kokott Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Witam. Za radą jednego z userów przenoszę tutaj moje pytania na temat OC PD 930. Pierwszą część możecie przeczytać pod adresem: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...�entry2602117 (od posta #346 ) pytanie pozostaje to samo: Co dalej ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) no dobra, wiec kontynuując wątek: myślę że nalezy najpierw zmierzyc napiecia vcore (miernikiem) bo u mnie drop byl 0,09V czyli ustawiajac 1,5V w biosie w idle mialem zalozmy te 1,49-1,5V a w load (orthos, prioryty 9, small fft) jakies 1,40-1,41V... i to skutkowalo wywaleniem orthosa po 2s podniesienie napiecia do ok 1,525V (tylko ze ja to robilem na wc z duza iloscia świeżej zimnej wody) dawalo stabilnosc ok 30s do 1min dopiero droop-mod rozwiazal problem i starcza napiecie 1,43 1,44V Edytowane 7 Maja 2007 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Dalsze podwyższanie napięcia nie wchodzi w gre, żal mi proca. Znalazłem inne rozwiązanie: W szafie mam płytke ASUSa P5WD2 Premium (pawie o niej zapomniałem) :huh: :huh: . W weekend (a może wcześniej) jak będe mieć troche czasu zmienie płyte na tamtą i potestuje. Wg. recenzji płyta wytrzymuje 370 FSB. Przy tym PD mi spokonie wystarczy. Ta płytka chyba nie obsługuje c2d, ale kiedy sie bede przesiadał, kupie jakieś nowe mobo. ( A to nastąpi NIEprędko). W wakacje spróbuje poskładać jakieś WC z podjazdowych części i wtedy będę mógł go katować tymi 1.42V a może i wyżej. To tyle z moich fascynujących plaów na przyszłóść :) Kiedy odpale kompa z nowej mobo dam znać co & jak. Aha, warto by zostawić tą płytke i p5n-e spylić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Daj 1.6v+ taką dodatkową opcje "+100" czy coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Bez moda da ci to~1.54v w idle i nic mu sie nie stanie na twoim chłodzeniu. Daj jeszcze nawiew na mostek, mostery i zrób vdroopa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Wydaje mi sie że dawanie takiego Vcore nie ma sensu, bo nawet jak OS odpali, to nie będzie mógł w takich temperaturach pracować stabilnie, i dla mnie jest to O/C dla O/c a nie dla wydajności, co gubi główny cel, choć Wy chyba macie odmnienny pogląd na tę sprawę ... :-P :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Wydaje mi sie że dawanie takiego Vcore nie ma sensu, bo nawet jak OS odpali, to nie będzie mógł w takich temperaturach pracować stabilnie, i dla mnie jest to O/C dla O/c a nie dla wydajności, co gubi główny cel, choć Wy chyba macie odmnienny pogląd na tę sprawę ... :-P :-PZgadza się... :wink: jak kręcić to kręcić... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 A ten P5WD2 Premium to przynajmniej jakaś dobra płytka do OC i wogóle, czy ścierwo ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 niezla, ale watpie zeby bez modow poleciala 370 o ktorym pisasles Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) czytałem gdzieś test tej mobo i bodajże tyle wycisnęli... mi w 100% wystarczy 300 FSB bo przy mnożniku 15 i jądrze Presler to chyba koniec możliwości jakiegoś Prisona i chłodnicy 2x 120mm :D :D EDIT: Z testami poczekam jednak do wakacji, bo: 1. Nie mam obecnie zbyt dużo czasu 2. Przy napięciu 1.4V, którego i tak potrzebowałby na tamtej mobo dla 4GHz moe chłodzenie nie wyrabia - musze poczkać na WC Edytowane 14 Maja 2007 przez kokott Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkheart Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Jakie jest standardowe napięcie dla procesora Pentium D 930 ? Mam teraz ustawione chyba na auto i napięcie skacze w granicach 1.288-1.352. Chce podkręcać procek i muszę ustawić na manual. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...