Skocz do zawartości
mechl!k

19'' - Lcd Czy Lcd Panorama?

Rekomendowane odpowiedzi

Nowym włascicielem monitorka bedzie osoba która używa komputera do gier, przegladania interentu, pracy biurowej. Co do filmow - to sporadycznie - gdyż od tego ma dvd podpiete pod tv ;]

Jako ze ma byc to prezent - to nie moge bezposrednio zapytac zainteresowanego - wiec sam musze wybrac.

Doradzcie jaki rodzaj LCD bedzie lepszym rozwiązaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier , przeglądania internety itp to chyba lepszy będzie "normalny" lcd :)! Chociaż z tego co czytałem opinie posiadaczy wynika że jest tak samo dobrze jak nie lepiej. Sam aktualnie pracuję na normalnym chodź zastanawiam się nad zmianą na panoramę :)!. Ale niech wypowiedzą się specjaliści i posiadacze panoram :)!

Edytowane przez Kaeshiya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to raczej zwykły na matrycy TN. W sumie słabo sprecyzowałeś do czego jest potrzebny monitor. Praca biurowa to może być równie dobrze program do grafiki a wtedy matryca TN odpada. Może więcej szczegółów :) ? Nawet wiek tej osoby może pomóc bo wiadomo, że dla dzieciaka (12 lat) to wystarczy zwykly na TN a jak sie okaze, że ktoś lubi grafike, szeroki ekran i mniej gra niż pracuje to tylko MVA albo PVA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 lat, żonaty.. ;]

Praca biurowa - excel, world i podobne programy. Nie jest grafikiem ani programista - dokladniej jest menadzerem wiec programy tego typu "czysto biurowego" Wiec nie bedzie obsługiwał programow w stylu Corel, Photoshop itp.

Jego max zdolnosci to pewnie Paint ;]

Po prostu lubi sobie pograc (i to bardzo;]) ale chce rowniez na komputerze pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO tylko panorama, mam i polecam! Jeżeli o gry chodzi to lepiej widzieć więcej boków w panoramie niż nieba i ziemi w zwyklym ;). A i do offica wygodniej.

Takie moje odczucia.

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 lat, żonaty.. ;]

Praca biurowa - excel, world i podobne programy. Nie jest grafikiem ani programista - dokladniej jest menadzerem wiec programy tego typu "czysto biurowego" Wiec nie bedzie obsługiwał programow w stylu Corel, Photoshop itp.

Jego max zdolnosci to pewnie Paint ;]

Po prostu lubi sobie pograc (i to bardzo;]) ale chce rowniez na komputerze pracować.

W sumie do wykresów itp. panorama nie jest głupia ... jeśli jeszcze lubi pograć to tym bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panorama 19'' IMO to nie jest najlepszy wybór... zresztą zobacz w sklepie jakie to jest niskie i małe..900 w pionie to zdecydowanie za mało. Taka panorama sprawdzi się tylko w filmach, a gdy film nie jest w formacie panoramicznym ale np: 4:3 to już totalna porażka. Nie mówię już o pracy w wordzie, excelu gdzie po bokach zostają poprostu niewykorzystane pasy, a do wyświetlania dwóch stron na ekranie panorama 19'' jest poprostu za mała.

Jedyne zastosowanie takich małych panoram to specjalistyczne edytory, w których wygodnie jest mieć panele i dodatkowe widoki po bokach np. narzędzia developerskie, jednak wciąż rozdzielczość 900 przeszkadza jeśli dokument jest bardziej długi a nie szeroki.

Mówię to jako użytkownik panoramy LCD 22'', CRT 22'' oraz zwykłego LCD 17''.

Zresztą tutaj sobie porównaj, troche więcej szerokości kosztem jakiej wysokości:

Dołączona grafika

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem na 19" 5:4 i 20" 16:10 ... na panoramie było o niebo lepiej, o filmach nie wspominam bo jak jest napisane w 1 poście będą one rzadkością . Do Excell też panorama się świetnie nadaje ( szczególnie jeśli mamy dane "na szerokość" ).

Ja z kolei pracowałem na 4:3, 5:4, 16:10 i 5:4 wypada najlpepiej przy pracy oraz w internecie, nie ma sensu zakładać że będzie się pracowało tylko na szerokich danych bo w praktyce takie występują znacznie rzadziej, w większości dokumenty są długie.

Jeśli chodzi o gry to z pewnie Kyle ma racje, że panorama się świetnie sprawdzi, ja się nie wypowiem bo nie gram, ale jako zwolennik kwadratów założe się że na 4:5 nie wypadnie tragicznie w grach w porównaniu z panoramą.

Od niedawna mam panorame samsunga 226bw 22'' i nie wyobrażam sobie pracy na mniejszej panoramie.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili na kwadracie lepiej oglądać www jednak wystarczy podzielić tekst na kolumny ( jak w gazetach ) i 5:4 czy 4:3 ponownie zostanie z tyłu .... kwestia optymalizacji.

Jeszcze pozostaje kwestia wielkości piksela ... jeśli ktoś chce większe literki i nie ma zamiaru używać cleartype to lepiej niech kupi 19" 5:4 .... a jeśli akceptuje cleartype i powiększenie czcionek to lepiej niech kupi od razu 20" 16:10 .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili na kwadracie lepiej oglądać www jednak wystarczy podzielić tekst na kolumny ( jak w gazetach ) i 5:4 czy 4:3 ponownie zostanie z tyłu .... kwestia optymalizacji.

Z tym się zgodze, ale na panoramie 19'' efekt i tak jest kiepski. Panorama jest fajna ale musi być duża ażeby stała się uniwersalna a praca na niej była komfortowa. Dlatego IMO panorama 19'' praktycznie w niczym nie jest lepsza niż kwadrat 19'', dopiero w 22'' widać wszystkie zalety panoramy.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO tak - panorama 19" ma minejsza rozdzialke niz 5:4 (1440x900 vs 1280x1024) - szczegolnie w pionie jest to odczuwalne, 900 pikseli to malo. A jak sie korzysta z Office 2007, w ktorym gorny ribbon jest dosc szeroki, to juz w ogole malo miejsca na dokument zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi na to ze bardziej praktyczna bedzie "zwykła" 19'' lub wieksza panorama (niestety mam tylko 700zł wiec pozostaje pierwsze rozwiazanie).

TAK - do tekstu zwykła 19" będzie lepsza

BTW: kupiłem dzisiaj coś takiego:

Dołączona grafika

Jest to SAMSUNG 932B DVI TN 700:1 5ms - full nowy bez badpixli za 675zł :) (bo bez gwarancji :( ) - sklepowa cena ~950zł

Fajny monitorek, dobrze wykonany, ładny :-P , kupiłem go aby przetrwać na nim do jesieni wtedy zamienię na jakąś panoramkę :)

Po przesiadce z panoramy IIYAMY 22" wydaje się trochę wąski ale w word excel spisuje się swietnie.

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi