Skocz do zawartości
kokott

O/c Pentium D 930 Na P5n-e

Rekomendowane odpowiedzi

no dobra, wiec kontynuując wątek:

myślę że nalezy najpierw zmierzyc napiecia vcore (miernikiem) bo u mnie drop byl 0,09V

czyli ustawiajac 1,5V w biosie w idle mialem zalozmy te 1,49-1,5V a w load (orthos, prioryty 9, small fft) jakies 1,40-1,41V... i to skutkowalo wywaleniem orthosa po 2s

podniesienie napiecia do ok 1,525V (tylko ze ja to robilem na wc z duza iloscia świeżej zimnej wody) dawalo stabilnosc ok 30s do 1min

dopiero droop-mod rozwiazal problem i starcza napiecie 1,43 1,44V

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalsze podwyższanie napięcia nie wchodzi w gre, żal mi proca.

Znalazłem inne rozwiązanie:

W szafie mam płytke ASUSa P5WD2 Premium (pawie o niej zapomniałem) :huh: :huh: . W weekend (a może wcześniej) jak będe mieć troche czasu zmienie płyte na tamtą i potestuje. Wg. recenzji płyta wytrzymuje 370 FSB. Przy tym PD mi spokonie wystarczy.

Ta płytka chyba nie obsługuje c2d, ale kiedy sie bede przesiadał, kupie jakieś nowe mobo. ( A to nastąpi NIEprędko).

W wakacje spróbuje poskładać jakieś WC z podjazdowych części i wtedy będę mógł go katować tymi 1.42V a może i wyżej.

To tyle z moich fascynujących plaów na przyszłóść :)

Kiedy odpale kompa z nowej mobo dam znać co & jak.

Aha, warto by zostawić tą płytke i p5n-e spylić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj 1.6v+ taką dodatkową opcje "+100" czy coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Bez moda da ci to~1.54v w idle i nic mu sie nie stanie na twoim chłodzeniu. Daj jeszcze nawiew na mostek, mostery i zrób vdroopa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że dawanie takiego Vcore nie ma sensu, bo nawet jak OS odpali, to nie będzie mógł w takich temperaturach pracować stabilnie, i dla mnie jest to O/C dla O/c a nie dla wydajności, co gubi główny cel, choć Wy chyba macie odmnienny pogląd na tę sprawę ... :-P :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że dawanie takiego Vcore nie ma sensu, bo nawet jak OS odpali, to nie będzie mógł w takich temperaturach pracować stabilnie, i dla mnie jest to O/C dla O/c a nie dla wydajności, co gubi główny cel, choć Wy chyba macie odmnienny pogląd na tę sprawę ... :-P :-P

Zgadza się... :wink: jak kręcić to kręcić... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem gdzieś test tej mobo i bodajże tyle wycisnęli...

mi w 100% wystarczy 300 FSB bo przy mnożniku 15 i jądrze Presler to chyba koniec możliwości jakiegoś Prisona i chłodnicy 2x 120mm :D :D

EDIT: Z testami poczekam jednak do wakacji, bo:

1. Nie mam obecnie zbyt dużo czasu

2. Przy napięciu 1.4V, którego i tak potrzebowałby na tamtej mobo dla 4GHz moe chłodzenie nie wyrabia - musze poczkać na WC

Edytowane przez kokott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi