Rafał78 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Pytanie do posiadaczy kart Audigy ktorzy uzywaja sluchawek. Jak wyglada ten efekt w kartach audigy? Mialem okazje kiedys doswiadczyc jak to wyglada analogiczny efekt w X-FI - wg. mnie bardzo dobrze oddawal "przestrzennosc", przynajmniej w filmie na ktorym to testowalem. Czy duza roznica jest miedzy CMSS-3d a X-Fi CMSS-3d na sluchawkach? Acha, wogole to na jakiej zasadzie dziala ta opcja? Z tego ci wiem to miksuje jakos dzwiek 5.1 do stereo... tylko ze dzwiek w filmach dviX jest dwukanalowy a mimo to przetrzennosc byla znacznie lepsza niz bez CMSS-3d :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jest jakis cmss w sterownikach i ja to wyłączam , bo jakoś nie słyszę zmiany podczas grania na słuchawkach czy słuchania muzyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prez Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 jakoś nie słyszę zmiany podczas [...] słuchania muzyki.dziwne, moze wystepuje to tylko na audigy se, ale u mnie wlaczenie tego cmss baaardzo wyraznie znieksztalca dzwiek i na dodatek juz przy sredniej glosnosci okropnie szumi :C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Witam Czy x-fi zapewni mi na słuchawkach stereo dobry dzwięk przestrzenny? Gram przeważnie w cs:s, więc chce słyszeć skąd idzie przeciwnik. (ten aspekt jest dla mnie najważniejszy) Pytałem już o to jedną osobę na forum, ale chciałbym zasięgnąć się opinii większej ilości użytkowników x-fi. Pozdrawiam ps. Chyba niektórzy na forum nie rozróżniają kart audigy od x-fi. :/ (pije do osób które zamknęły mój temat) Edytowane 10 Lipca 2007 przez peter.a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Sorry ale chyba masz problem ze wzrokiem <_< Mialem okazje kiedys doswiadczyc jak to wyglada analogiczny efekt w X-FI - wg. mnie bardzo dobrze oddawal "przestrzennosc", przynajmniej w filmie na ktorym to testowalem. Ten topic również dotyczy cmss 3d na x-fi więc o co zakładać dwa niemal identyczne tematy? O tym, że jest przyklejony temat po x-fi w którym tez mogłeś zadać pytanie nawet nie wspomnie bo też pewnie nie widziałeś... Edytowane 10 Lipca 2007 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulitom Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 posiadam audigy 4 i mam w sterownikach opcje cmss i cmss2. To drugie slychac wyrazniej, rzeczywiscie jest wrazenie przestrzennosci dzwieku. Jednak to dziala glownie przy odsluchu mp3 lub audio cd. 5.1 w grach slysze tylko, jesli gra obsluguje eax lub inne efekty dzwiekowe. Przy samym cmss w grze ktora nie obsluguje eax (karta obsluguje wiecej efektow i tylko jesli gra posiada taka opcje to warto ja wlaczyc) nie slychac 5.1 a jedynie przestrzennosc, czyli tak jakby dzwiek mnie otaczal a nie tylko lewy/prawy kanal. Opcja ciekawa, ale mozliwosci to ma niewielkie, moge to nazwac poglosem, echem lub czyms w tym rodzaju. Z kolei w filmach divx karta filtruje dzwiek przez wbudowany dekoder dolby digital lub dts w zaleznosci od ustawien. To juz dziala lepiej, poniewaz czasami mam wrazenie ze dzwiek ucieka badz dociera z tylnych kanalow, wiec ten efekt sprawdza sie wysmienicie w filmach ze sciezka stereo, a dodatkowo glos ludzki przenoszony jest na kanal centralny i dodatkowo poteguje wrazenie, ze jest to dzwiek 5.1, lecz tutaj cmss nie dziala, poprostu nie slychac tego efektu przestrzennosci. Podsumowujac cmss to taki bajer, najlepiej wg mnie sprawdza sie podczas sluchania muzyki na sluchawkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (edytowane) Niestety nie zgodze sie. Na jakichkolwiek porzadniejszych sluchawkach slychac wyraznie ze CMSS masakruje muzyke strasznie, wiec imo do muzyki sie nie nadaje rowniez. Edytowane 16 Lipca 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał78 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 W zasadzie chodzi mi TYLKO I WYŁĄCZNIE o filmy. W gry gram raczej malo a do muzyki mam inny sprzet. Jak wyglada to opcja w filmach - mam tutaj na mysli zarowno DVD gdzie dzwiek jest w 5.1 jak rowniez dvix gdzie dzwiek jest w stereo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pakemonus Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 ja na sluchawkach zamiast CMSS-3DHeadphone uzywam CMSS-3DVirtual (mam w opcjach ustawione glosniki 2.1), wydaje mi sie, ze ten efekt early reflections niszczy pozycjonowanie dzwieku, w trybie CMSS-3DVirtual lepiej slychac skad pochodzi dzwiek, tak samo w filmach jak i w grach, oprocz tego early reflections znieksztalca muzyke http://pclab.pl/art14905-4.html CMSS-3DHeadphone - specjalnie wyselekcjonowane na podstawie doświadczeń Uniwersytetu Davisa oraz firm Aureal Semiconductor i Sensaura filtry HRTF (Head-Related Transfer Fuction - funkcje przenoszenia związane z głową) łączą poszczególne kanały dźwiękowe, zachowując parametry dźwięku, takie jak: barwa dźwięku, podział na strefy przednie i tylne itd. Na drugim miejscu są algorytmy nadające ścieżkom dźwiękowym efekt skutków akustyczności pomieszczenia (early reflections), w którym słuchalibyśmy dźwięku przy zastosowaniu wielokanałowego zestawu głośników. Ostatnim elementem jest wydzielanie otoczenia, co ma zapewnić wrażenie naturalnej głębi dźwięku zależnie od kierunku, z którego ten dobiega. CMSS-3DVirtual - podobnie jak w poprzednim przypadku, w pierwszej kolejności do akcji wkraczają filtry HRTF. Jest to też dokładnie ten sam ich zestaw. Tutaj jednak nie stosuje się algorytmów imitujących odbicia (early refelctions). Zamiast tego mamy filtry eliminujące efekt przesłuchu (Crosstalk), którego parametry możemy dobierać ręcznie, poprzez ustalenie odległości od głośników, jak i kąta ich rozstawu. Trzeci element (wydzielanie otoczenia) działa identycznie, jak w poprzednich dwóch trybach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulitom Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Niestety nie zgodze sie. Na jakichkolwiek porzadniejszych sluchawkach slychac wyraznie ze CMSS masakruje muzyke strasznie, wiec imo do muzyki sie nie nadaje rowniez. Zalezy od ustawienia glosnosci, przy ustawieniu na maksimum rzeczywiscie znieksztalcenia sa, ale gdy slucham ciszej to efekt jest ciekawy, tak jak pisalem wyzej - przestrzenny. Rafał78 jesli chodzi o filmy divx, to poprawie sie - slychac roznice, ale lepiej mi sie filmy oglada jak dzwiek jest przefiltrowany przez dekoder dts, trzeba miec zainstalowane ffdshow i w ustawieniach audio przekierowac dzwiek do dekodera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 mam sb x-fi, mialem wczesniej audigy 4 i to cmms nie robi nic po za zniekształcaniem dzwięku, nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...