do zjaranego slotu dobre ramy i nie zostaly uszkodzone. Wiem ze troche nie na temat, ale wsadzic nowa karte, jezeli komp nie wstanie to wyslesz plyte na gware/kupisz nowa.

Inne czesci raczej nie mogly sie zjarac, choc nigdy nic nie wiadomo. Mozesz kazda czesc u kolegi z osobna sprawdzac (poza plyta glowna).

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaszka powiadasz... ;)

Myślę, że płycie nie powinno się nic stać. Jednak gwarancji nie daję.

Można by zapodać jakąś kartę na PCI i uruchomić kompa. Jak wstanie i będzie działał bez problemów, to można zaryzykować kartę na AGP.

Ewentualnie od razu jakąś kartę na AGP, tyle że tu będzie ciężko. Te całkiem stare mogą się nie nadawać (różnica standardu), a tych nowszych może być szkoda, jak by tak strzeliły.

Wybór należy do Ciebie. Ja bym kupił jakąś najtańszą używkę na AGP, która podejdzie i spróbował. Musisz jednak być pewien, że ta karta jest sprawna. W innym przypadku kiepski z niej tester.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i owszem, bywa. R9600PRO oraz MX440 padły ofiarą niedociśnięcia. Karty trup, ale płyta wytrzymywała. Obejrzyj dokładnie mobo, czy nie ma jakiś przepaleń itp. Jeżeli jest o.k. to nowa karta (tym razem dociśnięta) powinna smigać.

Edytowane przez ZeroSuper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zazwyczaj jak karta jest niedociśnięta to płyta piszczy i komp nie wstaje

Ale jak jest z jednej strony bardziej docisnieta niz z drugiej to w którymś miejscu pin w slocie agp mogl zewrzec 2 balszki, na przyklad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedocisniecie raczej nie bywa powodem spalenia karty.

Oj bywa :wink: zjarało mi sie tak 6800 ale przynajmniej wymienili :) mobo za to nic sie nie stało i myśle ze w w wypadku tu poruszanym też płytka uszła bez szwanku.

dzisiaj dałem kompa do znajomego informatyka i...

port AGP jest uszkodzony, ale wsadzili mi karte w jakis dziwny sposób i komp działa, ale mimo wszystko kupię nową płytę główną

:lol2: ?

No to nieźli spece jak są w stanie wsadzić karte w slot agp w "dziwny sposób" :D

A tą nową mobo będziesz brał od nich przypadkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi