dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) pamiętam jak przez mgłę jakiś wykład na temat szkodliwego wpływu różnych fal na otoczenie. była mowy o tym by panowie rzadziej sięgali po mikrofalówki i wybierali sprzęt europejskich marek. o ile mnie pamięć nie myli była też wzmianka o tym iż powoli zbliżamy się z zegarami procesorów w naszych domowych pc-tach do niebezpiecznej granicy (nie pamiętam już dokładnie ale chyba była mowa o 3GHz), która może już mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. większość z nas trzyma komputer prawie "miedzy nogami" ;) tzn. gdzieś w biurku w okolicy nóg, kolan, krocza - nie wspominając już o laptopach, które kładziemy gdzie tylko wygodniej. szukam jakichś publikacji ale nie bardzo mogę znaleźć. pewnie wielu z was jest na bieżąco z sieciami bezprzewodowymi czy mikroprocesorami/mikroelektroniką z uwagi choćby na kierunek kształcenia i ma kontakt z ludźmi którzy traktują takie zagadnienia profesjonalnie. może ktoś podzieli się wiedzą? może jakiś link do publikacji? zachęcam do dyskusji :) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Ponoć nie 3ghz a 2,4 ghz ma jakiś tam wpływ na zdrowie Zresztą co nie ma na nasze zdrowie wpływu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lionheart Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Na wychowaniu do życia w rodzinie koleś mówił, że komputery mają zły wpływ na jajka, bo się za bardzo grzeją od ciągłego siedzenia. Zapewne to prawda, ale raczej wskazywałbym to na preferencje indywidualne, niektórzy są wytrzymalsi na coś takiego, a inni nie - mnie to obojętne, dzieci nie planuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) miałem na myśli troszkę inny aspekt przyczynowo-skutkowy niż spocone buły ;) Ponoć nie 3ghz a 2,4 ghz ma jakiś tam wpływ na zdrowie a jakieś źródło takiej informacji? Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 miałem na myśli troszkę inny aspekt przyczynowo-skutkowy niż spocone buły ;) a jakieś źródło takiej informacji? Hmm, źródło? Doświadczenie jednego kolesia, z którym rozmawiałem. Jego współpracownicy w firmie pracowali na masztach Netii przy nadajnikach 2,4GHz (skala troche inna, ale fale to fale :wink: ). Po 2 czy 3 latach cała ekipa (chyba 4 osoby) bezpłodna... Jego komentarz: -Dobrze, że mam już czwórkę dzieci. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Oczywiście że mają szkodliwy skutek. Padaczka, odleżyny. Niedobór słońca. Brak ruchu. Kręgosłup, agresja powodowana brutalnymi grami. Choroby psychiczne i alienacja od społeczeństwa. Nerwice. I wiele wiele innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Oczywiście że mają szkodliwy skutek. Padaczka, odleżyny. Niedobór słońca. Brak ruchu. Kręgosłup, agresja powodowana brutalnymi grami. Choroby psychiczne i alienacja od społeczeństwa. Nerwice. I wiele wiele innych. Jakoś żadna z tych rzeczy mnie nie spotkała jak dotąd. A już na pewno nie brutalność i alienacja :lol: No dobra przyznam ,że nie siedzę non stop i często wychodzę na rower jeśli nie pracuje, bo w pracy siedzę 7 godzin przed kompem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) 3ghz procesory mają negatywny wpływ taki, że lepiej chodzą gry i dłużej siedzimy przed kompem :) Reszta to bzdury i nagonki moherów. Grupa specjalistów po panice jaka wybuchła w kwestii używania WIFI w większości pracowni komputerowych w przedszkolach i szkołach w UK, dokonała szeroko zakrojonych badań stwierdzając, iż nie ma zagrożenia. 2,4ghz to krótkofalówki chyba, może pora na nagonkę na policję, straż, ochronę i karetkę za używanie niebezpiecznych urządzeń? Nie siałbym paniki. kondensacja fal na masztach jest milion razy silniejsza niż w wolnej przestrzeni. Jajka może i się grzeją, ale bardziej obawiałbym się złego odrzywiania. Przede wszystkim wszystkiego co z folii, styropianu lub puszki. Opakowania te uwalniają do jedzenia estrogen, a ten przerabia nasz system hormonalny na kobiecy. Link do publikacji ? a może by tak google? Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lionheart Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 I dlatego coraz mniej facetów ma jaja (w przenośni rzecz jasna :P). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Oczywiście że mają szkodliwy skutek. Padaczka, odleżyny. Niedobór słońca. Brak ruchu. Kręgosłup, agresja powodowana brutalnymi grami. Choroby psychiczne i alienacja od społeczeństwa. Nerwice. I wiele wiele innych. no moze poza agresja to tak jak bys mnie opisal ;) 2.4ghz wszelkie radary wifi kuchenki mikrofalowe szkodza na plodnosc i moga powodowac nowotwory :P Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Całą dyskusja nie ma sensu bo i tak nikt z nas nie wyprowadzi się do lasu, gdzie i tak fale radiowe i komórkowe docierają :] Są przecież jeszcze fale z kosmosu !!!! A co z neutrinami które przenikają przez nasze ciała !!!!!! Zróbmy światową paranoję na neutrina !! :D HAHAHA Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lionheart Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 no moze poza agresja to tak jak bys mnie opisal ;) 2.4ghz wszelkie radary wifi kuchenki mikrofalowe szkdza na plodnosc i moga powodowac nowotwory :P Cicho, jak to ktoś z LPR podsłyszy to będzie to druga afera po aborcji. Wiesz jacy oni są w kwestii płodności! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Link do publikacji ? a może by tak google? to wrzuć coś bo ja nie mogłem znaleźć ;) ale mam na myśli częstotliwości fal i taktowanie proców Całą dyskusja nie ma sensu bo i tak nikt z nas nie wyprowadzi się do lasu, gdzie i tak fale radiowe i komórkowe docierają :] niekoniecznie bo jeśli faktycznie problem istnieje to aby go rozwiązać trzeba się zastanowić. wg. mnie w wypadku mikrofalówek jest celowo bagatelizowany przez producentów w trosce o dobrą sprzedaż - nikt nie wymaga by o tym trąbić ale ciężko nawet trafić na jakąś wzmiankę o skali zagrożenia. pytanie jak jest ze sprzętem komputerowym? myślę, że przesadna skłonność do popadania w skrajną paranoję też jest niezdrowa, a rozmawiać warto bo jak mówią nie ma głupich pytań.. ;) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Całą dyskusja nie ma sensu bo i tak nikt z nas nie wyprowadzi się do lasu, gdzie i tak fale radiowe i komórkowe docierają :] Są przecież jeszcze fale z kosmosu !!!! A co z neutrinami które przenikają przez nasze ciała !!!!!! Zróbmy światową paranoję na neutrina !! :D HAHAHA Neutrina, a jakże! Średnio rocznie kilka procent przypadków raka spowodowany jest właśnie neutrinami. Wystarczy że jedno zderzy się z atomem i wydziela się taka ilośc energii, że mutacja gotowa. A co do lasu to energia fali EM jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości tak więc w lesie to już szczątkowe ilości. Chyba że stoimy koło przekaźnika telefonicznego albo mamy komórke w kieszeni. A co do komputerów to chyba najbardziej szkodza na psychikę. Ja i mój niewidzialny dla innych przyjaciel najlepiej o tym wiemy ale cóz. Ludzie nie słuchają. Ale pewnego pieknego dnia wezmę nóż i... eee o czy ma mówiłem? Sorki zamyśliłem sie trochę. A, tak, tak! Komputery szkodzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) No ja teraz przy lapku koło ręki mam pena 2,4 Ghz do myszki i będę miał bezpłodną rękę? Ale powaznie to na oczy na pewno szkodzi wiem to po sobie... ale na szczęście w zasięgu ręki mam Centrum z luteiną :) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 eee? moj procek jest taktowany 2.4GHz , to ustawic mu 2.5? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 A co do lasu to energia fali EM jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości tak więc w lesie to już szczątkowe ilości. a w lesie słup wysokiego napięcia i zonk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Lepiej ustaw 2.5GHz bo ci uschnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) No ja teraz przy lapku koło ręki mam pena 2,4 Ghz do myszki i będę miał bezpłodną rękę? szybciej Ci na niej cipka wyrośnie ;) http://samozdrowie.interia.pl/zdrowie/prof...s?inf=100046370 http://www.zs-mar.neska.pl/Publikacje/promieniowanie.htm http://www.psseswidnica.pl/zdrowie/komputer/komputer.php http://zdrowo.info.pl/ergonomia.html http://www.radzimy.info/problemy-mlodych/c...ter-szkodzi.php Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 To teraz z innej beczki ... Czy ktos z Was wie, ze 1h przed kompem to jak 3h porzadnego wysilku fizycznego dla organizmu ?? Ja dzisiaj place wysoka cene za to, ze w gimnazjum (jak gralem w MoHaa) spedzalem mnostwo czasu przed PC. Najdluzszy maraton trwal 72h. Jaka dolegliwosc to spowodowalo : - zmiany na dnie oka, co oznacza zmiany naczyn krwionosnych - nadcisnienie Gdybym mial juz przepracowane pare lat to moglbym sie ubiegac o 1 grupe renty. Niestety komputer to moje zamilowanie i uwielbiam spedzac przy nim czas. Mimo potwornego nadcisnienia ( staram sie je leczyc) robie wszystko abym mogl spedzac czas przed monitorem komputera. To tyle co mam do dodania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 72H non toper z przerwami na jedzenie? ;o Wg. mnie okulary to podstawa. Tzn takie do kompa tylko. Chroni to oczy calkiem niezle, no ale wiadomo jak ktos bedzie 72 godziny siedzial przy kompie caly czas to nic mu nie pomoze [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 sa jeszcze takie smieszne okularki, ajurwedyjskie ;) http://allegro.pl/item186439387_okulary_be...o_cwiczen_.html te na allegro to sa podrobki, (:P) ale dzialaja identycznie (no bo czym moga sie roznic okulary z dziurkami, od okularow z dziurkami ? ;) ) Podobno ludzie po uzywaniu tego przez rok nie musieli juz noscic okularow (zakres ~ 4 , -4) :) sam mam zamiar takie cos sobie kupic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 ...wg. mnie w wypadku mikrofalówek jest celowo bagatelizowany przez producentów w trosce o dobrą sprzedaż - nikt nie wymaga by o tym trąbić ale ciężko nawet trafić na jakąś wzmiankę o skali zagrożenia... Jeśli w ogóle o jakiejkolwiek skali może być mowa. Kolega po telekomunikacji (przerabiali mikrofalówki) mówił, że... wewnątrz mikrofali odległość między nadajnikiem fal a przeciwległą ścianą jest wielokrotnością długości fali, która się po prostu odbija, wraca, odbija, wraca... więc nic nie wydostaje się poza urządzenie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 To jestem spokojny, ide zrobić sobie zapiekanke w mikrofali :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 tak - czytałem, że dużo zależy od wykonania (szczelności takiej obudowy) sa jeszcze takie smieszne okularki, ajurwedyjskie ;) ciekawa sprawa - i mają nawet patent i opinie Akademii Medycznej w Warszawie http://www.okowid.com.pl/PL/intro_pl.htm ale ta cena za oryginał to poprostu jakaś farsa :lol: nie ma jak rodzima zachłanność ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Oczywiście że mają szkodliwy skutek. Padaczka, odleżyny. Niedobór słońca. Brak ruchu. Kręgosłup, agresja powodowana brutalnymi grami. Choroby psychiczne i alienacja od społeczeństwa. Nerwice. I wiele wiele innych.Taaa, mi zawsze mama powtarza (jak się zdenerwuję) że to przez gry... żebym ja jeszcze rzeczywiście grał :lol: 72H non toper z przerwami na jedzenie? ;o Wg. mnie okulary to podstawa. Tzn takie do kompa tylko. Chroni to oczy calkiem niezle, no ale wiadomo jak ktos bedzie 72 godziny siedzial przy kompie caly czas to nic mu nie pomoze [; Mój max maraton to 24h na lan party z kolegami :D Tzw przerwy to gra jedną łapą a jedzenie drugą [; Po co okulary? U mnie w tym roku mija 5 lecie obcowania z komputerami a wzrok mam cały czas taki sam, innych chorób też nie stwierdzono... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Jeśli w ogóle o jakiejkolwiek skali może być mowa. Kolega po telekomunikacji (przerabiali mikrofalówki) mówił, że... wewnątrz mikrofali odległość między nadajnikiem fal a przeciwległą ścianą jest wielokrotnością długości fali, która się po prostu odbija, wraca, odbija, wraca... więc nic nie wydostaje się poza urządzenie. :)Tak jest w teorii. W praktyce nie ma 100% szczelności (nie strasząc już awarią sprzętu niskiej jakości). W Czarnobylu też wszystkie fale były pod 100% kontrolą (w teorii). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Jaki związek ma częstotliwość taktowania procesora ze szkodliwymi falami ? Jakoś nie widzę związku. GHz procesora i GHz fali mają się do siebie jak zamek w spodniach i zamek królewski. Cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87 Dobrze, że sekundnik w zegarku tyka z częstotliwością 1Hz, bo pewnie działałby jak mikrofalówka. :D Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez paulo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Musiałes? Miałem napisac to samo juz dawno, ale stwierdziłem ze smieszniej bedzie poczytac co niektórzy wypisują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Komputer jako taki emituje fale elektromagnetyczne i to całkiem silne. Fakt że nie ma bezpośredniego związku pomiędzy częstotliwością CPU a emitowanym promieniowaniem nie zmienia tego że promieniowanie występuje. Jako ciekawostkę podam zdarzenie jakie miałem okazję zaobserwować.. Kiedyś usłyszałem w głośnikach odbiornika radiowego, znajdującego się w innym pomieszczeniu niż komputer pracę HDD a następnie dźwięki emitowane przez kartę SB w grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...